Mastech MS6612

Ο μετρητής φωτεινότητας (ή Luxo-μέτρο) είναι ένα εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από τεχνικούς και φωτογράφους για να μετρήσουν την σχετική φωτεινότητα ενός χώρου. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι της Mastech, μία από τις καλύτερες εταιρίες στον χώρο των ψηφιακών μετρητών. 

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά Mastech MS6612


ΜοντέλοMastech MS6612
ΤύποςΜετρητής φωτεινότητας
Μονάδες μέτρησηςLux , Footcandles
Εύρος μέτρησης: LUC / Footcancles0 ~ 200.000   |  0 ~ 20.000  
Απόκλιση±3%
Ακρίβεια: LUX / FC0.01 LUX  |  0.01 FC
Εύρος φάσματος (Spectral Range)320~730nm
Ρυθμός μετρήσεων>= 2 μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο
Counts200.000
Τροφοδοσία1 χ 9 V μπαταρία (6LR61)
 Μέγεθος 170 χ 89 χ 43 χιλιοστά

 

Εντυπώσεις από μετρητή φωτεινότητας Mastech MS6612


H Mastech είναι μία πολύ γνωστή και αξιόλογη εταιρία, που ασχολείται κυρίως με ηλεκτρονικούς μετρητές. Θεωρείται ως μία από τις πιο επώνυμες εταιρίες και την προτιμούν και αρκετοί επαγγελματίες. Το luxo-μετρο Mastech MS6612 είναι ένα από τους μετρητές φωτεινότητας που έχει στον κατάλογό της.

Αυτό που κάνει είναι να μετράει την φωτεινότητα βάση LUX ή FC σε συγκεκριμένα σημεία. Παρότι υπάρχουν και αρκετές εφαρμογές για smartphone που κάνουν ακριβώς το ίδιο, το συσκεκριμένο εργαλείο διαθέτει ένα πολύ καλύτερο αισθητήρα (silicon photoelectric diode) από αυτόν που έχει η μικρή κάμερα του κινητού. Έτσι οι μετρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Συνήθως σε τέτοιες μετρήσεις δεν είναι τόσο σημαντική η απόλυτη τιμή, αλλά η σχετική. Δηλαδή η σχετική διαφορά στη φωτεινότητα μεταξύ δύο διαφορετικών φωτεινών πηγών. Γιαυτό το λόγο ο μετρητής της Mastech έχει ειδικό κουμπί REL/PEAK, με το οποίο μπορείτε να ορίσετε την τιμή αναφοράς και θα σας δείχνει την εκάστοτε διαφορά.

Επίσης έχει κουμπί MIN/MAX, με το οποίο μπορείτε να βλέπετε μόνιμα είτε την μέγιστη είτε την κατώτατη τιμή από τις μετρήσεις που έχετε κάνει ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για πάγωμα της μέτρησης HOLD.

Όπως και σε όλους τους ηλεκτρονικούς μετρητές υπάρχει αυτόματη απενεργοποίηση, ένδειξη χαμηλής μπαταρίας και ειδική ένδειξη για μέτρηση μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο.

τεχνικά χαρακτηριστικά Mastech MS6612
Συνοπτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και οι διαφορές ανάμεσα στο συγκεκριμένο μοντέλο και στο MS6612T

Όπως είπαμε και λίγο πιο πάνω, αυτό το μοντέλο μπορεί να κάνει μετρήσεις μόνο σε LUX ή σε Footcandles. To παρεμφερές μοντέλο MS6612T έχει την δυνατότητα μέτρησης και σε μονάδες Candela (CD).

Η ακρίβεια και το εύρος των μετρήσεων είναι πολύ καλή για ερασιτεχνική και ήμι-επαγγελματική χρήση. Για LUX το εύρος είναι 0 έως 200.000, με μέγιστη απόκλιση ±3% και με ακρίβεια 0.01 LUX. Για Footcandles το εύρος είναι 0 έως 20.000, με μέγιστη απόκλιση ±3% και με ακρίβεια 0.01 FC.

mastech ms6612

Είναι αρκετά ελαφρύ και έχει πολύ καλή αίσθηση στο χέρι. Η ποιότητα κατασκευής αρκετά καλή, συνώνυμη με το καλό όνομα που έχει αποκτήσει η Mastech.

H οθόνη είναι έχει σχετικά καλό μέγεθος και ευκρίνεια. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιεί και ένα ψεύδο-αναλογικό σύστημα με ψηφιακό δείκτη. Ένα από τα αρνητικά αυτού του μοντέλου είναι ότι δεν διαθέτει backlight, έτσι είναι αδύνατο να διαβάσετε τις μετρήσεις σε σημεία με χαμηλό φωτισμό.

Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι διαθέτει την κλασσική υποδοχή για τρίποδο, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν σταθερό.

Στην συσκευασία υπάρχει μόνο ένα υφασμάτινο τσαντάκι και το εγχειρίδιο χρήσης (στα Αγγλικά).

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


Η Mastech είναι μία εταιρία την οποία μπορείτε να βρείτε και στην Ελληνική αγορά. Λόγω εξειδικευμένου τύπου το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι πολύ δημοφιλές, οπότε δεν θα το βρείτε σε πολλά μαγαζιά. To κόστος του φαίνεται να είναι 55-70 ευρώ.

Εκτός από το Mastech, υπάρχουν και μερικά ακόμα μοντέλα (peakmeter, hyelec), τα οποία έχουν ακριβώς τον ίδιο κωδικό (MS6612) . Φαινομενικά είναι πανομοιότυπα και τα περισσότερα είναι λίγο πιο οικονομικά από το Mastech.

Το συγκεκριμένο αγοράστηκε από το Gearbest σε προσφορά περίπου 30 κάτι ευρώ. Η κανονική του τιμή είναι 41 ευρώ

Υπάρχει και στο Banggoοd με 30 ευρώ.

Για αγορές από Gearbest και γενικότερα τα εξ-ανατολής e-shop, μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό.

Σύνοψη : Αρκετά καλή επιλογή για ερασιτέχνες και ήμι-επαγγελματίες


Το Mastech MS6612 είναι μία πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν ένα σχετικά οικονομικό luxo-μετρο. Η κατασκευή είναι αρκετά καλή, όπως και το εύρος αλλά και η ακρίβεια των μετρήσεων. Τα μόνα αρνητικά που φαίνεται να έχει είναι ότι δεν μπορεί να κάνει μετρήσεις σε CD και δεν διαθέτει backlight η οθόνη LCD.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Ακρίβεια μετρήσεων
  • Υποδοχή για τρίποδο
Αρνητικά
  • Δεν μετράει CD
  • Δεν διαθέτει backlight
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα gadget που μετατρέπει τις ρετρό φωτογραφικές μηχανές σε ψηφιακές
Επόμενο άρθροΠως να φτιάξετε μία φορητή χειροκίνητη στράντζα (τσάκα)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια