Ο τόρνος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που δυστυχώς έχουν ελάχιστοι. Οι κύριοι λόγοι είναι ο μεγάλος όγκος που έχει συνήθως, αλλά κυριότερα η τσουχτερή τιμή. Ακόμα και ένας μέτριος ξυλουργικός τόρνος, μπορεί να κοστίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ, ενώ καλοί τόρνοι μετάλλου κοστίζουν και 5000 ευρώ. Και αν για τους ξυλουργικούς τόρνους υπάρχουν αρκετές πατέντες ώστε να φτιάξει κάποιος έναν ερασιτεχνικό, για τόρνο μετάλλου τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Κυρίως γιατί οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και έτσι πρέπει να είναι φτιαγμένος από πολύ πιο ανθεκτικά υλικά.

Οι τόρνοι μετάλλου του εμπορίου είναι φτιαγμένοι κυρίως από ατσάλι και μαντέμι, υλικά σχετικά ακριβά και όχι τόσο εύκολα στην επεξεργασία (κυρίως το μαντέμι). Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που είναι τόσο ακριβότεροι από τους ξυλότορνους. Αν λοιπόν μπορούσε κάποιος να αντικαταστήσει το ατσάλι και το μαντέμι με ένα πολύ πιο φτηνό υλικό, τότε το κόστος θα ήταν πολύ πιο μικρό. Αυτό το «αν» λοιπόν, το έκανε ένας νέος youtuber, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει ένα DIY τόρνο μετάλλου από τσιμέντο. Φυσικά δεν είναι φτιαγμένος αποκλειστικά από τσιμέντο, αλλά μόνο η βάση και ο σκελετός. Παρόλα αυτά, η εξοικονόμηση είναι σημαντική, καθώς γλυτώνει κάποιος δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- κιλά από ακριβό υλικό.

Φυσικά η απορία όλων, είναι κατά πόσο μπορεί να αντέξει ένας DIY τόρνος μετάλλου από τσιμέντο τις πιέσεις που έχει η επεξεργασία σκληρών μετάλλων. Η απάντηση είναι ότι αν φτιαχτεί σωστά, μάλλον μπορεί, καθώς για οικονομία στις αρχές έως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα -όταν ακόμα το ατσάλι ήταν πανάκριβο- πολλοί επαγγελματικοί τόρνοι και γενικότερα μηχανήματα βαρέως τύπου, είχαν σκελετό από τσιμέντο.

τόρνος από τσιμέντο
Το project concept του Pat Delany

H κατασκευή φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από το σχέδιο που είχε ανεβάσει ο Pat Delany στην σελίδα Make πριν χρόνια. Βέβαια, παρότι ο Pat Delany είχε δημιουργήσει ένα αρκετά αναλυτικό Wiki με οδηγίες για την κατασκευή, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη κατασκευή μέχρι σήμερα.

 

Ο Curt Fillipowski, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει τον τσιμεντένιο αυτό τόρνο, έχει ανεβάσει μία σειρά από 5 βίντεο, που δείχνουν αναλυτικά όλα τα στάδια της δημιουργίας, αλλά και τον τόρνο σε λειτουργία. Επίσης, έχει ήδη ανεβάσει μερικά βίντεο με βελτιώσεις που έχει κάνει στον τόρνο όλο αυτόν τον καιρό.

Σίγουρα έκανε μερικά λάθη (ειδικά στην κατασκευή του κονιάματος) αλλά παρόλα αυτά, για κάποιον που δεν είχε ξανασχοληθεί με μπετό, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Και η αλήθεια είναι ότι το μπετό είναι τόσο οικονομικό (περίπου 40-60 ευρώ το κυβικό), που ακόμα και αν η κατασκευή δεν κρατήσει πολλά χρόνια, φτιάχνεις απλά ένα νέο.

Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία κατασκευής, στην παρακάτω σειρά από βίντεο. Αν θέλετε να δείτε τα αναλυτικά σχέδια από τον τόρνο του Pat Delany, μπορείτε να πατήσετε εδώ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιατί δεν πρέπει να πετάτε τα τροφοδοτικά και τους φορτιστές από τις παλιές συσκευές
Επόμενο άρθροΠως να δείτε αν κλέβουν τις φωτογραφίες από την ιστοσελίδα σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια