Όταν ένα καρμπυρατέρ από ένα βενζινοκίνητο εργαλείο έχει πρόβλημα, τότε εκτός από καθαρισμό, πρέπει να αλλάξουμε τις φλάντζες και τις μεμβράνες. Ειδικά οι φλάντζες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τι κάνουμε όμως αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ανταλλακτικό; Η πιο απλή λύση είναι αυτή της φλαντζόκολλας, αλλά δεν είναι πάντα και η ιδανικότερη. 

Φλατζόχαρτα

Μία λύση είναι να φτιάξουμε μόνοι μας τη φλάντζα. Το υλικό πωλείται σε φύλλα (φλαντζόχαρτο) και μπορεί κάποιος, χρησιμοποιώντας το παλιό ως πρότυπο, να κόψει ένα αντίτυπο με ένα κοπίδι. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ορισμένες φλάντζες είναι από πιο παχύ υλικό και έτσι δεν είναι και τόσο εύκολο να κοπούν με κοπίδι. Επίσης δεν έχουν όλοι το “χέρι” για να κόψουν, σωστά, δύσκολα σχήματα με κοπίδι. 

Όμως ίσως υπάρχει και άλλη μία λύση, αυτή του αυτόματη κόφτη βινυλίου. Ο αυτόματος κόφτης βινυλίου είναι ένα μικρό plotter, που χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με χειροτεχνίες ή στένσιλ, για να κόβουν πολύπλοκα σχέδια σε βινύλιο.  

H ιδέα ανήκει στο δημιουργό από το κανάλι The Good Of The Land, προσπαθώντας να φτιάξει μία φλάντζα για ένα πολύ παλιό καρμπιρατέρ, χρησιμοποίησε το μηχάνημα που είχε ήδη η μνηστή του. 

cricut vinyl cutter
To Cricut, το πιο δημοφιλές Vinyl Cutter της αγοράς

Η κοπή γίνεται αυτόματα, με ακρίβεια χιλιοστού. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο με τα εμπορικά. Το μόνο πρόβλημα είναι η τιμή του αυτόματη κόφτη βινυλίου. Το μηχάνημα που χρησιμοποίησε ο δημιουργός είναι το Cricut, το οποίο κοστίζει περίπου 400-500 ευρώ. Όμως υπάρχουν και φθηνότερα, με κάποια κοστίζουν 200-300 ευρώ. Προφανώς δεν αξίζει να αγοράσει κάποιος ένα τέτοιο μηχάνημα, μόνο και μόνο για να φτιάξει μερικές φλάντζες καρμπιρατέρ, όμως είναι πολύ πιθανό να έχει κάποιος γνωστός/ή και να σας λύσει από το πρόβλημα της αναζήτησης μίας φλάντζας που δεν υπάρχει στο εμπόριο.

To πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μετρήσετε με ακρίβεια τις διαστάσεις από την αρχική φλάντζα

Επίσης ένα μικρό θεματάκι είναι και ότι πρέπει να ψηφιοποιήσετε τη φλάντζα που θέλετε. Αν και υπάρχουν δωρεάν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά, σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνουν όσοι δεν έχουν μία σχετική εμπειρία με προγράμματα σχεδίασης.

Αν σας αρέσουν τα περίεργα αλυσοπρίονα, τότε δείτε το βίντεο μέχρι το τέλος

Πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι τρόποι, όπως πχ ένα CNC λέιζερ (σημ. σε λίγες μέρες θα δοκιμάσουμε λέιζερ 1.5W σε βελανιδόχαρτο 0.8 χιλιοστών και γραφίτη 1 χιλιοστού). 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝοβοπάν και OSB από πατάτες
Επόμενο άρθροReview: Ετικετογράφος Dymo Labelmanager 210D
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια