Τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία είναι αρκετά πρακτικά καθώς δεν απαιτούν ηλεκτρική παροχή για να τα χρησιμοποιήσετε. Έτσι μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες εργασίες οπουδήποτε θέλετε. Δυστυχώς έχουν δυστυχώς ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ότι πάντα μία μπαταρία επαναφορτιζόμενου εργαλείου είναι αναλώσιμη και  έχει “ημερομηνία λήξης”.

Το πόσο θα κρατήσει μία μπαταρία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζει το υλικό κατασκευής (NiCd, NiMh, LiOn) και η χρήση η οποία γίνεται. Όλων των τύπων οι μπαταρίες έχουν ένα όριο φορτίσεων/αποφορτίσεων. Όταν ξεπεραστεί αυτό το όριο, τότε σιγά σιγά η μπαταρία “πεθαίνει”. Βέβαια η μπαταρία μπορεί να πεθάνει πολύ πριν αυτό το όριο, αν γίνει κακή χρήση ή μείνει για αρκετό καιρό αφόρτιστη.
 
Όταν πεθαίνει η μπαταρία του εργαλείου, έχουμε 4 επιλογές
  • Παίρνουμε καινούργια μπαταρία
  • Κάνουμε αναγόμωση της μπαταρίας
  • Μετατρέπουμε το εργαλείο από μπαταρίας σε καλωδίου
  • Παίρνουμε αντάπτορα και χρησιμοποιούμε μπαταρία άλλου εργαλείου

Καινούργια μπαταρία

Η πρώτη επιλογή φυσικά είναι η καλύτερη. Μια καινούργια μπαταρία, ειδικά αν είναι αυθεντική εγγυάται ότι το εργαλείο θα δουλεύει όπως πρέπει. Δυστυχώς το κόστος για μια καινούργια μπαταρία, ειδικά αν είναι αυθεντική πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Και αυτό αν υπάρχει, γιατί λόγω παλαιότητας μπορεί να μην κυκλοφορεί πια. 
 
Σε μεγάλα καταστήματα ή στο ebay θα βρείτε ιμιτασιόν μπαταρίες στα πιο γνωστά και ακριβά μοντέλα εργαλείων. Σίγουρα μπορεί να μην είναι σαν τις αυθεντικές αλλά το κόστος, ειδικά για μερικές μπαταρίες επαγγελματικών εργαλείων μπορεί να είναι και το 1/3.
 

Αναγόμωση μπαταρίας

αναγόμωση μπαταρίας επαναφορτιζόμενου
Η δεύτερη επιλογή συνήθως είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την πρώτη. Η αναγόμωση (δηλαδή η αλλαγή των παλαιών στοιχείων της μπαταρίας με καινούργια), έχει σχεδόν πάντα μικρότερο κόστος από μια καινούργια μπαταρία. Αυτή τη διαδικασία την κάνουν αρκετά μαγαζιά ηλεκτρονικών ειδών ή απλοί ηλεκτρονικοί, αλλά είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος και μόνος του, καθώς στις περισσότερες μπαταρίες είναι σχετικά απλή η διαδικασία. 
 
Καινούργια στοιχεία για μπαταρίες μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά μπαταριών και ηλεκτρονικών αλλά και στο ebay. Σε μερικά από αυτά μπορείτε να βρείτε έτοιμα πακέτα σε κοινούς τύπους (12V, 14.4v, 18V) και το μόνο που χρειάζεται είναι να ενώσετε δύο καλώδια. Αν αγοράσετε ξεχωριστά στοιχεία τότε θα πρέπει να ενώσετε τις μπαταρίες σε σειρά. Για να το κάνετε αυτό χωρίς κίνδυνο και με μόνιμα αποτελέσματα, χρειάζεστε μια ηλεκτροπόντα.
 
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε αν το κάνετε μόνοι σας, είναι να χρησιμοποιήσετε ίδιο υλικό μπαταρίας. Δηλαδή αν ήταν NiMh να βάλετε NiMh, αν ήταν LiOn να βάλετε LiOn και να είναι τα ίδια Volt. Αν είναι ίδιος ο αριθμός των στοιχείων ή αν έχουν ίδιο μέγεθος, δεν έχει σημασία αρκεί τα τελικά βολτ να είναι ίδια και να χωράνε στο κουτί της μπαταρίας. Τα αμπερώρια (Ah) μπορεί να είναι διαφορετικά (φυσικά όσο περισσότερα αμπερώρια, τόσο πιο πολύ θα κρατάει η μπαταρία).
 

Αντάπτορας για μπαταρία άλλου εργαλείου

Αυτό είναι μία καινούργια λύση που έχει αρχίσει και κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Με πολύ απλά λόγια χρησιμοποιούμε έναν αντάπτορα που μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε το εργαλείο που έχουμε με μπαταρία από άλλο εργαλείο.

Έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά έχει και μερικούς περιορισμούς. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο.

 

Μετατροπή σε ενσύρματο

Η τρίτη επιλογή, είναι περισσότερο έσχατη λύση όταν οι δύο παραπάνω επιλογές δεν βολεύουν οικονομικά ή για κάποιο λόγο δεν γίνονται. Για να μετατρέψετε ένα εργαλείο από μπαταρίας σε ηλεκτρικό χρειάζεται ένα τροφοδοτικό που να μετασχηματίζει το εναλλασσόμενο οικιακό ρεύμα, σε συνεχές ρεύμα ίδιας τάσης με της μπαταρίας, και να μπορεί να δώσει το απαραίτητο ρεύμα (αμπέρ).
Με απλά λόγια χρειάζεστε ένα τροφοδοτικό που να έχει περίπου τα ίδια βολτ με την μπαταρία του εργαλείου, και να δίνει αρκετά αμπέρ. Το πόσα αμπέρ χρειάζεται το μοτέρ του εργαλείου για να δουλέψει σωστά, είναι λίγο δύσκολο να το βρείτε από τα χαρακτηριστικά του εργαλείου. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πολύμετρο έχοντας μια μπαταρία που δουλεύει ή ένα τροφοδοτικό αρκετών αμπέρ και να το δοκιμάσετε σε φουλ στροφές βλέποντας πόσο τραβάει.

Τα αμπέρ έχουν σημασία

Αν δεν έχει τα απαιτούμενα αμπέρ, τότε ή δεν θα δουλέψει καθόλου ή θα δουλεύει σε χαμηλές στροφές, ζορίζοντας και το τροφοδοτικό (το οποίο μπορεί να καεί αν δουλεύει συνεχώς στα μέγιστα αμπέρ). Αν τα αμπέρ που δίνει το τροφοδοτικό είναι παραπάνω, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα καθώς το μοτέρ θα τραβήξει όσο χρειάζεται.

Τα Volt δεν έχουν τόσο σχέση με τα αμπέρ που μπορεί να τραβάει το μοτέρ, όσο έχει η ισχύς του. Έτσι σε ένα καλό δραπανοκατσάβιδο 14V το μοτέρ, στιγμιαία, μπορεί  να τραβάει και 50 αμπέρ σε μέγιστες στροφές, ενώ σε ένα φτηνό σε μέγιστες στροφές μπορεί να είναι και 15 αμπέρ.
 
Τα Volt είπαμε πρέπει να είναι περίπου τα ίδια, και ιδανικά ελάχιστα περισσότερα. Έτσι για παράδειγμα σε ένα εργαλείο με μπαταρία 14.4V τα 15V τροφοδοτικό είναι μια χαρά. Τα 19V ή τα 12V όμως, θα του δημιουργήσουν πρόβλημα.
 
Αν βρείτε το κατάλληλο τροφοδοτικό η μετατροπή είναι πολύ απλή. Απλώς θα πρέπει να ενώσετε το θετικό καλώδιο του τροφοδοτικού στο θετικό δέκτη του εργαλείου και το αρνητικό στο αρνητικό. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσα στη μπαταρία, αφού βγάλετε τα στοιχεία της μπαταρίας είτε μέσα στο εργαλείο. Προτιμότερο είναι να το κάνετε μέσα στην μπαταρία, γιατί έτσι το εργαλείο θα είναι λίγο καλύτερα ζυγισμένο και αν για παράδειγμα είναι δράπανο, μπορεί να στέκεται πάνω στην μπαταρία.

 

Μερικά κοινά τροφοδοτικά που ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Τώρα το πρόβλημα με αυτά τα τροφοδοτικά είναι ότι είναι σχετικά ακριβά. Ένα καλό ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό με αρκετά αμπέρ μπορεί να κοστίζει πάνω από 100 ευρώ. Οπότε αν δεν είστε ηλεκτρονικοί και το έχετε εύκαιρο δεν αξίζει. 
 

Τροφοδοτικό λάπτοπ

Βέβαια αν είστε τυχεροί ίσως μπορέσετε να βρείτε ένα παλιό τροφοδοτικό από κάποια συσκευή όπως για παράδειγμα τροφοδοτικό λάπτοπ. Τα τροφοδοτικά για λάπτοπ είναι συνήθως από 12 έως 20+ volt και δίνουν 4-10 αμπέρ ρεύμα. Τα αμπέρ δεν είναι πολλά αλλά μπορεί να κάνουν για κάποιο φτηνό εργαλείο που δεν έχει ισχυρό μοτέρ, έστω και σε λίγο μικρότερες στροφές.
 
‘Ετσι είναι πιθανό να πετύχετε ένα παλιό άχρηστο τροφοδοτικό  από κάποιο φίλο και να σας το χαρίσει. Ένα καλό μέρος για να ψάξετε, είναι και οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης συσκευών σε μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών. Επίσης, αν έχετε πρόσβαση σε μέρη που πετάνε παλιές συσκευές μεγάλα ιδρύματα ή οργανισμοί (πχ Πανεπιστήμια) θα βρείτε σίγουρα. Σε τέτοιους κάδους αρκετοί πετούν τροφοδοτικά που λειτουργούν μια χαρά. Έτσι αν είστε αρκετά ευγενικοί ή έχετε καλές σχέσεις με τους εκάστοτε υπευθύνους, μπορούν να σας αφήσουν να πάρετε όσα θέλετε.

Τροφοδοτικό υπολογιστή

Ένα άλλο καλό και φτηνό τροφοδοτικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το τροφοδοτικό σταθερού υπολογιστή. Τα τροφοδοτικά του σταθερού είναι 12V και δίνουν συνήθως αρκετό ρεύμα (15-25 Amps). Αν δεν έχετε κάποιο από κάποιο παλιό υπολογιστή, μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρονικών ή να αγοράσετε κάποιο μεταχειρισμένο. Βέβαια αν δεν είστε ηλεκτρονικός και κάνετε κάποια πατέντα, μπορείτε να δουλέψετε μόνο εργαλεία 12V.

Φορτιστής μπαταρίας αυτοκινήτου

Χρήσιμο για αυτή τη δουλειά, μπορεί να είναι και ένας ισχυρός φορτιστής μπαταρίας αυτοκινήτου. Αυτοί οι φορτιστές βγάζουν λίγο πάνω από 12 V συνήθως αλλά οι καλοί έχουν και επιλογή για 24V. Όσο πιο καλός είναι ο φορτιστής, τόσο πιο πολλά αμπέρ δίνει. Έτσι ένας καλός μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αρκετά δυνατά εργαλεία. Φυσικά οι καλοί και δυνατοί φορτιστές μπαταρίας αυτοκινήτου, είναι λίγο ακριβοί (>100 ευρώ). Αλλά αν σας χρειάζεται για κάποιο λόγο και τον έχετε ήδη, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και για αυτή τη δουλειά.

Μπαταρία αυτοκινήτου

Τέλος μια ακόμα λύση, αν και δεν είναι τροφοδοτικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια μπαταρία αυτοκινήτου. Οι μπαταρίες αυτοκινήτου είναι 12V και είναι σχεδιασμένες να δίνουν πάρα πολλά αμπέρ στιγμιαία. Βέβαια δεν είναι σχεδιασμένες για να δουλεύουν ως κοινές μπαταρίες, γιαυτό σίγουρα αν τις χρησιμοποιήσετε για καιρό έτσι θα έχουν μεγαλύτερη φθορά. Φυσικά αν έχετε μια μπαταρία για φωτοβολταικό ή οποιαδήποτε μπαταρία βαθιάς αποφόρτισης είναι ακόμα καλύτερα.
 

Επειδή βλέπετε ότι ακόμα και παλιά τροφοδοτικά ή φορτιστές μπορεί να φανούν αρκετά χρήσιμα, ποτέ να μην πετάτε κάποιο αν καεί η συσκευή για το οποίο προορίζεται. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο σε κάποια άλλη συσκευή στο μέλλον.


Μερικά σημεία που θα πρέπει να δώσετε προσοχή

Το ρεύμα είναι επικίνδυνο

Γιαυτό δεν θα πρέπει να κάνετε κάτι για το οποίο δεν είστε απολύτως σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Ειδικά το στάδιο της μετατροπής του εργαλείου από μπαταρίας σε ηλεκτρικό, όσο απλό και αν φαίνεται μπορεί να σας προκαλέσει ηλεκτροπληξία αν δεν κολλήσετε καλά το καλώδιο και τραβηχτεί όσο δουλεύετε.

Συγκρίνετε τι σας συμφέρει ελέγχοντας τιμές στο ίντερνετ

Πριν αποφασίσετε ποιο βήμα θα ακολουθήσετε αν αχρηστευθεί η μπαταρία του εργαλείου, κάντε μια πολύ καλή έρευνα στο διαδίκτυο για να δείτε ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση. Ειδικά για αγορά μπαταρίας ή στοιχείων ελέγξτε οπωσδήποτε online καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί οι τιμές μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ.

 

Προσοχή κάνει μπαμ

Αν πάρετε ξεχωριστά στοιχεία μπαταρίας στην αναγόμωση και δεν έχετε ηλεκτροπόντα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς το κόλλημα με κολλητήρι μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στις μπαταρίες λόγω υπερβολικής θερμοκρασίας.

 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπίπεδο φωτιστικό τοίχου
Επόμενο άρθροIndustrial επιγραφές με σωλήνες (και λίγα λόγια για κατασκευές με σωλήνες)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
9 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια