Στράντζα ονομάζεται το εργαλείο που σας επιτρέπει να στραντζάρετε, δηλαδή να γυρίσετε μία λαμαρίνα. Στα μεγάλα σιδηρουργεία έχουν επαγγελματικές υδραυλικές στράντζες, που έχουν μεγάλες δυνατότητες αλλά ταυτόχρονα είναι απρόσιτες για τους ερασιτέχνες. Όμως, αν οι ανάγκες σας δεν είναι και τόσο μεγάλες, δεν είναι και τόσο δύσκολο να φτιάξετε μία μικρή χειροκίνητη στράντζα.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά σχέδια για κατασκευή αυτοσχέδιας στράντζας. Το πιο διαδεδομένο από όλα είναι αυτό που χρησιμοποιεί απλές σιδηρογωνίες. Μία καλή εφαρμογή αυτού του σχεδίου γίνεται και από τον Bob Clagett, τον δημιουργό πίσω από το δημοφιλές κανάλι του Youtube ILikeToMakeStuff

Η χειροκίνητη στράντζα που δημιουργεί έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φορητή, αφού έχει φτιαχτεί πάνω σε ένα μεγάλο ξύλινο δοκάρι, το οποίο στερεώνεται σε κάποιο πάγκο με σφιγκτήρες, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Έτσι, όταν δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μπορείτε να την έχετε σε μία γωνία, χωρίς να πιάνει καθόλου χώρο.

diy χειροκίνητη στράντζα

Η κατασκευή είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς ηλεκτροσυγκόλληση. Το μόνο δύσκολο κομμάτι θα είναι να βρείτε βιδωτούς μεντεσέδες βαρέος τύπου, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για αυτή την κατασκευή, αν δεν χρησιμοποιήσετε ηλεκτροσυγκόλληση. Οι κολλητοί είναι λίγο πιο οικονομικοί και τους βρίσκετε πολύ πιο εύκολα.

diy χειροκίνητη στράντζα

Επίσης κάτι αρκετά σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε παξιμάδια τύπου «πεταλούδα», καθώς έτσι το σφίξιμο μπορείτε να γίνεται εύκολα με το χέρι. Βέβαια αν χρησιμοποιήσετε κανονικά παξιμάδια με μπουλόνια, θα μπορείτε να τα σφίξετε πολύ πιο καλά.

γαλβανιζέ σιδηρογωνίες
Παρότι συνήθως οι σιδηρογωνίες είναι μαύρες, στην αγορά υπάρχουν και γαλβανιζε.

Οι κλασσικές σιδηρογωνίες είναι ατσάλινες (μαύρες), οπότε απαιτούν αστάρωμα και βάψιμο για να μην οξειδωθούν. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γαλβανιζέ σιδηρογωνίες. Δεν είναι τόσο δημοφιλείς, οπότε θα τις βρείτε μόνο σε μεγάλα καταστήματα σιδηρικών.

Οι δυνατότητες σε μία τέτοια χειροκίνητη στράντζα συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλες. Συνήθως μέχρι 1, άντε 1.5 χιλιοστό πάχος, αν την ενισχύσετε αρκετά και χρησιμοποιήσετε μακρύτερα χέρια. Αλλά το κόστος κατασκευής είναι σχεδόν μηδενικό και θα σας γλιτώσει αρκετές βόλτες στην τοπική επαγγελματική στράντζα-ψαλίδι.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής στο παραπάνω βίντεο ή να πατήσετε εδώ για να μεταφερθείτε στο κανάλι του δημιουργού στο youtube.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Ψηφιακό Luxo-μέτρο Mastech MS6612
Επόμενο άρθροReview: Σετ φακών εργασίας Philips MDLS (LPL263MODX1)

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια