Τι είναι το Netflix. Ένας αναλυτικός οδηγός με τις υπηρεσίες που διαθέτει.

0
τι είναι το Netflix
 
Τι είναι το Netflix; Το Netflix – για όσους δεν γνωρίζουν- είναι ένα συνδρομητικό διαδικτυακό κανάλι, με βάση τις ΗΠΑ, που στην online πλατφόρμα που διαθέτει, φιλοξενεί εκατοντάδες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Το Netflix είναι παντού

Η κύρια διαφορά με τα περισσότερα συνδρομητικά κανάλια, είναι ότι δεν είναι καλωδιακό ή δορυφορικό, αλλά προσφέρει τις υπηρεσίες του αποκλειστικά μέσα από την σελίδα του στο ίντερνετ ή από εφαρμογές που συνδέονται διαδικτυακά.
Έτσι το μόνο που χρειάζεστε για να παρακολουθήσετε κάποια ταινία ή σειρά, είναι να έχετε μια συσκευή που έχει σύνδεση στο ίντερνετ. Αυτή η συσκευή μπορεί να είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής, τάμπλετ, smartphone, smart τηλεόραση ή ακόμα και παιχνιδομηχανή.
Με αυτό τον τρόπο, έχετε πρόσβαση στις ταινίες ή σειρές που θέλετε, όπου και να βρίσκεστε, σπίτι σας ή σε ακόμα και σε ταξίδι σε άλλη χώρα.
Βέβαια αυτό έχει και το μειονέκτημα, ότι εξαρτάστε από την ποιότητα σύνδεσης ίντερνετ την οποία διαθέτετε. Σε αυτό το πρόβλημα το Netflix, έχει μια μικρή λύση, καθώς επιλέγει αυτόματα την ποιότητα εικόνας ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσής σας, κάνοντας έτσι την παρακολούθηση ομαλή χωρίς κολλήματα. Αν θέλετε φυσικά μπορείτε να αλλάξετε όποια στιγμή θέλετε την ανάλυση είτε μέσω των ρυθμίσεων είτε πατώντας ctrl+alt+shift+s σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Επίσημα και στην Ελλάδα

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες συνδρομητικές ιστοσελίδες, όπως πχ το Hulu ή το Amazon Prime που παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο στις ΗΠΑ, το Netflix είναι επίσημα και στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να εγγραφεί και να χρησιμοποιήσει Ελληνικά πιστωτική/χρεωστική κάρτα χωρίς κανένα πρόβλημα και να παρακολουθήσει όσες σειρές και ταινίες επιθυμεί, χωρίς χρήση VPN.

Ταινιοθήκη και σειρές

Selection_129
Η ταινιοθήκη του Netflix είναι αρκετά μεγάλη, αν και δεν έχει σίγουρα τα πάντα, ειδικά τα πολύ πρόσφατα blockbuster. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά του έναντι του ανταγωνισμού.
Έχει όμως εκατοντάδες ταινίες όλων των κατηγοριών, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι προσθέτονται και αφαιρούνται κάθε μήνα αρκετές ταινίες. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι ταινίες που θα δείτε στον κατάλογο του Neflix, σήμερα θα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που θα δείτε σε μερικούς μήνες.
Το ίδιο ισχύει και για τις τηλεοπτικές σειρές. Οι τηλεοπτικές σειρές οι οποίες έχει, έρχονται συνήθως με καθυστέρηση ένα με δύο χρόνια, από τη στιγμή της πρώτης προβολής τους. Τα δίκτυα από τα οποία παίρνει σειρές είναι αρκετά, αν και φυσικά μέσα σε αυτά δεν υπάρχει το HBO, που έχει σίγουρα τις πιο γνωστές και πετυχημένες σειρές. Κάποια από τα δίκτυα που συνήθως έχει συνεργασία είναι το BBC (Sherlock Holmes, το History Channel (Vikings..), το AMC (Walking Dead, Better Call Saul..), Fox (Gotham…), ABC, Channel 4 και αρκετά ακόμα.
Selection_128
Μόνη εξαίρεση είναι τα λεγόμενα Netflix Originals, που είναι σειρές και ταινίες οι οποίες παράχθηκαν αποκλειστικά για το Netflix, και θα βρίσκονται (σχεδόν1) πάντα στην συλλογή του Netflix. Κάτι το οποίο είναι αρκετά σημαντικό, καθώς ειδικά στις τηλεοπτικές σειρές υπάρχουν πολλές αρκετά αξιόλογες.
Μερικά μόνο παραδείγματα από τα Netflix Originals, είναι ίσως η μεγαλύτερη αποκάλυψη της φετινής σεζόν, το Stranger Things, το House of Cards, το Narcos το Daredevil, το Bloodline, το Marco Polo και αρκετές ακόμα. To καλό με αυτές τις σειρές, είναι ότι παρέχεται την ίδια στιγμή όλη η σεζόν και όχι ένα επεισόδιο ανά εβδομάδα ως συνήθως.
Στο κομμάτι που ίσως ξεπερνάει κάθε ανταγωνιστική υπηρεσία, είναι αυτό των ντοκιμαντέρ. Τo Netflix έχει κυριολεκτικά εκατοντάδες ντοκιμαντέρ στην ταινιοθήκη του. Θα βρείτε πραγματικά ότι θέλετε. Και πολλά από αυτά, έχουν παραχθεί μέσω του Neftlix, οπότε δεν υπάρχουν σε κάποια άλλη υπηρεσία.

Διαφορετική λίστα ανά χώρα προβολής

Κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν ίσως αρκετοί, είναι ότι η λίστα της ταινιοθήκης και των τηλεοπτικών σειρών, διαφέρει αρκετά από χώρα σε χώρα. Ειδικά στην δική μας περίπτωση της Ελλάδας, είναι αισθητά μικρότερη από αυτή που υπάρχει στις ΗΠΑ.
Ο βασικός λόγος είναι τα δικαιώματα προβολής στην κάθε χώρα. Το Netflix δεν μπορεί να προβάλει μια ταινία ή σειρά, όπου τα δικαιώματα προβολής ανήκουν σε άλλο τηλεοπτικό δίκτυο. Αυτό μειώνει αισθητά τον κατάλογο του, αφού στην χώρα μας υπάρχουν δύο συνδρομητικά δίκτυα με αρκετές αποκλειστικότητες σε ταινίες αλλά και σειρές.
Για αυτό το πρόβλημα υπάρχουν διάφορες λύσεις, όπως VPN, οι οποίες όμως και επιφέρουν επιπλέον κόστος και συνήθως προσφέρουν χειρότερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Με αυτές τις υπηρεσίας μπορείτε να συνδεθείτε με τον πλήρη κατάλογο της Netflix ανεξαρτήτως της χώρας που βρίσκεστε. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι σύμφωνο με τους όρους χρήσης της Netflix και έτσι είναι πολύ πιθανό να μπλοκαριστεί η υπηρεσία αυτή (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Smartflix) ή ακόμα και ο ίδιος ο λογαριασμός σας.

Βλέπετε όσα θέλετε, όσες φορές θέλετε, όποτε θέλετε

Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες, το Netflix δεν έχει κάποιο περιορισμό στις ταινίες και σειρές που παρακολουθείτε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ότι θέλετε, όποτε θέλετε, όσες φορές θέλετε, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Ταυτόχρονη προβολή μέχρι και σε 4 διαφορετικές συσκευές

netflix-smartphone-windows
Κάτι αρκετά σημαντικό, είναι ότι μπορείτε να έχετε ταυτόχρονη προβολή μέχρι και σε 4 διαφορετικές συσκευές (αν επιλέξετε το ανάλογο πρόγραμμα). Έτσι σε αντίθεση με τα συνήθη καλωδιακά και δορυφορικά κανάλια, με το Netflix, μπορεί μια ολόκληρη οικογένεια να το χρησιμοποιεί ταυτόχρονα παρακολουθώντας διαφορετικά προγράμματα. Αυτό γίνεται ακόμα πιο εύκολο, καθώς το Netflix έχει την δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών προφίλ, στα οποία το κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει ξεχωριστή λίστα και ιστορικό παρακολούθησης. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο, αφού μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε μια ταινία ή σειρά από το ακριβές σημείο που είχατε σταματήσει την προηγούμενη φορά που συνδεθήκατε.

Ειδικό κανάλι για παιδιά

Selection_126
Το Netflix, έχει ειδικό κανάλι για μικρά παιδιά με αρκετές παιδικές σειρές και ταινίες στην συλλογή του. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κομμάτι φαίνεται να έχει επενδύσει αρκετά, καθώς έχει (σχετικά) αρκετές δικές του σειρές και ταινίες.

Όχι Ελληνικούς υπότιτλους (τουλάχιστον χωρίς Chrome)

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε Αγγλικά, τότε το Netflix δεν είναι για εσάς, καθώς δεν έχει Ελληνικούς υπότιτλους για σχεδόν καμία σειρά ή ταινία. Μόνες εξαιρέσεις μέχρι στιγμής, είναι οι τηλεοπτικές σειρές Better Call Saul και Gotham. Το χειρότερο είναι ότι ο player δεν έχει και την δυνατότητα φόρτωσης εξωτερικών υποτίτλων που θα έκανε αυτό το πρόβλημα μικρότερο. 
 
Φυσικά, αν αυξηθούν οι συνδρομητές στην Ελληνική αγορά, αυτό μπορεί να αλλάξει αρκετά γρήγορα. Πάντως για αυτούς που δεν ήταν και τόσο καλοί στο Listening του Lower αλλά τα γραπτά τα καταλαβαίνουν μια χαρά, για όλες τις σειρές και ταινίες υπάρχει η επιλογή Αγγλικών υπότιτλων.
το Casablanca στο Netflix
Το Casablanca με Ελληνικούς υπότιλους μέσω του SuperNetflix addon για Google Chrome
Βέβαια σε όλα τα παραπάνω, υπάρχει μία λύση. Αν συνδέεστε μέσω Google Chrome, τότε υπάρχει ένα addon το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει. Το addon ονομάζεται SuperNetflix και σας επιτρέπει να φορτώνεται εξωτερικούς υπότιτλους στο Netflix, αν παρακολουθείτε μέσω Google Chrome. To μόνο που έχετε να κάνετε (αφού φυσικά εγκαταστήσετε το SuperNetflix και κάνετε restart στον Chrome) είναι να κατεβάσετε τον υπότιτλο που θέλετε και να τον μετατρέψετε από .srt σε .dpfx δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας Subflicks. Στην συνέχεια απλώς φορτώνετε τον .dpfx υπότιτλο μέσω του SuperNetflix πατώντας ένα εικονίδιο που εμφανίζεται πάνω δεξιά στην οθόνη. Αν οι υπότιτλοι χρειάζονται συγχρονισμό, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της σελίδας Subflicks, καθώς το SuperNetflix, δεν υποστηρίζει ανάλογες ρυθμίσεις.
 
Update 2017
Παρότι όλα τα ανωτέρω για το SuperNetflix εξακολουθούν να ισχύουν, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο κατάλογος των ταινιών και των σειρών που διαθέτουν πλέον Ελληνικούς υπότιτλους. Έτσι τώρα σχεδόν όλες οι γνωστές και δημοφιλείς σειρές έχουν Ελληνικούς υπότιτλους και ο κατάλογος δείχνει να αυξάνεται μέρα με την μέρα.
 

Όχι κατέβασμα

Αν και το Netflix σας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσετε όποια ταινία ή σειρά θέλετε, όσες φορές θέλετε όποτε θέλετε, δεν σας επιτρέπει να την αποθηκεύσετε. Έτσι εκτός του ότι δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο κουμπί για κατέβασμα, είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνετε και με κάποιο άλλο plugin ή πρόγραμμα.
Η μόνη πρακτική επιλογή για να αποθηκεύσετε κάτι από το Netflix, είναι μέσω εφαρμογή καταγραφής οθόνης, η οποία όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα (αυξημένες απαιτήσεις, real-time καταγραφή, χειρότερη ποιότητα εικόνας/ήχου…).

 

3 διαφορετικά πακέτα

Selection_131
Το Netflix σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε μέσα από 3 διαφορετικά πακέτα, που έχουν μια μικρή διαφορά στην τιμή μεταξύ τους. Τα διαφορετικά αυτά πακέτα, δεν επηρεάζουν την ταινιοθήκη ή τις σειρές αλλά μόνο την ποιότητα εικόνας και τον αριθμό των ταυτόχρονων οθονών.
Το πιο απλό πακέτο αυτή τη στιγμή κοστίζει 7.99 ευρώ και επιτρέπει μόνο μία σύνδεση τη φορά σε SD. To επόμενο πακέτο κοστίζει 9.99 ευρώ κάθε μήνα και επιτρέπει την ταυτόχρονη παρακολούθηση από 2 διαφορετικές συσκευές σε HD. Τέλος το πιο ακριβό πακέτο κοστίζει 11.99 ευρώ το μήνα, και επιτρέπει την ταυτόχρονη παρακολούθηση μέχρι και από 4 συσκευές το μήνα σε ULTRA HD.

 

Ένας μήνας εντελώς δωρεάν

Για να σας πείσει να επιλέξετε την υπηρεσία του, το Netflix προσφέρει στον καθένα 1 μήνα εντελώς δωρεάν συνδρομής, χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Στον μήνα αυτό έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Netflix που θα είχατε και σαν κανονικός συνδρομητής.
Για να μπορέσετε να αποκτήσετε τον ένα μήνα δωρεάν υπηρεσίας, το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσετε τα στοιχεία σας και τα στοιχεία μιας πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας που βρίσκεται σε ισχύ. Μάλιστα επειδή δεν γίνεται καμία απολύτως χρέωση πριν τελειώσει ο δωρεάν μήνας, μπορεί η πιστωτική να μην έχει άλλο πίστωση ή η χρεωστική να έχει μηδενικό υπόλοιπο. Στο τέλος του μήνα, αν δεν επιλέξετε να ακυρώσετε την συνδρομή θα προσπαθήσει να γίνει χρέωση, όπου τότε αν δεν μπορέσει να γίνει, θα ακυρωθεί η συνδρομή σας.

Καμία διαφήμιση

Μια ακόμα διαφορά του Netflix με τα συνηθισμένα κανάλια, είναι ότι δεν έχει καμία απολύτως διαφήμιση. Ούτε κατά την διάρκεια της προβολής των ταινιών αλλά ούτε και στην πλατφόρμα του. Έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε απρόσκοπτα ότι θέλετε, άμεσα και χωρίς κανένα διάλειμμα.

Windows, Mac, Android, iOS και λίγο πιο δύσκολα σε Linux

To Netflix, όπως είπαμε είναι μια καθαρά ιντερνετική υπηρεσία, που μπορεί να τρέξει σχεδόν σε κάθε συσκευή που υποστηρίζει ίντερνετ. 
Selection_132
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρέχει το ίδιο καλά σε όλες. Σε smart κινητά, τηλεοράσεις ή tablet δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Σε υπολογιστές όμως ίσως έχετε κάποια. Ο βασικός λόγος είναι ότι χρησιμοποιεί το Microsoft Silverlight, κάτι που σημαίνει ότι τα πάει αρκετά καλά σε Windows αλλά όχι και τόσο σε Linux.
Φυσικά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να τρέξει το silverlight σε Linux, αλλά αναλόγως τη διανομή που έχετε και την αρχιτεκτονική της, μπορεί να αντιμετωπίσετε μικρές δυσκολίες. Η πιο απλή λύση για να δείτε το netflix μέσα από browser σε Linux, είναι να εγκαταστήσετε τον Google Chrome. Όχι δυστυχώς τον Chromium. Ο chrome είναι ο μόνος browser που υποστηρίζει τον html5 player που έχει το Netflix και ένα από τα αρνητικά του, είναι ότι  υποστηρίζει μόνο μέχρι 720p ανάλυση.
Περισσότερα για το τι ακριβώς browser υποστηρίζει μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

 

Συνοψίζοντας

Selection_125
Το Netflix είναι μια ιντερνετική συνδρομητική υπηρεσία για παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, η οποία έχει αρκετές διαφορές με ότι έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα.
Αν και η ταινιοθήκη και ο κατάλογος τηλεοπτικών σειρών που έχει είναι περιορισμένος και εξαρτάται αποκλειστικά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην χώρα που βρίσκεστε, η δυνατότητα να παρακολουθείτε ότι θέλετε, όσες φορές θέλετε και από όπου θέλετε, είναι κάτι που το κάνει πολύ θελκτικό.
Και αν σε αυτό συνυπολογίσει κάποιος και την δυνατότητα της ταυτόχρονης παρακολούθησης από 2 μέχρι 4 διαφορετικές συσκευές, που μπορεί ακόμα και να μην βρίσκονται κάτω και από το ίδιο δίκτυο (δηλαδή σε διαφορετική γεωγραφική θέση), είναι σίγουρα μια αρκετά καλή επιλογή για συνδρομητική τηλεόραση.
Το πιο σημαντικό με το Netflix, είναι ότι δεν χρειάζεται να αρκεστείτε στα όσα διαβάζετε σε αυτό το άρθρο, κάπου αλλού ή σε ότι θα σας πει κάποιος γνωστός σας. Μπορείτε να το δοκιμάσετε εντελώς δωρεάν για ένα ολόκληρο μήνα, και να κρίνετε μόνοι σας αν σας ταιριάζει ή όχι. Και αυτό χωρίς καμία απολύτως (προ) χρέωση, αρκεί να έχετε μια έγκυρη πιστωτική/χρεωστική κάρτα.

  1. Originals : Το Netflix, έχει αναλάβει κάποιες σειρές που ενώ αρχικά παράχθηκαν και προβλήθηκαν για άλλα κανάλια, συνέχισαν στο Netflix (πχ The Killing). Αυτές οι σειρές, επειδή το Netflix έχει τα δικαιώματα μόνο για λίγες σεζόν, προβάλλονται κανονικά για κάποιο διάστημα, αλλά στην συνέχεια αφαιρούνται από τον κατάλογο (συνήθως μέχρι να μπορέσει το Netflix να πάρει και τις πρώτες σεζόν).↩
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕσωτερική κυκλική σκάλα φτιαγμένη αποκλειστικά από κόντρα πλακέ
Επόμενο άρθροΠως φτιάχνουμε σε Linux bootable USB με Windows
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια