Review: Αφυγραντήρας Inventor EVA II PRO EP3-ION20L (1 μήνας δοκιμή)

7
αφυγραντήρας Inventor EVA II PRO EP3

Ο αφυγραντήρας Inventor EVA II Pro 20L είναι ένας αφυγραντήρας μέτριας δυναμικότητας, με μέγιστη δυνατότητα αφύγρανσης 20 λίτρα ανά ημέρα. Το κόστος του κυμαίνεται στα 230-260 ευρώ και έρχεται από την εταιρία Inventor, μία εταιρία με προϊόντα κλιματισμού. Επειδή ο αφυγραντήρας δεν είναι κάτι στο οποίο είναι εύκολο να αξιολογήσεις σε λίγες μόνο ώρες, αυτό το άρθρο γράφεται μετά από ένα μήνα συνεχόμενης χρήσης. Καταρχάς ας δούμε τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Inventor Eva II Pro


Μοντέλο EVA II PRO EP3-ION20L
Τύπος Οικιακός αφυγραντήρας + ιονιστής
Μέγιστη δυνατότητα αφύγρανσης 20 λίτρα ημερησίως
Ισχύς 260 Watt
Λειτουργίες Απλή / Συνεχόμενη / Έξυπνη / Στέγνωμα
Επίπεδο θορύβου 37 / 40 / 45 db(A)
Παροχή αέρα 165 / 141 / 110 m3 / h
Ιονιστής Ναι
Φίλτρο καθαρισμό αέρα Ναι
Δοχείο νερού 3 λίτρα
Δυνατότητα απορροής σε σιφόνι  Ναι
Πρόσθετα Ηχητική ειδοποίηση, αυτόματη έναρξη, αυτόματη αναστολή όταν γεμίσει το δοχείο
Καθαρό βάρος 14 κιλά
Διαστάσεις 350 x 245 x 510 χιλιοστά
Χώρα κατασκευής P.R.C. (Κίνα)

 

Εντυπώσεις από αφυγραντήρα Inventor EVA II PRO EP3-ION20L


Για αρκετό καιρό ήθελα να δοκιμάσω έναν αφυγραντήρα από κοντά. Είχα φιλοξενηθεί σε χώρους με αφυγραντήρα, είχα δοκιμάσει την λειτουργία από αρκετούς, αλλά ποτέ δεν είχα δοκιμάσει έναν αφυγραντήρα στον ίδιο χώρο για πολλές ημέρες. Οπότε υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλο.

Μετά από μία μικρή έρευνα αγοράς, ο πρώτος που σκέφθηκα να δοκιμάσω ήταν ο νέος αφυγραντήρας της Inventor με το WiFi. Δυστυχώς μετά από μία σύντομη αναζήτηση, το app του φαίνεται να είχε εξαιρετικά κακές κριτικές, καθώς μέχρι τη στιγμή της αγοράς είχε πάρα πολλά bugs (σύμφωνα πάντα με τους χρήστες στο Google Play). Οπότε, η τελική επιλογή για πρώτο αφυγραντήρα ήταν ο απλός Inventor EVA II PRO EP3  των 20 λίτρων.

Πρόκειται για ένα αφυγραντήρα με δυνατότητα αφύγρανσης 20 λίτρων ημερησίως, οπότε θεωρητικά μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και ένα μικρό σπίτι. Η ισχύς του είναι 260 Watt και έχει συμπιεστή. Η πρώτη εντύπωση από την συσκευασία ήταν ότι δεν είναι και πολύ ελαφρύς. Η συσκευασία ζύγιζε περίπου 15 κιλά. Έχει ροδάκια, οπότε το βάρος δεν θα σας απασχολήσει μετά.

Ποιότητα κατασκευής / σχεδιασμός

Η ποιότητα κατασκευής δείχνει σχετικά καλή, αν και τα πλαστικά φαίνονται λίγο πιο μαλακά από ότι έπρεπε. Στα σημεία στα οποία γίνεται χρήση και επαφή (δοχείο νερού, φίλτρο…) δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχεδιαστικό πρόβλημα και με σωστή χρήση μάλλον θα κρατήσουν για πολλά χρόνια.

Λειτουργία

αφυγραντήρας inventor

Η λειτουργία του είναι πάρα πολύ απλή, αφού ουσιαστικά επιλέγετε το πρόγραμμα και την σκάλα με μόνο 2 πλήκτρα. Έτσι είναι ιδανικός και για άτομα μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν και τόσο σχέση με την τεχνολογία. Οι λειτουργίες που έχει είναι τρεις: συνεχόμενη, έξυπνη και λειτουργία στεγνώματος. Στην συνεχόμενη δουλεύει συνεχώς, στην έξυπνη λειτουργία δουλεύει μέχρι να πιάσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας, ενώ στη λειτουργία στεγνώματος των ρούχων δουλεύει με φουλ αέρα.

Διαθέτει χρονοδιακόπτη, με τον οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε πόση ώρα θα δουλεύει. Η επιλογή γίνεται ανά ώρα. Υπάρχει και η επιλεκτική λειτουργία του ιονιστή με ένα ξεχωριστό πλήκτρο.

Οι σκάλες που έχει ο ανεμιστήρας είναι τρεις, μικρή, μεγάλη και turbo . Ίσως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό ελάττωμα, αφού δεν διαθέτει αβαθμίδωτη λειτουργία. Δηλαδή δεν μπορείς να ρυθμίσεις την δύναμη λειτουργίας για παράδειγμα στο 20% αλλά μόνο στις 3 προκαθορισμένες βαθμίδες. Βέβαια οι περισσότεροι αφυγραντήρες είναι έτσι, δηλαδή με βαθμίδες/σκάλες. Αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερο να υπήρχαν περισσότερες επιλογές.

Ίσως ένα ακόμα μικρό μειονέκτημα είναι ότι η οθόνη είναι αρκετά μικρή και ο φωτισμός της δεν είναι τόσο δυνατός. Δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό, αλλά δεν θα πείραζε να είναι μερικά εκατοστά μεγαλύτερη, ειδικά για τους μεγαλύτερους με προβλήματα όρασης.

Θέρμανση

Αρκετοί αφυγραντήρες προσφέρουν και την δυνατότητα θέρμανσης, αφού λειτουργούν και ως αερόθερμο. Στο συγκεκριμένο, παρότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν είναι και το πιο δυνατό του σημείο.

Καταρχάς δεν διαθέτει ξεχωριστή λειτουργία αερόθερμου, δηλαδή δεν μπορείτε να ελέγξετε την σκάλα της αντίστασης. Απλώς ο αέρας που βγάζει όταν λειτουργεί είναι λίγο ζεστός. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν λειτουργεί στην μικρή σκάλα. Στη turbo λειτουργία η θερμοκρασία του αέρα είναι ακριβώς ίδια με αυτήν της ατμόσφαιρας.

Αθόρυβος; Περίπου

Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός αφυγραντήρα είναι ο θόρυβος. Επειδή είναι μηχανήματα που δουλεύουν συνεχώς, ακόμα και νυχτερινές ώρες, είναι σημαντικό να είναι όσο πιο αθόρυβα γίνεται.

Έτσι οι περισσότεροι αφυγραντήρες προσπαθούν να διαφημιστούν ως αθόρυβοι. Ο συγκεκριμένος λοιπόν είναι; H απάντηση είναι όχι, δεν είναι αθόρυβος. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια στην χαμηλή σκάλα παράγει 37 decibel, που είναι πάνω από το όριο που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί. Για να ήταν εντελώς αθόρυβος τότε θα έπρεπε να ήταν κάτω από τα 10 dB (που είναι για παράδειγμα ο θόρυβος που έχει το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου). 

Οπότε τεχνικά δεν είναι αθόρυβος, ούτε στη χαμηλή σκάλα. Όμως ο θόρυβος είναι τόσο ανεπαίσθητος που δύσκολα θα ενοχλήσει κάποιον. Ακόμα και στη μεσαία σκάλα με τα 40 dB, πάλι δύσκολα θα σας ενοχλήσει, αφού ακούγεται ως ένας αδύναμος ανεμιστήρας. Εκεί που ακούγεται είναι στο τούρμπο. Στο τούρμπο έχει τον ίδιο θόρυβο που έχει ένα αιρκοντίσιον ή ένας δυνατός ανεμιστήρας.

Αλλά ακόμα και στο τούρμπο ο θόρυβος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ενοχλητικός. Σίγουρα θα τον αντιληφθείτε, αλλά εκτός και αν είστε αρκετά δύσκολοι στον ύπνο, μπορείτε να κοιμηθείτε ακόμα και αν είναι στο ίδιο δωμάτιο. Σε άλλους αφυγραντήρες ο θόρυβος στη μεγάλη σκάλα είναι πολύ πιο έντονος και αρκετές φορές χτυπάνε και τα πλαστικά. Οπότε σε σύγκριση με άλλους αφυγραντήρες, ειδικά πιο οικονομικούς, είναι σίγουρα πολύ πιο αθόρυβος.

Το μόνο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι σε 2-3 περιπτώσεις, όταν ξεκίνησε έκανε λίγο παραπάνω θόρυβο (ακουγόταν σαν να ήταν λίγο έκκεντρος ο ανεμιστήρας). Όλες τις φορές ο ασυνήθιστος θόρυβος σταμάτησε μετά από λίγα λεπτά λειτουργίας.

Διάφανο δοχείο 3 λίτρων και ειδικός αποστραγγιστικός σωλήνας

To δοχείο που διαθέτει είναι διάφανο και έχει χωρητικότητα 3 λίτρα. Το ότι είναι διάφανο είναι πολύ θετικό, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορείτε να δείτε τη στάθμη, ακόμα και από απόσταση. Τα 3 λίτρα είναι σχετικά καλό νούμερο και αν δεν έχει πολύ υγρασία το σπίτι, θα το αδειάζετε 1-2 φορές τη μέρα. Αν έχει, τότε ίσως πρέπει να κάνετε 4-5 αδειάσματα τη μέρα. Φυσικά το δοχείο διαθέτει προστασία υπερχείλισης (με ένα μηχανικό σύστημα φλοτέρ), που αναστέλλει αυτόματα την λειτουργία του αφυγραντήρα, οπότε κοιμάστε ήσυχοι.

Τώρα ο συγκεκριμένος αφυγραντήρας έχει και ειδικό στόμιο αποστράγγισης με τη χρήση σωλήνα. Θεωρητικά συνδέετε τον σωλήνα με το δίκτυο αποχέτευσης και έχετε συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία. Παρότι το σύστημα αυτό δουλεύει μία χαρά, δεν μπορώ να πω ότι είναι πολύ πρακτικό. Σε όλα τα σπίτια η αποχέτευση είναι στην κουζίνα και στο μπάνιο. Όμως ο αφυγραντήρας είναι συνήθως  στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο. Οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε προέκταση που να πηγαίνει από το δωμάτιο στο μπάνιο ή να κάνετε κάποια άλλη πατέντα (πχ βάζοντας ένα μεγαλύτερο δοχείο). Οπότε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι και τόσο χρήσιμο. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να φανεί χρήσιμο είναι για χρήση σε κλειστά σπίτια για μεγάλο διάστημα, οπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνιμα στο μπάνιο.

Στέγνωμα ρούχων

Μία από τις πιο χρήσιμες ιδιότητες του αφυγραντήρα είναι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι τις βροχερές μέρες. Μέσα σε λίγες ώρες τα ρούχα είναι πραγματικά στεγνά, χωρίς άσχημες μυρωδιές. Βέβαια υπάρχουν κάποιες έρευνες που αναφέρουν ότι δεν πρέπει να απλώνουμε βρεγμένα ρούχα μέσα στο σπίτι για διάφορους λόγους, αλλά αν δεν έχετε στεγνωτήριο και είναι αδύνατο το εξωτερικό άπλωμα ή θα ξεμείνετε από καθαρά ρούχα ή θα τα απλώσετε εσωτερικά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Φίλτρο

Το φίλτρο βρίσκεται στο πίσω μέρος και βγαίνει αρκετά εύκολα. Καθαρίζει εύκολα με την βοήθεια πεπιεσμένου αέρα αλλά μπορείτε να το καθαρίζετε ακόμα και στην βρύση. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Κατανάλωση

Η κατανάλωση ρεύματος είναι περίπου όση αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή 0,2-0,25 κιλοβατώρες την ώρα, όταν βρίσκεται σε φουλ λειτουργία. Παρότι αυτό το νούμερο είναι πολύ πιο μικρό από την κατανάλωση ενός κλιματιστικού ή μίας ηλεκτρικής σόμπας, σίγουρα θα αυξήσει το λογαριασμό ρεύματος, ειδικά αν γίνεται χρήση 24 ώρες την ημέρα.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης καταναλώνει το 10πλάσιο από μία κυκλική λάμπα φθορίου αλλά το 1/5-1/8 από ότι ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ/θερμάστρα.

Βέβαια αν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με κάποια άλλη μονάδα κλιματισμού, τότε λογικά θα έχετε μειωμένη κατανάλωση, καθώς η αφαίρεση της υγρασίας από την ατμόσφαιρα θα κάνει μικρότερη την αίσθηση ψύχρας, οπότε δεν θα χρειάζεται να λειτουργεί τόσο πολύ το ενεργοβόρο θερμαντικό σώμα.

Πόσο κάνει και που μπορείτε να τον βρείτε


Η τιμή που έχει το συγκεκριμένο μοντέλο είναι 230-260 ευρώ, ενώ αν θέλετε την έκδοση με το WiFi θα πρέπει να δώσετε 20-30 ευρώ παραπάνω. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η εφαρμογή του WiFi έχει μερικά προβλήματα (μπορείτε να δείτε τις κριτικές στο Google Play), οπότε καλό είναι να το έχετε υπόψιν σας.

Τα προϊόντα της εταιρίας Inventor θα τα βρείτε σε δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Δεν φαίνεται να έχει αποκλειστικότητες και έτσι -θεωρητικά τουλάχιστον- σε όποιο κατάστημα με ηλεκτρικά είδη ή είδη κλιματισμού και αν πάτε, θα τον έχε ετοιμοπαράδοτο ή θα μπορεί να τον φέρει μέσα σε λίγες ημέρες.

Αν θέλετε να τον αγοράσετε από e-shop, τότε υπάρχει στον Plus4u και στο MediaMarkt σε αρκετά καλή τιμή. Και τα δύο προσφέρουν δωρεάν παράδοση σε όλη την Ελλάδα.

Λόγω βάρους, από όπου και αν τον αγοράσετε θα ήταν καλύτερα να επιλέξετε παράδοση στο σπίτι. 

Σύνοψη: Σχετικά αθόρυβος και με καλά χαρακτηριστικά


Μετά από ένα μήνα συνεχούς λειτουργίας και δοκιμών, o Inventor EVA II PRO EP3 20L τα πήγε πραγματικά πολύ καλά. Το επίπεδο θορύβου ήταν αρκετά χαμηλό ενώ η αίσθηση της ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι άλλαξε δραματικά.

Σε σύγκριση με μερικά παλαιότερα μοντέλα της Inventor και άλλους αφυγραντήρες που κυμαίνονται στο ίδιο εύρος τιμής, ο συγκεκριμένος αφυγραντήρας δείχνει να υπερτερεί, ειδικά στο θέμα του θορύβου.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Διάφανο δοχείο 3 λίτρων
  • Χαμηλός θόρυβος λειτουργίας
  • Απλή λειτουργία
  • Δυνατότητα σύνδεσης με σιφόνι
  • Ιονιστής
Αρνητικά
  • Μικρή οθόνη
  • Δεν έχει αβαθμίδωτη λειτουργία

Φωτογραφίες Unboxing Inventor EVA II PRO EP3


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈχετε laptop με καμένη μητρική; Δείτε τι μπορείτε να σώσετε πριν το πετάξετε
Επόμενο άρθροDIY μοντέρνο κρεβάτι από κόντρα πλακέ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
7 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Mosx

Καλησπέρα, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αν μπαίνουν και με ποια σειρά τα 2 φιλτράκια (πράσινο και μαύρο που βρίσκονται μέσα στη συσκευασία με το εγχειρίδιο χρήσης); Ψάχνω ώρα και δεν βρήκα κάτι κατατοπιστικό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Νεκταρία Τσαβλή

Μπαίνουν και τα δύο μαζί με οποία σειρά θέλετε από πίσω βγάζοντας το φίλτρο στις κυψέλες θα δείτε. Θα τα στριμώξετε και τα δύο μαζί με το ζόρι…

Νεκταρία Τσαβλή

Θέλω να ρωτήσω κάτι όσον αφορά το θόρυβο. Όταν δουλεύει ο συμπιεστης κάνει ένα ελαφρύ θόρυβο συνεχόμενο σαν τζιτζικι. Επίσης αν βάλεις το αφτί σου πίσω στο φίλτρο ακούγεται το υγρό που κυλάει κάπως. Είναι φυσιολογικοί αυτοί οι θορυβοι; η πρέπει να ακούγεται μόνο ο αέρας από τον ανεμιστήρα…

Νεκταρία Τσαβλή

Είναι σαν να δουλεύει μοτέρ από ψυγείο. Όσο για τα υγρά που κυκλοφορανε ακούγονται δυνατά σε όλο το χώρο ειδικά όταν το έχεις στο χαμηλό. Όταν το βάλεις στο ποιο δυνατό καλύπτεται και ακούγεται ο αέρας του ανεμιστήρα.. Έκανα αυτή την παρατηρησει επειδή στα σχόλια που διαβάζω λένε ότι ακούγεται μόνο ο αέρας που βγαίνει από τον ανεμιστήρα. Ευχαριστώ

Αλέξανδρος

Εγώ τον αγόρασα και δεν έμεινα ευχαριστημένος! Ναι μεν κάνει καλή δουλειά, αλλά ο θόρυβος που ακούγεται σαν παλιό και χαλασμένο ψυγείο με ενοχλεί αφάνταστα!!!