Ο σφιγκτήρας τύπου C (σημ. αν υπάρχει κάποια Ελληνική ξυλουργική ορολογία για αυτόν τον τύπο, μπορεί κάποιος να το προσθέσει στα σχόλια) είναι ένας σφιγκτήρας ο οποίος θυμίζει σε σχήμα το αγγλικό γράμμα C , γιαυτό και έχει αυτήν την ονομασία. Συνήθως χρησιμοποιείται όταν θέλετε να στερεώσετε κάτι εσωτερικά μίας επιφάνειας, καθώς λόγω του σχήματος μπορεί να σφίξει πολύ πιο μέσα, από ότι ένας κοινός σφιγκτήρας. Σχεδόν πάντα είναι φτιαγμένοι από ατσάλι, καθώς λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχονται είναι αδύνατο να αντέξει κάποιο άλλο υλικό. Ή τουλάχιστον αυτό νομίζαμε οι περισσότεροι, γιατί στο κανάλι του Youtube King’s Fine Woodworking, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να φτιάξει heavy duty ξύλινους σφιγκτήρες τύπου C, που πραγματικά μπορούν να αντέξουν τρομερή πίεση.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη προσπάθεια για κάτι ανάλογο, αλλά η εκδοχή που υπάρχει σε αυτό το βίντεο είναι όντως «βαρέως τύπου». Αυτό που κάνει την κατασκευή ακόμα πιο εντυπωσιακή – και λίγο πιο δύσκολη- είναι ότι ο κάθε σφιγκτήρας είναι φτιαγμένος αποκλειστικά από ξύλο. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι που να είναι μεταλλικό, ούτε καν ο κοχλίας.

Ο κορμός του κάθε σφιγκτήρα, είναι φτιαγμένος από συγκολλητή κόκκινη δρυς. Η κόκκινη δρυς θεωρείται ένα από τα πιο σκληρά και ανθεκτικά ξύλα στο κόσμο και μόνο πανάκριβα εξωτικά ξύλα, μπορούν να θεωρηθούν ιδανικότερα από αυτή για μία κατασκευή.

Αν και στην χώρα μας δεν είναι και τόσο διαδεδομένη, υπάρχει σε αρκετά καταστήματα ξυλείας, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για δάπεδα. Ακόμα καλύτερη επιλογή ίσως ήταν και το ξύλο ελιάς, το οποίο είναι εξαιρετικά σκληρό και σπάει πάρα πολύ δύσκολα.

DIY ξύλινοι σφιγκτήρες τύπου C

 

Η ένωση στις γωνίες, έγινε με σύνδεση «χτένι» και αρκετή ξυλόκολλα. Ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας, χρησιμοποίησε ξύλινες καβίλιες τις οποίες έβαλε κάθετα στην κάθε ένωση.

DIY ξύλινοι σφιγκτήρες

 

Η διαδικασία σίγουρα δεν είναι και τόσο απλή, ειδικά το κομμάτι που δημιουργεί τον ξύλινο κοχλία από μία ξύλινη βέργα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο που θυμίζει ξύλινη μανέλα υδραυλικού.

 

DIY σφιγκτήρας τύπου C

 

Σε μία δοκιμή που έκανε για να τεστάρει τη μέγιστη αντοχή του κάθε σφιγκτήρα, κατάφερε να αντέξει πίεση 230 κιλών και να μείνει ανέπαφος (σημ. δεν ήταν αυτό το όριο αντοχής, απλώς αυτή ήταν η μέγιστη δυνατότητα μέτρησης).

Οπότε αυτός ο σφιγκτήρας τύπου C κερδίζει επάξια τον τίτλο «βαρέως τύπου», παρά το ότι είναι ξύλινος. Δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής, στο παρακάτω βίντεο. Είναι λίγο μεγάλο, αλλά αξίζει να το παρακολουθήσετε όλο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροWannaCry Ransomware, ένα ακόμα παράδειγμα γιατί οι ενημερώσεις Windows είναι πολύ σημαντικές
Επόμενο άρθροΈνας επιτραπέζιος 3D εκτυπωτής για πηλό σε προσιτή τιμή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια