Μία από τις χειρότερες κατάρες του ίντερνετ, είναι η εύκολη αντιγραφή κειμένων, άρθρων και φωτογραφιών από άλλες σελίδες. Και αν και μερικές φορές, η αντιγραφή αυτή μπορεί να βοηθήσει και την δική σας ιστοσελίδα (αν δεν έχει γίνει αντιγραφή ολόκληρου του άρθρου και αν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος μέσα στο άρθρο της άλλης ιστοσελίδας ο οποίος να δείχνει προς την δική σας σελίδα) τις περισσότερες φορές αυτό δεν γίνεται.
Ο λόγος είναι φυσικά ευνόητος. Στο 99% των περιπτώσεων η αντιγραφή γίνεται από κάποια σελίδα/blog που απλώς αντιγράφει άρθρα από άλλες σελίδες. Σελίδες σαν και αυτές, αντιγράφουν εκατοντάδες άρθρα κάθε μέρα από διάφορες πηγές και έτσι με την ποσότητα προσπαθούν να κερδίσουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Και φυσικά με σχεδόν μηδενικό κόστος ή χρόνο εργασίας.
Δυστυχώς οι σελίδες αυτές γίνονται όλο και πιο πολλές καθημερινά, ειδικά με την βοήθεια των social media και των clickbait σελίδων που δημιουργούνται εκεί (ακόμα και χρησιμοποιώντας το όνομα νεκρών αγαπημένων ηθοποιών).
Βέβαια, αυτό το άρθρο δεν έγινε για να κατακρίνει αυτή την τακτική, αλλά περισσότερο για να προφυλάξει νέους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων. Γιατί αυτή η αντιγραφή μπορεί να σας κάνει μεγαλύτερο κακό από όσο φαντάζεστε. Πως; με την μέθοδο του hotlinking.
Τι είναι το hotlinking
To hotlinking σαν όρος, σημαίνει την χρησιμοποίηση πόρων από το δικό σας σέρβερ για την εμφάνιση μίας φωτογραφίας ή ενός αρχείου σε ξένη ιστοσελίδα. Με απλά λόγια, είναι η εμφάνιση μίας εικόνας που έχετε εσείς στα αρχεία του σέρβερ, από μία ιστοσελίδα που την έχει αντιγράψει.
Τώρα, εκτός από την «κλοπή» της φωτογραφίας και των πνευματικών σας δικαιωμάτων (αν είναι όντως δική σας η εικόνα και όχι αντιγραμμένη από αλλού), το κακό που μπορεί να κάνει ίσως είναι μεγαλύτερο, καθώς όπως είπαμε αυτή η εικόνα κάθε φορά που εμφανίζεται στην άλλη ιστοσελίδα, φορτώνει από τον δικό σας σέρβερ.
Για ποιο λόγο το κάνουν
Οι λόγοι που το κάνουν αυτό αρκετές ιστοσελίδες είναι δύο. Πρώτον τεμπελιά. Οι περισσότεροι διαχειριστές σε τέτοιες ιστοσελίδες, απλώς κάνουν Ctrl + C , Ctrl + V. Δεν κάθονται να μπουν ούτε στην διαδικασία να σώσουν τις εικόνες σας στον υπολογιστή και να τις ανεβάσουν ξανά στον δικό τους σέρβερ, καθώς αυτό παίρνει 1-2 λεπτά, ενώ το copy paste λίγα μόνο δευτερόλεπτα.
Ο άλλος λόγος είναι ότι έτσι έχουν την δυνατότητα να έχουν τεράστιο content και επισκεψιμότητα, χωρίς να έχουν μεγάλο τράφικ ούτε μεγάλο χώρο στο χόστινγκ. Οι εικόνες είναι συνήθως το 70-90% του χώρου αλλά και του τράφικ σε μία ιστοσελίδα. Οπότε, αν όλες οι εικόνες φιλοξενούνται στους σέρβερ των αυθεντικών άρθρων, ο «κλέφτης» πληρώνει πολύ πιο λίγα στον πάροχο του hosting.
Όριο στο traffic
To πρώτο πρόβλημα που μπορεί να σας προκαλέσει, είναι να σας καταναλώσει traffic από τον δικό σας σέρβερ. Αν και τώρα αρκετοί πάροχοι hosting έχουν απεριόριστο traffic, πολλά οικονομικά πακέτα έχουν όριο στην κίνηση της ιστοσελίδας. Και αν και αυτό το όριο είναι συνήθως αρκετά GB, ένα hotlinking μίας και μόνο φωτογραφίας η όποια έχει μεγάλο μέγεθος, από ένα πολύ δημοφιλές copy paste blog, μπορεί να σας καταναλώσει όλο το μηνιαίο τράφικ σας μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Και όταν καταναλωθεί το τράφικ, τότε αν ο πάροχος είναι λίγο πιο συμπονετικός θα σας στείλει email να σας ζητήσει να αναβαθμίσετε το πακέτο σας με μεγαλύτερο τράφικ. Αν δεν είναι, θα σας «κατεβάσουν» την σελίδα μέχρι να πληρώσετε.
Έτσι δυστυχώς την έχουν «πατήσει» χιλιάδες μικρές ιστοσελίδες, κυρίως του εξωτερικού, που αντιγράφονται από όλο τον κόσμο. Ανεβάζουν ένα πολύ δημοφιλές άρθρο, που γίνεται viral και το αντιγράφουν 100άδες ιστοσελίδες σε όλο το κόσμο. Οι 1/10 να κάνουν hotlink, πέφτει η αρχική σελίδα μέσα σε λίγες ώρες.
Πιο αργή σελίδα
Ακόμα και αν το τράφικ σας είναι απεριόριστο και εκτός και αν έχετε αγοράσει κάποιον dedicated server με πολύ δυνατό σύστημα, οι πόροι του σέρβερ σας δεν είναι σίγουρα. Έτσι για κάθε φορά που εμφανίζεται η δική σας εικόνα ή γενικότερα αρχείο, στην ξένη ιστοσελίδα, καταναλώνεται μνήμη από το σύστημά σας.
Και αν και στην RAM δεν υπάρχει συνήθως όριο στο οποίο αν γίνει υπέρβαση, μπορεί να προκληθεί ban, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να κάνει την δική σας σελίδα πιο αργή, αρκετά πιο αργή. Ειδικά αν έχετε την ατυχία να σας κάνει hotlinking κάποια πολύ μεγάλη ιστοσελίδα και εσείς έχετε shared hosting με μικρό πακέτο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η σελίδα σας θα ανοίγει σε πολλαπλάσιο χρόνο.
Πως μπορείτε να βρείτε ποιος έχει κάνει hotlinking σε εικόνες σας
Το να βρείτε ποιες ιστοσελίδες έχουν κάνει hotlinking εικόνες από εσάς είναι σχετικά εύκολο τι περισσότερες φορές. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι μία απλή αναζήτηση στο google.
Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να πάτε στην αναζήτηση εικόνων και να βάλετε στην αναζήτηση το
inurl:supereverything.gr -site:supereverything.gr
Όπου «supereverything.gr» το όνομα του δικού σας domain. Έτσι θα δείτε όλα τα αποτελέσματα με hotlinking τα οποία μπορεί να δει η google.
Αν έχετε προσθέσει CDN στο οποίο φιλοξενούνται οι φωτογραφίες σας, τότε θα πρέπει αν προσθέσετε αυτό και όχι το domain.
Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε το hotlinking
Εδώ υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η πιο απλή λύση είναι να αλλάξετε τις φωτογραφίες στον σέρβερ και το site. Δηλαδή να αλλάξετε απλώς λίγο το όνομα του αρχείου της εικόνας και να βάλετε στο δικό σας άρθρο το σωστό. Με αυτό τον τρόπο, η άλλη σελίδα θα έχει τα παλιά links και οι εικόνες δεν θα εμφανίζονται πλέον.
Μία ακόμα λύση είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο plugin ή κάποια υπηρεσία που απαγορεύει το hotlinking. Αναλόγως ποιo hosting και CMS έχετε, οι λύσεις μπορεί να διαφέρουν. Κάποιοι πάροχοι hosting έχουν ειδική επιλογή για την απαγόρευση του hotlinking (πατήστε στην βοήθεια
Μία λύση που αφορά όλους τους παρόχους hosting είναι το cloudflare, το οποίο έχει επιλογή για απαγόρευση του hotlinking.
Τέλος, αν έχετε την δυνατότητα να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις του hosting και να επεξεργαστείτε το αρχείο htaccess, μπορείτε να προσθέσετε μερικές γραμμές στο τέλος, οι οποίες θα κόβουν αυτομάτως το hotlinking.
RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)://(.+\.)?test\.com/ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ http(s)://test.com/eikona.jpg [L]
Στις γραμμές αυτές, θα πρέπει να αλλάξετε το test\.com με το όνομα του domain σας (με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή την \ πριν την κατάληξη του domain σας), ενώ στην τελευταία γραμμή, το http://test.com/eikona.jpg μπορείτε να το αλλάξετε με οποιαδήποτε εικόνα θέλετε. Συνήθως οι περισσότεροι βάζουν μία εικόνα, η οποία έχει ανεβεί με κάποια σελίδα με απεριόριστο τράφικ (πχ google drive, imgur) που να αναφέρει ότι η εικόνα ανήκει στην τάδε ιστοσελίδα, κάνοντας όσους διαβάζουν το άρθρο να έρθουν αυτομάτως στην δική σας ιστοσελίδα για να διαβάσουν το αυθεντικό άρθρο αλλά και να δουν την πραγματική φωτογραφία. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που βάζουν λίγο πιο «άσεμνες» φωτογραφίες.
Το καλό με αυτή την μέθοδο είναι ότι αυτός που το κάνει, μπορεί να αργήσει πολύ να το πάρει χαμπάρι, ειδικά αν πρόκειται για σελίδα με χιλιάδες άρθρα, οπότε μπορεί να μείνει έτσι για μήνες. Αλλά ακόμα και όταν το πάρει χαμπάρι, θα σταματήσει αυτή την εξυπνάδα, τουλάχιστον σε σας.
Βέβαια αυτή η μέθοδος, κόβει και το hotlinking από τις μηχανές αναζήτησης. Οπότε αν θέλετε να το επιτρέψετε θα πρέπει να προσθέσετε κάποιες γραμμές που να επιτρέπουν το hotlinking στις μηχανές αναζήτησης που επιθυμείτε. Πχ για την google βάζετε
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.gr [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
Πως θα δείτε αν έχουν κλέψει φωτογραφίες χωρίς να έχει γίνει hotlinking
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο χρονοβόρα. Η διαδικασία για να βρείτε ποιος άλλος έχει ανεβάσει κάποια φωτογραφία σας, δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να το κάνετε για κάθε φωτογραφία ξεχωριστά.
Και εδώ πάλι βοηθός σας είναι η αναζήτηση εικόνων του google, με την επιλογή «Search this image in google». Ο αλγόριθμος της αναζήτησης γίνεται ολοένα και πιο καλός και θα ξαφνιαστείτε με τα αποτελέσματα. Φυσικά θα πρέπει να επιτρέπει η άλλη ιστοσελίδα στην google να ψάχνει τις εικόνες της.
Βέβαια εδώ αν θέλετε να σταματήσετε την κλοπή, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας και να του ζητήσετε να κατεβάσει τις φωτογραφίες ή να επικοινωνήσετε με την Google για DMCA request, δηλαδή να αφαιρέσει η google από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων αυτή την εικόνα (και συνήθως και το άρθρο που την συνοδεύει). Εννοείται ότι η εικόνα θα πρέπει να είναι δική σας.