Τα laptop μπορεί να είναι πολύ βολικά, έχουν όμως ένα πολύ σημαντικό ελάττωμα. Η επισκευή τους είναι δύσκολη και πιο ακριβή. Ειδικά αν η βλάβη είναι στην μητρική και πρόκειται για ένα σχετικά παλιό laptop, τότε τις περισσότερες φορές η αλλαγή ή επισκευή της μητρικής είναι ασύμφορη. Έτσι συνήθως το πετάμε ή απλώς το ξεχνάμε σε κάποιο συρτάρι. Όμως, ακόμα και σε ένα laptop με καμένη μητρική υπάρχουν πολλά εξαρτήματα, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Ας τα δούμε ένα ένα.
Δίσκος laptop
O δίσκος ενός laptop είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αφαιρέσουμε. Αφενός για να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα μας και αφετέρου για να τον χρησιμοποιήσουμε ως ανταλλακτικό ή έξτρα αποθηκευτικό χώρο. Οι δίσκοι των Laptop τις περισσότερες φορές είναι δίσκοι χαμηλού προφίλ, 2.5 ιντσών πλάτους με SATA σύνδεση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο δίσκος μπορεί να είναι τύπου M2 ή 1.8 ιντσών (σε κάποια MacBook) ενώ σε πολύ παλαιότερα laptop (άνω της 10ετίας) μπορεί να δείτε δίσκους με IDE σύνδεση.
Ότι διάσταση και να είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εξωτερικός δίσκος με μία εξωτερική θήκη δίσκου με USB σύνδεση. Οι θήκες αυτές είναι πολύ οικονομικές και μπορείτε να τις βρείτε ακόμα και με λιγότερο από 10 ευρώ στην Ελλάδα . Με αυτό τον τρόπο θα έχετε με πολύ μικρό κόστος ένα νέο εξωτερικό δίσκο για να αποθηκεύετε τα δεδομένα σας.
Φυσικά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και σαν ανταλλακτικό σε ένα άλλο laptop, αν φυσικά είναι σε ίδια διάσταση.
Πως αφαιρείται ο δίσκος από ένα laptop
Η αφαίρεση του δίσκου στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αρκετά εύκολη. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε μερικές βίδες και να ανοίξετε το ειδικό καπάκι για το δίσκο που υπάρχει στο κάτω μέρος του laptop. To καπάκι του δίσκου θα το ξεχωρίσετε γιατί είτε θα είναι το μοναδικό ή θα έχει κάποια ειδική σήμανση που θυμίζει δίσκο (συνήθως μερικούς κύκλους).
Εφόσον το ανοίξετε, αν πρόκειται για δίσκο 2.5″ απλώς ξεβιδώνετε τις βίδες που κρατούν το πλαίσιο του δίσκο στο laptop, τραβάτε προς τα έξω το δίσκο ώστε να ξεκουμπώσει η σύνδεση SATA και στην συνέχεια βγάζετε τις πλαϊνές βίδες που συγκρατούν το δίσκο στο μεταλλικό πλαίσιο. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει μεταλλικό πλαίσιο, αλλά ο δίσκος μπαίνει κουμπωτά ή το πλαίσιο δεν είναι βιδωμένο, αλλά σφηνωμένο.
Μνήμη RAM
H μνήμη RAM που υπάρχει στα laptop είναι ένα ακόμα πολύτιμο εξάρτημα που πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσετε από ένα καμένο laptop. Οι μνήμες των Laptop ονομάζονται SODIMM DDR, με την τεχνολογία να διαφέρει ανάλογα με την εποχή που κυκλοφόρησε το laptop. Συνολικά υπάρχουν 4 διαφορετικές υποκατηγορίες SODIMM DDR, με την DDR4 να είναι η πιο πρόσφατη.
Παρότι μία μνήμη ίδιας τεχνολογίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε laptop έχει μητρική που δέχεται αυτόν τον τύπο μνήμης, δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ διαφορετικού τύπου μνήμης. Οπότε μία μνήμη SODIMM DDR3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μητρική που δέχεται DDR3 μνήμη και όχι σε μία που δέχεται DDR2 ή DDR4.
Αν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε σε κάποιο άλλο laptop ή να την φυλάξετε για αργότερα μπορείτε να την πουλήσετε. Το κόστος που έχει μία μνήμη SODIMM DDR εξαρτάται από το μέγεθος, την τεχνολογία αλλά και την μάρκα. Επειδή θεωρητικά είναι αθάνατες, μπορείτε να την πουλήσετε 20-40% φθηνότερα από μία ίδια, εντελώς καινούργια.
Πως αφαιρούμε την μνήμη από ένα laptop
Στα περισσότερα laptop υπάρχει ένα ειδικό καπάκι στη βάση, το οποίο σας δίνει πρόσβαση στο σημείο που βρίσκεται η μνήμη. To καπάκι – ειδικά αν είναι περισσότερα από ένα- θα έχει ειδική σήμανση. Για να αφαιρέσετε την μνήμη θα πρέπει να ξεκουμπώσετε τα πλαϊνά ελάσματα που την συγκρατούν.
DVD Drive laptop
Κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι τα DVD-ROΜ Drives των laptop μπορούν να αφαιρεθούν αρκετά εύκολα και να χρησιμοποιηθούν και ως εξωτερικά σε έναν άλλο υπολογιστή ή laptop. Τις περισσότερες φορές το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε μία και μόνο βίδα και να τραβήξετε προς τα έξω το DVD.
Για να το χρησιμοποιήσετε ως εξωτερικό θέλετε ένα αντάπτορα slimline SATA σε USB. Επειδή έχει συγκεκριμένη χρήση, δεν είναι και τόσο εύκολο να τον βρείτε σε Ελληνικό κατάστημα. Η πιο απλή λύση είναι το Ebay, όπου μπορείτε να βρείτε ανάλογους αντάπτορες με λιγότερο από 5 ευρώ.
Εναλλακτικά αν δεν σας χρειάζεται μπορείτε να το πουλήσετε σαν μεταχειρισμένο σε κάποια σελίδα δημοπρασιών (πχ ebay). Μεταχειρισμένα DVD-Drive για laptop μπορούν να πουληθούν ως και 30 ευρώ το ένα για σχετικά ακριβά μοντέλα.
Πως αφαιρούμε το DVD από το laptop
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η αφαίρεση του DVD είναι εξαιρετικά απλή. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το μόνο που συγκρατεί το DVD στο laptop είναι μία και μόνο βίδα, η οποία βρίσκεται περίπου στο κέντρο της βάσης του Laptop. H βίδα του DVD θα έχει πάντα ένα σηματάκι που δείχνει κάτι που θυμίζει DVD. Σπανιότερα η βίδα θα βρίσκεται εσωτερικά, κάτω από κάποιο καπάκι.
Στην σελίδα έχουμε ανεβάσει μερικά άρθρα με οδηγούς για το πως μπορείτε να αλλάξετε το DVD από συγκεκριμένα μοντέλα. Συνεχώς θα ανεβαίνουν περισσότερα.
Τροφοδοτικό και μπαταρία Laptop
Εφόσον λειτουργεί το τροφοδοτικό του laptop δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω
να το πετάξετε. Τα τροφοδοτικά των laptop μετασχηματίζουν το οικιακό εναλλασσόμενο ρεύμα σε σταθερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το laptop. Πολλές φορές το ίδιο τροφοδοτικό κάνει σε δεκάδες διαφορετικά μοντέλα, ενώ ακόμα και αν δεν έχει το ίδιο βύσμα, η αλλαγή είναι σχετικά εύκολη.
Το κόστος ενός αυθεντικού τροφοδοτικού είναι 20-30 ευρώ, οπότε ακόμα και αν δεν το θέλετε, μπορείτε να το πουλήσετε ως μεταχειρισμένο για 10-15 ευρώ. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γιατί δεν πρέπει ποτέ να πετάμε φορτιστές και τροφοδοτικά laptop μπορείτε να πατήσετε εδώ.
Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις μπαταρίες των Laptop. Μία λειτουργική μπαταρία Laptop σε καλή κατάσταση μπορεί να πουληθεί για καλό ποσό, ίσως και πάνω από 50 ευρώ. Αν σας αρέσουν οι κατασκευές, τότε μπορείτε να ανοίξετε την μπαταρία και να αφαιρέσετε από το εσωτερικό τα στοιχεία, για να τα χρησιμοποιήσετε σε μεταγενέστερα project.
Αφαίρεση οθόνης Laptop
Η οθόνη ενός laptop είναι με διαφορά το πιο ακριβό εξάρτημα μετά την μητρική. Πολλές φορές η ίδια η οθόνης κοστίζει περισσότερο από 100 ευρώ σαν ανταλλακτικό. Το να καεί η ίδια ή LCD οθόνη είναι εξαιρετικά σπάνιο. Όμως συχνά καίγεται είτε το backlight είτε το inverter που έχει.
Αν λοιπόν σας έχει καεί η μητρική, τότε η οθόνη θα είναι λειτουργική. Εφόσον την αφαιρέσετε, μπορείτε να την πουλήσετε σαν ανταλλακτικό, ολόκληρη ή σε κομμάτια. Η τιμή που μπορεί να πιάσει μία μεταχειρισμένη οθόνη εξαρτάται από το μοντέλο του laptop. Όσο πιο ακριβό και πιο νέο, τόσο μεγαλύτερη η τιμή. Μεταχειρισμένες οθόνες ακριβών laptop (όπως πχ τα MacBook) μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 200 ευρώ, ενώ οθόνες πιο οικονομικών laptop συνήθως πωλούνται προς 50-100 ευρώ.
Αν την αφαιρέσετε και την πουλήσετε σε κομμάτια (lcd, inverter, backlight, καλωδιοταινίες…) σίγουρα μπορείτε να αποκομίσετε μεγαλύτερο κέρδος, αλλά έτσι θα πρέπει να τα πουλήσετε όλα, το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο ή πιθανό.
Μία άλλη εναλλακτική είναι να την χρησιμοποιήσετε ως εξωτερική οθόνη ή ακόμα και να την συνδέσετε με ένα Rapsberry Pi. Σε κάθε περίπτωση, όποια μετατροπή απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και δεν είναι για εντελώς αρχάριους.
Αφαίρεση πληκτρολογίου, trackpad και λοιπών εξαρτημάτων
Εκτός από όλα τα παραπάνω, μπορείτε να αφαιρέσετε οποιοδήποτε εξάρτημα που έχει πάνω το laptop και να το χρησιμοποιήσετε ως ανταλλακτικό ή να το πουλήσετε σε σελίδα δημοπρασιών. Τα περισσότερα από αυτά τα εξαρτήματα είναι μικρής αξίας, αλλά όλα μαζί μπορεί να συγκεντρώσουν ένα καλό ποσό, ειδικά για σχετικά ακριβά laptop.
Αυτά που συνήθως μπορούν να πουληθούν είναι αυτά που συνήθως χαλάνε σε ένα laptop, όπως το πληκτρολόγιο, το trackpad, τα ηχεία και οι μεντεσέδες της οθόνης. Εκτός από το πληκτρολόγιο, όλα τα υπόλοιπα για να αφαιρεθούν απαιτείται να κάνετε το laptop κομμάτια, το οποίο δεν είναι και πολύ εύκολο.
Το πληκτρολόγιο σε αρκετά laptop αφαιρείτε σχετικά εύκολα, αφού είναι κουμπωτό. Και πάλι μπορείτε να πατήσετε εδώ για να δείτε μερικούς οδηγούς που έχουμε ανεβάσει για συγκεκριμένα μοντέλα.
Πώληση όλου του laptop ως ανταλλακτικό
Το τελευταίο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πουλήσουμε όλο το laptop για ανταλλακτικά. Αυτή είναι η πιο απλή λύση, καθώς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι τις περισσότερες φορές η τιμή που μπορεί να πιάσει, θα είναι χαμηλότερη από ότι αν το πουλήσετε κομμάτι κομμάτι. Η διαφορά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντική και να φθάσει ακόμα και το 50%, αλλά σίγουρα ξεμπερδεύετε αμέσως.
Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε με αυτή τη μέθοδο είναι να σβήσετε με ασφαλή τρόπο τα δεδομένα από το δίσκο του laptop. Ας έχετε κάνει διαγραφή ή ακόμα και format, τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν με την χρήση ειδικών εφαρμογών. Έτσι, ειδικά αν έχετε ή είχατε κάποια στιγμή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο δίσκο του laptop, καλό είναι να τον αφαιρέσετε εντελώς ή να κάνετε ειδικό format, μετά το οποίο τα δεδομένα δεν μπορούν να ανακτηθούν (κάνει αρκετά περάσματα και γράφει άχρηστα δεδομένα στο δίσκο).
Βοήθεια και συμβουλές
Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια για την αφαίρεση κάποιου εξαρτήματος από το laptop σας ή την αγορά του κατάλληλου ανταλλακτικού, μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια ή σε email.