Ο μισοχαρακτός σύνδεσμος είναι μία τεχνική σύνδεσης ξύλων, είτε κατά μήκος είτε κάθετα. Είναι ίσως μία από τις πιο παλιές και παραδοσιακές μεθόδους σύνδεσης ξύλων, η οποία χρησιμοποιείται από τους ξυλουργούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, εδώ και χιλιετίες. Ένα από τα προβλήματα που έχει, είναι ότι χωρίς την χρήση σύγχρονων επαγγελματικών μηχανημάτων ακριβείας, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις τέλειο ταίριασμα ανάμεσα στα δύο ξύλα. 

Μία παραδοσιακή γιαπωνέζικη τεχνική, η οποία ονομάζεται Kigoroshi, φαίνεται να δίνει μία πολύ εύκολη και απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η τεχνική αυτή δεν βασίζεται πάνω στην ακρίβεια ή στην μαεστρία του εκάστοτε ξυλουργού, αλλά στην φυσική ιδιότητα του ξύλου να διαστέλλεται με την υγρασία.

μισοχαρακτός σύνδεσμος ξύλων

Έτσι, ακολουθείται ακριβώς η ίδια γνωστή διαδικασία για τον μισοχάρακτο σύνδεσμο, προσπαθώντας να είναι όσο πιο σωστό το κόψιμο με το σιγάτσο και το σκαρπέλο. Η μόνη διαφορά με αυτή την μέθοδο, είναι ότι θα πρέπει να χτυπήστε ένα ένα σφυρί τα πλαϊνά μέρη, τα οποία θα είναι κρυφά στην σύνδεση.

μισοχαρακτός σύνδεσμος

Με αυτόν τον τρόπο, οι ίνες του ξύλου συμπιέζονται προσωρινά. Βέβαια για να γίνει αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ξυλουργικό σφυρί με στρογγυλεμένη επιφάνεια, γιατί αλλιώς αν έχει επίπεδη επιφάνεια, θα δημιουργηθεί μόνιμο βαθούλωμα. 

misoxarakti sindesi xilon

Αφού συνδέσετε τα δύο ξύλα μεταξύ τους, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε με λίγο νερό τα σημεία που χτυπήσατε με το σφυρί και η επιφάνειες θα αρχίσουν να διαστέλλονται λόγω της υγρασίας και έτσι θα επιτύχετε ένα πολύ πιο καλό ταίριασμα, χωρίς σχισμές.

To βίντεο με της παρουσίασης αυτής της μεθόδου υπάρχει στο κανάλι DIY Japanese Joinery και μπορείτε να το δείτε 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως να τραβήξετε τέλειες νυχτερινές φωτογραφίες με το κινητό σας
Επόμενο άρθροΑυτόματος κόφτης πολυστερίνης (φελιζόλ)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια