8 λύσεις για να μην σκεβρώνουν οι κατασκευές με 3D εκτυπωτή

0
σκέβρωμα 3d εκτυπωτή

Όποιος έχει FDM 3D εκτυπωτή γνωρίζει ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι το σκέβρωμα των κατασκευών. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε κατασκευές με μεγάλο πλάτος και οι βασικές αιτίες είναι το ανομοιόμορφο πάγωμα του πλαστικού καθώς και η ελλιπής πρόσφυση στην επιφάνεια εργασίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι μικρό και απλώς κάνει την δημιουργία λίγο πιο άσχημη. Όμως υπάρχουν φορές που το σκέβρωμα είναι σημαντικό και μπορεί να κάνει τελείως άχρηστη όλη την κατασκευή. Πως μπορούμε να αποφύγουμε το σκέβρωμα; Υπάρχει κάποιος τρόπος;

Μαγική λύση δεν υπάρχει, όμως υπάρχουν πολλά που μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί αρκετά αυτό το πρόβλημα. Ας τα δούμε ένα ένα στην παρακάτω λίστα

1Καλή πρόσφυση στην επιφάνεια εργασίας

Το πιο βασικό είναι οι πρώτες στρώσεις του πλαστικού νήματος να έχουν καλή πρόσφυση πάνω στην επιφάνεια εργασίας του 3d εκτυπωτή. Η ιδανικότερη λύση είναι οι ειδικές πλαστικές ταινίες που έχουν οι 3d εκτυπωτές στην συσκευασία. Το κακό είναι ότι αυτές καταστρέφονται μετά από λίγο διάστημα και δεν είναι και τόσο φθηνές, αφού σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν και τα 5 ευρώ η μία. 

Αν χρησιμοποιείτε χαρτοταινία, τότε καλό είναι να επιλέξετε μία καλής ποιότητας. Κάποια κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν είναι το ελαφρό ξύσιμο της χαρτοταινίας ώστε να αγριέψει ελαφρά και η χρήση κόλλας (προσωπικά προτιμώ την κόλλα σε σπρέι) πάνω στην πλάκα. Αν χρησιμοποιήσουμε χαρτοταινία, kapton ή οποιοδήποτε άλλο επίστρωμα τότε καλό είναι να βάλουμε κόλλα και κάτω από το επίστρωμα. 

2Σωστά ευθυγραμμισμένη επιφάνεια εργασίας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούν να γίνουν σε μία 3D εκτύπωση είναι η λάθος ευθυγράμμιση της πλάκας του 3D εκτυπωτή. Αν έστω και μία γωνία είναι λίγα χιλιοστά λάθος, τότε η εκτύπωση θα είναι ανομοιόμορφη και κάποια από τις γωνίες δεν θα πατάει σωστά στην επιφάνεια εργασίας.

Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει στο σκέβρωμα της κατασκευής.

3Αργή και σωστή εκτύπωση στα πρώτα στρώματα

Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο να μην σκεβρώνουν οι κατασκευές είναι η αργή εκτύπωση, τουλάχιστον στα πρώτα στρώματα. Αυτό γίνεται ώστε να κρυώσουν πιο ομοιόμορφα τα πρώτα και πιο βασικά στρώματα. Αν τα πρώτα στρώματα δεν σκεβρώσουν, τότε είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μετέπειτα. 

Έτσι αρκετοί επιλέγουν ακόμα και 20-50% της φυσιολογικής ταχύτητας για μερικά χιλιοστά ύψος και μετά το αυξάνουν στην φυσιολογική ταχύτητα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσα στο πρόγραμμα slicing (πχ Cura) είτε χειροκίνητα στον 3D εκτυπωτή.

Επίσης σημαντικό είναι να μην δουλεύει και ο ανεμιστήρας στα πρώτα στάδια ώστε να κολλήσουν καλά τα πρώτα στρώματα πάνω στην πλάκα. Αυτό συνήθως είναι προκαθορισμένη επιλογή στα περισσότερα slicer αλλά καλό είναι να το διπλοτσεκάρουμε και ίσως να το αυξήσουμε αν χρειάζεται.

4Λιγότερο infill

Μία ακόμα λύση είναι να μειώσετε και το infill. Όσο μεγαλύτερο είναι το infill τόσο πιο μεγάλες είναι οι εσωτερικές πιέσεις και τόσο πιο εύκολο να σκεβρώσει η κατασκευή. Φυσικά αυτό δεν είναι πανάκεια. Κατασκευές με 20% infill μπορεί να σκεβρώσουν ενώ άλλες με 90% όχι. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποσοστό του infill σε κάποιες κατασκευές είναι πάρα πολύ σημαντικό, οπότε είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε μεταβολές.

5Χρήση brim ή raft

H χρήση brim ή raft, παρότι κάνει το καθάρισμα λίγο πιο δύσκολο, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για το σκέβρωμα. Ειδικά σε πλατιές κατασκευές με σχετικά μικρό μήκος ή σε κατασκευές με αρκετά κενά στην βάση, το raft μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

6Χρήση θερμαινόμενης βάσης

Αν ο 3D εκτυπωτής σας έχει θερμαινόμενη βάση, τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε αυτή την ρύθμιση καθώς βοηθάει σημαντικά στην αποφυγή του σκεβρώματος. Αρκετοί προτιμούν να εκτυπώνουν PLA ακόμα και στους 100 βαθμούς για να αποφύγουν το σκέβρωμα, αν και συνήθως οι 50 βαθμοί είναι αρκετοί.

7Χρήση περιμετρικού τείχους

Κάτι που δεν είναι και τόσο διαδεδομένο -αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις βολεύει αρκετά- είναι η χρήση ενός περιμετρικού τείχους, το οποίο έχει το ίδιο ύψος με την κατασκευή. Αυτό το τείχος βρίσκεται λίγα χιλιοστά μακρυά από την κατασκευή, χωρίς να ακουμπάει και το χρησιμοποιούμε για να αποτρέψουμε τα ρεύματα του αέρα αλλά και για να κρατήσουμε ομοιόμορφη την θερμοκρασία στο εσωτερικό του τείχους. 

8Ελεγχόμενο κλειστό περιβάλλον

Κάτι που το τελευταίο διάστημα αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο είναι τα ειδικά κλειστά workstation για 3d εκτυπωτές. Ένα ελεγχόμενο περιβάλλον μπορεί να αποτρέψει τα καταστροφικά ρεύματα αέρα, που είναι μία από τις βασικές αιτίες του σκεβρώματος.

Ένα καλό τέτοιο παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο παραπάνω βίντεο από το κανάλι IlikeToMakeStuff, όπου ο Bob Clagett δημιουργεί ένα κλειστό workstation ακριβώς κάτω από έναν πάγκο εργασίας. Το κλειστό workstation εκτός από σταθερή θερμοκρασία, προσφέρει και ηχομόνωση αλλά και περιορισμό της υγρασίας στα νήματα.

Κάποια άλλη ιδέα;


Αν γνωρίζετε κάποια άλλη ιδέα ή έχετε δοκιμάσει κάποια διαφορετική τεχνική που βοηθάει στην αποτροπή του σκεβρώματος, τότε μπορείτε να την προσθέσετε στα σχόλια.

 

Προηγούμενο άρθροDIY καβιλιέρα χειρός που είναι καλύτερη και από επαγγελματική
Επόμενο άρθροDIY ξύλινο τραπεζάκι laptop με ξύλινους μεντεσέδες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια