Φτιάχνω ελαστική ματσόλα από θερμόκολλα

0

DIY ματσόλα από θερμόκολλαΠριν λίγες μέρες είχαμε δείξει πως μπορεί να γίνει μια γρήγορη κατασκευή ξύλινης ματσόλας από ρετάλια ξύλου. Τώρα ας δούμε πως μπορεί να γίνει μία ελαστική ματσόλα από θερμόκολλα.

Αυτό που χρειάζεστε είναι λίγες μπάρες θερμόκολλας (5-6), ένα μικρό δοκαράκι ή οτιδήποτε άλλο θέλετε για λαβή και ένα καλούπι. Το καλούπι μπορεί να είναι ότι σχήματος θέλετε αν και καλύτερο είναι το κυκλικό.
 
Η διαδικασία κατασκευής είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μια διαμπερή τρύπα στο καλούπι ώστε να χωράει η λαβή και να ζεστάνετε σε μια παλιά κατσαρολίτσα τις μπάρες της σιλικόνης, αφού τις έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια πρώτα.
 
Για καλούπι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι βρείτε πρόχειρο. Από πλαστικό ποτήρι μέχρι σωλήνα PVC.
 
Στο μόνο που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία είναι στο ζέσταμα της θερμόκολλας. Το ζέσταμα θα πρέπει να γίνει σε μικρή-μέτρια σκάλα και δεν θα πρέπει να αφήσετε τη κατσαρόλα από τα μάτια σας. Αν κάνετε το λάθος και ξεχαστείτε ή αφήσετε σε δυνατή φωτιά τη κατσαρόλα για μερικά λεπτά, θα αρπάξει φωτιά!!! Είναι εύφλεκτη σε πολύ υψηλέςθερμοκρασίες.
 
Καλό επίσης θα ήταν να φοράτε και μάσκα για τυχόν αναθυμιάσεις.
 
DIY ελαστική ματσόλα από θερμόκολλα
Κόστος2 ευρώ
Χρόνος10-15 λεπτά
ΔυσκολίαΜικρή
Θετικά
  • Αρκετά σταθερή. Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινη λαβή, τότε η θερμόκολλα θα “πιάσει” αρκετά καλά και θα είναι εφάμιλλη των εμπορικών.
  • Δεν αφήνει σημάδια (μαυρίλες) στο ξύλο όπως αυτές των καουτσούκ
  • Πιο ελαστική
Αρνητικά
  • Είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα. Κυριολεκτικά θα λιώσει να τη βάλετε κάπου με μεγάλη θερμότητα.
  • Δεν δουλεύεται εύκολα. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα αλλά και επειδή είναι φτιαγμένη από κόλλα δεν μπορείτε να της κάνετε κάποια παρέμβαση ή φινίρισμα άμα στεγνώσει. Αν προσπαθήσετε να τρίψετε, τότε θα λιώσει ή θα κολλήσει στο γυαλόχαρτο. 

Διαδικασία κατασκευής

DSC02525-horzΣτο πρώτο παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε ένας χοντρός πλαστικός σωλήνας ποτίσματος 2 ιντσών, μερικές έγχρωμες μπάρες σιλικόνης και ένα μικρό καδρόνι για λαβή. 
Elastiki_Matsola_5Το καδρόνι λειάνθηκε σε ταινιολειαντήρα ώστε να γίνει κυκλικό στο μέρος που θα έμπαινε μέσα στο σωλήνα. Ο σωλήνας τρυπήθηκε με τρυπάνι forstner 1/4 ίντσας με διαμπερή τρύπα. 
κόλλες σιλικόνης σε κατσαρόλαΣτη συνέχεια ζεστάθηκαν οι μπάρες σε μια μικρή κατσαρόλα για λίγα λεπτά και όταν έγιναν παχύρρευστες, χύθηκαν στο καλούπι. 
Elastiki_Matsola_11
Το καλούπι είχε ακουμπήσει από τη μία πλευρά σε ένα χαρτόνι, ενώ είχε περαστεί η λαβή ήδη.
Elastiki_Matsola_12
Η θερμόκολλα θέλει 10 περίπου λεπτά για να κρυώσει τελείως. Όσο κρυώνει, καλό είναι να την χτυπάτε ελαφρά ώστε να φύγει  εγκλωβισμένος αέρας από το εσωτερικό.
Όταν κρύωσε κόπηκε το καλούπι με ένα σιδεροπρίονο. Για φινίρισμα περάστηκε gel ξύλου στη λαβή.

Elastiki_Matsola_16-1Τώρα, στο ζητούμενο. Αξίζει αυτή η DIY ματσόλα από θερμόκολλα ; 

Ναι, αλλά δεν είναι και κάτι τρομερό. Με 5 ευρώ αγοράζετε έτοιμη ματσόλα από καουτσούκ ή άλλο πλαστικό. Οπότε δεν είναι και κάτι το οποίο συμφέρει τρελά. Αλλά για την χαρά της κατασκευής και για να πειραματιστείτε, είναι μια χαρά.
 

Μικρές συμβουλές και εντυπώσεις

Πιο καλό είναι να την κάνετε με διάφανες κόλλες, καθώς είναι αρκετά πιο οικονομικές από τις έγχρωμες. Επίσης μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να την τρίψετε για να διορθώσετε κάποια ατέλεια. 
 
Σαν ματσόλα, έχει σχετικά καλή ανταπόκριση. Είναι σχετικά στιβαρό, σχεδόν όσο μια ξύλινη ματσόλα. Δεν αφήνει σημάδια και έχει περίπου τα χαρακτηριστικά των ματσόλων από καουτσούκ, με τη μόνη διαφορά οτί αυτή είναι αρκετά πιο ευαίσθητη στην θερμοκρασία.  
 
Για άλλη μια φορά θα επισημάνω, αν το κάνετε να φοράτε μάσκα και να το κάνετε σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή θερμοκρασία σε κατσαρόλα. Πραγματικά αρπάζει φωτιά αν υπερθεμανθεί.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος για να ξεμοντάρετε μια παλέτα
Επόμενο άρθροΚάντε εύκολα παλαιωμένο χαρτί με λίγο καφέ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια