Tα χορτοκοπτικά εδάφους είναι ένας σχετικά νέος τύπου εργαλείου για το γρήγορο καθαρισμό μεγάλων εκτάσεων από χόρτα. Συνδυάζει χαρακτηριστικά ενός χορτοκοπτικού ζώνης με γκαζομηχανή. Πρακτικά είναι ένα εργαλείο που μπορεί να πάρει μεσινέζα αλλά είναι με ρόδες και έτσι είναι πολύ πιο ξεκούραστο στη χρήση. Το BlueBird Trimtech T είναι ένα από τα πολλά τέτοια χορτοκοπτικά εδάφους που κυκλοφορούν στο εμπόριο και παρότι δεν είναι το καλύτερο και έχει αρκετά μειονεκτήματα, σίγουρα έχει αρκετά καλό VFM και μερικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστικά BlueBird Trimtech T

ΕταιρείαBlue Bird
ΜοντέλοTrimtech T8
ΤύποςΧορτοκοπτικό εδάφους
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τύπος κινητήρα4 χρόνος αερόψυκτος Loncin
Κυβισμός κινητήρα173 κυβικά εκατοστά
Ιπποδύναμη6 ίπποι (αν και δεν αναφέρεται κάπου)
ΑυτοκίνησηΝαι με επιλογή 0,9 m/s
Κίνηση μεσινέζαςΜόνιμη
Ρύθμιση ύψους μεσινέζας6 έως 11 εκατοστά
Διάμετρος κοπής (εύρος εργασίας)Περίπου 53 εκατοστά όταν είναι στο μέγιστο μήκος οι μεσινέζες
Διάμετρος τροχών11″
Χωρητικότητα λαδιού600ml
Χωρητικότητα καυσίμουΠερίπου 1 λίτρο
Βάρος31 κιλά
Αναδιπλούμενο τιμόνιΝαι

Εντυπώσεις από Bluebird Trimtech T

To Trimtech T της BlueBird είναι ένα από τα πολλά χορτοκοπτικά εδάφους που θα βρείτε στο Ελληνικό εμπόριο. Ανήκει στη κατηγορία των οικονομικών μοντέλων που περισσότερο απευθύνονται για ερασιτεχνική ή ήμιεπαγγελματική χρήση. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο και έχει αρκετά μειονεκτήματα που θα δείτε παρακάτω.

Κινητήρας 173cc

To Trimtech T έχει τετράχρονο κινητήρα Loncin 173cc που ονομαστικά πρέπει να αποδίδει 6 ίππους (δεν αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του, αλλά σε κάποια ξένα eshop τόσο τον δίνουν). Οι Loncin είναι Κινέζικοι κινητήρες, σχετικά αξιόπιστοι που σίγουρα έχουν σημαντικές διαφορές στη ποιότητα και την κατανάλωση από τους κορυφαίους Honda, σίγουρα όμως δεν είναι του κιλού. Προσωπικά έχω πάνω από 10 Loncin και δεν έχει χαλάσει κανένας, αν και μερικοί έχουν κάποια θεματάκια με τα φιλτροκούτια (όπως και ο συγκεκριμένος).

Ο τετράχρονος κινητήρας σημαίνει ότι έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και είναι πολύ πιο αθόρυβος από ένα 2χρονο σε χορτοκοπτικό πλάτης. Σημαίνει επίσης ότι δεν έχει την ίδια σπιρτάδα που έχει και ο δίχρονος. Δηλαδή ο δίχρονος δίνει ροπή αμέσως, αυτός θέλει να πιάσει φουλ στροφές. Πρακτικά, παρότι είναι 4.5 ίπποι έχει περίπου τις ίδιες δυνατότητες με ένα 2.5-3 ίππους δίχρονο.

Για να έχετε μία αίσθηση της διαφοράς, αυτός με 1 λίτρο καθαρή βενζίνη μπορεί να καθαρίσει άνετα 1-1.5 στρέμμα χορτάρια.

Ρυθμιζόμενη κεφαλή μεσινέζας

Το εργαλείο όπως αναφέρθηκε παίρνει μεσινέζες, κοινές του εμπορίου. Αν και δεν αναφέρεται κάπου, πρακτικά μπορεί να πάρει έως 4.3-4.5 χιλιοστά στην υποδοχή που έχει. Έχει δοκιμαστεί και με 4.7 απλώς δεν μπαίνει εύκολα. Αυτές που έχει μαζί στη συσκευασία είναι 3.5 χιλιοστά κυκλικές, αλλά δοκιμάστηκε και με τετράγωνες, πολυγωνικές, στριφτές και αγκαθωτές.

ρύθμιση ύψους μεσινέζας

Η κεφαλή της μεσινέζας έχει ρυθμιζόμενο ύψος, το οποίο ρυθμίζεται με 2 παξιμάδια. To ύψος ρύθμισης είναι 6 έως 11 εκατοστά από το έδαφος. Αυτό σίγουρα είναι αρκετά θετικό, αφού σου δίνει μεγάλο εύρος εργασίας, αλλά υπάρχουν κάποια που είναι λίγο πιο καλά, που έχουν αρκετές θέσεις σε σταθερή κεφαλή, οπότε δεν χρειάζεται κλειδί για να αλλάξεις ύψος στη μεσινέζα.

Σταθερή ταχύτητα αυτοκίνησης

Ένα από τα θετικά του είναι ότι έχει αυτοκίνηση με το πάτημα του πίσω μοχλού. Η αυτοκίνηση είναι αρκετά καλή και μπορεί να ανέβει και σε εδάφη με κλίσεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι έχει σταθερή ταχύτητα, που είναι σχετικά γρήγορο. Αυτό όταν κόβεται χορτάρια μικρού ή μεσαίου ύψους είναι καλό γιατί πάτε πολύ γρήγορα, όμως αν πάτε να κόψετε 1 μέτρο χορτάρι, ειδικά τίποτα δύσκολα ζιζάνια όπως ξιφάρα, τότε μπουκώνει και κόβει ο κινητήρας.

Πάλι και εδώ, υπάρχουν μοντέλα που δεν έχουν αυτοκίνηση που είναι πολύ κουραστικό και υπάρχουν και άλλα που έχουν ρυθμιζόμενη ταχύτητα που είναι πολύ πιο βολικό από τη σταθερή ταχύτητα.

Μόνιμη εμπλοκή του ιμάντα στη μεσινέζα

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι στο Trimtech T υπάρχει μόνιμη εμπλοκή του ιμάντα στη κεφαλή της μεσινέζας, περίπου όπως και στις κοινές γκαζομηχανές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν λειτουργεί ο κινητήρας πάντα περιστρέφεται η κεφαλή της μεσινέζας. Αυτό είναι μειονέκτημα για όταν θέλετε να το μεταφέρετε χωρίς να κόβει ή να περάσει από σημεία που δεν πρέπει να λειτουργεί η μεσινέζα.

Έχει όμως ένα θετικό, χρειάζεται πιο απλό ιμάντα και δεν θα υποστεί φθορά τόσο σύντομα. Για όποιον έχει δουλέψει παρόμοια μηχανήματα γνωρίζει τι εννοώ. Για τους πιο αρχάριους θα το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ. Σε αυτά τα εργαλεία υπάρχει ένας ιμάντας που μεταφέρει τη κίνηση από το κινητήρα στο στρόφαλο που κινεί τη μεσινέζα (ή μαχαίρια σε καταστροφείς ή μηχανές γκαζόν). Σε όσα εργαλεία δεν έχουν συνεχή κίνηση στη κεφαλή κοπής, ο ιμάντας είναι χαλαρός και τεντώνει με τη βοήθεια ενός ράουλου. Αυτό γίνεται όταν ο κινητήρας δουλεύει και περιστρέφεται η τροχαλία. Έτσι κάθε φορά που γίνεται εμπλοκή του ράουλου και τεντώνει ο ιμάντας, πιέζεται αρκετά. Γιαυτό αυτά τα εργαλεία έχουν και πιο ακριβούς ιμάντες αλλά γενικά τους κόβουν πολύ πιο σύντομα. Στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει ράουλο και ο ιμάντας είναι μόνιμα τεντωμένος.

Προβληματικό φιλτροκούτι, κακός σχεδιασμός φίλτρου αέρα

trimtech φιλτροκούτι
Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία το φιλτροκούτι δεν κλείνει καλά και αυτό χειροτερεύει όσο το ανοίγετε για να το καθαρίσετε

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό μειονέκτημα του Trimtech T, που αποτελεί πρόβλημα και σε άλλους κινητήρες Loncin. To φιλτροκούτι του. Το φιλτροκούτι εκτός ότι έχει κακό σχεδιασμό για τέτοιο τύπου εργαλείο, έχει και θέμα αφού δεν ασφαλίζει καλά με αποτέλεσμα το φίλτρο αέρα να μην κουμπώνει καλά και να περνάνε σκόνες και χόρτα πίσω από το φίλτρο και μέσα στο καρμπιρατέρ. Με πατέντα φτιάχνει λίγο αλλά σίγουρα θέλει αλλαγή με άλλο φιλτροκούτι από άλλο μοντέλο που έχει λίγο καλύτερη σχεδίαση.

Βέβαια και το φιλτροκούτι να μην είχε θέμα, πάλι το φίλτρο αέρος βουλώνει πολύ γρήγορα γιατί όλα αυτού το τύπου τα εργαλεία πετάν αρκετή σκόνη και μικροσωματίδια όταν κόβουν. Η μοναδική λύση είναι αυτή που έχουν κάποια πολύ καλύτερα μοντέλα (οπως πχ το Weibang) που υπάρχει σωλήνας στην είσοδο του φίλτρου και έτσι ο αέρας εισέρχεται από πιο πίσω και πιο ψηλά (συνήθως στη λαβή χειριστή) και έτσι γλυτώνεις πολύ καθάρισμα στο φίλτρο.

Στο συγκεκριμένο το φίλτρο σε κάθε γέμισμα θέλει πολύ καλό καθάρισμα ή να έχετε 2-3 μαζί να τα αλλάζετε.

Μεγάλες ρόδες και αναδιπλούμενο τιμόνι

Αν το συγκρίνετε μα άλλα μοντέλα του εμπορίου αυτό που θα διακρίνετε αμέσως είναι οι μεγάλες πλαστικές ρόδες. Και σε διάμετρο αλλά και σε πλάτος. Αυτό το κάνει να έχει λίγο πιο σταθερό πάτημα αλλά λόγω του πέλματος που είναι επίπεδο το κάνει λίγο πιο δύσκολο να υπερπηδάει εμπόδια (πχ ένα λάστιχο ποτίσματος) αφού γλιστράει το λάστιχο και δεν γαντζώνει.

Το τιμόνι όπως σχεδόν σε όλα αυτά τα χορτοκοπτικά εδάφους είναι αναδιπλούμενο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεσφίξετε τα δύο πλαστικά παξιμάδια και απλά το αναδιπλώνετε. Καλό θα ήταν να σφίγγετε αρκετά καλά τα παξιμάδια του τιμονιού γιατί ξεσφίγγονται με τις δονήσεις και θα τα ψάχνετε στα χωράφια. Το καλό είναι ότι αν γίνει αναδίπλωση του τιμονιού χωράει άνετα στα περισσότερα πορτ παγκάζ αυτοκινήτων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επίσης εκτός από αναδιπλούμενο έχει και ρυθμιζόμενο ύψος σε 3 θέσεις που αλλάζει σχετικά απλά. Το μόνο που ίσως χρειαστεί είναι λίγο ρύθμιση το γκάζι αν το βάλετε στη πολύ χαμηλή θέση.

Προσοχή στην εξάτμιση

εξάτμιση
Η εξάτμιση δεν είναι πολύ καλά προστατευμένη με αποτέλεσμα να μπορεί έρθει σε άμεση επαφή με ξερά χόρτα

Κάτι που θα πρέπει να δείξετε προσοχή είναι η εξάτμιση. Δυστυχώς δεν έχει προστασία και είναι αρκετά εκτεθειμένη. Έτσι αν πάτε να κόψετε πολύ ψηλά χόρτα και δεν τα διαλύσει αλλά τα πάρει από πάνω και ακουμπήσουν στην εξάτμιση μετά από πολύωρη χρήση μπορεί να πάρουν φωτιά. Δεν θα γίνει στιγμιαία, αλλά αν είναι εντελώς ξερά και μείνουν πάνω στην εξάτμιση για μερικά δεύτερα θα αρπάξουν.

Ανταλλακτικά και υποστήριξη

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν τα μη επαγγελματικά εργαλεία. Τα ανταλλακτικά και η υποστήριξη. Η Blue Bird είναι μία Ιταλική εταιρεία που έχει ιδρυθεί πριν πολλά χρόνια και έβγαζε κυρίως μηχανές γκαζόν. Τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει αρκετά τη γκάμα των προϊόντων της και σίγουρα κάποια από αυτά κατασκευάζονται ακόμα στην Ιταλία (πχ το πιο ακριβό Domino).

Το συγκεκριμένο νομίζω πως όχι μόνο δεν κατασκευάζεται στην Ιταλία αλλα στη Κίνα, αλλά ίσως να μην είναι και δικής της σχεδίασης γιατί υπάρχουν πανομοιότυπα και με άλλη επωνυμία.

Τώρα σε αντίθεση με πολλά άλλα Κινέζικα που θα δείτε στο εμπόριο, τα εργαλεία BlueBird έχουν parts list και βρίσκεις ανταλλακτικά από τους αντιπροσώπους σχετικά σύντομα. Για το συγκεκριμένο δεν έχει τύχει να ζητηθεί κάτι ακόμα, αλλά σίγουρα τα βασικά θα υπάρχουν. Επίσης το ότι είναι μία διεθνής εταιρεία, σημαίνει ότι μπορείς να βρεις και ανταλλακτικά από ξένα site αν κάποια στιγμή αποσυρθεί από την Ελληνική αγορά.

Τι άλλο υπάρχει στο εμπόριο στην ίδια κατηγορία

Στο Ελληνικό εμπόριο θα βρείτε αρκετά τροχήλατα χορτοκοπτικά εδάφους. Ας τα βάλουμε σε 3 κατηγορίες. Τα ανώνυμα Κινέζικα, τα “επώνυμα” Κινέζικα και τα επαγγελματικά. Τα ανώνυμα Κινέζικα είναι περίπου στα ίδια χρήματα και πάνω κάτω έχουν τις ίδιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, με τη μόνη διαφορά ότι της BlueBird φαίνεται σε κάποια σημεία να έχει καλύτερη σχεδίαση ή λίγο πιο καλή ποιότητα κατασκευής. Και όπως είπαμε λογικά έχει και λίγο καλύτερη υποστήριξη.

Τα επώνυμα Κινέζικα τύπου Texas, Hyundai ….μπορεί να έχουν κάποιες μικροδιαφορές (πχ κάποια είναι με συμπλέκτη) αλλά όσα έχω δει και έχω δοκιμάσει είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το Bluebird. To κακό με κάποια από αυτά είναι ότι έχουν πολύ ακριβά ανταλλακτικά ή δεν έχουν υποστήριξη για τα πάντα. Δηλαδή δεν υπάρχουν όλα τα ανταλλακτικά στο Ελληνικό εμπόριο και για απλές βλάβες μπλέκεις.

To μοντέλο της Weibang που εκτός του ότι είναι πιο δυνατό και έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα έχει και είσοδο αέρα μακρυά από την εργασία για καλύτερα αποτελέσματα.

Τώρα πάμε στα πιο επαγγελματικά. Υπάρχουν μερικά μοντέλα, όπως πχ αυτό της Weibang που είναι ποιοτικά και εργονομικά πολύ καλύτερο από αυτό. Ακόμα και η ίδια η Bluebird έχει 2 μοντέλα Made In Italy που είναι πολύ πιο ποιοτικά και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες. Αλλά εδώ οι τιμές ξεκινούν από 1000 ευρώ και πλησιάζουν τα 2000 για κάποια μοντέλα.

eurosystems p70
To μοντέλο της Eurosystems που είναι περισσότερο σαν πολυμορφικό φρεζάκι και έχει μερικά πλεονεκτήματα που δεν έχει ο ανταγωνισμός στα τροχήλατα (πχ έχει όπισθεν ή ρυθμιζεις το τιμόνι σε όποια γωνιά θες)

Μία ακόμα λύση είναι μερικά πολυμορφικά μηχανήματα που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τροχήλατα χορτοκοπτικά μεσινέζας. Ίσως η καλύτερη λύση είναι τα μοντέλα της Eurosystems, μία πολύ αξιόλογης Ιταλικής εταιρείας που έχει μερικά μοντέλα που μπορούν να πάρουν διάφορα εξαρτήματα, αλλά εκεί η τιμή ξεκινάει από τα 1500.

Προβλήματα και ελαττώματα

Τα περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Το πιο σημαντικό είναι αυτό του φίλτρου αέρος. Ίσως η αλλαγή με κάποιο καλύτερο φιλτροκούτι μπορεί να λύσει λίγο το θέμα αλλά το ιδανικό θα ήταν να ήταν πιο πίσω η εισαγωγή ή να υπήρχε προστατευτικό κάλυμμα μπροστά από τον κινητήρα.

Οι ρόδες ίσως ήταν καλύτερα να ήταν τρακτερωτές για ανώμαλα εδάφη, αλλά αυτές είναι καλύτερες για επίπεδα οικόπεδα οπότε δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί ελάττωμα.

Οι βίδες από το τιμόνι θέλουν καλό σφίξιμο γιατί λύνονται με τις δονήσεις. Καλό είναι να πάτε να αγοράσετε μερικές καρόβιδες σε λίγο πιο μεγάλο μήκος έτσι να να υπάρχουν.

Επίσης η σταθερή ταχύτητα είναι ένα θέμα αλλά δεν μπορείς σε τόσο οικονομικό μοντέλο να τα έχεις όλα.

κοπίδι μεσινέζας bluebird

Κάτι που διορθώνεται εύκολα είναι το κοπίδι που έχει στη προστατευτική μάσκα για τη μεσινέζα μπορεί με τη χρήση και ειδικά αν το κάνετε όπισθεν σε χορτάρια να λυγίσει λίγο και να κόβει τη μεσινέζα πιο κοντή από ότι πρέπει. Αυτό διορθώνεται με μία επιπλέον βίδα όπως φαίνεται στη πιο πάνω φωτογραφία.

Επίσης αν και δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να το πει σαν πρόβλημα ή ελάττωμα, η φούσκα που έχει στο καρμπιρατέρ χαλάει σχετικά εύκολα. Το καλό είναι ότι είναι φθηνή (κανά 5ευρω Ελλάδα, 1-2 ευρώ στα Κινεζομάγαζα) και αλλάζει πολύ εύκολα (είναι βιδωτή, απλώς ξεβιδώνετε και βάζετε νέα).

Σύνοψη: Σίγουρα όχι το καλύτερο της αγοράς, αλλά για τα λεφτά του πολύ τίμια επιλογή

Το Bluebird Trimtech T είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα για ερασιτεχνική και ήμι επαγγελματική χρήση. Έχει αρκετά μειονεκτήματα και μερικές κατασκευαστικές ατέλειες, αλλά για να βρείτε ένα αντικειμένικα πολύ πιο ποιοτικό χορτοκοπτικό εδάφους πρέπει να πάτε στα διπλάσια χρήματα. Σίγουρα είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τα ανώνυμα Κινέζικα της αγοράς και περίπου το ίδιο ή ελάχιστα χειρότερο από μερικά επώνυμα Κινέζικα που κυκλοφορούν στο εμπόριο από διάφορες εταιρείες.

Δεν το προτείνω για επαγγελματίες, σίγουρα όχι για βασικό. Για δεύτερο ή για backup δεν είναι κακή επιλογή, αλλά σίγουρα αυτό δεν μπορεί να δουλεύει όλη μέρα κάθε μέρα.

  • Aρκετά οικονομικό
  • Πιο καλή υποστήριξη από τα ανώνυμα Κινέζικα
  • Έχει αυτοκίνηση
  • Πολύ οικονομικό στη χρήση
  • Προβληματικό φίλτρο αέρος
  • Δεν έχει πολύ καλή προστασία στο χρήστη
  • Δεν έχει πολλαπλές θέσεις μεσινέζας, θέλει ρύθμιση με κλειδί η αλλαγή ύψους
  • Οι ρόδες γλιστράνε σε εμπόδια
  • Δεν έχει ρύθμιση ταχύτητας
  • Δεν έχει δυνατότητα αποσύμπλεξης της κίνησης μεσινέζας

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛίγα λόγια για τις SMART μπαταρίες PARKSIDE X20V Team
Επόμενο άρθροReview: Κονταροπρίονο μπαταρίας Visco VC213B-21V
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές