Πριν λίγο καιρό, είχαμε παρουσιάσει ένα άρθρο για το τι είναι oi Ransomware ιοί, πόσο καταστροφικοί μπορεί να είναι για τα αρχεία σας και τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε προσβληθεί. Τώρα θα δούμε, πως μπορείτε να προφυλαχθείτε από το να κολλήσετε κάποιο ransomware ιούς, με μία εντελώς δωρεάν εφαρμογή.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται Ransomfree και είναι διαθέσιμη μόνο για το λειτουργικό των Windows. 

Τι είναι οι Ransomware επιθέσεις

Αν για κάποιο λόγο βαριέστε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο που είχαμε παρουσιάσει, θα αναφέρουμε εδώ επιγραμματικά, τι είναι οι Ransomware επιθέσεις και πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι για τα πολύτιμα αρχεία σας.

Ως ransomware επίθεση, θεωρείται οτιδήποτε προσπαθεί να σας εκβιάσει με κάποιο τρόπο να δώσετε χρήματα ή κάποιο άλλο αντάλλαγμα. Τα παλαιότερα χρόνια, αυτό γινόταν με μερικούς απλούς ιούς, οι οποίοι κλείδωναν κάποιες λειτουργίες ή και το λειτουργικό. Τελευταία όμως, σχεδόν όλες οι ransomware επιθέσεις, αφορούν κρυπτογράφηση όλων των αρχείων ενός υπολογιστή, ώστε να μη μπορεί ο χρήστης να τα χρησιμοποιήσει πλέον. Για να τα αποκρυπτογραφήσετε και να έχετε πρόσβαση ξανά στα αρχεία σας, θα πρέπει να πληρώσετε με κάποιο ανώνυμο τρόπο τους εκβιαστές, η τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν οι εκβιαστές, καθώς τις περισσότερες φορές, όσο χρήματα και αν πληρώσει κάποιος συνήθως δεν αποκτά ποτέ ξανά πρόσβαση στα αρχεία του. 

Αυτή η μορφή επίθεσης, είναι αρκετά επιτυχημένη, και την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί ραγδαία οι επιθέσεις τέτοιου τύπου.

Εφαρμογές που προστατεύουν από Ransomware ιούς

Αν και υπάρχουν κάποιοι τρόποι να ανακτήσετε μόνοι σας τα αρχεία, αν είστε αρκετά τυχεροί, συνήθως η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Δηλαδή να προφυλάξτε τον υπολογιστή σας από αυτό το ενδεχόμενο, πριν ακόμα κολλήσετε κάποιο τέτοιο ιό.

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν αρκετά αντί-virus ή αντί-malware που υποστηρίζουν ότι μπορεί να σας προστατέψουν έναντι ransomware επιθέσεων. Όμως τα περισσότερα από αυτά είναι premium εκδόσεις για τις οποίες θα πρέπει να πληρώσετε ή εφαρμογές που προσφέρουν μικρή προστασία. Αν έχετε επιχείρηση ή πολύτιμα αρχεία, τότε καλό είναι να αγοράσετε αυτές τις premium εκδόσεις και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 

Αν όμως είστε ένας ιδιώτης, που απλά σερφάρει και έχει μερικές φώτο, μερικές εργασίες και καμιά ταινία, τότε αυτό το κόστος ίσως είναι πολυτέλεια. Εδώ έρχεται το RansomFree, μια εντελώς δωρεάν εφαρμογή που σας προστατεύει αυτόματα έναντι των Ransomware.

Τι ακριβώς κάνει το RansomFree

To RansomFree, είναι μία πολύ απλή εφαρμογή η οποία τρέχει στο background, και η οποία κάνει monitoring τα αρχεία σας. Με απλά λόγια, το RansomFree, βρίσκεται συνεχώς εν λειτουργία και παρακολουθεί το σύστημά σας για περίεργες συμπεριφορές που σχετίζονται με τα Ransomare. Έτσι αν παρατηρήσει κάποια από αυτές τις περίεργες συμπεριφορές (πχ κρυπτογράφηση αρχείων), τότε κλειδώνει αυτόματα αυτή την εφαρμογή και σταματάει το κακό εν τη γέννεση του.

Όπως είπαμε, το Ransomfree, τρέχει μόνο του και δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Δεν έχει καμία επιλογή και καμία ρύθμιση. Απλώς κάνετε εγκατάσταση και αυτό αρχίζει αυτόματα να παρακολουθεί το σύστημά σας

Δωρεάν για πάντα (;)

Σε αντίθεση με αρκετές ανταγωνιστικές εφαρμογές, το RansomFree, είναι και θα είναι εντελώς δωρεάν για πάντα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι δημιουργοί του. Δεν έχει καμία pro έκδοση που χρειάζεται να πληρώσετε για να αποκτήσετε. 

Δημιουργός του RansomFree είναι η εταιρία CyberReason, μία εταιρία που ασχολείται με την προστασία αλλά παροχή τεχνογνωσίας σε εταιρίες αλλά και κυβερνήσεις, σχετικά με τις κυβερνο-επιθέσεις. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, το CyberReason συλλέγει μόνο ανώνυμα στατιστικά, και αν γίνει προσβολή, τότε ανεβάζει αντίγραφο του κώδικα του ιού στον σέρβερ της εταιρίας για περαιτέρω ανάλυση.

Δηλαδή με απλά λόγια, η CyberReason υποστηρίζει ότι αυτό το πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν, γιατί την βοηθάει στην έγκαιρη ενημέρωση νέων ransomware απειλών, και στην έρευνα για την άμεση αντιμετώπισή τους.


Εγκατάσταση και πόροι

Το RansomFree μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε Windows λειτουργικό. Το αρχείο έχει μέγεθος 4.6MB και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την ιστοσελίδα του RansomFree.

Εφόσον το κατεβάσετε, τότε πατώντας το αρχίζει η εγκατάσταση. Αφού αποδεχθείτε τις απαραίτητες άδειες, το RansomFree θα έχει πλέον εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας και θα αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα.

Ransomfree δωρεάν αντι-ransomware εφαρμογήΟι πόροι που καταναλώνει είναι περίπου 30-40MBs RAM, το οποίο δεν είναι και αμελητέο, αλλά για app που κάνει συνεχώς monitoring είναι ίσως και λίγο (το app του Skype, καταναλώνει τα διπλά, ενώ outlook ή thunderbird τα 10πλά). Σε CPU η κατανάλωση είναι σχετικά μικρή, και τις περισσότερες φορές μηδενική


Συνοψίζοντας

To Ransomfree, είναι μια σχετικά νέα και δωρεάν εφαρμογή, που υπόσχεται να σας προστατέψει απόλυτα απέναντι σε Ransomware ιούς. Έρχεται από την CyberReason μία αρκετά μεγάλη εταιρία που ασχολείται με την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις σε μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς και σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, θα είναι για πάντα δωρεάν.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η εφαρμογή στην πράξη, κυρίως γιατί είναι σχετικά νέα, το ότι είναι εντελώς δωρεάν αλλά και το ότι δεν καταναλώνει αρκετούς πόρους από το σύστημα, σίγουρα είναι ένας καλός λόγος για να την δοκιμάσετε και εσείς. Ειδικά αν δεν γνωρίζετε πως να προστατευθείτε ή δεν έχει κάποια άλλη καλή premium εφαρμογή που να το κάνει αυτό ήδη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα πτυσσόμενο κράνος από χαρτόνι, που χωράει με άνεση στην τσάντα σας
Επόμενο άρθροΠως να κάνετε σύνδεση χελινοδοουράς με εσωτερική αντίθεση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια