Ένα αυτόνομο CNC ρούτερ που δεν έχει όρια

0
αυτόνομο cnc router

Τα κλασσικά CNC ρούτερ κινούνται ανάμεσα σε ένα περιμετρικό πλαίσιο. Έτσι η επιφάνεια εργασίας έχει πάντα ένα όριο. Παρότι υπάρχουν κάποια επαγγελματικά που έχουν επιφάνεια εργασίας μερικών τετραγωνικών μέτρων, μέχρι σήμερα δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο το οποίο μπορούσε να ξεπεράσει τα στενά όρια ενός πάγκου. Η μόνη εξαίρεση ήταν το Shaper, ένα CNC ρούτερ χειρός που είχαμε δει πριν μερικούς μήνες, το οποίο παρότι είναι πολύ εργονομικό, δεν είναι αυτόνομο.

cnc router

Αυτό τον περιορισμό, προσπαθεί το Goliath, το πρώτο αυτόνομο CNC ρούτερ, το οποίο πραγματικά δεν έχει όρια. Το Goliath είναι ένα αυτοκινούμενο ρομπότ που θυμίζει περισσότερο διαστημικό όχημα, στο οποίο έχει προσαρμοστεί ένα ισχυρό ρούτερ. 

αυτόνομο cnc router

Δεν χρησιμοποιεί κάποιο άξονα ή ράγα, αλλά είναι εντελώς αυτόνομο χάρη στις 3 ειδικά σχεδιασμένες τριπλές ρόδες. Οι μόνοι περιορισμοί που φαίνεται να έχει είναι τρεις. Ο πρώτος περιορισμός είναι η (σχετικά) επίπεδη επιφάνεια εργασίας, αφού κινείται πάνω σε αυτή. Βέβαια έχει ειδικό σύστημα διόρθωσης, το οποίο μπορεί να διορθώσει αυτόματα μικρο-ανωμαλίες και κουνήματα.  Ο δεύτερος περιορισμός είναι ότι πριν ξεκινήσει να λειτουργεί, πρέπει να εισάγετε τις κορυφές του περιγράμματος της επιφάνειας εργασίας. Αυτό γίνεται με ένα ειδικά πατενταρισμένο σύστημα, με νήμα και αισθητήρες. Οπότε θα πρέπει να υπάρχει οπτική επαφή και ελεύθερο πεδίο γύρω από το μηχάνημα. Ο τελευταίος περιορισμός είναι η παροχή ρεύματος με καλώδιο, καθώς δεν λειτουργεί με μπαταρία.

robot cnc ρούτερ

Όπως είπαμε αυτό το CNC δεν έχει όρια στην επιφάνεια εργασίας. Θεωρητικά μπορεί να επεξεργαστεί επιφάνεια αρκετών τετραγωνικών μέτρων χωρίς κανένα πρόβλημα. Η φορητότητα είναι ένα ακόμα προτέρημα που το κάνει να ξεχωρίζει από τα παραδοσιακά CNC, αφού μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε μέρος. Στον αντίποδα τα κλασσικά CNC, ζυγίζουν δεκάδες κιλά και η μετακίνησή τους είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Οι δυνατότητες που έχει είναι περίπου ίδιες με ενός καλού CNC ρούτερ, αφού διαθέτει ένα ισχυρό μοτέρ 900 Watt. Έτσι μπορεί να φρεζάρει και να κόψει ξύλο, μέταλλο, πλαστικό και άλλα παρόμοια υλικά. 

Αυτή τη στιγμή ο Goliath βρίσκεται στο στάδιο της προ-χρηματοδότησης μέσω του Kickstarter, με αναμενόμενο χρόνο παράδοσης το καλοκαίρι του 2018. Τα μοντέλα τα οποία προσφέρονται μέσω του Kickstarter είναι μόλις 61 και τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχουν απομείνει μόλις 9, παρά το υψηλό κόστος των 1300 ευρώ, αφού αν κάνει τα μισά από αυτά που υπόσχεται, τα 1300 ευρώ θα είναι πραγματική ευκαιρία.

Οψόμεθα μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του στην αγορά και τα πρώτα πραγματικά reviews για να δούμε αν πραγματικά αξίζει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Ηλεκτρονικό πιεσόμετρο μπράτσου Braun Exact Fit 3 (BP 6000)
Επόμενο άρθροReview: Desktop PC DELL Optiplex 3050 MT (i5/W10Pro)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια