Φτιάχνω βοήθημα για τρύπες σε ξύλο

0
Για να κάνετε μια απόλυτα κάθετη τρύπα σε ένα ξύλο χωρίς κάθετο πάγκο, θέλει αρκετή εμπειρία και πολύ σταθερό χέρι. Έστω και μια μικρή κλίση να έχει, αν το βάθος είναι αρκετά μεγάλο, η τρύπα δεν θα είναι σωστή.
Ο κάθετος πάγκος αν και είναι πολύ πρακτικός, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, έτσι ακόμα και αν έχετε έναν, θα πρέπει να κάνετε κάποιες τρύπες με το δράπανο ελεύθερο.
 
Μπορείτε όμως να φτιάξετε ένα πολύ απλό βοήθημα που σας επιτρέπει να κάνετε κάθετες τρύπες εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ρετάλι από ένα πλανισμένο καδρόνι που να είναι απόλυτα επίπεδο και κάποια κοινά εργαλεία κοπής.
 
Ο σκοπός είναι να δημιουργήσετε μια κάθετη εγκοπή στη μία άκρη του καδρονιού ώστε να ακουμπάει το τρυπάνι ακριβώς στη εσωτερική γωνία της εγκοπής.
 

Διαδικασία

1. Μέτρημα

 
Το πρώτο (και ίσως πιο σημαντικό) βήμα είναι το σωστό μέτρημα. Θα πρέπει να μετρήσετε με μια γωνιά και με ένα μολύβι να τη μαρκάρετε. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε από τις ακμές του ξύλου, αλλά τουλάχιστον λίγα χιλιοστά πιο μέσα (τα πόσα δεν έχει τόση σημασία). Ο λόγος είναι ότι αν δεν έχετε κορδέλα, θα είναι πολύ δύσκολο να φαλτσοκόψετε ακριβώς πάνω στην ακμή.
 

2. Κόψιμο

 

Τώρα το δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία, είναι το σωστό κόψιμο. Το δύσκολο γίνεται αρκετά εύκολο αν έχετε κορδέλα. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε το κόψιμο. Ο πιο γρήγορος που απαιτεί ένα πολύ φτηνό εξάρτημα είναι με σιγάτσο σε κουτί φαλτσοκοπής.

Άλλοι τρόποι είναι με σιγάτσο και σκαρπέλο, με σέγα ή μόνο με σιγάτσο αν έχετε αρκετά σταθερό χέρι. 
 
Το κόψιμο θα πρέπει να είναι ακριβές. Όταν τελειώσετε θα πρέπει να μετρήσετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάνει κάποιο λάθος.
 

3. Φινίρισμα

 
 
Όταν τελειώσετε το κόψιμο, μπορείτε να καθαρίσετε λίγο τις κοπές με λίγο ψιλό γυαλόχαρτο ώστε να μην έχει σκλήθρες. Αν θέλετε μπορείτε να αγριέψετε το κάτω μέρος που θα πατάει το καδρόνι, ώστε να μην γλιστράει εύκολα. 
 
Με τα πρώτα τρυπήματα θα δείτε ότι θα δημιουργείτε κοιλότητα στο σημείο της γωνίας, αναλόγως τα τρυπάνια που θα χρησιμοποιήσετε.

 

 

 

Μερικές συμβουλές


  • Με τον καιρό λόγω της τριβής του τρυπανιού πάνω στο ξύλο θα αρχίσει να χαλάει. Μπορείτε από το ίδιο κομμάτι καδρόνι να φτιάξετε ξανά καινούργια εγκοπή.
  • Καλό είναι να φτιάξετε αρκετά με το καθένα να χρησιμοποιείτε για συγκεκριμένο μέγεθος τρυπανιού. Αυτό γιατί θα είναι δύσκολο σε βοήθημα που τρυπήσατε με τρυπάνι 10αρι να ακουμπήσει σωστά τρυπάνι 5άρι.
  • Πιο εργονομικό κράτημα έχουν τα καδρόνια που είναι ορθογώνια και όχι τετράγωνα. Το συγκεκριμένο που βλέπετε στις φώτο, είναι 65χ45 χιλιοστά.
  • Θεωρητικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε τρύπημα κάνετε και όχι μόνο σε ξύλο, αν και λειτουργεί καλύτερα με τα ξυλοτρύπανα λόγω της ακίδας κεντραρίσματος.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως κάνουμε τρύπες σε ξύλο, τρόποι και διαφορές
Επόμενο άρθροΠως ελέγχουμε πόσο φορτισμένη είναι μία μπαταρία
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια