Μετατρέψτε το Raspberry σας σε tv box με το Kodi

0

openelec_logo_transp_270x135Το Raspberry Pi είναι ίσως το πιο γνωστό SBC που υπάρχει στην αγορά. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί και με μια καινούργια ανανεωμένη έκδοση, στην ίδια τιμή πάντα των 38 δολαρίων. Το Raspberry Pi 3 model B είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του (αν θέλετε να δείτε περισσότερα πατήστε εδώ). Μεταξύ των πολλών που μπορεί να κάνει είναι να το μετατρέψετε σε ένα πολύ πρακτικό Tv Box με το Kodi.

Ειδικά αν η τηλεόρασή σας δεν είναι smart, τότε το Tv Box είναι απαραίτητο. Και το Raspberry μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα σε αυτή τη δοκιμασία.

Τι κάνει ένα Tv Box

Aς δούμε καταρχάς τι κάνει ένα Tv Box για όσους δεν γνωρίζουν. Το Tv Box είναι ένας media player για την τηλεορασή σας. Έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με το ίντερνετ και να αναπαράγει βίντεο ή και μουσική από αυτό, συνήθως μέσω, μιας φιλικής προς τον χρήστη, εφαρμογής.

Γιατί Raspberry Pi (ή κάτι αντίστοιχο) και όχι κινέζικο TvBox

Raspberry Pi 3 Model B
Το Rapsberry Pi 3

Τα κινέζικα TvBox έχουν αρχίσει τελευταία και γίνονται γνωστά και στην χώρα μας. Με 50-60 ευρώ μπορείτε να βρείτε ένα με περίπου τα ίδια και ίσως και καλύτερα χαρακτηριστικά από το Raspberry Pi 3.

Γιατί λοιπόν να προτιμήσετε ένα Raspberry Pi από ένα κινέζικο TvBox. Ο βασικός λόγος, είναι ότι το TvBox, είναι Tvbox απλώς. Το Raspberry, μπορεί να γίνει ότι θέλετε. Από παιχνιδομηχανή έως ελεγκτής της γκαραζόπορτας. Φυσικά θέλει ψάξιμο και αρκετό διάβασμα αν δεν γνωρίζετε ήδη ηλεκτρονική και λίγο προγραμματισμό.

Ένας άλλος λόγος, είναι ότι αρκετά αξιόπιστα με σχεδόν μηδενικές περιπτώσεις αστοχίας υλικού. Τα περισσότερα Κινέζικα Tv Box είναι εξίσου καλά, αλλά όχι και όλα δυστυχώς.

Kodi και μετά…. το χάος

Ίσως η πιο γνωστή εφαρμογή για Tv Box είναι το Kodi (πρώην XBMC). Το Kodi, είναι μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, που θυμίζει εξελιγμένο media player. Μπορεί να αναπαράγει από οποιαδήποτε πηγή (ίντερνετ, δίσκο, δίκτυο..) βίντεο, μουσική και εικόνες.

Αν και μπορεί να εγκατασταθεί μέσα σε Windows, Linux και MAC, κυκλοφορεί και σε μερικές διανομές βασισμένες αποκλειστικά σε αυτό. Μία από τις πιο γνωστές είναι το OpenElec.

Είναι πολύ απλό στην χρήση, κάνοντας το ιδανικό ακόμα και για πρωτάρηδες. Βέβαια μπορεί να γίνει πολύ καλό εργαλείο και να προστεθούν αρκετές δυνατότητες και επιλογές, αν είστε έμπειρος χρήστης.

Apps μέσα στο Kodi για τα πάντα

15233130288_f0e0683a8f_bΜέσα στο Kodi μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές, οι οποίες θα σας δίνουν πρόσβαση σχεδόν σε κάθε υπηρεσία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Έτσι εκτός φυσικά από υπηρεσίες σαν το Youtube, υπάρχουν apps για Netflix, για προγνώσεις καιρού, για Facebook, για παιχνίδια, για υπότιτλους και γενικά για ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Φυσικά συνήθως αυτές οι εφαρμογές είναι ανεπίσημες (δηλαδή όχι από το ίδιο το Netflix), με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κανάλια και addons

Βέβαια η κύρια πηγή των βίντεο στο Kodi από το διαδίκτυο, είναι από addons και κανάλια. Τα κανάλια είναι συνήθως θεματικά, δηλαδή το κάθε κανάλι έχει βίντεο που ανήκουν σε κάποια κατηγορίας πχ Ελληνικά ή ντοκυμαντέρ ή παιδικά. Θα βρείτε κανάλια για σχεδόν κάθε γούστο αν ψάξετε αρκετά.

Πνευματική ιδιοκτησία;

Το Kodi επίσημα έρχεται σχεδόν άδειο. Δηλαδή δεν έχει καμία προσθήκη από κανάλια ή ροές που έχουν βίντεο, εικόνες ή μουσική.

Ο βασικός λόγος για αυτό, είναι τα πνευματικά δικαιώματα. Σε μερικά από τα κανάλια αυτά, μπορεί να υπάρχει περιεχόμενο το οποίο δεν έχει την άδεια του ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων. Οπότε οι αποκλειστικοί υπέυθυνοι, είστε εσείς που τα εγκαταστήσατε αλλά και εσείς που παρακολουθείτε περιεχόμενο που δεν έχετε την άδεια προβολής.

Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτό; Ότι παρόλο που το Kodi είναι μια καθόλα νόμιμη εφαρμογή, δεν σημαίνει ότι βλέπετε μέσω αυτού είναι και αυτό νόμιμο. Και μπορεί αυτό για τους περισσότερους Έλληνες που έχουν γεννηθεί μέσα στο piratebay, να είναι ψιλά γράμματα, καλό είναι να το γνωρίζουμε.

Δίσκος ή δίκτυο

Φυσικά εκτός από βίντεο από κανάλια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βλέπετε βίντεο ή να ακούτε μουσική από τον δίσκο σας ή κάποιο usb stick ή ακόμα και από το οικιακό σας δίκτυο.

Το kodi προσφέρει αρκετές δυνατότητες και επιλογές που θα σας κάνουν να ξεχάσετε το VLC ή όποιο άλλο media player χρησιμοποιείτε για να βλέπετε ταινίες από τον υπολογιστή σας.


Τι χρειάζεστε εκτός από το Raspberry Pi

Επίσημη Θήκη Raspberry Pi
Επίσημη Θήκη Raspberry Pi

To Raspberry Pi , όπως είπαμε, είναι ένας μικρός υπολογιστής που τα έχει όλα ενσωματωμένα σε μία πλακέτα.

Για να λειτουργήσει είναι απαραίτητα

  • μια micro sd κάρτα με το λειτουργικό που θέλετε (5-10 ευρώ)
  • έναν μετασχηματιστή 5V με έξοδο micro usb, που να δίνει τουλάχιστον 2 αμπέρ (κάνει και φορτιστής κινητού) (5-10 ευρώ)

Και προαιρετικά

  • μια θήκη (3-10 ευρώ)
  • πληκτρολόγιο και ποντίκι (5-15 ευρώ)

Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, χρειάζονται κυρίως για το σετάρισμα, καθώς μετά μπορείτε να το χειρίζεστε από το τηλεκοντρόλ.

Οπότε το ελάχιστο κόστος μαζί με το Raspberry, είναι περίπου 50 ευρώ, ενώ για ένα φουλ σύστημα, μπορεί να δώσετε και 70-100 ευρώ.


Εγκατάσταση OpenElec

Η εγκατάσταση του OpenElec, είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι να έχετε ένα υπολογιστή με υποδοχή για SD κάρτες. Θα πρέπει να κατεβάσετε το openelec απο εδώ και στην συνέχεια να το αποσυμπιέσετε κάπου στο δίσκο σας.

Στην συνέχεια θα πρέπει να γράψετε το img μέσα στην SD κάρτα με την βοήθεια κάποιας ανάλογής εφαρμογής. Για Linux η απλή μέθοδος είναι με το dd ενώ για windows με το windiskimager.

Βάζετε την κάρτα στο Raspberry, το συνδέετε στο μετασχηματιστή και την τηλεόραση και είστε έτοιμοι!

Μια άλλη εναλλακτική είναι να πάτε μέσω Λαμίας και να εγκαταστήσετε πρώτα το Noobs, το οποίο είναι μια διανομή με ενσωματωμένο το Raspbian αλλά και απλή και εύκολη εγκατάσταση με ένα μόνο κλικ, μερικών πολύ γνώστών διανομών όπως το OpenElec. Ο μόνος λόγος για να το κάνετε έιναι αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Raspbian ή κάποια ακόμα διανομή μαζί με το OpenElec.

Τι πρέπει να κάνετε πρώτα

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε όταν ξεκινήσει το OpenElec, είναι να σετάρετε το δίκτυο. Το Raspberry Pi έχει ενσωματωμένη κάρτα δικτύου και κάρτα WiFi, οπότε μπορείτε να το συνδέσετε όπως επιθυμείτε. Καλό είναι να προτιμήσετε το LAN δίκτυο, καθώς είναι πιο σταθερό.

Αν το Raspberry Pi βρίσκεται μακρυά από το ρούτερ και θέλετε να το συνδέσετε ασύρματα, πιθανώς να χρειαστείτε εξωτερικό WiFi με κεραία, καθώς δεν είναι και τόσο ισχυρή η λήψη του ενσωματωμένου WiFi.

Έπειτα, θα πρέπει να ρυθμίσετε σωστά την ώρα στις ρυθμίσεις στο OpenElec, καθώς μπορεί να σας μπλοκάρει το δίκτυο λανθασμένη ώρα.

Αποθετήρια (Repositories)

Το επόμενη βήμα είναι να αρχίσετε να περνάτε εφαρμογές και κανάλια. Μια πλήρη λίστα με τα κανάλια που μπορείτε να βρείτε στο kodi είναι εδώ. Το κάθε κανάλι, αναφέρει το αποθετήριο (repository) στο οποίο βρίσκεται.

Κάποια βρίσκονται στο κεντρικό αποθετήριο του Kodi, αλλά τα «καλά» θα πρέπει να τα προσθέσετε συνήθως μόνοι σας.

Αναλόγως τι ψάχνετε θα πρέπει να προσθέσετε το ανάλογο. Επειδή είναι τόσα πολλά και οι προτιμήσεις του καθένα διαφορετικές, νομίζω είναι άτοπο να κάνω έναν οδηγό για το καθένα.

Ίσως τα πιο γνωστά repository που πρέπει να προσθέσετε είναι το fusion και το superrepo.

Έχουν κυριολεκτικά χιλιάδες addon στα αποθετήρια τους, και μέσα σε αυτά θα βρείτε σίγουρα αυτό που ψάχνετε.

Για να προσέθετε ένα αποθετήριο, θα πρέπει να πάτε από το κεντρικό μενού στο «System», στην συνέχεια την τελευταία επιλογή στα αριστερά που λέει «add source» και να βάλετε την διεύθυνση του αποθετηρίου.

Για το fusion είναι http://fusion.tvaddons.org ενώ για το superrepo http://srp.nu .

Ενδιαφέρονται addons που θα βρείτε στα αποθετήρια είναι το hellenic tv και το genesis, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα που μπορείτε να ανακαλύψετε.


Αυτός ήταν ένας σύντομος οδηγός για το openelec στο Raspberry Pi. Στο μέλλον θα προστεθούν στην σελίδα και αναλυτικότεροι για μερικά επιμέρους θέματα. Αν έχετε κάποια απορία σχετικά με το Raspberry ή το OpenElec (kodi) μην διστάσετε να ρωτήσετε. Για θέματα σχετικά με το Raspberry, μπορείτε να πατήσετε στο tag του Raspberry στο τέλος του άρθρου.


Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να ξέρετε

  • To Raspberry, δεν έχει διακόπτη on/off. Έτσι αν δεν το κλείσετε μέσω του λειτουργικού, θα είναι μονίμως ανοιχτό (εκτός και αν βάλετε αυτόματη απενεργοποίηση)
  • Αν και δεν είναι απαραίτητη η θήκη στο Raspberry, καλό είναι να αγοράσετε μία για προστασία.
  • Σε μία κάρτα microsd μπορείτε να περάσετε όσες διανομές θέλετε και να έχετε multi-boot. Έτσι μπορείτε να περάσετε ακόμα το Raspbian, το επίσημο λειτουργικό του Raspberry Pi ή και το Retropie, μια διανομή κυρίως με ρετρό arcade παιχνίδια.
  • Το Raspberry είναι αρκετά οικονομικό όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Έχει περίπου την ίδια κατανάλωση με μία μικρή λάμπα φθορισμού.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠολύπλευρο μοντέρνο έπιπλο με πάρα πολλές χρήσεις
Επόμενο άρθροDIY φωτιστικό φτιαγμένο με κλωστές κεντήματος
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια