Review: GeeeTech E180, ένας μίνι 3D εκτυπωτής ιδανικός για αρχάριους

0

Ο GeeeTech E180 είναι ένας πολύ μικρός 3D εκτυπωτής με πολύ όμορφο design που απευθύνεται κυρίως σε νέους χρήστες που θέλουν να πειραματιστούν με 3D εκτυπώσεις. Είναι 100% προ-συναρμολογημένος και διαθέτει οθόνη αφής αλλά και λειτουργία μέσω WiFi. Αρχικά είχε κυκλοφορήσει μέσω του Kickstarter αλλά πλέον είναι διαθέσιμος σε όλα τα e-shop του εξωτερικού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά GeeeTech E180


ΜοντέλοΕ180
ΕταιρίαGeeeTech
Τύπος3D εκτυπωτής
ΤεχνολογίαFDM
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή180-250 ευρώ (Gearbest)
Προ-συναρμολογημένος100%
Διαστάσεις εκτύπωσης130 χ 130 χ 130 χιλιοστά
Ακρίβεια εκτύπωσης0.05 χιλιοστά
Ακρίβεια τοποθέτησηςΧ / Υ : 0.11 χιλιοστά , Ζ : 0.0025 χιλιοστά
Ταχύτητα εκτύπωσης80-110 χιλιοστά ανά δεύτερο
Διάμετρος νήματος1.75 χιλιοστά
Διάμετρος στομίου (Nozzle)0.4 χιλιοστά
Θερμαινόμενη βάσηΌχι
Μέγιστη θερμοκρασία 230 βαθμοί Κελσίου
ΣυνδέσειςUSB / WiFi / TF κάρτα
Οθόνη3.2″ αφής
ΤροφοδοσίαΕξωτερικό τροφοδοτικό 12V / 6A
Υλικό κατασκευήςΑτσάλι / Αλουμίνιο / Πλαστικό
Διαστάσεις28.40 x 15.60 x 32.00 εκατοστά
Βάρος4.5 κιλά

 

Πρώτες εντυπώσεις από GeeeTech E180


O GeeeTech E180 βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και μία εβδομάδα, οπότε δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα εκτενώς. Αλλά μετά από μία εβδομάδα χρήσης μπορούμε να έχουμε μία πρώτη εικόνα για αυτόν τον 3d εκτυπωτή. μερικούς μήνες, οπότε τώρα πια έχει δοκιμαστεί εκτενώς σε πάρα πολλές εκτυπώσεις.

Καλή συσκευασία 

geeetech e180
Όλα τα μέρη βρίσκονται προστατευμένα μέσα στο φελιζόλ και όσα είναι ευαίσθητα έχουν και επιπλέον φουσκαλίτσες

Ειδικά για προ-συναρμολογημένους 3D εκτυπωτές η συσκευασία είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Είναι εργαλεία ακριβείας, οπότε ακόμα και ένα χτύπημα μπορεί να σας κάνει την ζωή δύσκολη ή να τον καταστρέψει τελείως.

Στον GeeeTech E180 η συσκευασία είναι πάρα πολύ καλή. Υπάρχει αρκετό φελιζόλ και όλα τα ευαίσθητα σημεία είναι απολύτως προστατευμένα. Έτσι είναι εξαιρετικά απίθανο να πάθει κάτι στην μεταφορά, ακόμα και αν το πετάξουν.

Τι υπάρχει στην συσκευασία

Εκτός από τον 3D εκτυπωτή στην συσκευασία υπάρχουν δύο 10μέτρα νήματα PLA, ένα μεταλλικό σταντ για καρούλι νήματος, μία micro SD κάρτα 1GB, ένα ανταλλακτικό nozzle, ένας ανταλλακτικός άξονας, μία χαρτοταινία για την επιφάνεια εργασίας, μερικά κλειδιά άλλεν και το εγχειρίδιο χρήσης.

Πολύ όμορφο design

Ίσως το πιο σημαντικό προτέρημα του E180 είναι ότι έχει πολύ όμορφο design. Αν δεν είναι ο πιο καλοσχεδιασμένος 3D εκτυπωτής, σίγουρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Βέβαια σε έναν 3D εκτυπωτή το αν φαίνεται καλός είναι το λιγότερο, αλλά οπωσδήποτε κάτι είναι και αυτό.

100% προ-συναρμολογήμενος

 

Όπως είναι στην συσκευασία. Απλώς συνδέετε την παροχή, το νήμα και μπορείτε να εκτυπώσετε

Ο Ε180 είναι 100% προ-συναρμολογήμενος. Πραγματικά δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Απλώς τον βγάζετε από το κουτί, συνδέετε το καλώδιο τροφοδοσίας και εκτυπώνει. Ειδικά για όσους δεν έχουν ξανασχοληθεί με 3D εκτυπωτές και δεν τα πάνε καλά με τις συναρμολογήσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Οθόνη αφής

Αφού τον συνδέσετε και τον ανοίξετε, ο χειρισμός γίνεται από μία πολύ χρηστική οθόνη αφής 3.2 ιντσών. Πραγματικά υπάρχει τεράστια διαφορά στην ευκολία χρήσης και στην ταχύτητα από τις κλασσικές απλές οθόνες, όπου ο χειρισμός γίνεται μέσω περιστροφικού διακόπτη.

Θόρυβος

Ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα των 3D εκτυπωτών είναι ο θόρυβος που κάνουν όταν δουλεύουν. Παρότι και o E180 δεν είναι αθόρυβος, σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με μοντέλα που σου παίρνουν τα αυτιά. Ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο ο θόρυβος είναι ανεκτός, αν και σίγουρα δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όταν δουλεύει.

Διαστάσεις εκτύπωσης

Οι μέγιστες διαστάσεις εκτύπωσης είναι σχετικά μικρές, γιαυτό χαρακτηρίζεται και ως μίνι 3D εκτυπωτής. Αναλυτικά είναι 130 χ 130 χ 130 χιλιοστά, δηλαδή ίσως και το 1/3 – 1/6 από τους κλασσικούς 3D εκτυπωτές. Έτσι αν θέλετε έναν 3D εκτυπωτή για μεγάλες εκτυπώσεις είναι παντελώς ακατάλληλος.

Βάση εκτύπωσης

Η βάση εκτύπωσης είναι από αλουμίνιο και δεν είναι θερμαινόμενη. Μάλιστα όπως είναι κατασκευασμένος αυτός ο 3D εκτυπωτής είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προσθέσει κάποιος μία.

Ακρίβεια και ταχύτητα εκτύπωσης

Αν και για να κρίνεις δίκαια έναν 3D εκτυπωτή πρέπει να έχουν περάσει αρκετοί μήνες χρήσης και να έχεις πειραματιστεί για καιρό με τις ρυθμίσεις, οι πρώτες εντυπώσεις από τον Ε180 είναι καλές. Χωρίς μεγάλο πείραγμα στις default ρυθμίσεις των slicer, οι πρώτες εκτυπώσεις είναι αρκετά καλές. Ακόμα και με γρήγορη ταχύτητα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Εύκολη αλλαγή νήματος

αλλαγή νήματος στον Geeetech E180

Ο Geeetech E180 είναι πολύ φιλικός στους νέους χρήστες. Έτσι έχει κάνει πολύ εύκολη την αλλαγή νήματος. Διαθέτει ειδική επιλογή στο λογισμικό, που κάνει την αλλαγή νήματος παιχνιδάκι. Μπορείτε απλά να κόψετε το παλιό νήμα και να επιλέξετε να δουλέψει για λίγο ο extruder ή απλά να επιλέξετε αναστροφή στον extruder ώστε να σας γυρίσει όλο το νήμα πίσω. Προσοχή, ότι και να επιλέξετε, πρέπει πρώτα να προθερμάνετε το νήμα.

Συνέχεια από όπου είχε μείνει ακόμα και μετά από διακοπή ρεύματος

Ίσως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης εκτύπωσης είναι να είστε στο 95% και ξαφνικά να κοπεί το ρεύμα. Μερικοί 3D εκτυπωτές έχουν την δυνατότητα να θυμούνται ακριβώς το σημείο της εκτύπωσης που είχαν μείνει και να συνεχίζουν αυτόματα από το ίδιο σημείο όταν ενεργοποιηθεί πάλι ο 3D εκτυπωτής. O Geeetech E180 είναι ένας από αυτούς. Ακόμα και μετά από πολύωρη διακοπή ρεύματος θα μπορέσετε να συνεχίσετε ακριβώς από το σημείο που είχε σταματήσει πριν, απλώς πατώντας το κουμπί start.

Εύκολη αναβάθμιση firmware, δύσκολος στις διορθώσεις hardware

Όποιον 3D εκτυπωτή και να αγοράσετε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναγκαστείτε να αναβαθμίσετε κάποια στιγμή το Firmware που έχει. Ο βασικός λόγος είναι ότι σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές προσπαθούν να κερδίσουν την αγορά και έτσι πολλά μοντέλα κυκλοφορούν χωρίς μεγάλο διάστημα δοκιμών. Οπότε είναι λογικό να υπάρχουν bugs.

Στον συγκεκριμένο η αναβάθμιση του Firmware είναι πολύ εύκολη και το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε τον 3D εκτυπωτή. 

Όμως όσο εύκολα αναβαθμίζεται το firmware, άλλο τόσο δύσκολα μπορείς να κάνεις διορθώσεις στο hardware.  Με μόνη εξαίρεση το τέντωμα του ιμάντα του Υ άξονα και την αλλαγή του nozzle, όλα τα άλλα είναι αρκετά πιο δύσκολα από ότι σε έναν κλασσικό 3D εκτυπωτή. Ο Ε180 είναι «κλειστός» και έτσι ακόμα και μία απλή διαδικασία όπως σφίξιμο μίας βίδας σε κάποιο ρουλεμάν θα σας ταλαιπωρήσει αρκετά.

Λειτουργία μέσω WiFi με εφαρμογή για Android και iOS (not working)

Ένας από τους πιο μεγάλους κράχτες του Geeetech E180 είναι η δυνατότητα λειτουργίας μέσω κινητού ή τάμπλετ. Δυστυχώς όμως η εφαρμογή έχει πολλά προβλήματα. Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι η βαθμολογία που έχει στο Google Play (1.6*). Η λειτουργία της με την παρούσα έκδοση και το νεότερο firmware δείχνει αδύνατη. Πιθανώς αυτό να διορθωθεί στο μέλλον. Αν αλλάξει κάτι θα γίνει διόρθωση.

Υποστήριξη και online κοινότητα

H Geeetech δεν είναι η πιο γνωστή εταιρία του χώρου, ούτε καν για Κινέζικη. Όμως φαίνεται ότι με τον καιρό ολοένα και μεγαλώνει κυκλοφορώντας συνεχώς νέα μοντέλα. Διαθέτει ιστοσελίδα στα Αγγλικά καθώς και Αγγλικό φόρουμ, το οποίο αν και δεν έχει και πάρα πολλά μέλη είναι σχετικά ενεργό.

Γενικότερα η εντύπωση που δίνει είναι ότι η εταιρία θα έχει συνέχεια και πιθανώς να εδραιωθεί στο χώρο.

Στο φόρουμ μπορείτε να βρείτε τις νέες εκδόσεις firmware καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία. Από ότι φαίνεται το προσπαθούν, βγάζοντας συνεχώς νέα firmware, αν και υπάρχουν και αρκετά δείγματα ερασιτεχνισμού (πχ ορθογραφικά λάθη στην εφαρμογή του κινητού, νεότερα firmware που έχουν πιο πολλά bugs από τα προηγούμενα…)

Προβλήματα, bugs και κατασκευαστικά μειονεκτήματα

Ο Ε180 όταν βγήκε από την συσκευασία ήταν σχεδόν έτοιμος προς χρήση. Το μόνο που είχε ήταν ότι η μία βίδα που συγκρατεί την άκρη του ιμάντα στο Y άξονα δεν ήταν καλά βιδωμένη, οπότε ο ιμάντας δεν ήταν τεντωμένος και μετατοπιζόταν το κάθε layer. Ευτυχώς αυτό διορθώνεται εύκολα. Άλλο ανάλογο πρόβλημα δεν είχε. Μέχρι και η βάση ήταν σωστά ευθυγραμμισμένη. 

To αρχικό firmware είχε λίγα bugs, καθώς λάγκαρε και σε κάποιες περιπτώσεις κόλλαγε όταν οι ρυθμίσεις της εκτύπωσης δεν ήταν σωστές. Δοκιμάστηκαν δύο νεότερα τα οποία φαίνεται να δουλεύουν πιο σωστά.

Τα κατασκευαστικά μειονεκτήματα είναι βασικά δύο. Το πρώτο αναφέρθηκε και λίγο πιο πάνω και είναι η πιο δύσκολη επέμβαση σε θέματα hardware. Ακόμα και σχετικά απλές εργασίες σε έναν κλασσικό 3D εκτυπωτή εδώ είναι πιο δύσκολα. Όμως το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να δεις το σημείο εκτύπωσης, τουλάχιστον μέχρι να ανέβει ο Ζ άξονας 1-2 εκατοστά. Τα πρώτα layer της εκτύπωσης είναι πολύ σημαντικά, καθώς από αυτά εξαρτάται όλη η εκτύπωση. Έτσι ακόμα και αν δεν έχει κολλήσει καλά στην βάση ή αν έχει χάσει την ευθυγράμμιση θα πρέπει να περιμένετε να ανέβει λίγο ο Y άξονας ώστε να μπορείτε να δείτε αν όλα είναι οκ. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί και εύκολα. Μόνο με κάποια πατέντα για μεγαλύτερο nozzle, αλλά έτσι χάνετε από το μέγιστο ύψος.

Δείγματα εκτυπώσεων

 

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να τον βρείτε


O συγκεκριμένος 3D εκτυπωτής αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά. Εμείς τον πήραμε από την Κινέζικη αποθήκη του Gearbest, με τιμή αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα 160-200 ευρώ, που είναι η καλύτερη τιμή της αγοράς. Μερικές φορές υπάρχει και στις Ευρωπαϊκές αποθήκες του Gearbest.

Αν θέλετε να τον δείτε στο Gearbest μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Αν δεν έχετε ξανακάνει αγορές από το Gearbest, τότε καλό είναι να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό πρώτα για να μην έχετε επιπλέον έξοδα.

Επίσης αν προτιμήσετε το Gearbest καλό είναι να ρίξετε πρώτα μία ματιά εδώ καθώς πιθανώς να υπάρχει κάποιο εκπτωτικό κουπόνι που προσφέρει καλύτερη τιμή.

Σύνοψη: Αν δεν θέλετε μεγάλες εκτυπώσεις τότε είναι μία καλή επιλογή


Ο GeeeTech E180 είναι ένας 3D εκτυπωτής που διαφέρει αρκετά από τους υπόλοιπους. Είναι αρκετά μικρός και σίγουρα πολύ πιο όμορφος. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι είναι 100% προ-συναρμολογημένος και έτσι ακόμα και αν δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με τους 3D εκτυπωτές, θα μπορείτε να εκτυπώσετε μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την στιγμή που θα τον παραλάβετε. Η οθόνη αφής είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του Ε180 και σίγουρα θα την αγαπήσετε.

Δυστυχώς παρότι έχει σύνδεση μέσω κινητού/τάμπλετ είναι -μέχρι αυτή τη στιγμή- αρκετά προβληματική. Γενικότερα στον τομέα του software δεν τα πάει και τόσο καλά, αν και γίνονται συνεχώς βελτιώσεις, οπότε ίσως στο μέλλον να κυκλοφορήσουν εκδόσεις που διορθώνουν όλα τα προβλήματα.

Τώρα το πιο κρίσιμο ερώτημα, αξίζει κάποιος να τον αγοράσει;

Η απάντηση είναι εξαρτάται. Με τα ίδια λεφτά μπορείτε να αγοράσετε 3D εκτυπωτές με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις εκτύπωσης ή με λίγο καλύτερη ακρίβεια. Όμως αν δεν σας νοιάζει και τόσο η διάσταση της εκτύπωσης και είναι ο πρώτος σας 3D εκτυπωτής, τότε σίγουρα είναι μία καλή περίπτωση.

Θετικά
 • Πολύ όμορφο design
 • Μεταφέρεται εύκολα
 • Αποθηκεύεται εύκολα
 • 100% συναρμολογημένος
 • Οθόνη αφής
 • Απλή λειτουργία
 • Λειτουργία μέσω WiFi
 • Εύκολη αλλαγή νήματος
 • Αυτόματο levelling
 • Αλλαγή nozzle σε δευτερόλεπτα
Αρνητικά
 • Μικρές διαστάσεις εκτύπωσης
 • Δύσκολο να διορθώσεις προβλήματα hardware
 • Προβληματική εφαρμογή για WiFi
 • Δεν υπάρχει οπτική επαφή με την εκτύπωση στα αρχικά layer
 • Δεν έχει θερμαινόμενη βάση
 • To ανταλλακτικό nozzle κοστίζει 15 ευρώ
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY περιστροφικό slider για κάμερες (c-pan arm)
Επόμενο άρθροDIY GameBoy με ένα MAKERbuino
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια