Νοβοπάν και OSB από πατάτες

0
mdf φτιαγμένο από πατάτες

Το νοβοπάν, το MDF και το OSB είναι τρεις από τις πιο δημοφιλείς πλάκες σύνθετης ξυλείας. Ειδικά το νοβοπάν και το MDF χρησιμοποιούνται κατά κόρον και στη χώρα μας. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν το MDF και το νοβοπάν είναι ότι δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, ενώ επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες κόλλας, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί για κάποιο άλλο σκοπό (πχ ως καύσιμη ύλη). Γιαυτό το λόγο γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν πιο οικολογικές λύσεις που θα αντικαταστήσουν αυτές τις σύνθετες πλάκες ξυλείας.

texnites plakes apo patates
Από τι φτιάχνεται το Chip[s]Board

Μία τέτοια περίπτωση είναι και το Chip[s]Board, μία σύνθετη πλάκα φτιαγμένη από πατάτες! Για την ακρίβεια είναι φτιαγμένη από υπολείμματα πατάτας, υλικά που μέχρι σήμερα ήταν άχρηστα και τα πετούσε η βιομηχανία επεξεργασίας πατάτας, στις χωματερές. 

πρεσσαριστή πλάκα
Διαδικασία παρασκευής

Η τεχνική κατασκευής είναι περίπου ίδια, δηλαδή οι πλάκες είναι πρεσσαριστές με την βοήθεια θερμότητας. Όμως υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Δεν χρησιμοποιείται φορμαλδεΰδη ή κάποια άλλη χημική ρητίνη. Έτσι μπορούν να ανακυκλωθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

σύνθετη πλάκα από πατάτες
Μερικά χρωματισμένα CPB

Το Chip[s]Board βγαίνει σε 3 διαφορετικές πλάκες. Το CPB, που είναι κάτι ανάμεσα σε MDF και νοβοπάν, το CSB που θυμίζει OSB και το PARBLEX που είναι μία διάφανη πλάκα με όψη μαρμάρου.

Ένα καναπές που φτιάχτηκε από Chip[s]Board

Αυτή τη στιγμή το Chip[s]Board βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εμπορικής κυκλοφορίας. Δυστυχώς δεν αναφέρονται ακόμα τιμές, ούτε και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά αναμένεται να γίνει σύντομα. Περισσότερα για αυτό το ενδιαφέρον project μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Chip[s]Board.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Huawei Honor Band 3, ένα εξαιρετικό smartband
Επόμενο άρθροDIY φλάντζα για καρμπιρατέρ με plotter βινυλίου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια