Όλες οι γνωστές πλατφόρμες δημιουργίας ιστοσελίδων, έχουν ένα ενσωματωμένο κειμενογράφο ο οποίος συνήθως έχει αρκετές δυνατότητες. Έτσι είναι εύκολονα γράψετε ένα μορφοποιημένο κείμενο ή να δημιουργήσετε ένα πίνακα για τη σελίδα/blog σας.
Όμως κανένας τέτοιος κειμενογράφος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ευκολίες ή τις δυνατότητες του οffice (microsoft/libre). Και ειδικά για τους πίνακες κάποιοι κειμενογράφοι (πχ blogger) δεν έχουν καθόλου αυτή την δυνατότητα.
Google to the rescue
Η πιο απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το google docs (ή και spreadsheets). Το google docs είναι άλλη μία από τις δωρεάν online υπηρεσία που προσφέρει η google. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο για να εγγραφείτε. Αν έχετε ένα οποιοδήποτε λογαριασμό google, τότε έχετε και google docs.
Εντελώς δωρεάν και πρόσβαση από παντού
Το Google Docs σας προσφέρει εντελώς δωρεάν (σχεδόν) ότι μπορεί να προσφέρει και το Microsoft Word αλλά με το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να έχετε πάντα πρόσβαση από όποια συσκευή θέλετε. Έτσι μπορείτε ακόμα και από το κινητό σας να κάνετε διορθώσεις ή προσθήκες σε ένα κείμενο.
Ιδανικό για δεδομένα που αλλάζουν διαρκώς
Αυτό το κάνει ιδανική επιλογή για κείμενα ή πίνακες που τα δεδομένα τους πρέπει να αλλάζουν συνεχώς. Έτσι αντί να κάνετε κάθε φορά edit το άρθρο/σελίδα, μπορείτε πολύ απλά να κάνετε edit το κείμενο/πίνακα στο google docs, ακόμα και από το κινητό σας.
Διαφορές από τον κλασσικό κειμενογράφο
Όπως είπαμε ο κλασσικός κειμενογράφος που έχουν οι περισσότερες πλατφόρμες για ιστοσελίδες είναι σχετικά απλός. Οι δυνατότητες μορφοποίησης στο google docs είναι σαφώς πολύ περισσότερες.
Έτσι μπορείτε να εισάγετε πολύ εύκολα, charts, πίνακες (μέχρι 20χ20), εξισώσεις, σχόλια, διπλή στήλη και γενικά ότι μπορείτε να κάνετε μέσα στο Office.
Κάτι σημαντικό είναι ότι έχει και revision control. Δηλαδή έχει την δυνατότητα να κρατάει αποθηκευμένα και παλαιότερες εκδόσεις αυτού του εγγράφου. Έτσι μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε τι αλλαγές έχουν γίνει και αν θέλετε να επαναφέρετε κάποια παλαιότερη.
Δυνατότητα πολλαπλών συντακτών (collaborators)
Αν είστε λίγο security freak ή για κάποιο λόγο δεν θέλετε να δίνετε πρόσβαση/λογαριασμό στην ιστοσελίδα σας ανεξέλεγκτα αλλά θέλετε ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα συνεισφοράς από κάποιους άλλους συντάκτες, τότε το google docs μπορεί να λύσει και αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει η δυνατότητα πρόσκλησης collaborators για κάθε αρχείο ξεχωριστά, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις και προσθήκες στο αρχείο στο οποίο έχουν πρόσβαση.
Embedded / Iframe
O τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενσωματώσετε έυκολα το κείμενο/πίνακα στην ιστοσελίδα σας, είναι με iframe. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε την επιλογή publish to the web και στην συνέχεια το emded και θα σας δώσει τον HTML κώδικα τον οποίο θα πρέπει να αντιγράψετε στο html editor της σελίδας σας.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει η επιλογή της αυτόματης δημοσίευσης σε κάθε νέα επεξεργασία. Δηλαδή αν κάνετε κάποια αλλαγή ή προσθήκη στο κείμενο, αυτό να δημοσιεύετε αυτόματα και στην ιστοσελίδα σας, χωρίς να θέλετε να αλλάζετε διαρκώς τον κώδικα.
Σαν προεπιλογή είναι ενεργοποιημένο
Εμφάνιση
Τώρα το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα ξενίσει αρκετούς είναι η εμφάνιση που θα έχει στην σελίδα/άρθρο το έγγραφο/πίνακας από το google docs. Θα είναι περιορισμένο σε ένα παράθυρο, το οποίο θα έχει περίγραμμα και ίσως είναι και λίγο πιο μικρό από το εύρος της σελίδας.
Βέβαια αυτά, αν ξέρετε λίγα βασικά σε HTML μπορείτε να τα πειράξετε αρκετά, ώστε να φαίνονται λίγο καλύτερα, αλλά και πάλι σίγουρα θα δείχνουν λίγο διαφορετικά.
Ακολουθεί ένα έγγραφο και ένα spreadsheet από το google docs για να δείτε πως εμφανίζονται.