Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά διαφορετικά είδη σφιγκτήρων, που μπορεί να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη. Συνήθως είναι είτε μεταλλικοί είτε πλαστικοί, αν και μπορείτε να βρείτε και μερικούς ξύλινους. Φυσικά, εκτός από εμπορικούς, υπάρχουν στο διαδίκτυο και πολλές κατασκευές με αυτοσχέδιους σφιγκτήρες. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι diy σφιγκτήρες αντιγράφουν κάποιο κοινό εμπορικό σχέδιο, έχοντας απλώς κάποιες μικρές βελτιώσεις ή παραλλαγές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ένας πρωτότυπος -για εμάς- ξύλινος σφιγκτήρας, που θυμίζει στο σχήμα ράμφος πτηνού. 

Η κατασκευή ανήκει στο κανάλι του Youtube MikhandMaker και εκτός από βίντεο στο youtube, ανέβηκε και σαν οδηγός στο instructables. Αυτός ο τύπος σφιγκτήρα ονομάζεται Νορβηγικός ναυπηγικός, αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή ξύλινων πλοιαρίων στις Σκανδιναβικές χώρες. 

ξύλινος σφιγκτήρας
Ο ναυπηγικός σφιγκτήρας εν δράση

Είναι φτιαγμένος κυρίως από ξύλο, με μόνα ξένα υλικά ένα ελατήριο, ένας μεταλλικός μεντεσές, 2 λαμάκια και λίγο δέρμα. Το ξύλο που χρησιμοποίησε ήταν ένα είδος Αμερικανικής οξιάς και ένα κομμάτι από κόκκινο Αφρικανικό ξύλο για αντίθεση.

Το σφίξιμο επιτυγχάνεται μέσω ενός μοχλού, που βρίσκεται στο πάνω μέρος και περιστρέφει ένα κυκλικό κομμάτι ενωμένο με τα μεταλλικά ελάσματα. Σε άλλες πιο μοντέρνες εκδοχές αυτού του σφιγκτήρα, το σφίξιμο γίνεται με βίδα και παξιμάδι πεταλούδα ή περιστροφικό μοχλό. 

ξύλινος νορβηγικός σφιγκτήρας

Η κατασκευή του δεν δείχνει ιδιαίτερα δύσκολη, αν και σίγουρα χρειάζεται καλό χέρι με τη σέγα χειρός και ένα εκτυπωμένο πρότυπο.

Δυστυχώς δεν αναφέρεται πουθενά πόσο δύναμη μπορεί να ασκήσει ένας τέτοιος σφιγκτήρας, αλλά σίγουρα σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι το είδος ξυλείας που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι για παράδειγμα σε έναν άλλο αυτοσχέδιο ξύλινο σφιγκτήρα που είχαμε δει λίγο καιρό πριν, ο δημιουργός χρησιμοποίησε κόκκινη δρυ, η οποία θεωρείται από τα πιο ανθεκτικά ξύλα του εμπορίου και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ξύλινο σφιγκτήρα, ο οποίος μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με μεταλλικό σε αντοχή. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY χιαστί τραπεζάκι με ρυθμιζόμενο ύψος
Επόμενο άρθροDIY industrial σκαμπό με παξιμάδια και μπετόβεργες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια