Ο συγκεκριμένος μπαλτάς ήταν καταχωνιασμένος στην αποθήκη για πάρα πολλά χρόνια, σίγουρα περισσότερα από 30. Αν και ήταν από ανοξείδωτο ατσάλι είχε μερικά σημάδια με σκουριά και, το πιο σημαντικό, πολύ βασανισμένη λεπίδα. Ουσιαστικά είχε καταντήσει άχρηστος.

 
Αν και φτιάχνω 2 αρκετά μεγάλους μπαλτάδες αυτή τη στιγμή, είπα να χαλάσω λίγο χρόνο αποκαθιστώντας τον για να υπάρχει εύκαιρος. Η λάμα ήταν φτιαγμένη από 2 χιλιοστά ανοξείδωτο ατσάλι, σχετικά μέτριο πάχος για μπαλτά.
wp-cleaver_restore_5 
Το πρώτο πρόβλημα ήταν να φάω την λάμα μερικά χιλιοστά ώστε να φύγουν τα πολύ εμφανή σκαψίματα. Αυτό έγινε με ένα δίδυμο τροχό πάγκου. Πρώτα με την χοντρή πέτρα και έπειτα με την πιο λεπτή έφυγαν 3-4 χιλιοστά περίπου. Η λάμα είχε μια κλίση η οποία εν μέρει κρατήθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα.
 
Στη συνέχεια έπρεπε να ακονισθεί. Το ακόνισμα έγινε σε ταινιολειαντήρα με τη χρήση ενός βοηθήματος ώστε να κρατάτε σταθερός στην ίδια κλίση. Η κλίση που έγινε το ακόνισμα είναι περίπου 22.5 μοίρες και στις δύο πλευρές. Στο ταινιολειαντήρα επίσης, καθαρίστηκε και το ξύλο της λαβής από παλιά βερνίκια και σημάδια.
 
 wp-cleaver_restore_6
Το τελευταίο στάδιο ήταν το γυάλισμα. Δυστυχώς δεν έχω στιλβωτικό μηχάνημα, οπότε το γυάλισμα έγινε κυρίως με το χέρι (πρώτα με ατσαλόμαλλο και έπειτα με πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και τέλος με αλοιφή στιλβώματος με πανί) και με ένα dremel για δύσκολα σημεία.
 wp-cleaver_restore_10
Για φινίρισμα περάστηκε λίγο ελαιόλαδο στη ξύλινη λαβή (το οποίο θα ανανεώνετε ανά διαστήματα).
 
 
wp-cleaver_restore_9Τελικό αποτέλεσμα. Πραγματικός χρόνος δουλειάς λιγότερος από 30 λεπτά (5 λεπτά στον τροχό, 15 λεπτά στο ταινιολειαντήρα και περίπου 10 λεπτά γυάλισμα).
 
 
Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει ο οδηγός για την κατασκευή του ενός από τους 2 μπαλτάδες που ετοιμάζω με 4άρι ανοξείδωτο ατσάλι.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • kptherm

  Πρώτα συγχαρητήρια για τη σελίδα σας.
  μπορείτε να μου πείτε πως κρατάτε την σωστή γωνία κατά τη διάρκεια του ακονίσματος.
  Έχει κάποιο εξάρτημα ο ταινιολειαντήρας-τροχός που το κρατάει σταθερό?

  • admin

   Thnx για τα καλά σας λόγια.

   Όχι, ο συγκεκριμένος ταινιολειαντήρας δεν έχει. Είναι ερασιτεχνικός χειρός, ο οποίος έχει απλώς βάση πάγκου, όπου προσαρμόζεται. Οι περισσότεροι τέτοιοι ταινιολεινατήρες δεν έχουν κάποιο ανάλογο εξάρτημα για ρύθμιση γωνίας. Μόνο σε επαγγελματικούς ταινιολειαντήρες πάγκου θα βρείτε ή σε όσους είναι σε τροχό πάγκου (σαν αυτό).

   Βέβαια, επειδή είναι παράλληλος με το πάγκο, μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε μία βάση με ρύθμιση γωνίας από ξύλο ή σίδερο ή κάποια απλή πατέντα όπου θα πατάει πάνω υπό κλίση το αντικείμενο που ακονίζετε (πχ δύο δοκαράκια κομμένα φάλτσα στις μοίρες που πρέπει και στερεωμένα, κάθετα, εκατέρωθεν του ταινιολειαντήρα).

   Πάντως δεν είναι και τόσο δύσκολο να το κάνετε χωρίς στήριξη, ειδικά για μπαλτά που δεν έχει τρομερή σημασία αν χάσει 0.5 της μοίρας στην γωνία. Απλώς θέλει λίγο συνήθεια, χαμηλές στροφές, σωστό μέτρημα και σταθερό χέρι.