Ο συγκεκριμένος μπαλτάς ήταν καταχωνιασμένος στην αποθήκη για πάρα πολλά χρόνια, σίγουρα περισσότερα από 30. Αν και ήταν από ανοξείδωτο ατσάλι είχε μερικά σημάδια με σκουριά και, το πιο σημαντικό, πολύ βασανισμένη λεπίδα. Ουσιαστικά είχε καταντήσει άχρηστος.

 
Αν και φτιάχνω 2 αρκετά μεγάλους μπαλτάδες αυτή τη στιγμή, είπα να χαλάσω λίγο χρόνο αποκαθιστώντας τον για να υπάρχει εύκαιρος. Η λάμα ήταν φτιαγμένη από 2 χιλιοστά ανοξείδωτο ατσάλι, σχετικά μέτριο πάχος για μπαλτά.
wp-cleaver_restore_5 
Το πρώτο πρόβλημα ήταν να φάω την λάμα μερικά χιλιοστά ώστε να φύγουν τα πολύ εμφανή σκαψίματα. Αυτό έγινε με ένα δίδυμο τροχό πάγκου. Πρώτα με την χοντρή πέτρα και έπειτα με την πιο λεπτή έφυγαν 3-4 χιλιοστά περίπου. Η λάμα είχε μια κλίση η οποία εν μέρει κρατήθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα.
 
Στη συνέχεια έπρεπε να ακονισθεί. Το ακόνισμα έγινε σε ταινιολειαντήρα με τη χρήση ενός βοηθήματος ώστε να κρατάτε σταθερός στην ίδια κλίση. Η κλίση που έγινε το ακόνισμα είναι περίπου 22.5 μοίρες και στις δύο πλευρές. Στο ταινιολειαντήρα επίσης, καθαρίστηκε και το ξύλο της λαβής από παλιά βερνίκια και σημάδια.
 
 wp-cleaver_restore_6
Το τελευταίο στάδιο ήταν το γυάλισμα. Δυστυχώς δεν έχω στιλβωτικό μηχάνημα, οπότε το γυάλισμα έγινε κυρίως με το χέρι (πρώτα με ατσαλόμαλλο και έπειτα με πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και τέλος με αλοιφή στιλβώματος με πανί) και με ένα dremel για δύσκολα σημεία.
 wp-cleaver_restore_10
Για φινίρισμα περάστηκε λίγο ελαιόλαδο στη ξύλινη λαβή (το οποίο θα ανανεώνετε ανά διαστήματα).
 
 
wp-cleaver_restore_9Τελικό αποτέλεσμα. Πραγματικός χρόνος δουλειάς λιγότερος από 30 λεπτά (5 λεπτά στον τροχό, 15 λεπτά στο ταινιολειαντήρα και περίπου 10 λεπτά γυάλισμα).
 
 
Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει ο οδηγός για την κατασκευή του ενός από τους 2 μπαλτάδες που ετοιμάζω με 4άρι ανοξείδωτο ατσάλι.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι «I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέρχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.