Ο φορτιστής είναι η ηλεκτρονική συσκευή, που χρησιμοποιείται για να φορτίσει τις μπαταρίες μίας φορητής συσκευής. Αυτό το κάνει μετασχηματίζοντας το οικιακό εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές ρεύμα συγκεκριμένης τάσης.
Σχεδόν πάντα μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή θα συμπαραδίδεται με τον δικό της φορτιστή στην συσκευασία. Έτσι, όταν χαλάει ή απλά παλιώνει η ηλεκτρονική συσκευή, συνηθίζουμε να την πετάμε στα σκουπίδια μαζί με το φορτιστή της. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, καθώς ο φορτιστής εξακολουθεί να λειτουργεί και μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμος στο μέλλον.
Βασική λειτουργία φορτιστή / τροφοδοτικού
Ο φορτιστής ή τροφοδοτικό, έχει μία πολύ απλή λειτουργία. Να μετασχηματίζει το ρεύμα της οικιακής παροχής, το οποίο είναι εναλλασσόμενο 230V, σε συνεχές ρεύμα. Ο κάθε φορτιστής/μετασχηματιστής έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Έτσι πάντα θα έχει μία ορισμένη τάση εξόδου και απόδοση. Αυτά είναι και τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρουν.
Τάση εξόδου
Αν ο φορτιστής είναι Ευρωπαϊκός, θα έχει πάντα τάση εισόδου 230 Volt . Η τάση εξόδου όμως εξαρτάται από την συσκευή για την οποία σχεδιάστηκε. Έτσι αν είναι φορτιστής κινητού, τότε η τάση εξόδου θα είναι πάντα 5V, ενώ αν είναι φορτιστής Laptop, τότε θα είναι κοντά στα 20V τις περισσότερες φορές. Γενικότερα όσο πιο ενεργοβόρα είναι η συσκευή, συνήθως τόσο περισσότερα Volt είναι η τάση εξόδου του φορτιστή.
Η τάση εξόδου είναι σίγουρα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε ένα τροφοδοτικό. Αν η τάση εξόδου δεν είναι σωστή, η συσκευή δεν θα δουλέψει / φορτίσει σωστά, ενώ υπάρχει περίπτωση και να καεί, αν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Μικρές διαφορές στην τάση εξόδου, δεν έχουν τεράστια σημασία, αλλά διαφορές άνω του 5-10% ίσως είναι σημαντικές.
Κοινές τάσεις εξόδου για τροφοδοτικά / φορτιστές
Αν και η τάση εξόδου του μετασχηματιστή μπορεί να έχει σχεδόν οποιαδήποτε τιμή, υπάρχουν κάποιες τάσεις που είναι σχετικά κοινές και θα τις συναντήσετε σε αρκετές συσκευές.
- 1.2-1.5V : Φορτιστές μικρών φορητών συσκευών
- 5V : Φορτιστές κινητών, φωτογραφικών και γενικότερα ότι φορτίζει με καλώδιο USB
- 9V : Σχετικά κοινή τάση για φακούς
- 12V : Κοινή τάση για φακούς και αρκετά εργαλεία
- 18V : Κοινή τάση για εργαλεία
- 19V : Σχετικά κοινή τάση για Laptop
Απόδοση
Όμως εκτός από την τάση, μεγάλη σημασία έχει και η απόδοση του τροφοδοτικού / φορτιστή. Η απόδοση με απλά λόγια είναι πόσο ρεύμα (δηλαδή πόσα Ampere) μπορεί να δώσει στην συγκεκριμένη τάση ο φορτιστής. Τα μέγιστα αμπέρ που μπορεί να δώσει ο φορτιστής είναι σημαντικά, καθώς αν είναι λιγότερα από όσα απαιτεί η συσκευή, η φόρτιση θα διαρκέσει πολύ πιο πολύ ώρα αν πρόκειται για φορτιστή, ενώ αν πρόκειται για μετασχηματιστή που λειτουργεί απευθείας μία συσκευή, πολύ απλά δεν θα δουλέψει σωστά – ή και καθόλου- η συσκευή. Αν η απόδοση είναι μεγαλύτερη, δεν σας απασχολεί και τόσο πολύ, καθώς η συσκευή θα «τραβήξει» όσο ρεύμα χρειάζεται.
Κάποια στιγμή θα χρειαστούν
Όπως είπαμε, εφόσον ο φορτιστής / τροφοδοτικό δουλεύει, καλό είναι να τον φυλάξετε γιατί κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί ξανά. Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί να χρειαστεί ξανά, εφόσον η κάθε συσκευή έχει τον δικό της φορτιστή; Η απάντηση είναι απλή. Οι φορτιστές, ειδικά αν και δεν είναι κορυφαίας ποιότητας, καίγονται μετά από αρκετή χρήση.
Οπότε αν έχετε φυλάξει κάποιον ίδιο, απλά θα χρησιμοποιήσετε αυτόν και δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε νέο, γλυτώνοντας κάποια χρήματα. Βέβαια δεν είναι μόνο το κέρδος από τα χρήματα, γιατί κάποιες φορές κάποιοι φορτιστές δεν είναι και τόσο κοινοί (η τάση εξόδου και η απόδοση) και έτσι το να αγοράσετε νέο δεν είναι και τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Ειδικότερα για πολύ σπάνια χαρακτηριστικά (πχ 7V 2A), η μόνη λύση θα είναι το ebay από Κίνα.
Μα δεν θα ταιριάζει το βύσμα!
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να σας απασχολεί τόσο πολύ, καθώς ακόμα και να μην ταιριάζει το βύσμα, δεν έχετε παρά να κόψετε το καλώδιο και να χρησιμοποιήσετε το βύσμα του παλιού φορτιστή, ενώνοντας απλώς τα δύο καλώδια μεταξύ τους.
Η ένωση των καλωδίων είναι πολύ απλή εργασία, ακόμα και αν δεν έχετε ηλεκτρολογικές γνώσεις. Πάντα θα υπάρχουν 2 μικρότερα καλώδια μέσα στην πλαστική επένδυση του καλωδίου. Το ένα θα είναι το θετικό και το άλλο το αρνητικό. Απλώς θα πρέπει να ενώσετε το θετικό καλώδιο του μετασχηματιστή με το θετικό του βύσματος και το αρνητικό με το αρνητικό. Το ποιο είναι ποιο, μπορείτε να το βρείτε είτε με ένα πολύμετρο είτε διαβάζοντας τα πολύ μικρά γράμματα που ίσως έχουν πάνω ή με τον χρωματικό κώδικα που έχουν (αν πχ ένα από τα δύο είναι κόκκινο, τότε αυτό είναι το θετικό. Τα χρώματα διαφέρουν αναλόγως την χώρα που κατασκευάστηκε ο μετασχηματιστής).
Για να δείτε πως μπορείτε να ενώσετε 2 καλώδια μεταξύ τους, μπορείτε να πατήσετε εδώ.