Φτιάξτε ή επιδιορθώστε ένα καλώδιο δικτύου (ethernet)

0
 
επιδιόρθωση σε καλώδιο δικτύου ethernet

Το WiFi σίγουρα είναι μια πολύ μεγάλη ευκολία, για τη σύνδεση στο δίκτυο ή μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών. Αν και έχει αρκετά πλεονεκτήματα, σίγουρα δεν είναι ποτέ όσο σταθερό είναι το κλασσικό καλώδιο δικτύου ethernet.
Η ενσύρματη δικτυακή σύνδεση προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες, πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και σίγουρα δεν είναι απόλυτα ασφαλής για την υγεία μας. Οπότε όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σύνδεσης, καλό είναι να προτιμάται. 

Επιδιόρθωση κομμένου καλωδίου

Φυσικά έχει και αυτό κάποια μειονεκτήματα. Αν πρόκειται για κάποιο καλώδιο που είναι εκτεθειμένο, τότε είναι ευάλωτο σε φθορές. Ειδικά αν έχετε μικρά σκυλιά στο σπίτι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα βρείτε κάποιο κομμένο.  

Αν πρόκειται για κάποιο μικρό σε μήκος δικτυακό καλώδιο, το κόστος αντικατάστασης είναι σχετικά μικρό. Αν όμως είναι κάποιο που μπορεί να φτάνει τα 10-15 μέτρα σε μήκος, τότε σίγουρα το κόστος δεν είναι αμελητέο. 

Αν έχει κοπεί, θεωρητικά θα μπορούσατε να ενώσετε τα καλώδια με κολλητήρι μεταξύ τους και να τα ενώσετε. Όμως καλό είναι να μην το κάνετε. Είναι αρκετά λεπτά και θα έχετε παρεμβολές σίγουρα. Η πιο σωστή λύση είναι κάνετε το ένα μεγάλο καλώδιο δύο, με νέες άκρες στο κομμένο σημείο και να χρησιμοποιήσετε κάποιο μικρό coupler για να τα συνδέσετε μεταξύ τους.

DIY καλώδιο δικτύου σε ότι μήκος επιθυμείτε

Το ίδιο ισχύει αν θέλετε να φτιάξετε ένα δικό σας καλώδιο σε μεγάλο μήκος. Αν και υπάρχουν έτοιμα καλώδια δικτύου σε μεγάλο μήκος, το κόστος τους είναι πάντα αρκετά μεγαλύτερο από ότι αν αγοράζατε μόνοι σας το καλώδιο με το μέτρο. Τα περισσότερα καταστήματα με ηλεκτρονικά πουλάνε καλώδια δικτύου με το μέτρο, και έτσι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα αρκετά μακρύ καλώδιο (>10 μέτρα), σίγουρα θα σας βγει πολύ πιο οικονομικά να το φτιάξετε μόνοι σας.

Γιαυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθετε πως συνδέουν το καλώδιο στα φις RJ45. Κάτι που είναι σχετικά εύκολο αν έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και εξαρτήματα.

Απαραίτπρέσα για RJ45 φιςητα Υλικά

  • Καλώδιο δικτύου
  • 2 Φις Δικτύου(RJ45)
  • Καπάκι για βύσματα δικτύου (Προαιρετικό)
  • Πρέσα για RJ45
  • Απογυμνωτής καλωδίου

 

Διαδικασία

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο είναι μια πρέσα για δικτυακά καλώδια. Είναι ένα είδος πένσας που έχει την δυνατότητα να πιέζει τα φις του δικτύου, ώστε να «κλειδώνουν» τα καλώδια στις υποδοχές. Αν και μπορείτε να το κάνετε και χωρίς αυτή, καλό είναι να αγοράσετε μία, καθώς είναι αρκετά οικονομική και θα σας γλυτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία.
 
 
 
Εφόσον έχετε την πρέσα, το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετήσετε τα καλώδια που βρίσκονται μέσα στο UTP καλώδιο στο φις στην σωστή σειρά και να πιέσετε με την πρέσα ώσπου να κουμπώσει.
 
Για να γίνει όσο πιο εύκολα γίνεται αυτό, θα πρέπει να απογυμνώσετε το καλώδιο δικτύου σε περίπου όσο μήκος θα εισχωρήσουν αυτά μεσα στο φις. Έτσι θα είναι πολύ πιο σταθερά όσο τα τοποθετείτε μέσα στο φις.
 
Προσοχή, δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιστρέψετε αυτή την διαδικασία. Αν τα καλώδια δεν είναι στη σωστή σειρά και εσείς τα πρεσάρετε, τότε θα πρέπει να κόψετε το καλώδιο και να χρησιμοποιήσετε νέο φις.
 
 
Τώρα αυτό που επίσης θα πρέπει να προσέξετε είναι οτι υπάρχουν 2 διαφορετικές συνδεσμολογίες για τα καλώδια.

RJ-45000
 

Straight Through συνδεσμολογία

Η πρώτη συνδεσμολογία λέγεται Straight Through και είναι η πιο διαδεδομένη. Σε αυτή και οι δύο ακρές έχουν ακριβώς την ίδια συνδεσμολογία. Ιδανικότερο θα είναι να έχουν και οι δύο Τ-568Β, αν και θεωρητικά όπως και να τα συνδέσετε, αν είναι ακριβώς ίδια η αντιστοιχία χρωμάτων μεταξύ των δύο φις, θα δουλέψει. Ο λόγος που είναι καλύτερα να ακουλουθήσετε το Τ-568Β standard, είναι γιατί είναι σε τοποθετημένα σε ζευγάρια (και έχει μια μικρή επίδραση στην ταχύτητα) και είναι πιο εύκολο να αναγνωριστεί κάποιο λάθος στην σύνδεση. 
Χρησιμοποιείται για σύνδεση ρούτερ / modem / hub με desktop, laptop, smart tv, εκτυπωτή….

Crossover συνδεσμολογία

Για απευθείας σύνδεση υπολογιστή με υπολογιστή ή ρούτερ με ρούτερ χρειάζεται καλώδιο δικτύου με Cross Over σύνδεση. Σε αυτή την συνδεσμολογία το ένα άκρο έχει σύνδεση Τ-568Α και το άλλο Τ-568Β. Εδώ η σειρά έχει τεράστια σημασία και ένα καλώδιο να τοποθετηθεί λάθος θα έχετε πρόβλημα. 

LAN tester

LAN tester για καλώδιο δικτύουΕφόσον φτιάξετε / επιδιορθώσετε κάποιο καλώδιο, καλό είναι να ελέγξετε αν τα έχετε κάνει όλα σωστά. Γιαυτό υπάρχουν κάποια μικρά εργαλεία που ονομάζονται δοκιμαστές δικτύου (Lan Tester), με τα οποία μπορείτε εύκολα να δείτε αν έχει γίνει σωστά η σύνδεση ή αν υπάρχει πρόβλημα κάπου (έχουν LED για κάθε καλώδιο ξεχωριστά).
 
 
Πηγές : http://www.ertyu.org/
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑλλαγη Καλωδιου Γκαζιου Σε Σκαπτικο (Lombardini 530)
Επόμενο άρθροΠως τερματίζουμε μία εφαρμογή σε Linux
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια