Πριν μερικά χρόνια, οι ψηφιακές κάμερες που είχαν τα πρώτα κινητά, είχαν τόσο κακή ανάλυση που πραγματικά μπορούσες να μετρήσεις τα pixel στην κάθε φωτογραφία. Από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά, και τα κινητά «ναυαρχίδες» έχουν κάμερα με ανάλυση άνω των 20MP και αρκετά πρόσθετα χαρακτηριστικά. Έτσι είναι πλέον δυνατό να χρησιμοποιηθεί το κινητό και ως επαγγελματική φωτογραφική μηχανή ή κάμερα.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει όμως ακόμα, είναι οι νυχτερινές φωτογραφίες με το κινητό χωρίς την χρήση του φλας. Ο φακός είναι αρκετά μικρός και έτσι δυσκολεύεται να μαζέψει αρκετό φως για μια νυχτερινή φωτογραφία. Σε αυτό το πρόβλημα προσπάθησε να δώσει λύση ένας μηχανικός της Google, ο οποίος για αρκετό καιρό πειραματίστηκε με νυχτερινές λήψεις με το κινητό του, ένα Nexus 6P, και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Όχι μόνο φαίνεται να κατάφερε, αλλά οι λήψεις μπορούν να συγκριθούν σχεδόν και με λήψεις mid-range DSLR.

νυχτερινή φωτογράφηση με την κάμερα του κινητού

Βέβαια, δεν πρόκειται για απλές λήψεις τις οποίες τις έκανε κρατώντας το κινητό στο χέρι. Σε όλες το κινητό βρισκόταν σταθερό πάνω σε τρίποδο, ενώ για να πετύχει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα χρησιμοποίησε την τεχνολογία HDR+ με burst mode. To burst mode είναι η φωτογράφηση κατά ριπάς, όπως λέγαμε και στο στρατό. Δηλαδή συνεχόμενες φωτογραφίες ανά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

νυχτερινή φωτογράφηση με το κινητό

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται μεγαλύτερη έκθεση και έτσι είναι δυνατό με τον συνδυασμό αυτών των φωτογραφιών σε μία, να είναι πολύ πιο καθαρό το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά αν γίνει πρώτα επεξεργασία κάθε λήψης στο photoshop ή το gimp, για βελτίωση του φωτισμού ή διόρθωση μικροπροβλημάτων.

Νυχτερινή αστροφωτογραφία με το κινητό
Αστροφωτογράφηση με το Google Nexus 6P

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δημιούργησε ένα δικό του app για το κινητό του, το οποίο είχε την δυνατότητα να ελέγξει καλύτερα το iso και τον χρόνο ανάμεσα στις φωτογραφίες στο HDR+.

Άρα σίγουρα αυτή η μέθοδος δεν απευθύνεται σε εντελώς αρχάριους, αλλά κυρίως σε γνώστες της φωτογράφησης και παρότι δεν θα μπορεί να συγκριθεί ποτέ με επαγγελματική φωτογράφηση με DSLR κάμερα χιλιάδων ευρώ, αν δεν έχετε μία τέτοια κάμερα ή απλώς ξεχάσατε σπίτι, τότε χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο, μπορείτε να τραβήξετε πολύ όμορφες νυχτερινές φωτογραφίες με το κινητό σας.

Ολόκληρο το άρθρο με τις παρατηρήσεις αλλά και περισσότερες φωτογραφίες, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Διαφήμιση
ΠΗΓΗgoogle research
Προηγούμενο άρθροReview: Φλόγιστρο υγραερίου CFH LM 1000
Επόμενο άρθροΓιαπωνέζικη τεχνική για τέλειο μισοχαρακτό σύνδεσμο (half lap)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια