Σπίτια και κατασκευές φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών

0
 
σπίτια φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλιαΑκόμα και στην πιο καθαρή πόλη της Ελλάδας να πας, θα δεις σίγουρα ένα δύο πλαστικά μπουκάλια πεταμένα στο δρόμο. Τα πλαστικά μπουκάλια χρησιμοποιούνται ευρέως για συσκευασία νερού και αναψυκτικών μπουκαλιών. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα είναι το περίφημο PET, ένα αρκετά οικονομικό αλλά και συνάμα ανθεκτικό πλαστικό.
 χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια επιπλέουν στον ωκεανό
Εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια επιπλέουν στον ωκεανό
Παρόλο που το PET είναι ανακυκλώσιμο υλικό, τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν δυστυχώς στην καλύτερη περίπτωση σε χωματερές (στην χειρότερη σε δρόμους, χωράφια, παραλίες..).
 
stock-vector-life-cycle-of-plastic-bottle-recycling-simplified-scheme-illustration-in-cartoon-style-223562014Και αυτό εκτός από σπατάλη πλούτου (γιατί ακόμα και τα σκουπίδια αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να αποφέρουν κέρδος1), είναι και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ο λόγος είναι ότι το PET πλαστικό, θέλει εκατοντάδες χρόνια για να βιοδιασπαστεί. Σε ιδανικές συνθήκες ο χρόνος βιοδιάσπασης ίσως ξεπερνάει και την χιλιετία.
 
eco-tec-water-storage-tank-hondurasΟ Andreas Froese, ένα περιβαλλοντικός σύμβουλος, σκέφτηκε ένα πολύ απλό αλλά συνάλα αρκετά χρηστικό τρόπο ώστε να αξιοποιηθούν τα εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια που πετιούνται καθημερινά.
 
eco-tec-boliviaΗ ιδέα του ήταν να χρησιμοποιηθούν τα πλαστικά μπουκάλια από αναψυκτικά (του νερού δεν είναι το ίδιο ανθεκτικά καθώς είναι πολύ πιο λεπτά και είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να τσακίζουν πολύ εύκολα) , ως οικοδομικό υλικό για το χτίσιμο σπιτιών, αποθηκών ή γενικά οποιαδήποτε κατασκευής. Η τεχνική του ονομάζεται BI4PVS, και ουσιαστικά είναι χρησιμοποιεί τα πλαστικά μπουκάλια σε συνδυασμό με παραδοσιακές τεχνικές οικοδόμησης.



Τα μπουκάλια γεμίζονται με άμμο, και τοποθετούνται κάθετα σε στρώσεις, συνήθως με προσθήκη λάσπης ή τσιμέντου. Κάθε μπουκάλι δένεται με όσα μπουκάλια βρίσκονται περιμετρικά του με σπάγκο ή σύρμα, ώστε να παραμείνει απολύτως σταθερό ώσπου να στερεοποιηθεί η κατασκευή.



Όπως είναι λογικό, αυτή η μέθοδος απευθύνεται κυρίως σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πλειονότητα των κατοίκων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να οικοδομήσει σπίτι από μπετό.

Το κόστος της κατασκευής, σύμφωνα με τον εμπνευστή της ιδέας, εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (πχ αν χρησιμοποιηθεί μπετό αντί για λάσπη) αλλά και τα εργατικά κόστη. Αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο μικρό από ένα συμβατικό σπίτι με τούβλα και μπετό.



Επίσης υποστηρίζει, ότι τα σπίτια που είναι φτιαγμένα με αυτή την μέθοδο, έχουν άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες , είναι ασφαλή έναντι της φωτιάς2 και είναι και αλεξίσφαιρα. Μάλιστα υποστηρίζει επίσης, ότι αρκετές κατασκευές έχουν αντέξει ακόμα και καταστροφικούς σεισμούς.

Δεξαμενή νερού φτιαγμένη από πλαστικά μπουκάλια
Δεξαμενή νερού 20 κυβικών φτιαγμένη από πλαστικά μπουκάλια
Δεν νομίζω ότι μια τέτοια κατασκευή μπορεί να πάρει πολεοδομική άδεια στην χώρα μας, αλλά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική η οποία μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες κατασκευές (πχ μικρή τοιχοποιία, μικρές δεξαμενές, κοτέτσια).
 

Selection_167Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την τεχνική, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της eco-tec, της οργάνωσης του Andreas Froese, ή να διαβάσετε αυτό το pdf. Επίσης αρκετά καλή πληροφοριών είναι αυτό το άρθρο στο niftyhomestead.

 

head_5Μια εξέλιξη της ιδέας χρήσης των πλαστικών μπουκαλιών ως δομικό υλικό, είναι και ένα εμπορικό προϊόν που ονομάζεται polli-brick, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι, με κυψελωτό σχήμα αντί για σφαιρικό, ώστε να πατάει καλύτερα το ένα πάνω στο άλλο, όταν χρησιμοποιείται για δομικό υλικό. Η κύρια χρήση του συγκεκριμένου υλικού, είναι για δημιουργία ημί-διαμπερούς τοίχου (κάτι παρόμοιο με τα υαλότουβλα). Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


  1. Τα κοινά σκουπίδια έχουν ένα κόστος διαχείρισης, το οποίο αρκετές φορές μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο (πχ αν η απόσταση του χώρου ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ είναι αρκετά μεγάλη). Αντίθετα τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια, πολλές φορές αποφέρουν κέρδος για τους ίδιους τους δήμους. Έτσι πετώντας ένα ανακυκλώσιμο υλικό στον κάδο ανακύκλωσης και όχι σε κοινό κάδο, μπορεί να μην έχετε κάποιο άμεσο προσωπικό όφελος, αλλά μακροπρόθεσμα αυτή σας η πράξη θα σας βοηθήσει αφού ο δήμος σας θα είναι οικονομικά πιο εύρωστος.↩
  2. Παρόλο που το PET πλαστικό είναι εύφλεκτό, ο τρόπος που είναι χτισμένα, σε συδυασμό με την άμμο που είναι εσωτερικά κάθε μπουκαλιού, κάνει την δημιουργία φλόγας αδύνατη.↩

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜίνι DIY θάλαμος βαφής με λιγότερο από 20 ευρώ
Επόμενο άρθροΜια πραγματικά πολύ έξυπνη ραφιέρα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια