Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές ιδέες για ξύλινους σφιγκτήρες. Μερικές από αυτές τις είχαμε παρουσιάσει και στην σελίδα, όπως αυτός ο μεγάλος σφιγκτήρας τύπου C. ή αυτός ο ναυπηγικός. Αυτός που θα δούμε σήμερα είναι ίσως ο καλύτερος ξύλινος σφιγκτήρας που έχουμε δει μέχρι τώρα. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ανήκει στον John Heisz και σίγουρα δεν πρόκειται για μία απλή και γρήγορη DIY κατασκευή, αλλά για έναν πολύ ποιοτικό σφιγκτήρα που απαιτεί αρκετό χρόνο.

Ο ξύλινος σφιγκτήρας του John Heisz πρακτικά αντιγράφει τους εμπορικούς σφιγκτήρες πάγκου (parallel bar clamps). Οι σφιγκτήρες αυτού του τύπου μπορούν να ακουμπήσουν κάθετα πάνω στον πάγκο εργασίας και έχουν παράλληλες σιαγόνες. Έτσι είναι ιδανικές για την δημιουργία συγκολλητής ξυλόπλακας. 

ξύλινοι σφιγκτήρες
O πολύ έξυπνος τρόπος με τον οποίο κάνει εύκολα και γρήγορα τις εγκοπές στην ξύλινη μπάρα.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η κατασκευή δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί αρκετή δουλειά και αρκετή ακρίβεια. Τα πιο σημαντικά στάδια είναι η δημιουργία των εγκοπών στην μπάρα και ο σχηματισμός του μηχανισμού που κλειδώνει την κινούμενη σιαγόνα. 

ξύλινοι σφιγκτήρες
Ο μηχανισμός με τον οποίο κλειδώνουν οι σιαγόνες

Τις εγκοπές τις κάνει με ένα αυτοσχέδιο οδηγό και ένα ρούτερ χειρός ενώ ο μηχανισμός στην σιαγόνα απαιτεί κοπές σε λαμάκια αλουμινίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία κατασκευής στο παρακάτω βίντεο. Αν σας αρέσει και θέλετε να φτιάξετε και εσείς μερικούς ξύλινους σφιγκτήρες, τότε ο δημιουργός έχει ανεβάσει στην προσωπική του ιστοσελίδα τα αναλυτικά σχέδια με διαστάσεις, υλικά και ότι άλλο πρέπει να γνωρίζετε. Δυστυχώς δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζουν μόνο 8 δολάρια. 

 

Διαφήμιση
ΠΗΓΗJohn Heisz
Προηγούμενο άρθροΠανέξυπνο φρεζάρισμα ξύλου με ένα παγκοπρίονο
Επόμενο άρθροReview: Προσυναρμολογημένος full-frame 3D εκτυπωτής SUNLU SL-D008 (FDM)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια