OverGrive : Linux desktop client για αυτόματο sync σε Google Drive

0

Το Google Drive είναι ένα μία τις πιο δημοφιλείς Cloud υπηρεσίες που υπάρχουν. Προσφέρει αρκετά δωρεάν GB, εξαιρετικά χαμηλές τιμές για μεγαλύτερα προγράμματα και η αυτόματη σύνδεση του με άλλες γνωστές υπηρεσίες της Google (πχ Google Docs,blogger) το καθιστά πρώτη επιλογή σε αρκετούς.

Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μίας καλής Cloud υπηρεσίας, είναι και το sync app για το desktop. Δηλαδή η εφαρμογή που επιτρέπει εύκολο και αυτόματο συγχρονισμό από τον υπολογιστή σας στο λογαριασμό σας στο Cloud.

Ακόμα περιμένουμε το επίσημο desktop client από Google

Αν και το Google Drive έχει επίσημο desktop client για Windows και MAC δεν έχει δημιουργήσει κάποιο ακόμα για GNU/Linux. Από το 2012 μάλιστα υπάρχει η επίσημη και ανεπίσημη φιλολογία ότι υπάρχει ένα έτοιμο στα σκαριά, αλλά κοντεύει να μπει το 2017 και ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο.

Μέχρι τώρα υπήρχαν κάποια ανεπίσημα Desktop client για GNU/Linux τα οποία είτε ήταν μόνο CLI είτε ήταν λίγο προβληματικά. Τα πιο γνωστά ήταν το Grive το οποίο εγκαταλείφθηκε πριν μερικά χρόνια και το GDrive.

Τώρα, εμφανίστηκε ένα νέο Desktop Client για GNU/Linux από την Νότιο Αφρικάνικη εταιρία, TheFanClub η οποία βρισκόταν πίσω από το Grive-Tools.

Η εφαρμογή ονομάζεται OverGrive και δεν είναι ούτε ανοιχτού κώδικά αλλά ούτε και δωρεάν. Η άδεια της κοστίζει 5 δολάρια, αλλά έχει 14 ημέρες δωρεάν δοκιμαστική περιόδο, για όποιον επιθυμεί να το δοκιμάσει.

Αυτόματος συγχρονισμός και επιλογή φακέλων

OverGrive Linux Desktop Client που δουλεύειΤο OverGrive θυμίζει σε λειτουργία επίσημους Client αφού έχει σχεδόν όλες τις λειτουργίες που έχει πχ και o client του Dropbox.

Έτσι μπορείτε να επιλέξετε αν θα συγχρονίσετε όλο το Google Drive τοπικά ή μόνο κάποιο φάκελο, ενώ υπάρχει και η πολύ χρήσιμη επιλογή να κατεβάσετε αρχεία του Google Docs, τοπικά στον φάκελο του Google Drive.

Η σύνδεση του OverGrive με το λογαριασμό σας στο Google Drive γίνεται αυτόματα μέσω της api του google drive, αφού πρώτα δώσετε τα απαραίτητα δικαιώματα στο OverGrive.

Ubuntu, Debian, Mint, Raspbian, CentOS, Fedora, openSUSE and Arch Linux

To OverGrive μπορεί να εγκατασταθεί σε αρκετές διανομές Linux (ακόμα και για Raspbian, το επίσημο λειτουργικό του Raspberry) είτε από αποθετήρια είτε μέσω έτοιμου πακέτου (.deb, .rpm, .xz). Στην σελίδα του στο FanClub υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για κάθε διανομή ξεχωριστά.

Υποστηριζόμενα DE : Unity, Gnome, KDE, Xfce, Cinnamon and LXDE

Τα επίσημα υποστηριζόμενα Desktop Enviroment είναι το Unity, το Gnome, KDE, Xfce, Cinnamon και LXDE.

Όπως βλέπετε λείπουν μερικά, μεταξύ των οποίων και το mate, στο οποίο σε δοκιμές μας, αν και μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει, φαίνεται να crashαρει κάποιες φορές.

Σε Unity και LXDE φαίνεται να μην αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κλειστού κώδικα και 4.99$ η κάθε άδεια

Όπως είπαμε παραπάνω, το OverGrive σε αντίθεση με τα υπόλοιπα desktop client για GNU/Linux δεν είναι opensource. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που θα προβληματίσει αρκετούς που ίσως θα προτιμήσουν τα πιο «ασφαλή» ανοιχτού κώδικα.

Επίσης είναι ένα καθαρά εμπορικό προϊόν, με την κάθε άδεια να κοστίζει περίπου 5 δολάρια, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση (πχ δωρεάν φοιτητικές άδειες).

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κάθε άδεια αφορά ένα λογαριασμό Google Drive και όχι ένα υπολογιστή. Έτσι μπορείτε να συνδέσετε το λογαριασμό σας σε όσους υπολογιστές με GNU/Linux επιθυμείτε.

Beta

To OverGrive βρίσκεται ακόμα σε beta έκδοση, που μπορεί να είναι πλήρως λειτουργική, δεν είναι όμως 100% σταθερή

Συνοψίζοντας

Το OverGrive είναι αυτή τη στιγμή ο πιο ολοκληρωμένος Desktop Client GNU/Linux για το Google Drive. Έχει GUI και έχει όλες τις λειτουργίες που έχουν και οι επίσημοι client για άλλες γνωστές Cloud υπηρεσίες.

Δυστυχώς δεν είναι ούτε δωρεάν αλλά ούτε και ανοιχτού κώδικα. Φυσικά όποιος έχει ανυσηχίες για τα προσωπικά του δεδομένα, μάλλον δεν θα έπρεπε καταρχάς να χρησιμοποεί Google Drive αλλά κάτι πιο ασφαλές όπως ίσως το SpiderOak. Και επίσης τα 5 δολάρια που κοστίζει η κάθε άδεια, είναι ένα ποσο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.

Αλλά το μεγάλο μειονέκτημά του OverGrive είνα ότι πρόκειται για μια ανεπίσημη εφαρμογή που μπορεί να σταματήσει η λειτουργικότητά της ανά πάσα στιγμή, αν απλώς η Google αποφασίσει να αλλάξει κάτι.

Και φυσικά να χάσει κάθε λόγο ύπαρξης, αν η Google αποφασίσει επιτέλους να βγάλει ένα επίσημο Desktop Client για Linux, που θα είναι φυσικά δωρεάν.

Παρόλα αυτά, για κάποιον που εξαρτάται αρκετά από το Google Drive και χρησιμοποιεί κάποια διανομή Linux, είναι πιθανώς ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή εκεί έξω.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈργα που θυμίζουν εργαλεία φτιαγμένα μόνο από δικά τους εξαρτήματα
Επόμενο άρθροΠανέρμοφα παχύφυτα από βιτρό γυαλί
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια