Δωρεάν φωνητική πληκτρολόγηση. Πως μπορείτε να γράφετε κείμενα μόνο με την φωνή σας

2
φωνητική πληκτρολόγηση κειμένου

Η φωνητική πληκτρολόγηση είναι μία υπηρεσία που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Αρχικά δημιουργήθηκε για να βοηθήσει άτομα τα οποία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο, αλλά στην συνέχεια εξελίχθηκε αρκετά. Πλέον ο αλγόριθμος αναγνώρισης έχει γίνει τόσο καλός, που μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα και διαφορετικές γλώσσες, ενώ έχει βελτιωθεί αισθητά και η ταχύτητα αναγνώρισης. Έτσι ενώ στην αρχή έπρεπε να γινόταν αργή και πολύ καθαρή ανάγνωση, τώρα μπορεί να γίνει αυτόματη αναγνώριση σε ομιλία σε φυσιολογικό ρυθμό.

Εφαρμογές που επιτρέπουν φωνητική πληκτρολόγηση


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που επιτρέπουν φωνητική πληκτρολόγηση. Κάποιες από αυτές είναι επαγγελματικές και λειτουργούν με ετήσια συνδρομή ή αγορά άδειας. Η πιο γνωστή από αυτές είναι το Dragon .  Έχει συγκεντρώσει πολύ καλές κριτικές και σίγουρα είναι μία καλή επιλογή για επαγγελματίες.

Όμως αν δεν είστε επαγγελματίας, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που είναι εντελώς δωρεάν. Οι περισσότερες από αυτές είναι σε μορφή webapp, δηλαδή δεν χρειάζεται να κατεβάσετε ή να εγκαταστήσετε απολύτως τίποτα. Αυτό έχει το μειονέκτημα της σύνδεσης στο ίντερνετ, αλλά σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε φωνητική πληκτρολόγηση ακόμα και σε ξένους ή δημόσιους υπολογιστές.

1. Google Docs


Ίσως η καλύτερη δωρεάν επιλογή είναι η φωνητική πληκτρολόγηση μέσω του google docs. To google docs είναι μία online εφαρμογή office, η οποία παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όποιον έχει λογαριασμό στην google. Έτσι αν έχετε ένα λογαριασμό στην google (πχ gmail) έχετε και πρόσβαση στο google docs.

H φωνητική πληκτρολόγηση στο google docs μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε όποια γλώσσα επιθυμείτε. Ένα από τα καλά του είναι ότι αναγνωρίζει αυτόματα τις λέξεις σε όποια γλώσσα και να είναι. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιείτε και ξένες εκφράσεις μέσα σε Ελληνικό κείμενο.

Πόσο καλό είναι, τι πιάνει και τι όχι

Πιο καλό από όσο φαντάζεστε, αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει. Γενικά πιάνει με ευκολία τα πάντα, με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Μπορεί να πιάσει ακόμα και ιδιωματισμούςονόματα, επίθετα αλλά και τοπωνύμια. Μόνο σε πολύ ιδιαίτερες λέξεις ή σε ντοπιολαλιά μπορεί να δυσκολευθεί. 

Ένα από τα προβλήματα που έχει – όπως και όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές- είναι τα σημεία στίξης. Δηλαδή, το κείμενο θα εμφανίζεται χωρίς κόμματα ή τελείες, ακόμα και αν ο τόνος της φωνής ήταν ο σωστός. Αυτά θα πρέπει να τα βάλετε εσείς μετά ή κατά την διάρκεια της φωνητικής πληκτρολόγησης.

Ένα άλλο μικρό πρόβλημα είναι και οι αριθμοί. Αν και τους πιάνει, δεν μπορεί να ξεχωρίσει πότε πρέπει να είναι κείμενο και πότε αριθμός. Οπότε κάποιες φορές τα πιάνει σαν λέξεις και κάποιες σαν ψηφία. Έτσι για παράδειγμα, αν θέλατε να γράψετε “δύο λόγοι” ίσως εμφανιστεί “2 λόγοι”.

Τέλος, αν το κείμενο θα περιέχει αρκετές βωμολοχίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε αρκετά, καθώς υπάρχει μια μικρή λογοκρισία όπου μερικές από τις γνωστές βρισιές, εμφανίζονται μόνο με αστεράκια. 

2. Speechnotes


Ένας ανταγωνιστής της φωνητικής πληκτρολόγησης του Google Docs είναι το webapp Speechnotes. Και αυτό είναι εντελώς δωρεάν και μοιάζει αρκετά με το Google Docs, με μερικές μόνο μικροδιαφορές. Σε γενικές γραμμές είναι το ίδιο καλό με το Docs στην αναγνώριση, καθώς και αυτό χρησιμοποιεί την μηχανή αναγνώρισης του Google.

Σε αντίθεση με το Google Docs δεν χρειάζεται κανένα λογαριασμό ή εγγραφή, αλλά η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους. Στα θετικά του η μεγάλη μπάρα με τα σημεία στίξης στο πλάι, η οποία βοηθάει να επιλέγονται τα σημεία στίξης εύκολα ακόμα και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Πόσο καλό είναι, τι πιάνει και τι όχι

Όπως είπαμε είναι περίπου το ίδιο καλό με το google docs. Δεν φαίνεται να υπάρχουν τεράστιες διαφορές (ίσως είναι λίγο καλύτερο το docs). 

Και αυτό αντιλαμβάνεται αυτόματα την γλώσσα, παρότι υπάρχει ειδική μπάρα που επιλέγει χώρα ο χρήστης. 

Στους αριθμούς υπάρχει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, ενώ εδώ η λογοκρισία είναι λίγο μεγαλύτερη, καθώς σχεδόν όλες οι Ελληνικές βωμολοχίες εμφανίζονται με αστεράκια (το οποίο είναι λίγο περίεργο αφού χρησιμοποιούν και τα δύο το Google Cloud Speech Api).

3. Speechlogger


Το Speeclogger είναι ένα «αδελφό» webapp για το Speecnotes, αφού χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μηχανή αναγνώρισης. Σε γενικές γραμμές το Speechlogger υστερεί λίγο από τα 2 προηγούμενα, αν και έχει μερικές λειτουργίες που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες.

Καταρχάς έχει αυτόματη συμπλήρωση των σημείων στίξης. Φυσικά δεν πιάνει τα πάντα, αλλά μπορεί να καταλάβει τις τελείες, τα θαυμαστικά και μερικές φορές και τα ερωτηματικά. 

Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιεί το Google Trasnlate για αυτόματη μετάφραση της φωνητικής πληκτρολόγησης, σε όποια γλώσσα επιθυμείτε. 

Πόσο καλό είναι, τι πιάνει και τι όχι

Όπως είπαμε χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μηχανή με το Speechnotes, οπότε ισχύουν τα ίδια με το παραπάνω. Μόνες μικροδιαφορές είναι οι βωμολοχίες, που εδώ τις εμφανίζει.

4. VoiceNote II


To VoiceNote II είναι ένα ακόμα webapp για φωνητική πληκτρολόγηση, το οποίο τρέχει μέσω browser. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, αυτό χρειάζεται εγκατάσταση μέσω του Google Play. Και αυτό χρησιμοποιεί την μηχανή του Google, οπότε δεν θα δείτε κάποια διαφορά στην αναγνώριση.

Οι διαφορές με τα προηγούμενα είναι μικρές. Ίσως είναι λίγο πιο εύχρηστο το μενού και οι επιλογές για εντελώς αρχάριους

Πόσο καλό είναι, τι πιάνει και τι όχι

speech to text
Πως φαίνεται το VideoNote II. Ίσως λίγο πιο εύχρηστο για αρχάριους.

Και εδώ τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. Το μόνο σημαντικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει αυτό με τα σημεία στίξης, οι αριθμοί και γενικότερα ότι προβλήματα έχουν και τα παραπάνω.

 

Μερικές γενικές επισημάνσεις


  • Σχεδόν όλα τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από κινητό ή τάμπλετ, είτε σαν αυτόνομη εφαρμογή είτε σαν webapp μέσω browser.
  • Κάποια από αυτά (docs, speechnote..) προσφέρουν αυτόματη μετατροπή σε αρχείο και αποθήκευση στο Google Drive
  •  Η μηχανή του Google Speech είναι τόσο έξυπνη και αποτελεσματική, που δεν επηρεάζεται από προβλήματα ομιλίας ή υγείας. Έτσι, ακόμα και αν έχετε κάποιο σημαντικό (μόνιμο ή παροδικό) πρόβλημα όπως πχ βήχας, δεν θα εμφανίζεται στο κείμενο.
  • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις υπηρεσίες από laptop ή κινητό/τάμπλετ, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα καλό headset με καλό μικρόφωνο. Όσο πιο καλό είναι το μικρόφωνο και όσο πιο κοντά βρίσκεται στο στόμα, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το speech recognition.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY ξύλινος πάγκος ανύψωσης βαρέως τύπου (φυσαρμόνικα)
Επόμενο άρθροDIY στροφόμετρο αυτοκινήτου με ρετρό λαμπτήρες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια