Μαγνητικό χρώμα, αξίζει τα λεφτά του ή όχι;

0
μαγνητικό χρώμα πάνω σε μελαμίνη
Το μαγνητικό χρώμα είναι ένα σχετικά νέο προϊόν που σας επιτρέπει να μετατρέπετε μη μεταλλικές επιφάνειες φιλικές προς τους μαγνήτες. Δηλαδή να μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαγνήτες σε ξύλο, τοιχοποιία ή οποιοδήποτε άλλο μη μεταλλικό υλικό.
 

Λίγα λόγια για το μαγνητικό χρώμα

Το μαγνητικό χρώμα έχει μέσα μικροσκοπικά ρινίσματα σιδήρου που του επιτρέπουν να έχει μαγνητικές ιδιότητες. Επειδή αυτά έχουν μεγαλύτερο βάρος από το υπόλοιπο χρώμα, πρέπει να ανακατεύετε καλά και συνεχώς γιατί “κάθονται” στον πάτο της συσκευασίας.
 
H μαγνητική μπογιά είναι σχετικά ακριβή, αφού κοστίζει 20 – 100 ευρώ το λίτρο. Πωλείται βέβαια σε μικρότερες συσκευασίες των 250 και 500 ml οι οποίες μπορούν να βάψουν μισό με ένα τετραγωνικό μέτρο (αναλόγως τα πόσα χέρια θα περάσετε).
 
Τα περισσότερα μαγνητικά χρώματα είναι στη πραγματικότητα υποστρώματα, δηλαδή χρησιμοποιούνται σαν βάση για κάποιο άλλο χρώμα (συνήθως chalk paint). Οπότε δεν χρειάζεται κάποιο άλλο αστάρι πριν αν πρόκειται για άβαφη επιφάνεια, αλλά πρέπει να βαφτεί μετά. Κάθε εταιρία μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
 
Συνήθως είναι άοσμες και είτε δεν χρειάζονται αραίωση είτε είναι υδατοδιαλυτές. Αφήνουν μια σχετικά “άγρια” επιφάνεια μετά τη βαφή.
 

Έχουν αποτέλεσμα οι μαγνητικές βαφές;

Το μαγνητικό χρώμα έχει όντως αποτέλεσμα, αλλά ίσως όχι ακριβώς όπως υπόσχεται η συσκευασία. Οι περισσότερες συσκευασίες λένε ότι χρειάζονται 2-3 χέρια σε κάθε επιφάνεια για να μπορούν οι μαγνήτες να κολλούν άνετα πάνω. 
 
Αυτό δυστυχώς δεν είναι αληθές. Τα χέρια που χρειάζονται είναι τουλάχιστον τα διπλά αν θέλετε να κολλάνε οι περισσότεροι μαγνήτες χωρίς πρόβλημα. Οι πολύ ισχυροί μαγνήτες μπορούν να κολλούν από το 3 περίπου χέρι καθώς επίσης και οι μικροί οι οποίοι δεν έχουν κάποιο επιπλέον βάρος.
 
Τα διακοσμητικά  που συνήθως έχουμε πάνω στο ψυγείο, τα οποία έχουν ένα μικρό μαγνήτη και ένα κομμάτι διακοσμητικό θέλουν τουλάχιστον 5-6 χέρια για να μπορούν να μείνουν σταθερά. Αν έχουν σχετικά μεγάλο βάρος, μπορεί να χρειαστούν και 8-10 χέρια. Και δεδομένου ότι όπως είπαμε είναι σχετικά ακριβό το μαγνητικό χρώμα, μπορεί να σας κοστίσει ίσως και 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
 
Ένα άλλο μικρό πρόβλημα που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι, σχεδόν πάντα θα βάψετε κάποιο άλλο χρώμα πάνω από το μαγνητικό χρώμα. Αν το κάνετε αυτό θα μειωθεί λίγο η δράση του μαγνητικού χρώματος. Όσα περισσότερα χέρια περάσετε από πάνω, τόσο λιγότερο δύναμη θα έχει το μαγνητικό χρώμα.
 

Συμφέρει λοιπόν;

Εξαρτάται. Σίγουρα θα είναι πολύ πιο οικονομικό να “κρύψετε” μια πολύ λεπτή γαλβανιζέ λαμαρίνα στην επιφάνεια που θέλετε και να έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα με τους μαγνήτες. Αν αυτό για κάποιον λόγο είναι δύσκολο ή δεν γίνεται τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαγνητικό χρώμα, έχοντας πάντα υπόψιν σας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 χέρια για να έχετε καλούτσικα αποτελέσματα.
 
Θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο από την λαμαρίνα ( η γαλβανιζέ λαμαρίνα για όσους δεν ξέρουν κοστίζει 5-10 ευρώ το τετραγωνικό για μισό χιλιοστό πάχος).
 

Μαγνητικό χρώμα πάνω σε βιβλιοθήκη από μελαμίνη

Μαγνητικό χρώμα Crea Box από την Marabu
Για μαγνητικό χρώμα χρησιμοποιήθηκε το μαγνητικό χρώμα της Marabu, το οποίο είναι σχετικά καλή ποιότητα και οικονομική. Κόστος περίπου 6 ευρώ τα 225 ml με γκρι απόχρωση. Απλώθηκε με ρολό αφρολέξ.
 
magnetic-paint_4_v1
H επιφάνεια που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα ορθογώνιο κομμάτι από το πλαινό μέρος μιας βιβλιοθήκης από μελαμίνη περίπου 30χ40 εκατοστών.
 
magnetic-paint_6_v1
Βάφτηκε με 5 καλά χέρια μαγνητικού χρώματος. Η ποσότητα που απαιτήθηκε  ήταν περίπου 120-150ml. Με τόσα χέρια μπορούσαν να κρατηθούν ικανοποιητικά μικροί και μεγάλοι μαγνήτες.
 
magnetic-paint_7_v1
Τέλος βάφτηκε με 2 ελαφριά χέρια λευκό ακρυλικό. 
 
magnetic-paint_11_v1-1

Τελικό αποτέλεσμα με μερικούς μαγνήτες

Ο κυκλικός μαγνήτης με το πράσινο χαρτί είναι από διακοσμητικό ψυγείου και είχε καλά αποτελέσματα από το 4ο χέρι και μετά.
Ο ελλειπτικός είναι ένας πολύ ισχυρός μαγνήτης (νεοδυμίου) από σκληρό δίσκο. Μπορούσε να κρατήσει καλά μετά από το 2ο χέρι. Επειδή είναι αρκετά ισχυρός, μπορεί να κρατήσει και πιο βαριά αντικείμενα.
Τέλος το μπλε αντικείμενο είναι μια θήκη κιμωλίας με μια μικρή μαγνητική ταινία στο πίσω μέρος. Επειδή έχει σχετικά μεγάλο βάρος για το μαγνήτη που έχει, κατάφερε να κρατηθεί στο 5ο χέρι μόνο.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY τάκοι λείανσης με ταινίες από ταινιολειαντήρα
Επόμενο άρθροΕπιδιορθώστε τα πέλματα από τα τριβεία με λίγο βέλκρο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια