Πως φτιάχνουμε σε Linux bootable USB με Windows

0
bootable usb με Windows

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα bootable USB με Windows, σε λειτουργικό Windows η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Αν θέλετε όμως να το κάνετε σε Linux λειτουργικό σύστημα, τότε δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

Οι πιο γνωστές εφαρμογές για live usb σε Linux δεν υποστηρίζουν συνήθως Windows λειτουργικά. Ακόμα και το θαυματουργό dd δεν τα καταφέρνει πάντα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η πιο αποτελεσματική εφαρμογή για αυτό το σκοπό ήταν το WinUSB. Δυστυχώς όμως εγκαταλείφθηκε από τον δημιουργό της και είχε αρκετά χρόνια να ανανεωθεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα είτε να μην λειτουργεί καθόλου ή να είναι προβληματικό, σε νεότερες διανομές Linux.

Όμως ένας χρήστης στο Github, ο slacka, έκανε fork το αρχικό παρατημένο πρότζεκτ και διόρθωσε τα περισσότερα λάθη του. Το αποτέλεσμα ήταν να δουλεύει (σχεδόν) μια χαρά και να μπορεί να δημιουργήσει bootable usb stick με οποιαδήποτε έκδοση Windows.

Εγκατάσταση

Για να εγκαταστήσετε το fork του slacka, μπορείτε να το κατεβάσετε από το github από εδώ.

Αν έχετε Ubuntu (ή άλλο debian based) μπορείτε να φτιάξετε το deb package δίνοντας

$ dpkg-buildpackage -us -b

Για Ubuntu/Mint μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση και από αποθετήριο του webupd8.

$ sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
$ sudo apt update
$ sudo apt install winusb

Αλλιώς για οποιαδήποτε άλλο μπορείτε να κάνετε

$ ./configure
$ make
$ sudo make install

Πως λειτουργεί

Το WinUsb έχει μπορεί να λειτουργήσει και με γραφικό περιβάλλον (GUI) αλλά και τερματικό (CLI).

Στο γραφικό περιβάλλον, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το ISO αρχείο και το USB drive που θέλετε να γράψετε το iso. Εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Στο τέλος της διαδικασίας βγάζει ένα error και δείχνει ότι δεν ολοκληρώθηκε σωστά. Όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το USB χωρίς κανένα πρόβλημα.

Από τερματικό μπορείτε να δώσετε απλά την εντολή (χωρίς τα < >)

$ sudo winusb --format <path αρχείου .iso> <συσκευή πχ "/dev/sdb">
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι είναι το Netflix. Ένας αναλυτικός οδηγός με τις υπηρεσίες που διαθέτει.
Επόμενο άρθροΜετατρέψτε οποιαδήποτε απλή φωτογραφία σε gif με το Plotagraph Pro
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια