Τα 6 πιο συχνά προβλήματα σε μία 3D εκτύπωση

0

Αυτή τη στιγμή οι 3D εκτυπωτές έχουν γίνει τόσο φθηνοί που μπορείτε να βρείτε ένα αξιοπρεπές μοντέλο ακόμα και με 150 ευρώ. Έτσι ολοένα και περισσότεροι ξεκινούν να ασχολούνται με αυτή τη νέα τεχνολογία. Όμως ένας 3D εκτυπωτής είναι ένα πολύπλοκο εργαλείο. Ακόμα και σε αυτούς που έρχονται 100% προ-συναρμολογημένοι μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα με τις εκτυπώσεις. Ας δούμε τα 5 πιο συχνά προβλήματα και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

1. Η εκτύπωση ξεκολλάει από την βάση


Το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας αρχάριος είναι ότι οι εκτυπώσεις ξεκολλούν από την βάση κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Συνήθως οι κυριότερες αιτίες είτε ότι τα πρώτα layers εκτυπώνονται πιο γρήγορα από ότι πρέπει και δεν προλαβαίνει να κρυώσει το νήμα ή ότι η βάση δεν έχει ευθυγραμμιστεί σωστά

Η λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας είναι απλή, απλώς μειώνουμε την ταχύτητα στα πρώτα layer. Συνήθως στα περισσότερα slicer η αρχική ταχύτητα είναι η μισή της κανονικής, αλλά εσείς μπορείτε να την χαμηλώσετε ακόμα περισσότερο. 

Κάτι που συνήθως βοηθάει ότι επιφάνεια και να χρησιμοποιείτε είναι και η προσθήκη κόλλας στη βάση ώστε τα πρώτα layers να κολλούν ακόμα καλύτερα. Σε περιπτώσεις που η εκτύπωση έχει πολύ μικρή βάση η προσθήκη μίας raft μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

2. Η εκτύπωση σκεβρώνει


Το σκέβρωμα των εκτυπώσεων είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, ειδικά αν το νήμα είναι ABS. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να σας παιδέψει αρκετά και να καταστρέψει ακόμα και πολύωρες εκτυπώσεις. Συνήθως εμφανίζεται μετά από το 30-40% της εκτύπωσης και είναι πιο συχνό σε εκτυπώσεις με μεγάλο infill. 

Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετές και συνήθως πρέπει να εφαρμόσετε συνδυαστικά αρκετές λύσεις για να πετύχετε μία τέλεια εκτύπωση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το πρόβλημα πατώντας εδώ.

3. Τα layer μετατοπίζονται 


Αυτό είναι ένα πρόβλημα που συνήθως υπάρχει σε έτοιμους 3D εκτυπωτές, αν και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε όλους. Η αιτία είναι σχεδόν πάντα κάποιος λασκαρισμένος ιμάντας κίνησης. Όλοι οι ιμάντες πρέπει να είναι τεντωμένοι όσο γίνεται ειδάλλως κάποιος άξονας – συνήθως ο Υ- χάνει μέρος της κίνησης. Έτσι παρότι ο βηματικός κινητήρας που είναι υπεύθυνος για αυτόν τον άξονα έχει δώσει τη σωστή κίνηση, ο άξονας βρίσκεται σε κάθε layer σε λάθος σημείο.  

Οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε αν σας εμφανισθεί αυτό το πρόβλημα είναι να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι ιμάντες είναι τεντωμένοι.

4. Η εκτύπωση έχει πολλές ατέλειες εξωτερικά


Αν και πάντα μία 3D εκτύπωση από FDM εκτυπωτή θα έχει ατέλειες, σε κάποιες περιπτώσεις οι ατέλειες αυτές μπορεί να είναι τόσο πολλές που το τελικό αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. 

Τις περισσότερες φορές αυτές οι ατέλειες θα είναι τριχίδια ή εξογκώματα, κυρίως εξωτερικά. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ρυθμίσεις στο retraction. Και η απόσταση αλλά και η ταχύτητα του retraction παίζουν σημαντικό ρόλο και είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να πειράξετε σε περίπτωση που οι εκτυπώσεις έχουν τριχίδια εξωτερικά ή σε κενά.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να υπάρχουν ατέλειες είναι η υπερβολική θερμοκρασία. Αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που μπορεί να αντέξει το νήμα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το νήμα θα το νήμα θα στάζει και θα δημιουργεί ογκίδια.

Η τελευταία συχνή αιτία για τις ατέλειες είναι η πολύ αργή ταχύτητα εκτύπωσης. Όταν το nozzle κινείται πολύ πιο αργά από ότι πρέπει και κινείται σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να εκτυπώνει, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δημιουργήσει μικρά τριχίδια. Έτσι αν δείτε ότι αρχίζουν και δημιουργούνται προβλήματα κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ταχύτητα, για να μειώσετε αυτό το πρόβλημα.

5. Το νήμα δεν βγαίνει από το στόμιο (nozzle)


Το βουλωμένο στόμιο ή η αδυναμία εξαγωγής του νήματος από το στόμιο είναι κάτι που θα συναντήσετε σίγουρα κάποια στιγμή. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στην αρχή μίας εκτύπωσης αν και -δυστυχώς- μπορεί να συμβεί ακόμα και λίγο πριν το τέλος.

Η πιο συχνή αιτία όταν συμβαίνει στην αρχή είναι να έχει βουλώσει το στόμιο είτε από κολλημένο νήμα ή από ξένα υλικά. Συνήθως το πρόβλημα λύνεται με προθέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία και είτε πίεση του νήματος ή με καθαρισμό με το ειδικό σύρμα.

Αν συμβεί κατά την διάρκεια της εκτύπωσης τότε συνήθως το πρόβλημα είναι ο extruder ή ίσως και το νήμα. Ο extruder ίσως έχει μαγκώσει το νήμα ή ίσως το νήμα έχει σπάσει ακριβώς λίγο πριν τον extruder. Αν είστε αρκετά άτυχοι, τότε ίσως ευθύνεται και το νήμα, καθώς τα πιο φθηνά νήματα δεν είναι και τυλιγμένα και τόσο καλά, οπότε μαγκώνει πάνω στο καρούλι.

6. Κακή συνοχή ή αποκόλληση των στρώσεων 


Το τελευταίο συχνό πρόβλημα αυτής της λίστας είναι η κακή συνοχή της 3D εκτύπωσης. Ένα απλό τράβηγμα αρκεί για να ξεκολλήσει τις στρώσεις του νήματος και να κάνει την κατασκευή κομμάτια. Κάποιες φορές δεν χρειάζεται ούτε καν πίεση, αφού οι στρώσεις αποκολλούνται μόνες τους κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά το τέλος της εκτύπωσης.

Η πιο συχνή αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η χαμηλή θερμοκρασία. Όταν το νήμα δεν έχει την απαιτούμενη θερμοκρασία δεν μπορεί να ενωθεί και έτσι κάθε στρώση είναι σχεδόν ανεξάρτητη. Μία κλασσική περίπτωση είναι η προσπάθεια εκτύπωσης ABS με τις ρυθμίσεις για PLA. 

Η επόμενη πιθανή αιτία είναι το ύψος των στρώσεων σε συνάρτηση με τη διάμετρο του στομίου (nozzle). Η κάθε στρώση πρέπει να πιέζει ελαφρά την προηγούμενη ώστε να γίνει η ένωση μεταξύ τους. Οπότε αναγκαστικά το ύψος της κάθε στρώσης (layer height) θα πρέπει να είναι πάντα λίγο μικρότερο από τη διάμετρο του στομίου (nozzle). Αν το ύψος είναι ίδιο ή μεγαλύτερο τότε πολύ απλά είτε δεν θα υπάρχει καθόλου πίεση ή ακόμα χειρότερα, η εναπόθεση της επόμενης στρώσης θα γίνεται στον αέρα. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Τάμπλετ 8.9″ ALLDOCUBE Freer X9
Επόμενο άρθροΈνα φωτιστικό που το συναρμολογείτε όπως θέλετε
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια