Όχι και τόσα πολλά χρόνια πριν, το πιο οικονομικό μικροσκόπιο που υπήρχε στην αγορά κόστιζε τόσο που ήταν προσιτό μόνο σε επαγγελματίες. Από τότε αρκετά έχουν αλλάξει και μπορείτε να βρείτε αξιόλογα ηλεκτρονικά μικροσκόπια με λιγότερο από 100 ευρώ. Ένας καθηγητής Βιομηχανικής από το πανεπιστήμιο του Stanford συνεπικουρούμενος από έναν μεταδιδακτορικό φοιτητή του, κατάφεραν να δημιουργήσουν ίσως το πιο οικονομικό μικροσκόπιο στον κόσμο. Ονομάζεται Foldscope και είναι ένα λειτουργικό οριγκάμι μικροσκόπιο, που το κόστος κατασκευής του δεν ξεπερνάει το 1 ευρώ.  

94ad16fc5b5f81ab63035d6be462d5d6_original

26a29cee837b719053a6b4904ffec209_original
Μερικά από αυτά που μπορείτε να δείτε με το Foldscope

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο hi-tech μικροσκόπιο που θα έχει ανάλυση σε τέλεια ευκρίνεια, αλλά περισσότερο για ένα προσιτό πειραματικό μικροσκόπιο που θα μπορεί να έχει ο καθένας πάντα μαζί του. Η μέγιστη μεγέθυνση που μπορεί να πετύχει αυτή τη στιγμή είναι 140χ, ενώ μπορεί να αναλύσει μέχρι 2 microns (χιλιοστά του χιλιοστού). Όχι και λίγα σίγουρα για κάτι που κοστίζει μόνο 1 ευρώ.

83e1b93fd7e05b5373d557e48ba730ec_originalΌπως είπαμε πρόκειται για οριγκάμι μικροσκόπιο, δηλαδή με απλά λόγια, το φτιάχνετε μόνοι σας από μία έτοιμη κόλλα η οποία διπλώνεται στα κατάλληλα σημεία. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά εύκολη και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να γίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά. 

Οι 3 διαφορετικές λειτουργίες του Foldscope
Οι 3 διαφορετικές λειτουργίες του Foldscope

Το Foldscope έχει 3 διαφορετικές λειτουργίες. Η πρώτη είναι το κλασσικό οπτικό μικροσκόπιο. Η δεύτερη λειτουργία είναι να συνδέσετε την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου και να μπορείτε έτσι να καταγράψετε ψηφιακά τις αναλύσεις σας. Η τελευταία είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια πηγή φωτός (όπως το φλας του κινητού) στο πίσω μέρος του Foldscope και να το μετατρέψετε σε ένα μικρό προτζέκτορα.

οριγκάμι μικροσκόπιο

Το Foldscope αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας crowdfunding του kickstarter.  Αν και απομένουν ακόμα αρκετές μέρες, έχει ήδη υπερσυμπληρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο.

Ιδανικό για παιδαγωγούς

Αν θέλετε και εσείς να προ-παραγγείλετε ένα αυτό το πολύ πρακτικό οριγκάμι μικροσκόπιο μέσω του Kickstarter, τότε μπορείτε να το κάνετε μόλις με 20 δολάρια για ένα ατομικό Foldscope μαζί όμως με αρκετά έξτρα καλούδια.

Αν είστε δάσκαλος και θέλετε να κάνετε μία ευχάριστη έκπληξη στους μαθητές σας, τότε μπορείτε μόνο με 30 δολάρια να αγοράσετε το ειδικό πακέτο για δασκάλους που περιλαμβάνει 20 ατομικά Foldscope (χωρίς φυσικά τα έξτρα καλούδια που έχει το ατομικό πακέτο). Ο αναμενόμενος χρόνος παράδοσης του πακέτου είναι ο ερχόμενος Αύγουστος του 2017.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠλάκα OSB, ένα σχετικά νέο οικονομικό υλικό με πάρα πολλές χρήσεις
Επόμενο άρθροIndustrial διακόσμηση με μπετόβεργες

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια