Ο συγκεκριμένος μπαλτάς ήταν καταχωνιασμένος στην αποθήκη για πάρα πολλά χρόνια, σίγουρα περισσότερα από 30. Αν και ήταν από ανοξείδωτο ατσάλι είχε μερικά σημάδια με σκουριά και, το πιο σημαντικό, πολύ βασανισμένη λεπίδα. Ουσιαστικά είχε καταντήσει άχρηστος.

 
Αν και φτιάχνω 2 αρκετά μεγάλους μπαλτάδες αυτή τη στιγμή, είπα να χαλάσω λίγο χρόνο αποκαθιστώντας τον για να υπάρχει εύκαιρος. Η λάμα ήταν φτιαγμένη από 2 χιλιοστά ανοξείδωτο ατσάλι, σχετικά μέτριο πάχος για μπαλτά.
wp-cleaver_restore_5 
Το πρώτο πρόβλημα ήταν να φάω την λάμα μερικά χιλιοστά ώστε να φύγουν τα πολύ εμφανή σκαψίματα. Αυτό έγινε με ένα δίδυμο τροχό πάγκου. Πρώτα με την χοντρή πέτρα και έπειτα με την πιο λεπτή έφυγαν 3-4 χιλιοστά περίπου. Η λάμα είχε μια κλίση η οποία εν μέρει κρατήθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα.
 
Στη συνέχεια έπρεπε να ακονισθεί. Το ακόνισμα έγινε σε ταινιολειαντήρα με τη χρήση ενός βοηθήματος ώστε να κρατάτε σταθερός στην ίδια κλίση. Η κλίση που έγινε το ακόνισμα είναι περίπου 22.5 μοίρες και στις δύο πλευρές. Στο ταινιολειαντήρα επίσης, καθαρίστηκε και το ξύλο της λαβής από παλιά βερνίκια και σημάδια.
 
 wp-cleaver_restore_6
Το τελευταίο στάδιο ήταν το γυάλισμα. Δυστυχώς δεν έχω στιλβωτικό μηχάνημα, οπότε το γυάλισμα έγινε κυρίως με το χέρι (πρώτα με ατσαλόμαλλο και έπειτα με πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και τέλος με αλοιφή στιλβώματος με πανί) και με ένα dremel για δύσκολα σημεία.
 wp-cleaver_restore_10
Για φινίρισμα περάστηκε λίγο ελαιόλαδο στη ξύλινη λαβή (το οποίο θα ανανεώνετε ανά διαστήματα).
 
 
wp-cleaver_restore_9Τελικό αποτέλεσμα. Πραγματικός χρόνος δουλειάς λιγότερος από 30 λεπτά (5 λεπτά στον τροχό, 15 λεπτά στο ταινιολειαντήρα και περίπου 10 λεπτά γυάλισμα).
 
 
Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει ο οδηγός για την κατασκευή του ενός από τους 2 μπαλτάδες που ετοιμάζω με 4άρι ανοξείδωτο ατσάλι.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY σύνθεση κάδρων από χαλκοσωλήνα
Επόμενο άρθροΠως καθαρίζουμε το φίλτρο κλιματισμού του αυτοκινήτου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια