Το τσιμέντο είναι ένα από τα βασικά υλικά για τις οικοδομικές κατασκευές. Αν αναμειχθεί με κονίαμα, δημιουργείται το μπετό, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και πολύ οικονομικό σαν υλικό. Μαζί με τα τούβλα και το ατσάλι, είναι τα βασικά υλικά κατασκευής ενός σπιτιού. Μετά την σκλήρυνση και την ωρίμανση τού, μπορεί να αντέξει τρομερές πιέσεις (εκατοντάδες τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο). Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε τρύπες σε ένα τόσο σκληρό υλικό, τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να κάνουμε τρύπες σε τσιμέντο αν πχ θέλουμε να κρεμάσουμε ένα ράφι στον τοίχο;

1. Κατάλληλο δράπανο


Καταρχάς χρειάζεστε το κατάλληλο εργαλείο για να μπορέσετε να κάνετε τρύπες σε τσιμέντο. Και δεν εννοούμε ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά ένα δράπανο με μία ειδική λειτουργία, την κρούση.

kroystik;o drapano
Κλασσικό κρουστικό δράπανο από την Bosch. Στο πάνω μέρος ο κόκκινος διακόπτης είναι για την επιλογή ή όχι της κρούσης

Δράπανο για όσους δεν γνωρίζουν, ονομάζεται το ηλεκτρικό εργαλείο, το οποίο έχει την δυνατότητα να φέρει τρυπάνια μέσω προσαρμοζόμενου. Τα δράπανα τα οποία είναι κατάλληλα για να κάνουν τρύπες σε τσιμέντο, ονομάζονται κρουστικά δράπανα και μπορεί να είναι ενσύρματα ή και μπαταρίας.

Το κρουστικό δράπανο, μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, ανά κάποιες περιστροφές του τρυπανιού, κάνει και μία κρούση, δηλαδή μία βίαιη εκτίναξη προς τα εμπρός. Αυτή η κρούση είναι απαραίτητη για να σπάσει δομικά υλικά, τα οποία βρίσκονται μέσα στο σκυρόδεμα. 

Αν προσπαθήσετε να τρυπήσετε μπετό, χωρίς κρουστικό δράπανο, τότε στο πρώτο μεγάλο εμπόδιο που θα βρει θα κολλήσει. Μόνο σκυρόδεμα στο οποίο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο άμμος και όχι χαλίκι, μπορείτε να καταφέρετε να τρυπήσετε με απλό δράπανο (και αυτό πάλι με δυσκολία).

κρουστικό δράπανο

Μία άλλη κατηγορία δράπανου, είναι και τα πιστολέτα. Αυτά είναι μεγάλα πιο δυνατά δράπανα, τα οποία συνήθως έχουν και επιλογή για χρήση κρούσης χωρίς περιστροφής, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καλέμια για κατεδαφίσεις.

 

2. Κατάλληλο τρυπάνι


Εκτός όμως από το κατάλληλο δράπανο, χρειάζεστε και το κατάλληλο τρυπάνι. Τα τρυπάνια τα οποία είναι κατάλληλα για να τρυπούν σκυρόδεμα, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά τα οποία είναι για να τρυπούν μέταλλο, ξύλο ή γυαλί.

τρυπάνι μπετού
Κλασσικό τρυπάνι μπετού

Ονομάζονται τρυπάνια δομικών υλικών και θα τα βρείτε είτε σε σετ είτε ατομικά, σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία, είδη κιγκαλερίας, σιδηροπωλεία και φυσικά πολυκαταστήματα. Το κόστος τους εξαρτάται από τη διάμετρο αλλά και το μήκος. Έτσι ένα τρυπάνι δομικών υλικών 10 χιλιοστών με 10 εκατοστά μήκος, μπορεί να κοστίζει 2-3 ευρώ, ενώ ένα άλλο 20 χιλιοστών με 50 εκατοστά μήκος, μπορεί να κοστίζει δεκάδες ευρώ.

Τρυπάνια έως 13 χιλιοστά διάμετρο, μπορείτε να βρείτε με κυκλική υποδοχή και να τα χρησιμοποιήσετε σε κάθε δράπανο. Αν θέλετε τρυπάνι με μεγαλύτερη διάμετρο από 13 χιλιοστά, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πιστολέτο με SDS υποδοχή.

Τύποι τρυπανιών

Τρυπάνια δομικών νέου τύπου
Τρυπάνια δομικών υλικών νέου τύπου, με σταυρωτή κεφαλή

Για αρκετά χρόνια, το τρυπάνι για τα δομικά υλικά είναι περίπου ίδιο για όλες τις εταιρίες. Όμως τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες κορυφαίες εταιρείες του χώρου, κυκλοφορούν τρυπάνια με καινοτόμα πρότυπα, τα οποία υπόσχονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το κοινό τρυπάνι για δομικά υλικά.

τρυπάνι δομικών υλικών

Σίγουρα αυτά τα τρυπάνια, απευθύνονται περισσότερο σε επαγγελματίες, αλλά αν κάποιος για κάποιο λόγο, θέλει να κάνει αρκετές τρύπες σε ένα τοίχο ή σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο, τότε ίσως αξίζει να πληρώσει λίγο παραπάνω αγοράζοντας ένα τέτοιο τρυπάνι.

Διαστάσεις τρυπανιών

Όπως είπαμε, τα τρυπάνια δομικών υλικών υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία. Πρακτικά μπορείτε να βρείτε εύκολα ότι τρυπάνι θέλετε με διάμετρο από 4-20 χιλιοστά και λίγο πιο δύσκολα από 20 έως 30 χιλιοστά. Το μήκος τους ξεκινάει συνήθως από τους 10 πόντους ενώ μπορείτε να βρείτε ακόμα και τρυπάνια με μήκος 1.5 μέτρο (φυσικά με SDS υποδοχή).

Ακόνισμα τρυπανιών μπετού

Το ακόνισμα των τρυπανιών μπετού, είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο και συνήθως αχρείαστο. Σε αντίθεση με τα τρυπάνια μετάλλου, αυτά δεν υπερθερμαίνονται, ούτε είναι απαραίτητα να είναι πολύ κοφτερά.

Έτσι συνήθως είναι αποτελεσματικά, μέχρι να φαγωθεί η μύτη, η οποία επειδή προεξέχει από τον κοχλία, δεν μπορεί να επαναδημιουργηθεί. όπως στα αντίστοιχα μετάλλου.

Πως κάνουμε μεγάλες τυφλές ή διαμπερείς τρύπες σε τσιμέντο

Τι γίνεται τώρα αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλες τρύπες σε τσιμέντο. Δηλαδή τρύπες με διάμετρο μεγαλύτερη από τα 30 χιλιοστά, που έχουν τα κοινά τρυπάνια δομικών υλικών;

ποτηροτρύπανο δομικών υλικών
Το ποτηροτρύπανο, έχει στο κέντρο ένα τρυπάνι, το οποίο προεξέχει και οδηγεί το ποτηροτρύπανο, ώστε να είναι ομόκεντρη η τρυπά.

Η απάντηση είναι το ποτηροτρύπανο δομικών υλικών. Το ποτηροτρύπανο, είναι ένα κυκλικό τρυπάνι, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε τεράστιες τρύπες σε δομικά υλικά. Φυσικά, όσο πιο μεγάλη είναι η τρύπα, τόσο πιο ισχυρό δράπανο/πιστολέτο χρειάζεται. Στην πραγματικότητα το ποτηροτρύπανο δεν αφαιρεί το εσωτερικό, αλλά κόβει περιμετρικά του κύκλου.

Αν θέλετε η τρύπα να είναι διαμπερής, τότε το μήκος του ποτηροτρύπανου, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον λίγο παραπάνω από το μισό του πάχους του τοίχου, έτσι ώστε να τρυπήσετε και από τις δύο πλευρές, με οδηγό μία τρύπα στο κέντρο.

Αν δεν θέλετε η τρύπα να είναι διαμπερής, θα πρέπει να κόψετε το περίγραμμα με το ποτηροτρύπανο και στη συνέχεια με ένα καλέμι να αφαιρέσετε το υλικό εσωτερικά του περιγράμματος. Για παράδειγμα με ποτηροτρύπανο, γίνονται οι τυφλές τρύπες για τα ηλεκτρολογικά εντοιχισμένα κουτιά για τις πρίζες και τους διακόπτες.

Με ένα σχετικά καλό ερασιτεχνικό δράπανο, μπορείτε να κάνετε άνετα τρύπες ως 10 εκατοστά διάμετρο. Για μεγαλύτερη διάμετρο, χρειάζεστε συνήθως ισχυρό πιστολέτο. 

3. Σωστή τεχνική


Το τελευταίο και πιο σημαντικό κομμάτι, είναι η σωστή τεχνική. Εκτός και αν θέλετε να κάνετε λοξή τρύπα, θα πρέπει να κρατάτε το δράπανο εντελώς κάθετα.

Σημάδεμα και προτρύπημα

Για να μην χάσετε το κέντρο σε πολύ λείες επιφάνειες, επειδή τα τρυπάνια μπετού δεν έχουν και τόσο μυτερή ακμή, καλό είναι να κάνετε πρώτα μία μικρότερη τρύπα, είτε με μικρότερο τρυπάνι είτε με μία τσιμεντόπροκα. Η μικρή αυτή τρύπα θα σας βοηθήσει να κεντράρετε πολύ καλύτερα.

Πίεση

Ένα ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και το αν και πόσο δύναμη  πρέπει να ασκείτε στο δράπανο, κατά την διάρκεια του τρυπήματος.

Η δύναμη δεν θα πρέπει να είναι τρομερή, αλλά σίγουρα θα πρέπει να το πιέζετε αρκετά ειδικά αν πρόκειται για τρύπημα σε κάθετη επιφάνεια, ώστε να μην κλωτσάει προς τα πίσω κατά την κρούση.

Σωστές στροφές

Αν το κρουστικό σας δράπανο, έχει την δυνατότητα ρύθμισης στροφών, τότε μπορείτε να κάνετε ένα πιο ελεγχόμενο τρύπημα. Αν και οι περισσότεροι τρυπάνε με φουλ στροφές από συνήθεια ή από ανάγκη (όπως είπαμε δεν έχουν όλα τα δράπανα ρύθμιση στροφών), κάποιες φορές οι χαμηλότερες στροφές μπορεί να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Και ειδικά αν το τρυπάνι είναι αρκετά μεγάλο ή πρόκειται για ποτηροτρύπανο, οι χαμηλές στροφές είναι αναγκαστικές, καθώς αλλιώς θα προκληθεί ατύχημα. 

Χρήσιμα εξαρτήματα για τρύπες σε μπετό


Όταν κάνουμε τρύπες, σε μπετό, δημιουργείτε αρκετή σκόνη. Ειδικά αν οι τρύπες είναι σε κάθετε επιφάνειες εσωτερικά, μπορεί να γεμίσετε σκόνη το πάτωμα. Γιαυτό το λόγο στην αγορά υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα, τα οποία σας βοηθούν να συγκρατείτε την σκόνη που δημιουργείτε. 

Κάποια από αυτά, απλώς δεν επιτρέπουν στην σκόνη να πέσει, ενώ άλλα την απορροφούν. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε ένα τέτοιο εξάρτημα, πολύ απλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα, με το στόμιο να αιωρείται λίγα εκατοστά μακρυά από την τρύπα.

Εκτός από την σκόνη, σημαντικός παράγοντας σε μία τρύπα είναι και το βάθος. Αρκετά δράπανα έχουν ειδική ρυθμιζόμενη βέργα για το βάθος του τρυπήματος. Αν το δικό σας δεν έχει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό στοπ, το οποίο περνιέται στο τρυπάνι ή αλλιώς πολύ απλά να βάλετε μία ταινία στο τρυπάνι, στο μήκος που θέλετε.

Πως κάνουμε τρύπες σε άλλα υλικά εκτός από τσιμέντο


  • Για να δείτε πως κάνουμε τρύπες σε ξύλο, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
  • Για να δείτε πως κάνουμε σωστές τρύπες σε μέταλλο, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY σκαλοσκαμπό που μετατρέπεται σε καρέκλα ή πάγκο εργασίας
Επόμενο άρθροReview/Unboxing: Εξωτερική κάρτα ήχου Vention VAB-S13 5.1 και συναφή είδη
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια