DIY τάκοι λείανσης με ταινίες από ταινιολειαντήρα

0
 
Πριν λίγες μέρες μου xάλασε ο μικρός ταινιολειαντήρας που είχα. Δυστυχώς δεν ήταν πολύ βολικός, οπότε δεν ήταν και μεγάλη απώλεια. Το κακό ήταν ότι είχα αγοράσει αρκετές ταινίες (10+) για αυτόν τον ταινιολειαντήρα, οι οποίες πλέον θα ήταν πλέον άχρηστες. Οι ταινίες για τους ταινιολειαντήρες είναι σχετικά ακριβές, με κόστος από 1 μέχρι 5 ευρώ η μία για τους μικρούς (οι συγκεκριμένες είχαν 1.5 ευρώ περίπου η μία).
 
Οπότε κάπου έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Μια απλή και γρήγορη λύση είναι να φτιάξετε ένα τάκο λείανσης με ταινίες από τον ταινιολειαντήρα. Το καλό με αυτό το τάκο είναι ότι είναι αρκετά σταθερό και απλό στη κατασκευή.
 
τριβείο χειρός με ταινίες από ταινιολειαντήρα 
Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κομμάτι ξύλου, που να έχει το ίδιο περίπου πλάτος με τις ταινίες. Το πάχος δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά καλό είναι να μην είναι ούτε πολύ λεπτό, ούτε πολύ παχύ, ώστε να μπορεί να πιάνεται εύκολα στην παλάμη.
 
 sanding-block_3_v1
Το πιο δύσκολο κομμάτι στην όλη διαδικασία είναι να κόψετε στις κατάλληλες διαστάσεις το ξύλο. Η ταινία θα πρέπει να μπαίνει με δυσκολία στο ξύλο, ώστε να είναι σφηνωμένη και να μην κουνιέται όταν τρίβετε. Γιαυτό θα πρέπει να είναι με ακρίβεια χιλιοστού στη σωστή διάσταση. Το κακό είναι ότι η ταινία δεν μπορεί να σας δώσει ακριβές μήκος λόγω του ελλειπτικού σχήματος της, έτσι καλύτερα είναι να κόψετε λίγα χιλιοστά μεγαλύτερο το ξύλο και να το φάτε μετά, όσο πρέπει, με το γυαλόχαρτο.
 
 sanding-block_5_v1
Τώρα, αν και είναι προαιρετικό, καλό είναι να λειάνετε τη μία γωνία κάνοντας καμπύλη για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τριβείο και σε μικρά σημεία. Αν θέλετε μπορείτε να λειάνετε και τις δύο γωνίες αλλά αν αφήσετε τη μία θα μπορείτε να τρίβετε και κάθετες γωνίες.
 
Δηλαδή ουσιαστικά θα έχετε 4 χρηστικές επιφάνειες τριβής, 2 μεγάλες επιφάνειες για τρίψιμο, μια κάθετη για γωνίες και μια καμπύλη για μικρά σημεία. Με αυτό τον τρόπο έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από τα απλά τριβεία χειρός που συνήθως έχουν μόνο μια επιφάνεια.
 
Μπορείτε να την λειάνετε με φρέζα, ταινειολειαντήρα ή και ένα απλό γυαλόχαρτο. Επίσης με τη μία τουλάχιστον πλευρά καμπύλη, το κάνει πιο εύκολο στο να μπαίνει το γυαλόχαρτο.

sanding-block_7

Αφού τα έχετε κάνει όλα σωστά, θα πρέπει να “φορέσετε” την ταινία στο ξύλο. Αν δεν έχετε κάνει κάποιο μικρό λάθος θα μπαίνει με δυσκολία και θα είναι σχεδόν αδύνατο να βγει μετά. Αν έχετε κόψει λίγο πιο μικρό το κομμάτι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο σπρέι κόλλας στο ξύλο και στην ταινία το οποίο θα το κάνει να κρατήσει και να μην κουνιέται. 
 
 sanding-block_8_v1
Αν έχετε ταινίες διαφορετικών διαμετρημάτων, μπορείτε να φτιάξετε πολλά διαφορετικά κομμάτια. Όταν πλέον έχει καταστραφεί η ταινία από όλες τις πλευρές, απλώς τη σχίζετε και βάζετε την καινούργια.
sanding-block_10_v1-1
Τριβείο χειρός με ταινίες κόκκωσης 60 και 80
 
 Αν θέλετε να δείτε μία ακόμα διαφορετική κατασκευή με DIY τάκο λείανσης με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞύλινο ηχείο για το κινητό σας (χωρίς μπαταρίες ή ρεύμα)
Επόμενο άρθροΜαγνητικό χρώμα, αξίζει τα λεφτά του ή όχι;
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια