Τι SMART TV να αγοράσω;

2

Και ναι έφτασε επιτέλους η στιγμή για την αγορά της νέας μας Smart tv. Αφού μετρήσαμε τις διαστάσεις από το έπιπλο μας, αποφασίσαμε με πιο τρόπο και σε πιο τοίχο θα την κρεμάσουμε ή δώσαμε την παραγγελία στην γιαγιά, να μας ετοιμάσει το κατάλληλο σεμεδάκι, φτάσαμε στο μεγαλύτερο δίλημμα όλων. Ποια από αυτές ν΄αποκτήσουμε;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επανάσταση από τις κατασκευάστριες εταιρίες να ενσωματώσουν σε όλα τα προϊόντα τηλεόρασης την διαδραστικότητα με την επιλογή της Smart TV διαμέσου μιας πλατφόρμας που σκοπεύει να αποτελέσει προέκταση του τηλεχειριστηρίου μας προς στον κόσμο του διαδικτύου. Σημαντικό είναι η εφαρμογή αυτή να εξυπηρετεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπαίνει ποτέ ανάμεσα της εκπομπής ή ταινίας που παρακολουθούμε και να κατανοήσουμε ότι μια smart τηλεόραση πρέπει να παραμένει τηλεόραση και όχι μια τεράστια κορνίζα με κάποιας μορφής γιγάντιο tablet στο εσωτερικό της.

Για εμένα λοιπόν σημαντικό σε μια τέτοια τηλεόραση είναι ο γρήγορος χρόνος εκκίνησης της, το επίσης γρήγορο φόρτωμα περιεχομένου, απλή και γρήγορη αναβάθμιση λογισμικού και εφαρμογών και φυσικά να μου παρέχει την δυνατότητα να βρίσκω γρήγορα νέο τηλεοπτικό περιεχόμενο με απλά βήματα. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, την ανάλυση, το αν έχει λειτουργία PVR, ενσωματωμένο δορυφορικό δέκτη ή άλλα.

Για τον λόγο αυτό διαπίστωσα μετά από έρευνα αγοράς ότι η τηλεόραση τελικά αξίζει τόσο όσο και το λειτουργικό που “τρέχει” μιας και πλέον όλες τους το παρέχουν. Με δεδομένη αυτή την σκέψη παρατήρησα ότι σχεδόν όλες τους δίνουν στον χρήστη την δυνατότητα να έχει στο σαλόνι του εκτός από τα κλασσικά ψηφιακά κανάλια της χώρας μας, δυνατότητα σύνδεσης δορυφορικής παροχής μιας και ενσωματώνουν δορυφορικό αποκωδικοποιητή, σύνδεση στο Netflix (διαθέσιμο και στην Ελλάδα πλέον) ή το Amazon Instant και πλέον δεν αποτελούν ξεχωριστές εφαρμογές αλλά τμήμα του λογισμικού της τηλεόρασης μας (βλέπε LG webOS 3.5).

Φυσικά δεν μπορώ να πω ποια είναι η καλύτερη ή η χειρότερη, διότι δεν υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία θα μπορέσω να υποστηρίξω την γνώμη μου και για το λόγο αυτό θα αναφέρω την υπάρχει στην αγορά το 2017 και θα τις συγκρίνω μεταξύ τους. Συγκεκριμένα στην ελληνική αγορά θα βρούμε τις LG, Samsung, Panasonic και Sony “εξοπλισμένες” με τα webOS, Tizen, Firefox και Android αντίστοιχα για λειτουργικό τους σύστημα.

Πριν ξεκινήσω λοιπόν σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρω ότι όλα τους είναι λειτουργικά (O.S.’s), ευχάριστα στην χρήση και φτιαγμένα για να προσφέρουν μια μοναδική τηλεοπτική εμπειρία. Οπότε αν και είναι όλα τους εργαλεία για την σωστή δουλειά και η GUI (γραφικό περιβάλλον χρήστη) τους φαντάζει ίδια, υπάρχουν πολλές ουσιαστικές διαφορές ανάμεσά τους και σκοπός του άρθρου αυτού είναι η αποσαφήνισή τους.

Επισήμανση
Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί προσωπική γνώμη του γράφοντα βασισμένο σε προσωπική μελέτη και εμπειρία. Δεν θέλει να θίξει ούτε να προσβάλει τις παρουσιαζόμενες εταιρίες και τα προϊόντα τους. Είναι στη λογική της θεματικής παρουσίασης. Δεν πρόκειται για προώθηση κανενός προϊόντος ούτε για διαφήμιση. Η ιστοσελίδα που το φιλοξενεί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις εταιρίες κατασκευής ή πώλησης των προϊόντων και δεν αποσκοπεί στο κέρδος από αυτές.

 

Sony: Android TV


Είναι επίσημο πλέον ότι η Sony έχει την καλύτερη πλατφόρμα smart τηλεόρασης για το 2017. Η  χρήση του android πλέον την κάνει δεκτική και εύκολη στη χρήση από σχεδόν όλους τους χρήστες smartphone στον κόσμο. H Sony αγκάλιασε την ιδέα αυτή και πλέον ελπίζει να φέρει όλο τον κόσμο των εφαρμογών του Google στο σαλόνι μας.

Στην προσπάθειά της αυτή ενώθηκαν και η Sharp και η Philips κάνοντας χρήση του επαναστατικού λειτουργικού τηλεόρασης Android TV OS της Google. Δεν είναι μονάχα το κομμάτι της τηλεόρασης αλλά και των optional που μπορούν να δεχτούν. Βέβαια δεν μιλάμε για ένα απλό ποντίκι η πληκτρολόγιο που σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις μπορούν πλέον να δεχτούν, αλλά για τα καταπληκτικά gaming boxes που υποστηρίζουν σαν το Nvidia Shield παρέχει δυνατότητα streaming 4K και το Razer Forge TV το οποίο μας παρέχει την gaming εμπειρία για την τηλεόρασή μας χωρίς τα κόστη μιας πιο γνωστής κονσόλας.

Nvidia Shield Razer Forge TV
 
 

 

Επιστρέφοντας στο λειτουργικό της τηλεόρασης μας. Οι υπηρεσίες του λειτουργικού android  δεν περιορίζονται γύρω από τα εικονίδια των εφαρμογών. Με το πάτημα ενός κουμπιού, του home button, μας παρουσιάζεται μια σελίδα που καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια της τηλεόρασής μας με πολλά προτεινόμενα βίντεο από YouTube και Google Video. Ακολουθεί η λίστα με τις διαθέσιμες θύρες της τηλεόρασής μας και με επιπλέον αναζήτηση κατεβαίνοντας ανακαλύπτουμε αποκλειστικό περιεχόμενο της Sony Select services για Netflix και Amazon Instant, παραπομπές για το Google Play Store, Google Play Music, Google Play Movies και TV, YouTube και πάρα πάρα πολλά.

Γενικά παρατηρώ ότι είναι συντηρητικά όλα εμφανιζόμενα. Βέβαια κάτι άλλο το οποίο δεν περνά απαρατήρητο είναι η προσθήκη ενσωματωμένης μνήμης που πλέον είναι στάνταρ για όλες τις Bravia και φτάνει στα 16 GB. Αυτό σημαίνει ότι κατεβάζουμε ότι εφαρμογή επιθυμούμε για την τηλεόρασή μας ακόμα και παιχνίδια. Τέλος όλοι οι χρήστες συσκευών Αndroid θα μπορέσουν να συνδεθούν με την χρήση της εφαρμογής TV SideView η οποία μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και φωνητική αναζήτηση. Στην συνέχεια με το Google Cast  μπορούμε να σηκώσουμε φωτογραφίες και βίντεο και μπορούμε να κάνουμε streaming μέσω της τηλεόρασής μας ενώ οι χρήστες συσκευών iPhone  μπορούν να κάνουν χρήση του AirBuddy και Airplay. Τελειώνοντας, τα χειριστήρια της Logitech και της Razer μας υπόσχονται μια απόλυτη gaming εμπειρία. Γενικά με το Android TV και το YouView, η Sony επιτέλους έφερε μπροστά την smart TV, φυσικά χάριν της Google.

Συμπέρασμα : Είναι η απόλυτη TV για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν το smartphone τους, αναζητούν να παίζουν με την τηλεόρασή τους και φυσικά για κάθε είδους content-grabbers.

2. Panasonic: My Home Screen 2.0


Τους τελευταίους μήνες η Panasonic έκανε ένα γενικό lifting στις smart TV της. Αν και μέχρι πρόσφατα “έτρεχαν” μια έκδοση του Firefox OS, πλέον μετονομάστηκε σε My Home Screen 2.0 άσχετα αν δεν φέρνει πολλές ομοιότητες από την έκδοση 1.0 του 2014.

Όπως οι Samsung και LG, η Panasonic εγκατέλειψε την ιδέα ενός ξεχωριστού παραθύρου για το smart περιεχόμενο μόνο και μόνο για να τονίζονται οι εικόνες των εγκατεστημένων εφαρμογών. Έτσι πλέον έχουμε μια μεγάλη επιφάνεια όπου όλα τα εικονίδια αυτά εμφανίζονται με ζωντανά χρώματα σε ένα επαναλαμβανόμενο καρουζέλ.

Χαρακτηρίζεται από την απλότητα στην χρήση με εικονίδια για την TV, εφαρμογές, συσκευές, μεθόδους εισαγωγής και προεπισκοπήσεις από προ- ρυθμισμένα κανάλια. Μέχρι σήμερα αποτέλεσε την πιο χαρούμενη εμπειρία μου στον τομέα ρύθμισής της, αφού όλα είναι πραγματικά παιδικά απλά. Το αρχικό μενού παραμένει φτωχό ακόμα και μετά από τόσο καιρό με μονάχα 14 βασικές εφαρμογές. Κάνοντάς την ιδανική λύση σαν Smart TV για μεγάλες ηλικίες ή μικρά παιδιά.

Επίσης στο μενού θα παρατηρήσουμε συντόμευση για το Panasonic’s apps market, μαζί με προεγκατεστημένες εφαρμογές για Netflix, Amazon Instant, YouTube, AccuWeather και Firefox για απλή βασική πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Γενικά χωρίς το Google Play, το My Home Screen 2.01 δεν μπορεί να συγκριθεί με το Android TV σε περιεχόμενο και λειτουργικότητα, η Panasonic επικεντρώθηκε στην απλότητα και στην ευκολία ρύθμισης και παραμένει μέχρι στιγμής η πιο όμορφα απλή smart TV που δημιουργήθηκε ποτέ.

Συμπέρασμα : Είναι η απόλυτη TV για τους γονείς μας ή τους παππούδες μας. Επίσης ιδιαιτέρα απλή για μικρά παιδιά και εύκολα ρυθμιζόμενη.

3. Samsung: Smart Hub και Tizen OS


Αν και ακόμα την αποκαλούν Smart Hub, η πλατφόρμα της Samsung για το 2017 είναι εντελώς επανασχεδιασμένη και νέα. Έχει “αγκαλιάσει” σχεδιαστικά την κορεάτικη πλατφόρμα του Tizen OS και σε συνεργασία με το κλασσικό Smart Hub πλέον παρουσιάζει καινοτομίες σύνδεσης και πλήρη συμβατότητα με όλα τα gadgets της εταιρίας που σύντομα θα κατακλύσουν την αγορά (ρολόγια, smartphone, tablet, φωτογραφικές μηχανές κ.α.). Εφαρμογές και περιεχόμενο είναι πλέον διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από μεγάλες και δυναμικές εικόνες σε μια οριζόντια λωρίδα στην βάση της οθόνης χωρίς να υπάρχουν οπτικές ομοιότητες με το webOS της LG..

Αντικαθιστώντας τις χωριστές ομάδες εικόνων εφαρμογών που μονοπωλούσαν από το 2014 η πλατφόρμα της Tizen καταγράφει τις συνήθειες του χρήστη και προτείνει νέες πηγές για τηλεοπτικό περιεχόμενο επιτρέποντάς του πλέον την παραμετροποίησή τους. Μια καινοτομία είναι και το πεδίο με τα “πρόσφατα” που θα το βρούμε στην κάτω αριστερά γωνία και διαβάζει τις τελευταίες επιλογές σε εφαρμογές, τηλεοπτικά κανάλια κ.λπ. για άμεση πρόσβαση.

Στο κεντρικό τμήμα της οθόνης παρουσιάζονται εφαρμογές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τελευταία που ίσως φαντάζουν με ενοχλητικές διαφημίσεις που συνεχώς εμφανίζονται.

Βέβαια μεταξύ των άλλων βλέπουμε και εφαρμογές όπως το Twitter, Dropbox κ.α. Που δυστυχώς δεν βασίζονται στις συνήθειες του χρήστη.

Η πρόσβαση στις συνδεδεμένες συσκευές και στις ρυθμίσεις εισόδων γίνεται απλά με την βοήθεια του μενού του Smart Hub που ξεχωρίζει από το υπόλοιπο περιεχόμενο εφαρμογών της τηλεόρασής μας.

Δεν θα βρούμε τα Freetime ή το Freeview Play αλλά γίνεται προσπάθεια να εισαχθούν άλλα τηλεοπτικά περιεχόμενα από BBC iPlayer, ITV Player, 4OD, Demand 5, Netflix, Amazon Instant και YouTube. Ανάλογα με την χώρα το περιεχόμενο των εφαρμογών μπορεί να αλλάξει έτσι για τις Η.Π.Α. Μπορεί να βρούμε τα Netflix, Amazon Instant Video, Hulu, HBO Go / HBO Now, YouTube, Spotify και Vudu χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως κι εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε.

Τέλος, άξια αναφοράς είναι η ιδιότητα του Tizen της διπλής οθόνης, split-screen option, για την παρακολούθηση της τηλεόρασης όσο κάνουμε πλοήγηση στο διαδίκτυο ή κάνουμε χρήση κάποιας εφαρμογής. Για την ώρα παρ-όλη την προσπάθεια της Samsung δεν μπορεί να φτάσει τα χαρακτηριστικά μιας Android TV ή την απλότητα του Firefox OS.

Συμπέρασμα: Ιδανική smart Tv για χρήστες smartphone και tablet Samsung. Εύκολη συνεργασία μεταξύ αυτών και σχετικά πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο.

 

4. LG: WebOS


Με την άφιξη του webOS το 2014 , η LG αναβάθμισε εντελώς την πλατφόρμα για την smart TV. Όλες οι τηλεοράσεις της μετά από το 2014 και 2015 ενημερώθηκαν με το webOS 2.0 και μέσα στο 2016 είδαμε την παρουσίαση του νέου webOS 3.0. Πλέον το 2017 όλα τα μοντέλα της έρχονται με προεγκατεστημένο το webOS 3.5.

Όπως και το Smart Hub, το webOS 3.5 έχει “χτιστεί” γύρω από την εικόνα της γραμμής εργασιών (taskbar) που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Είτε πρόκειται για τις εφαρμογές μας, τις εισόδους HDMI  ή το τηλεοπτικό περιεχόμενο για το WebOs  δεν υπάρχει διαφορά. Παρουσιάζονται με το ίδιο δυναμικό τρόπο σε μια λωρίδα που καταλαμβάνει όλη τη νκάτω επιφάνεια της τηλεόρασής μας.

Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί από τις πιο γρήγορες γραφικές εμφανίσεις περιεχομένου, αλλά για να μπορέσει κάποιος να το τροποποιήσει δεν είναι τόσο εύκολο για έναν μέσο χρήστη. Στις προεγκατεστημένες εφαρμογές περιλαμβάνονται τα Netflix, Amazon Instant, Freeview Play, BBC iPlayer, YouTube, ITV Player, All 4 και Sky’s Now TV, το περιεχόμενο βέβαια μπορεί να αλλάξει από χώρα σε χώρα. Για την Ελλάδα υπολογίζουμε στα Netflix, Amazon, YouTube και Google Play TV με τα Movies. Ένα μείον είναι η παντελής απουσία του Spotify στην έκδοση 3.5.

There’s a nice flicker panel for scrolling through ‘live’ sources and apps, and a Today panel across the middle of the screen that gives one-flick access to scrolling cover art for live TV programs and movies.

Δυναμικό, γεμάτο χρώματα, που μερικές φορές μπορεί να σε ζαλίζει προσπαθώντας να το παραμετροποιήσεις, το WebOS παρουσιάζει ασυνέχεια σε σχεδιασμό και ευκολία χρήσης. Ο μέσος χρήστης θα μοχθήσει για να μάθει τα “κουμπιά” του.

Συμπέρασμα: Δύσκολο στην παραμετροποίηση, σπαζοκεφαλιά για καθημερινή χρήση. Ταιριάζει σε πιο “ψαγμένους” χρήστες.

 

5. TCL, Sharp, Hisense, Haier: Roku TV


Κι ενώ το webOS και το Android TV έχουν κατακλείσει την αγορά κατέχοντας μεγάλο μερίδιο τελευταία εμφανίστηκε ένας νέος παίχτης, το Roku TV. Αν και παρουσιάστηκε πίσω στο 2014 για τις TCL τηλεοράσεις μέσα στο 2017 αποτέλεσε την επιλογή για όλες σχεδόν τους κατασκευαστές τηλεοράσεων χαμηλού κόστους. Πλέον είναι προ-εγκατεστημένο σε ορισμένες Haier, Hisense, Insignia, Sharp με την λίστα να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Μέσα στο 2017 έχει πλέον αναβαθμιστεί στην έκδοση Roku OS 7.5 που δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να απολαύσει εκπληκτικό περιεχόμενο σε ανάλυση 4K για όποια κανάλια το προσφέρουν ακόμα και για εκείνους με τηλεοράσεις τεχνολογίας UHD.

Σαν τηλεοπτική πλατφόρμα, το Roku TV δανείζεται πολλά στοιχεία από τα σχετικά Tv boxes  της εταιρείας όπως τα Roku 2, Roku 3, Roku 4 ή Ultra και Roku Streaming Stick.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι έχουμε ένα δυνατό Tv box με την οθόνη μας που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πάνω από 30 διαφορετικές εφαρμογές όπως Netflix, Google Play TV και Movies, Amazon, VUDU με μια χαμηλού κόστους τηλεόραση με τα περίπου 4,500 κανάλια από όλο το κόσμο.

Συμπέρασμα: Ιδανική για τον κλασσικό “τηλεορασάκια” που αναζητά συνεχώς νέο περιεχόμενο να απολαύσει.

 

6. Η Ελληνική πρόταση με Opera Tv


Σε αυτό το σημείο δεν θα παραλείψω να αναφέρω και 2 ελληνικές προτάσεις Smart Tv από F&U (Αμοιρίδης-Σαββίδης Α.Ε.) και Πλαίσιο. Βέβαια δεν είχα ακόμα την ευκαιρία να τις δοκιμάσω από κοντά για να μπορέσω να τις συγκρίνω αλλά θεωρώ σωστό να αναφερθούν για να ολοκληρωθεί ή παρουσίαση. Δεν θα βαθμολογηθούν διότι δεν δοκιμάστηκαν στην πράξη μονάχα θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά τους.

Στην ελληνική αγορά οι εταιρίες αυτές κυκλοφορούν τα προϊόντα τους με προ-εγκατεστημένο το Opera TV. Η τελική εικόνα στο χρήστη ίσως αλλάζει λίγο από εταιρεία σε εταιρεία αλλά η “καρδιά” παραμένει ή ίδια.

Η πλατφόρμα της είναι μια Web πλατφόρμα χτισμένη σε HTML 5. Δεν αποτελεί ακριβώς λειτουργικό παρά μια καλοσχεδιασμένη ιντερνετική παρουσίαση του αντίστοιχου Opera TV store.

Για την ώρα υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες “εφαρμογές”. Στην πραγματικότητα τρέχουν μέσω λειτουργιών τύπου “cloud”.  Όλα μέσω του διαδικτύου που προσαρμόζονται ανάλογα το μέγεθος της οθόνης μας.

Από μια γρήγορη προεπισκόπηση η όλη πλατφόρμα φάνταζε σαν ένα Tv box με οθόνη. Η Opera  υπόσχεται ότι το περιεχόμενο με τις εφαρμογές θα ανανεώνεται συνεχώς με χρήστες να αναπτύσσουν και σηκώνουν στο Store τις δικές τους εφαρμογές. Γενικά μπορώ να πω είναι μια καλή προσπάθεια και θα αναμένω να δω περισσότερα τους επόμενους μήνες.

Συνολική βαθμολογία

 
Android TV
(Sony)
 
My Home Screen 2.0
(Panasonic)
 
Smart Hub & Tizen OS
(Samsung)
 
WebOS
(LG)
Roku TV
(TCL, Sharp, Hisense, Haier)
Διαδραστικότητα 10 10 10 9 10
Χαρακτηριστικά 9 8 8 9 9
Σύνδεση με Android 10 10 9 10
Σύνδεση με iOS 9 8 9
Προσθήκη εφαρμογών 10 5 10 7
Ευκολία χρήσης 10 10 8 6 10
Συνολική βαθμολογία 9,7 8,3 9 8,2 9,7

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα κρουστικό δράπανο και σε ένα παλμικό κατσαβίδι
Επόμενο άρθροΜετατροπή μπουκάλας προπανίου σε ψησταριά, με σχήμα βανάκι VW
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια