Ακόνισμα Ψαλιδιών

0
 
 
Στη καθημερινή ζωή χρησιμοποιούμε όλοι αρκετά ψαλίδια για διαφόρους λόγους.
Υπάρχουν αρκετά είδη,κοφτερά,δυνατά,επίπεδα ή οδοντωτά,με κόντες λεπίδες ή με μακριές.
Το καθένα συνήθως εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό(κόψιμο κρέατος-κοκάλων, λαμαρίνας, χαρτιού, μαλλιών, ρούχων….)
 
Μετά από πολύ χρήση κάποια στομώνουν και δε κόβουν όπως έκοβαν τον πρώτο καιρό. Ή ακόμα χειρότερα αν ξεχαστούν κάπου με υγρασία σκουριάζουν και δε κόβουν πλέον καθόλου.
Θα προσπαθήσω να δείξω όλους τους δυνατούς τρόπους(που ξέρω εγώ φυσικά,γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλοι)για το ακόνισμα τους.
 

Διάφορα Ψαλίδια που χρησιμοποιώ. 

 
DSC00238-tile

 

  • Το πρώτο είναι ένα απλό φτηνό χαρτοκοπτικού ψαλιδιού με μεγάλες λεπίδες.
    Το δεύτερο είναι ένα ψαλίδι που έδινε δώρο η ραπτομηχανή της Singer και είναι κατάλληλο για κόψιμο όλων των υφασμάτων.
  • Το τρίτο είναι ένα παλιό ψαλίδι κουζίνας για κρέατα με οδοντωτές λεπίδες. Αυτό δε μπορεί να ακονισθεί παρά μόνο με γυαλόχαρτο γιατί θα χαλάσει η λεπίδα αλλιώς. Το χρησιμοποιώ για κόψιμο μαλακών πλαστικών και χοντρού χαρτιού συσκευασίας
  • Το τέταρτο είναι ο κλασικός λαμαρινοκόφτης και το χρησιμοποιώ για να κόβω λαμαρίνα η κοτετσόσυρμα
 

 1. Γυαλόχαρτο 

DSC00246-horz
Είναι ο πιο απλός τρόπος για να ακονίζουμε τα ψαλίδια μας. Αυτό δε σημαίνει ότι δε είναι αποτελεσματικός. Ίσα ίσα τις περισσότερες φορές δε θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε κάποιο άλλο τρόπο γιατί θα είναι αρκετός.

Συνίσταται 

Μόνο για στομωμένα ψαλίδια που δε έχουν κάποια εκτεταμένη ζημία στις λεπίδες

Διαδικασία

Πολύ απλά,παίρνουμε ένα γυαλόχαρτο μέτριας κοκκωσης συνήθως(150-800),αναλόγως πόσο σκληρό είναι το μέταλλο του ψαλιδιού,και αρχίζουμε να κόβουμε το γυαλόχαρτο σε πολύ μικρές λωρίδες(αυτό γίνεται μόνο και μόνο για οικονομία στο γυαλόχαρτο).Το κόβουμε και από τις δυο πλευρές ώστε να γίνει ομοιόμορφο ακόνισμα.Μέτα από αρκετά κοψίματα το ψαλίδι θα είναι κοφτερό όπως παλιά.

2. Πέτρες η πλάκες Ακονίσματος

 
DSC00257
Είναι και αυτός σχετικά απλός τρόπος ακονίσματος,αν και χρειάζεται λίγο προσοχή η γωνία ακονίσματος. Υπάρχουν ειδικοί οδηγοί που σε βοηθάνε να κρατήσεις σωστά τη γωνία ακονίσματος.

Συνίσταται 

Για άπλες περιπτώσεις αλλά και για περιπτώσεις που έχει εγκοπές κάποια λεπίδα και θέλουμε να τις αποκαταστήσουμε.

Διαδικασία

Ακονίζουμε μια μια κάθε λεπίδα ξεχωριστά.Μπορούμε να λύσουμε το ψαλίδι η μπορούμε να το ακονίσουμε και όπως είναι.Καλό είναι να βρέχουμε τη πέτρα ακονίσματος πρώτα.Ακονίζουμε μόνο την εξωτερική πλευρά κάθε λεπίδας και ποτέ την εσωτερική.

 

3. Ταινιολειαντήρας

tainioliantiras
Είναι κάτι ανάλογο των πετρών ακονίσματος,απλώς εδώ γίνεται μηχανικά η όλη δουλεία Πάλι θέλει προσοχή πολύ η γωνία ακονίσματος και πάντα να έχουμε δίπλα ένα ποτήρι γεμάτο νερό για να ψύξουμε το ψαλίδι,γιατί με το ακόνισμα στο ταινιολειαντηρα θερμαίνεται πάρα πολύ και μπορεί να μαυρίσει το σίδερο και να χαλάσει εντελώς.

Συνίσταται

Για περιπτώσεις αποκατάστασης και ξεσκουριάσματος των λεπίδων κυρίως

Διαδικασία

Με ένα οδηγό ακονίσματος αν έχουμε και αφού έχουμε τοποθετήσει το ταινιολειαντηρα στη βάση του,και τον έχουμε ρυθμίσει σε μεσαία ταχύτητα χρησιμοποιώντας πάλι μεσαία κόκκωσης γυαλόχαρτο (120-400) προσεκτικά ακονίζουμε τις εξωτερικές μεριές των λεπίδων.Κάθε λίγο ψύχουμε το ψαλίδι σε ένα ποτήρι νερό.

 

4. Δίδυμος Τροχός Ακονίσματος

 
DSC00259
Είναι όπως και οι πέτρες ακονίσματος και αυτός αλλά πάλι μηχανικά. Έχει συνήθως δικούς του οδηγούς για γωνίες. Είναι πολλών ειδών αναλόγως τι πέτρες έχουν πάνω η αν είναι στεγνού η υγρού ακονίσματος.

Συνίσταται 

Συνήθως για αποκατάσταση ομαλότητας των λεπίδων και για επανακαθορισμού της γωνίας της λεπίδας.

Διαδικασία

Τοποθετούμε τη κάθε λεπίδα πάνω στον οδηγό του τροχού,ρυθμισμένο στη σωστή γωνία και προσεκτικά τον σύρουμε από άκρη σε άκρη. Το ίδιο κάνουμε και για την άλλη λεπίδα. Πάλι αν δεν είναι υγρής κοπής,ψύχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη λεπίδα.
  
DSC00240-tile

 

Ένα παράδειγμα αποκατάστασης που έκανα σήμερα.
  1. Είχα ένα παλιό ψαλίδι singer που μου είχε πέσει πίσω από το πλυντήριο στο μπάνιο και το είχα χάσει για αρκετό καιρό. Σήμερα τυχαία το βρήκα και ήταν στομωμένο και γεμάτο σκουριά. Με δυσκοίλια άνοιγε.
  2. Το έλυσα με τη χρήση WD-40
  3. Το ξεσκούριασα με τη χρήση Dremel εξοπλισμένου με συρματόβουρτσα.
  4. Του αποκατέστησα τη λεπίδα με το ταινιολειαντηρα
  5. Τέλος το ακόνισα με το τροχό 
 
 
page

 

Δυστυχώς είχε σκουριάσει αρκετά εσωτερικά και είχε σκεβρώσει λίγο η μια λεπίδα και έτσι δε κάνουν τέλεια επαφή εσωτερικά οι λεπίδες αλλά κόβει μια χαρά πλέον.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως μπορείτε να βάψετε τα ρούχα μόνοι σας
Επόμενο άρθροΜαγνητισμός και Απομαγνητισμός Εργαλείων
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια