
To MDF είναι η αγγλική συντομογραφία της έκφρασης Medium Density Fibreboard που -σε Ελληνική μετάφραση- σημαίνει ινόπλακα μέτριας πυκνότητας. Στην τελική του μορφή, ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70, αλλά η μαζική του παραγωγή άρχισε τη δεκαετία του 80. Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή επίπλων εσωτερικού χώρου και θα το βρείτε σε αρκετά πάχη σε οποιοδήποτε κατάστημα ξυλείας και αν πάτε.
Τι ακριβώς είναι το MDF
To MDF είναι μία πρεσαρισμένη τεχνητή πλάκα ξυλείας, η οποία αποτελείται από 4 βασικά συστατικά. Το πρώτο υλικό είναι μικροσωματίδια ξύλου -συνήθως από σκληρή ξυλεία- τα οποία αποτελούν το 80-85% του MDF. Το επόμενο βασικό συστατικό είναι η ρητίνη, που τις περισσότερες φορές βασίζεται στην φορμαλδεΰδη. To ποσοστό της ρητίνης είναι περίπου 10%. Εκτός από ρητίνη και ίνες ξύλου, χρησιμοποιείται νερό και κερί παραφίνης.
Η κατασκευή του MDF γίνεται σε ειδικές πρέσες, αφού πρώτα έχει γίνει η απαραίτητη κατεργασία και ανάμειξη. Τα μικροσωματίδια του ξύλου μαζί με την ρητίνη, μεταμορφώνονται σε ένα ενιαίο παχύρρευστο μείγμα, το οποίο δημιουργεί μία πλάκα. Η δημιουργία της πλάκας γίνεται σε στρώσεις και ειδικά μηχανήματα διασφαλίζουν το πάχος του MDF. Στο τελικό στάδιο, λειαίνεται με ειδικά τριβεία ώσπου να αποκτήσει μία λεία και απολύτως επίπεδη επιφάνεια.
Κατηγορίες MDF
To MDF έχει μερικές κατηγορίες. Καταρχάς υπάρχει το γυμνό και το επενδεδυμένο MDF. To επενδεδυμένο έχει κολλημένο, στις δύο όψεις, ένα λεπτό φύλο καπλαμά. Το γυμνό είναι πολύ πιο οικονομικό και υπάρχει σε πολύ περισσότερα πάχη, ενώ αντίθετα το επενδεδυμένο είναι πιο ακριβό και συνήθως θα το βρείτε σε μικρότερη ποικιλία.
Όμως εκτός από το αν είναι γυμνό ή όχι, το MDF έχει και μερικές ακόμα υποκατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με τις αντοχές ή το υλικό κατασκευής. Έτσι υπάρχουν
- άνυδρο MDF : MDF με μεγαλύτερη αντοχή έναντι της υγρασίας. Συνήθως έχει πράσινη απόχρωση
- πυράντοχο MDF : MDF το οποίο είναι ανθεκτικό έναντι της φωτιάς. Συνήθως έχει κοκκινωπή απόχρωση.
- οικολογικό MDF : MDF το οποίο δεν χρησιμοποιεί φορμαλδεΰδη με βάση την ουρία.
- χρωματιστό MDF : Είναι MDF το οποίο έχει βαφεί κατά την διαδικασία παραγωγής και παρουσιάζει ένα ομοιόμορφο χρώμα, το οποίο μπορεί να περαστεί με διάφανο βερνίκι ή λάκα.
Και οι 3 παραπάνω κατηγορίες είναι πιο ακριβές από το απλό MDF. Οπότε δεν θα τις βρείτε τόσο εύκολα, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τόση ζήτηση.
Γιατί το MDF είναι τόσο δημοφιλές
Το MDF είναι πολύ δημοφιλές για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι σίγουρα η χαμηλή τιμή. Το γυμνό MDF είναι η οικονομικότερη πλάκα σύνθετης ξυλείας μαζί με το OSB. Έτσι το κόστος ανά τ.μ. για MDF 16 χιλιοστών είναι περίπου 10 ευρώ.
Όμως, δεν είναι μόνο η χαμηλή τιμή ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο πολύ. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικό. Επειδή πρόκειται για συμπιεσμένες ίνες ξύλου μαζί με ρητίνη, είναι πολύ ανθεκτικό στα χτυπήματα και στις πιέσεις, ενώ δεν σκεβρώνει τόσο εύκολα όσο η μελαμίνη ή το OSB. Έτσι, είναι ιδανικό υλικό κατασκευής για ντουλάπια, βιβλιοθήκες και πόρτες και γενικότερα έπιπλα τα οποία δέχονται συνεχώς χτυπήματα.

Ο τελευταίος λόγος είναι ότι είναι το καλύτερο υλικό για εσωτερικά σχέδια και μοτίβα. Έτσι, ενώ με άλλα υλικά θα χρειάζονταν αρκετά κομμάτια ή θα ήταν αδύνατο, το MDF μπορεί να φρεζαριστεί σε ότι σχέδιο ή σχήμα επιθυμείτε. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ακόμα και μεγάλες πόρτες με ταμπλάδες είναι φτιαγμένες από ένα ενιαίο κομμάτι MDF. Αυτό ενισχύει αρκετά την ανθεκτικότητα της κατασκευής, αλλά και το κόστος, αφού οι ταμπλάδες γίνονται εύκολα και γρήγορα από CNC ρούτερ.
Μειονεκτήματα MDF
To MDF όμως έχει και αρκετά μειονεκτήματα, που το καθιστούν αρκετές φορές παντελώς ακατάλληλο. Το πιο σημαντικό είναι η σχέση του με την υγρασία. Αν το MDF τραβήξει υγρασία, θα αρχίσει να φουσκώνει και να χάνει την συνοχή του. Όταν γίνεται αυτό, επειδή είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να επισκευαστεί, απλά το πετάτε.
Οι αντοχές του MDF στην υγρασία εξαρτώνται από την ποιότητα και τις ρητίνες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την συγκόλλησή του. Έτσι, ένα κακής ποιότητας MDF μπορεί να αρχίσει να φουσκώνει ακόμα και με την ατμοσφαιρική υγρασία, ενώ ένα καλής ποιότητας θέλει να βραχεί αρκετά για να αρχίσει να έχει αλλοιώσεις. Τα άνυδρα MDF, παρότι δεν παρέχουν πλήρη προστασία, αντέχουν περισσότερο.
Ένα άλλο μειονέκτημα του MDF είναι ότι είναι αρκετά βαρύ. Η πυκνότητά του κυμαίνεται ανάμεσα σε 500-1000 κιλά ανά κυβικό και έτσι είναι αρκετά πιο βαρύ από ένα φυσικό ξύλο, αλλά και από τις περισσότερες τεχνητές πλάκες ξυλείας.
Το επόμενο μειονέκτημα του MDF ίσως να μην ακουστεί τόσο σημαντικό, αλλά είναι σίγουρα κάτι που απαιτεί προσοχή. To MDF μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικό και συμπαγές, αλλά είναι ένα υλικό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο κόλλημα και στο βίδωμα. Ειδικότερα, αν βιδώσετε μία βίδα χωρίς σωστό προ-τρύπημα στα σόκορα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το MDF θα ανοίξει.
Πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα με το κόλλημα. Παρότι η ξυλόκολλα πιάνει αρκετά καλά πάνω στο MDF, το κόλλημα πρέπει πάντα να συνοδεύεται είτε από βίδωμα ή από καβίλιες. Αυτό πρέπει να γίνεται, γιατί αφενός το MDF έχει δημιουργηθεί από μικροσωματίδια που το μόνο συνδετικό υλικό μεταξύ τους είναι η ρητίνη και αφετέρου, γιατί κατά την παρασκευή του, το MDF δημιουργήθηκε σε στρώσεις. Οπότε είναι σχετικά εύκολο να γίνει αποκόλληση ανάμεσα στις στρώσεις. Αλλά και ανάμεσα στις στρώσεις να μην σπάσει, είναι σίγουρα ότι θα ανοίξει σε κάποιο άλλο σημείο. Η ρητίνη που χρησιμοποιήθηκε, δεν μπορεί αν συγκριθεί με οποιαδήποτε καλή κόλλα αλλά ούτε και με την φυσική συνοχή του ξύλου.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν για παράδειγμα κολλήσετε κάθετα δύο κομμάτια MDF σχηματίζοντας ένα Γ, όσο κόλλα και αν χρησιμοποιήσετε, όσο πίεση και αν ασκήσετε κατά την κόλληση, η ένωση θα σπάσει και θα σπάσει πολύ πιο εύκολα από ότι αν χρησιμοποιούσατε οποιαδήποτε άλλο είδος ξυλείας.
Φορμαλδεΰδη
Τέλος, ένα μειονέκτημα που απασχολεί αρκετούς είναι και η φορμαλδεΰδη. Όπως σχεδόν όλες οι συγκολλημένες τεχνητές πλάκες, έτσι και το MDF έχει ως κύριο συστατικό της κόλλας, την φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη είναι μία ουσία, που παρότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή είναι ύποπτη για καρκινογεννέσεις, χρησιμοποιείται ευρέως, λόγω χαμηλού κόστους.
Το κακό με την φορμαλδεΰδη είναι ότι παρότι βρίσκεται μέσα στο MDF, εκλύεται σταδιακά στην ατμόσφαιρα. Έτσι δεν είναι μόνο η επεξεργασία του MDF επικίνδυνη για την υγεία, αλλά και η ίδια η παρουσία του. Βέβαια, όταν το MDF βαφεί, οι εκπομπές της φορμαλδεΰδης μειώνονται δραματικά. Επομένως θεωρείται σχετικά ασφαλές, ακόμα και για εσωτερική χρήση.
Όπως είπαμε, υπάρχει και MDF, το οποίο δεν περιέχει φορμαλδεΰδη ή περιέχει φορμαλδεΰδη με βάση φαινόλες, το οποίο είναι αρκετά πιο ασφαλές από την φορμαλδεΰδη που έχει ως βάση την ουρία.
Χρήσεις, κόστος και διαστάσεις MDF
To MDF είναι ιδανικό υλικό για ντουλάπια, συρταριέρες, ράφια, πλαίσια, καλούπια και γενικότερα οποιαδήποτε εσωτερική κατασκευή δεν βρίσκεται σε χώρους με υγρασία.
Το κόστος του εξαρτάται από την ποιότητα αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά οικονομικό, με το 16αρι το γυμνό MDF να κοστίζει περίπου 10 ευρώ το τετραγωνικό.
Το MDF πωλείται σε μεγάλες πλάκες, οι οποίες έχουν τις ακόλουθες διαστάσεις
MDF
- Πάχη σε χιλ. : 4 – 6 – 7 – 8 – 10 – 12 – 16 – 19 – 22 – 25 – 30 – 38
- Διαστάσεις σε χιλ. : 2200×1850 – 3050×1220 – 3050×1850 – 3660×1850
Επενδεδυμένο MDF
- Πάχη σε χιλ.: 4 – 7 – 9 – 17 – 23 – 26 – 31
- Διαστάσεις σε χιλ. : 2200×1850 – 3050×1220 – 3050×1850 – 3660×1850
Πιθανώς να συναντήσετε και κάποιο MDF σε διαφορετικό πάχος (ειδικά κινέζικο), αν και τα πιο κοινά νούμερα είναι αυτά.
Πως βάφουμε MDF
To MDF πρέπει να έχει κάποιο προστατευτικό φινίρισμα, ειδάλλως θα αρχίσει να αλλοιώνεται αμέσως. Αν πρόκειται για επενδεδυμένο MDF, συνήθως χρησιμοποιείται διάφανο βερνίκι, ενώ στο γυμνό MDF προτιμάται το χρώμα.
Και το γυμνό αλλά και το επενδεδυμένο MDF έρχονται με σχετικά λεία επιφάνεια, οπότε αν δεν υπάρχει κάποια ατέλεια μπορείτε να βάψετε αμέσως, χωρίς τρίψιμο.
Το MDF βάφεται σχετικά καλά, με το μόνο σημείο το οποίο χρειάζεται προσοχή, να είναι τα σόκορα, τα οποία «τραβούν» πολύ περισσότερο χρώμα/βερνίκι από τις όψεις. Μία συνηθισμένη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η επικάλυψή τους, με μία λεπτή στρώση από στόκο ή γύψο. Αυτό φυσικά γίνεται όταν θα χρησιμοποιηθεί χρώμα, καθώς με διάφανο βερνίκι θα δείχνει άσχημα.
Στο MDF χρησιμοποιούμε πάντα βερνίκια ή χρώματα λαδιού, τουλάχιστον στα πρώτα χέρια. Φυσικά ο λόγος είναι ευνόητος. Με τα βερνίκια ή χρώματα νερού, οι ίνες του MDF θα αρχίσουν να φουσκώνουν ελαφρά και έτσι η επιφάνεια δεν θα είναι πλέον λεία, ενώ αν περάσετε αρκετά χέρια στα σόκορα, τότε σίγουρα θα καταστραφεί εντελώς.
Σύνοψη
- Χαμηλή τιμή
- Ανθεκτικό στα χτυπήματα (στις όψεις)
- Βάφεται εύκολα
- Φρεζάρεται εύκολα
- Αρκετές διαστάσεις
- Καταστρέφεται από την υγρασία
- Αρκετά βαρύ
- Αν δεν σφραγιστεί, εκλύει φορμαλδεΰδη στην ατμόσφαιρα
- Σπάει πιο εύκολα από ξύλο και κόντρα πλακέ
- Ντουλάπια (εκτός από κουζίνα και μπάνιο)
- Ηχεία
- Συρταριέρες
- Καλούπια (με προστασία)
- Μικρά έπιπλα
- Τραπέζια
- Επιγραφές
- Κουζίνα ή μπάνιο
- Εξωτερικούς χώρους
- Υπνοδωμάτιο (αν δεν βαφεί)
- Κατασκευές που απαιτείται ελαστικότητα ή μεγάλη αντοχή φορτίου
Καλησπέρα σας. Ψάχνω και δοκιμάζω ξύλα για πυρογραφίες. Το mdf που δοκίμασα μου φτιάχνει ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρω πόσο καλό είναι για εμένα αυτό που το φτιάχνω.
Δεν ξέρω πόσο καλό αποτέλεσμα δίνει, αλλά το MDF περιέχει κόλλα εσωτερικά, οπότε απαιτείτε πολύ καλή μάσκα προσώπου κατά την επεξεργασία με τον πυρογράφο.
Μετά είναι το θέμα της αντοχής. Tο έργο τέχνης που θα φτιάξετε Θέλει πολύ, πολύ καλό βερνίκωμα για να αντέξει στα χρόνια. Υπάρχουν υλικά παρόμοια με το MDF που είναι λίγο πιο ανθεκτικά (πχ το HDF αλλά δεν είναι τόσο φθηνά ούτε τόσο εύκολα να τα βρείτε στο εμπόριο).
Αν θέλετε να είναι κάτι που θα αντέξει στο χρόνο σίγουρα η μοναδική επιλογή είναι μασίφ σκληρή ξυλεία ή τουλάχιστον κόντρα πλακέ.
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το καλύτερο υλικό για κρεβάτι. Mdf, μελαμίνη, κόντρα πλακέ ή μασιφ ξύλο; Κάποια στιγμή μέρη του κρεβατιού χρειάζεται να είναι απο διαφορετικό υλικό;
To καλύτερο υλικό είναι η μασίφ ξυλεία. Και απολύτως ασφαλές και θα είναι και αθάνατο (πχ τα παλιά κρεβάτια από Σουηδικό). Όμως το κόστος αυτή τη στιγμή θα είναι πολύ μεγάλο και τα σχέδια κάπως περιορισμένα. Μετά από άποψη αντοχής καλύτερο είναι το κόντρα πλακέ, αλλά και εκεί υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και αν είναι όλο από κόντρα πλακέ θα έχει μεγάλο κόστος. MDF και μελαμίνη είναι πιο οικονομικές επιλογές, με τα περισσότερα νέα κρεβάτια να είναι από τέτοια υλικά. Και τα δύο δεν είναι αντοχής και με τη χρήση θα έχουν φθορές (ειδικά αν υπάρχει πολύ υγρασία στο σπίτι), αλλά… Διαβάστε περισσότερα »
Γεια σας! Εμείς φτιάχνουμε παζλ και τα κολλάμε σε mdf γυμνό .Για χρώμμα από την πίσω μερία και στο πλάι το βάφω με κάσια σκούρο καφέ .Είναι ασφαλές ή όχι ?
Ασφαλές προς τι; Αν η κασιά χαλάει το MDF ή αν το MDF είναι ασφαλές για χρήση μετά από πέρασμα κασιάς;
Το άρθρο έλεγε ότι λόγο που το mdf έχει την ουσία φορμαλδε΄ύ΄δή όταν βαφεί είναι πιο ασφαλές .Η κασιά λοιπόν το κάνει ασφαλές ή όχι και πρέπει να βαφεί με μπογιά?
Όχι, η κασιά είναι φυσική βαφή από καρύδια για χρωματισμό, δεν σφραγίζει. Πρακτικά όπως είναι το γυμνό MDF Θα είναι και το χρωματισμένο με κασιά. Θέλετε κάποιο βερνίκι ή επίστρωση για να το σφραγίσει αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό στη δική σας περίπτωση (γιατί υποθέτω ότι αν βάλετε κάποια επίστρωση στα πλαϊνά των κομματιών MDF δεν θα κουμπώνουν τα κομμάτια του puzzle μεταξύ τους).
Αν το mdf είνα ασφαλές μετά το βάψιμο με κασιά λόγο της φορμαλε’ύ’δης .
Καλησπέρα σας , ευχαριστώ πολύ για την για την λεπτομερή ενημέρωση…Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : θα ήθελα να φτιάξω ένα παιδικό κρεβάτι που να χωράει στρώμα 190χ 90 και σκέφτομαι να το φτιάξω από επενδεδυμένο mdf 26 mm…Είναι μια σωστή επιλογή για κρεβάτι;;Η είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω μελαμίνη 25mm;;Ευχαριστώ πολύ
Εμφανισιακά το επενδεδυμένο MDF είναι καλύτερο γιατί θυμίζει ξύλο. Μελαμίνη βολέυει μόνο αν θέλετε να το φτιάξετε μόνος σας (για να γλυτώσετε το βάψιμο) και είναι σε λευκό ή απλά χρώματα. Στη μελαμίνη θα έχετε λίγο θέμα με τα σόκορα, ειδικά στα πλαϊνά αν είναι ψηλά (θέλετε χοντρή ταινία PVC και πάλι λόγω της συνεχούς τριβής είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή ίσως σκάσει η μελαμίνη). Σαν αντοχή και τα δύο υλικά θα έχουν θέμα στα πλαϊνά αν υπάρχει αρκετό βάρος. Όμως λέτε ότι είναι για παιδικό κρεβάτι, οπότε το 26αρι θα αντέξει.
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που δώσατε. Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Θέλω να κάνω κυλίνδρους. Με το μικρότερο σε πάχος θα μπορέσει να λυγίσει ώστε να δημιουργηθεί ο κύλινδρος ή θα σπάσει; Υπάρχει κάποια διαδικασία ώστε να μπορεί να υποστεί τέτοια επεξεργασία και να γίνει κύλινδρος;
Όχι, δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό που θέλετε. Ακόμα και το πιο λεπτό MDF δεν μπορεί να λυγίσει τόσο πολύ ώστε να κάνετε κύλινδρο (εκτός και αν πρόκειται για κύλινδρο με πολύ μεγάλη διάμετρο που και εκεί είναι εύκολο να σπάσει). Το λύγισμα του MDF μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ο ένας απαιτεί πολύ επαγγελματικά μηχανήματα, οπότε δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνος σας. Ο πιο απλός τρόπος είναι το λεγόμενο kerfing, δηλαδή κάνετε μικρές τομές με δισκοπρίονο στο πίσω μέρος του MDF δίνοντάς του την δυνατότητα να λυγίσει. Θέλει λίγο προσοχή, αλλά είναι κάτι που… Διαβάστε περισσότερα »
Καλησπέρα σας ! Έχω βαφή νερού. Θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να βάψω μια επιφάνεια MDF χωρίς να την χαλάσω;
Καταρχάς θέλετε να το περάσετε τουλάχιστον δύο χέρια αστάρι πριν το βάψετε με οποιαδήποτε βαφή. Αν το περάσετε με αστάρι, μετά μπορεί να βαφεί με χρώμα νερού. Τα περισσότερα στεγνώνουν τόσο γρήγορα που η υγρασία δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί από το MDF ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα. Απλώς συνήθως το βάφουμε με χρώματα/βερνίκια λαδιού γιατί είναι πιο ανθεκτικά και σφραγίζουν καλύτερα. Δηλαδή δεν είναι τόσο ότι το χρώμα νερού θα σας δημιουργήσει θέμα, απλώς είναι πιο πιθανό να περάσει υγρασία εσωτερικά με την πάροδο του χρόνου.
Μπορουμε να το αδιαβροχοποιησουμε για εξωτερικό χώρο με κάποιο αδιάβροχο ποιητικό;
Ναι μπορείτε (βερνίκια, βερνικοχρώματα..), απλώς το πρόβλημα είναι ότι αν έχει τη παραμικρή ατέλεια (δηλαδή κάπου δεν είναι σφραγισμένο καλά) ή αν με τη πάροδο του χρόνου κάνει κάπου κάποια ρωγμή ή σπάσιμο, τότε θα φουσκώσει και θα διαλυθεί. Μόνο με άνθυγρο MDF μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας λίγο πιο ήσυχο, αλλά εκτός του ότι είναι αρκετά πιο ακριβό, δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρείτε στο Ελληνικό εμπόριο.
Μπορούμε να κολλήσουμε στην επιφανειά του ταπετσαρία με κόλλα γλουτολίνης;;
Ναι μπορείτε, αν και συνήθως το κάνουν μετά το αστάρωμα.
Πολύ καλή η ενημέρωση!!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής.
Για καλλιτεχνική χρήση θα ήθελα τεμάχια για βαση ρολογιού τοίχου περίπου στα 4-6″ πάχος και διάμετρο από 20 cm έως 40 cm. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι εάν μπορώ να το ζωγραφίσω με ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής η να δημιουργήσω πάνω του με εποξικη ρητίνη.
Οποία άλλη πληροφορία σχετικά θα ήταν καλοδεχούμενη.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Σοφία Σέρεσλη
Αν το περάσετε με 2-3 χέρια αστάρι, τότε ναι, μπορείτε να ζωγραφίσετε. Χωρίς αστάρι ή με μία μόνο στρώση αστάρι το αποτέλεσμα δεν θα είναι και τόσο καλό και δεν θα κρατήσει. Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλετε να κάνετε με την εποξική ρητίνη στο mdf, αλλά λογικά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Εξαιρετική δουλειά μπράβο σας