Νέα τεχνολογία επιτρέπει την αυτόματη αλλαγή χρώματος στις κατασκευές με 3D εκτυπωτή

0

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχουν οι 3d εκτυπωτές είναι η αδυναμία δημιουργίας πολύχρωμων κατασκευών. Οι κοινοί εκτυπωτές έχουν την δυνατότητα εκτύπωσης μόνο με ένα πλαστικό νήμα, ενώ ακόμα και οι πιο επαγγελματικοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πάνω από 2-3 ταυτόχρονα. Παρότι υπάρχουν κάποιες τεχνικές με τις οποίες μπορούν να χρωματιστούν οι 3d εκτυπώσεις, όλες ήταν πολύ χρονοβόρες ή έχουν κάποιους περιορισμούς στο σχήμα (πχ χρωματισμός με μηχανή κενού αέρος). 

Αυτό όμως ίσως αλλάξει στο προσεχές διάστημα, καθώς μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου MIT κατάφερε να δημιουργήσει ένα φωτοχρωμικό νήμα, το οποίο μπορεί να αλλάζει απόχρωση μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Το πλαστικό νήμα περιέχει ειδική φωτοχρωμική μπογιά η οποία αν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία για ένα συγκεκριμένο διάστημα (συγκεκριμένα 23 δευτερόλεπτα), μπορεί να αποκτήσει το χρώμα που επιθυμούμε. Έτσι αν προγραμματιστεί ειδικά και χρησιμοποιηθεί ειδικό φίλτρο για την UV ακτινοβολία μπορεί να χρωματιστεί σε ότι σχέδιο επιθυμούμε. Μάλιστα η διαδικασία αυτή μπορεί να αντιστραφεί όσες φορές θέλουμε, κάνοντας αυτή την τεχνική κατάλληλη για κατασκευή επιγραφών και γενικότερα σημάνσεων που αλλάζουν συχνά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή που η τεχνική βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, δεν απαιτείται πανάκριβος εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.  Οπότε μπορεί να γίνει εμπορική χρήση αυτής της τεχνικής αρκετά σύντομα. 

Παρότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην ανάλυση (1024 χ 768 pixel),  οι εμπνευστές αυτής της τεχνολογίας πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα μεγαλώσει αρκετά η ανάλυση και έτσι θα μπορούν να κατασκευαστούν πολύ πιο λεπτομερή σχέδια. 

Περισσότερα για αυτή την επαναστατική τεχνική που ίσως αλλάξει πολλά στο προσεχές μέλλον μπορείτε να διαβάσετε στο paper της ερευνητικής ομάδας πατώντας εδώ. Αν βαριέστε, απλά παρακολουθείστε το σύντομο βίντεο της παρουσίασης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY αναδιπλούμενο σκαμπό για πάγκο εργασίας
Επόμενο άρθροΦουτουριστικό ρολόι με Nixie λαμπτήρες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια