Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος για να ξεμοντάρετε μια παλέτα

Δείτε πως μπορείτε να ξεμοντάρετε εύκολα και γρήγορα μία παλέτα χωρίς να σπάσετε κανένα ξύλο, χρησιμοποιώντας απλώς μία σπαθοσέγα με λάμα μετάλλου

0
  
 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι και πατέντες για να ξεμοντάρει κάποιος μια παλέτα. Άλλοι είναι αρκετά απλοί ενώ άλλοι θέλουν ειδικά εργαλεία. Σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος ιδανικός τρόπος που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, και αυτό γιατί οι παλέτες δεν είναι όλες ίδιες.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παλέτας, που μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.
Οι σημαντικές διαφορές που μπορεί να έχει μια παλέτα είναι οι εξής:

Ποιότητα ξυλείας

Υπάρχουν παλέτες με σκληρή ξυλεία αλλά και παλέτες με αρκετά μαλακή ξυλεία. Οι παλέτες που είναι για διεθνείς μεταφορές πάντα έχουν σκληρή ξυλεία, ενώ παλέτες που προορίζονται απλώς για μεταφορά ελαφρών προϊόντων μπορεί να έχουν πολύ μαλακή ξυλεία

Τάκοι

Μια ακόμα σημαντική διαφορά που θα συναντήσετε στις παλέτες είναι οι τάκοι. Οι τάκοι μπορεί να είναι από κύβοι από ξύλο ή μοριοσανίδα ή μπορεί να είναι και καδρόνια μονοκόμματα.

Πρόκες μονταρίσματος

Κάτι τελευταίο αλλά αρκετά σημαντικό είναι οι πρόκες μονταρίσματος. Οι πρόκες μπορεί να  είναι απλές πρόκες με κεφάλι αλλά μπορεί να είναι και πρόκες καρφωτικού με δακτυλίους. Επίσης μπορεί να είναι καινούργιες ή σκουριασμένες. Ο χειρότερος συνδυασμός είναι πρόκες με σπείρωμα ή δακτύλιους σκουριασμένες.

Paletes_Xemontarisma_2_v1
Όλα τα παραπάνω παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στο πόσο εύκολο θα είναι το ξεμοντάρισμα μιας παλέτας. Έτσι για παράδειγμα αν χρησιμοποιήσετε λοστό για να ξεμοντάρετε μια παλέτα με μαλακή ξυλεία πιθανώς να σπάσετε αρκετά ξύλα.
 
Αν οι τάκοι είναι από μοριοσανίδα, είναι αρκετά πιο εύκολο από ότι αν είναι από σκληρό ξύλο, ενώ αν είστε τυχεροί και βρείτε παλέτες με απλές πρόκες οι οποίες δεν έχουν δακτυλίους τότε ίσως μπορέσετε να τις βγάλετε όλες με λοστό ή σφυρί σχετικά εύκολα.
 
Συνήθως όμως δεν θα είναι έτσι. Οι παλέτες είναι φτιαγμένες για να μεταφέρουν προϊόντα (για αρκετά χρόνια) και όχι για να ξεμοντάρονται εύκολα. Έτσι τις περισσότερες φορές, θα είναι δύσκολο να τις ξεμοντάρετε χωρίς να σπάσετε κάποιο ξύλο, αν χρησιμοποιήσετε λοστό (είτε ειδικό για παλέτες είτε απλό). 

 

Σπαθοσέγα

ξεμοντάρισμα παλέτας με σπαθοσέγα
Σπαθοσέγα με μεγάλη λάμα για κοπή σιδήρου. Ξεχωρίζει από τα πολλά και μικρά δόντια. Στην αγορά κυκλοφορούν και μερικές ειδικές για κοπή μεικτών υλικών.
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεμοντάρετε μια παλέτα χωρίς να σπάσετε κάποιο ξύλο, είναι με τη χρήση μια σπαθοσέγας και κατάλληλης λάμας για μέταλλα. Με τη σπαθοσέγα κόβετε τις πρόκες και σε λίγα λεπτά έχετε “λυμένη” την παλέτα, χωρίς να έχει σπάσει ούτε ένα ξύλο.
 
Αν η σπαθοσέγα είναι δυνατή και η λάμα καλής ποιότητας, η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη. Αν η σπαθοσέγα δεν είναι τόσο καλή ή η λάμα είναι κακής ποιότητας τότε θα κάνετε λίγο χρόνο παραπάνω.
 
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και ίσως χρειαστεί να κόψετε μόνο μία μεριά (αν δεν σας ενδιαφέρουν και τόσο οι τάκοι). Αυτό που πρέπει να κάνετε πρώτα είναι να κόψετε προσεκτικά ανάμεσα στο τάκο και τις διπλές σανίδες (πάνω μέρος της παλέτας) ή ανάμεσα στις δύο σανίδες που είναι καρφωμένες σταυρωτά. Συνήθως οι παλέτες έχουν λίγο άνοιγμα και μπορεί να περάσει η λάμα. Αν δεν έχει άνοιγμα ικανό να περάσει η λάμα τότε προσπαθήστε να φάτε λίγο προς τη μεριά του τάκου. Σε λίγο χρόνο θα έχετε κόψει όλα τα καρφιά.
 
Τώρα αν δεν σαν ενδιαφέρουν οι τάκοι, μπορείτε να χτυπήσετε τους τάκους με μια ματσόλα, ώστε να φύγουν από το κάτω μέρος που είναι καρφωμένοι. Αν φύγουν, θα μείνουν οι πρόκες τις οποίες μπορείτε να χτυπήσετε με ένα σφυράκι ώστε να βγουν εύκολα. Αν σας ενδιαφέρουν τότε θα πρέπει να τις κόψετε και αυτές. Το μόνο κακό είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν οι πρόκες από τους τάκους.
 
Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν μικρο σημάδια από την τριβή της λάμας με το ξύλο, αλλά εφόσον οι σανίδες από τη παλέτα πρέπει να πλανιστούν/τριφτούν,  θα φύγουν.
κόψιμο παλέτας με σπαθοσέγα
Ένα καλό χτύπημα με τον ζουμπά και ένα σφυρί και το κομμένο καρφί θα βγει αμέσως. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι η επιφάνεια ου ζουμπα να είναι περίπου όσο και αυτή στο καρφί.
Τέλος θα πρέπει να βγάλετε τα κομμένα καρφιά από τις σανίδες. Αυτό γίνεται εύκολα με το χτύπημα με ένα σφυρί και ένα ζουμπά ή σκληρό κατσαβίδι.
 

Προσοχή στη λάμα

Αν έχετε καλά εργαλεία και αποκτήσετε λίγη εμπειρία, ο χρόνος που θα χρειάζεστε θα είναι λιγότερος από 10 λεπτά. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε στην όλη διαδικασία, είναι να μην υπερθερμανθεί η λάμα και την καταστρέψετε.
 
Αυτό συνήθως γίνεται αν δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο ανάμεσα στις σανίδες και υπάρχει συνεχής τριβή της λάμας με τις σανίδες. Αν συμβαίνει αυτό, καλό είναι ανά 1-2 κοψίματα να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα αλλά και να χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό για τη λάμα (πχ wd40 σπρέι)
Paletes_Xemontarisma_6_v1
 
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑφαιρέστε εύκολα κολλημένες βίδες και πρόκες από ξύλο με ένα ποτηρότρυπανο
Επόμενο άρθροΦτιάχνω ελαστική ματσόλα από θερμόκολλα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια