Τι είναι το USB Type-C βύσμα και γιατί πρέπει να το προτιμούμε

0

Εδώ και λίγο καιρό, βλέπουμε ότι ολοένα και πιο συχνά οι νέες ηλεκτρονικές συσκευές διαφημίζουν ότι διαθέτουν USB Type-C. Τι είναι όμως το USB type-c βύσμα και ποιες διαφορές έχει με τους προκατόχους του και κυριότερα με το USB micro-b ; Υπάρχει κάποιος λόγος που πρέπει να προτιμήσουμε συσκευές με βύσμα type-c έναντι των υπολοίπων;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που πρέπει να προτιμήσουμε συσκευές που διαθέτουν USB Type-C βύσμα, έναντι όσων διαθέτουν micro-b usb. Ας τους δούμε λίγο αναλυτικά.

Δεν έχει φορά τοποθέτησης, οπότε μπαίνει πάντα

Πηγή φώτο Andreas Pietzowski (Wikipedia)

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της USB Type-C σύνδεσης  είναι ότι -σε αντίθεση με το micro USB- δεν έχει φορά τοποθέτησης αφού είναι συμμετρικό ως προς τον οριζόντιο άξονα. Δηλαδή μπορείτε να το βάλετε το αρσενικό βύσμα στο θηλυκό χωρίς να σας απασχολεί αν είναι πάνω ή κάτω. 

Αυτό, εκτός από ευκολία, προσφέρει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο type-c, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια για σύνδεση με ανάποδη φορά στο micro-usb το έφθειρε. Αν είχατε διαβάσει ένα παλαιότερο άρθρο μας με το τι πρέπει να κάνετε αν σας χαλάσει το usb βύσμα σε κινητό ή τάμπλετ, τότε θα γνωρίζετε ότι αν χαλάσει το βύσμα που βρίσκεται μέσα στην ηλεκτρονική συσκευή, η επισκευή δεν είναι πολύ εύκολη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αδύνατη.

Επειδή στο type-c δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, είναι πολύ πιο δύσκολο να είτε το θηλυκό ή το αρσενικό βύσμα. 

Περισσότερο ρεύμα

Αν ποτέ είχατε αναρωτηθεί γιατί οι περισσότεροι φορτιστές κινητών μπορούν να δώσουν έως 2 αμπέρ ρεύμα, η απάντηση είναι ο περιορισμός από το micro-usb βύσμα. Φυσικά δεν είναι ο μόνος (άλλοι είναι το καλώδιο, η εσωτερική διάταξη στη συσκευή, η μπαταρία…), αλλά είναι γεγονός ότι το micro-usb έχει συνήθως δυνατότητες για μέγιστο ρεύμα λίγο κάτω από 2 αμπέρ (σε 5VDC). Αυτό μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για φόρτιση συσκευών, αλλά δεν επιτρέπει την χρήση του σε συσκευές με μεγαλύτερες απαιτήσεις (πχ mini-pc, tvbox, μικρά λάπτοπ…). Εδώ έρχεται το type-c να δώσει τη λύση, αφού μπορεί να μεταφέρει μέχρι 100 Watt, δηλαδή μέχρι 5 αμπέρ σε 20V τάση. Κάτι που το κάνει ικανό να χρησιμοποιηθεί και ως καλώδιο φόρτισης σε λάπτοπ (πχ τα νέα Macbook χρησιμοποιούν καλώδιο type-c για φόρτιση).

Αμφίδρομη φόρτιση και δυνατότητα για χρήση με άλλα φορμάτ

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του type-c βύσματος είναι η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης. Έτσι ενώ πριν η φόρτιση γινόταν πάντα προς την συσκευή με το θηλυκό micro-usb, το type-c μπορεί να φορτίσει και αντίστροφα. Έτσι μπορείτε να φορτίσετε μία άλλη συσκευή, χρησιμοποιώντας καλώδιο από άλλη συσκευή με θηλυκό type-c βύσμα.

hdmi to type-c καλώδιο
Ένα καλώδιο type-c σε HDMI

Επίσης, με την χρήση ειδικών καλωδίων ή αντάπτορων το type-c μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την μεταφορά άλλων φορματ, όπως πχ hdmi, vga, dvi… Αυτό επιτρέπει σε πολύ μικρές συσκευές να χρησιμοποιούν μόνο ένα ή δύο μικρά type-c βύσματα και να απαλλαγούν από πολύ πιο ογκώδη βύσματα  (hdmi, vga..).

Γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων

Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι ένα ακόμα σημείο όπου το type-c υπερτερεί αρκετά. Αν πρόκειται για καλώδιο με USB 3.1, τότε μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητες έως και 10Gbps, σε αντίθεση με τα 5Gbps του micro-usb με USB 3.1

Θεωρητικά ίδια αντοχή, στην πράξη μεγαλύτερη

Παρότι τυπικά και το micro-usb αλλά και το type-c έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό insertion cycles (φορές που βγάζετε και βάζετε ένα βύσμα), στην πράξη το type-c πιστεύεται ότι είναι αρκετά πιο ανθεκτικό. Ειδικότερα και το micro-b αλλά και το type-c έχουν πιστοποίηση για τουλάχιστον 10.000 συνδέσεις. Όμως -εκ του αποτελέσματος- αρκετοί γνωρίζουν ότι το micro-usb δεν πιάνει ποτέ αυτό το νούμερο και παραδίδει “πνεύμα” αρκετά νωρίτερα. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, σε αυτό παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Όμως το type-c είναι γεγονός ότι στα λίγα χρόνια παρουσίας του δεν έχει παρουσιάσει τόσο συχνά φαινόμενα πρώιμου failure. Οπότε στην περίπτωση του type-c το 10.000 δείχνει πολύ πιο αληθινό, ενώ ένα καλό βύσμα το ξεπεράσει κατά πολύ.

Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε ένα πρόχειρο τεστ από το δημοφιλές κανάλι Linus Tech Tips, το οποίο προσπάθησε να δει ποιο βύσμα είναι πιο ανθεκτικό. Παρότι το πείραμα έγινε σε μόνο μία συσκευή και μόνο με ένα καλώδιο, δεν έχει και πάρα πολύ μεγάλη επιστημονική βαρύτητα. Όμως η πραγματικότητα δεν φαίνεται να διαφέρει. Ο γραφών έχει αντικαταστήσει αρκετά micro-b usb βύσματα σε κινητά και τάμπλετ, ακόμα και σχετικά καινούργια.

Συμβατότητα με (σχεδόν) όλα τα USB βύσματα

Πηγή εικόνας πίνακα Wikipedia. Για να διαβάσετε αναλυτικά όλο τον πίνακα στην Wikipedia πατήστε εδώ.

Τέλος κάτι που δεν θα πρέπει να παραλείπεται είναι η συμβατότητα που έχει με όλα τα υπόλοιπα USB βύσματα. Για την ακρίβεια μπορεί να χρησιμοποιεί με καλώδιο που στην άλλη άκρη έχει οποιοδήποτε USB βύσμα, με μόνες εξαιρέσεις το mini-A και το micro-A. Το micro-b usb μπορεί να συνδεθεί μόνο με το, Type-C (φυσικά), το Type-A και το Micro-A.

Συμπέρασμα: Στο επόμενο κινητό/τάμπλετ που θα αγοράσετε, σιγουρευτείτε ότι το βύσμα είναι Type-C


Αν σκοπεύετε να αγοράσετε μία νέα ηλεκτρονική συσκευή, τότε καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σας και το βύσμα φόρτισης που διαθέτει. Ειδικότερα αν πρόκειται για κινητό ή τάμπλετ, με μόνο ένα βύσμα για φόρτιση/μεταφορά δεδομένων, τότε δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε. 

Μπορεί στα μάτια των περισσότερων να φαίνεται σαν ένα ασήμαντο χαρακτηριστικό, όμως στην πράξη δεν είναι. Ειδικά σε ότι αφορά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων αλλά και την διάρκεια ζωής, οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Motospeed Inflictor CK104 (μπλε διακόπτης), ένα οικονομικό RGB μηχανικό πληκτρολόγιο
Επόμενο άρθροDIY ηλεκτρομαγνητική βάση για κολωνάτο δράπανο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια