Το καθάρισμα των ρούχων δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Το κάθε ρούχο ανάλογα με το υλικό με το οποίο έχει κατασκευαστεί, το χρώμα το οποίο έχει και την όποια επεξεργασία μπορεί να έχει, έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτές τις απαιτήσεις, μπορούμε να τις βρούμε πάντα στην ετικέτα την οποία έχει. Ίσως κάποιες φορές η ετικέτα έχει αναλυτικές οδηγίες, για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούμε στο ρούχο, τις περισσότερες φορές, όμως, η μόνη μας καθοδήγηση είναι τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων.
 
Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει το κάθε σύμβολο που μπορεί να συναντήσουμε σε μια ετικέτα. Μια ετικέτα έχει, τουλάχιστον, 4 σύμβολα. Ένα για το πλύσιμο, ένα για το στέγνωμα, ένα για το σιδέρωμα και ένα για τα λευκαντικά. Κάποιες φορές ίσως έχει ένα ή δύο παραπάνω για το επαγγελματικό καθάρισμα.
 

1Σύμβολα ρούχων για πλύσιμο στο σπίτι


Σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων
Το πώς θα πλυθεί ένα ρούχο είναι ίσως το πιο σημαντικό. Το ρούχο μπορεί να πλυθεί οικιακά ή με επαγγελματικό τρόπο. Ας δούμε τα σύμβολα που ασχολούνται με το οικιακό πλύσιμο.

Κανονικό πρόγραμμα για βαμβακερά σε πλυντήριο ρούχων

Σύμβολο για πλύσιμο σε κανονικό πρόγραμμα
Σύμβολο για πλύσιμο σε κανονικό πρόγραμμα
  
Όταν κάποιο ρούχο, δεν θέλει κάποια ιδιαίτερη προσοχή κατά το πλύσιμο, τότε μπορεί να πλυθεί σε κανονικό πρόγραμμα. Τα βαμβακερά και τα λινά είναι συνήθως ρούχα που έχουν κατάλληλα για αυτό το πρόγραμμα. Το σύμβολο για αυτό το πρόγραμμα είναι μια λεκάνη με κυματίζουν νερό. Η θερμοκρασία μέσα στο σύμβολο, δείχνει τη μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να γίνει η πλύση. 
 
Αν το ρούχο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία ή βαφές (π.χ. λευκά σεντόνια ή τραπεζομάντιλα), μπορεί να πλυθεί στους 95 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι η μέγιστη θερμοκρασία που έχουν τα οικιακά πλυντήρια. Στη θερμοκρασία αυτή εξουδετερώνονται τα περισσότερα κοινά μικρόβια και μικροοργανισμοί, έτσι είναι ιδανική για απολύμανση. Βέβαια δεν είναι καθόλου οικονομική καθώς το κόστος πλύσης στους 95 είναι πολλαπλάσιο αυτό της πλύσης στους 40.
 
Το πρόγραμμα στους 60 βαθμούς για αρκετά χρόνια ήταν το «αγαπημένο» πρόγραμμα για τις νοικοκυρές, ειδικά όταν έπρεπε να πλύνουν δύσκολους λεκέδες σε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ή λινά. Οι λεκέδες έβγαιναν πιο εύκολα, τα χρώματα δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα και επιπλέον γινόταν και μερική απολύμανση. Με την βελτίωση των απορρυπαντικών τα τελευταία χρόνια όμως, δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο παλαιότερα και συνήθως χρησιμοποιείται για τις πετσέτες μπάνιου ή λευκά είδη.
 
Το πρόγραμμα στους 40 βαθμούς είναι αυτή τη στιγμή το δημοφιλέστερο. Είναι αρκετά οικονομικό και με τη χρήση καλών απορρυπαντικών, μπορούν να βγουν ακόμα και οι πιο επίμονοι λεκέδες. Εκτός της οικονομίας, πολλά ρούχα απαιτούν αυτή τη θερμοκρασία καθώς τα χρώματα τους δεν είναι ανεξίτηλα στους 60 βαθμούς (μαύρα, σκουρόχρωμα) ή έχουν στάμπες.
 
Τέλος υπάρχει και η κρύα πλύση στους 30 βαθμούς. Αφορά ρούχα πιο ευαίσθητα, με κάποια ιδιαιτερότητα ή πολύ έντονες βαφές.
 
Το κανονικό πρόγραμμα έχει πάντα έναν έντονο κύκλο πλύσης και στυψίματος που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα (χωρίς πρόπλυση). Με τον έντονο τρόπο πλύσης οι λεκέδες αφαιρούνται πιο εύκολα και με το έντονο στύψιμο το ρούχο βγαίνει με λιγότερη υγρασία από το πλυντήριο. Είναι ιδανικό για όλα τα βαμβακερά, λινά και βισκόζης.  
 

Πρόγραμμα για συνθετικά σε πλυντήριο

Σύμβολο για πλύσιμο συνθετικών στο πλυντήριο
Σύμβολο για πλύση στο πρόγραμμα για συνθετικά
 
Τα συνθετικά ρούχα (νάιλον, πολυεστέρας …) λόγω της σύνθεση που έχουν, απαιτούν διαφορετικό τρόπο πλυσίματος από ότι τα βαμβακερά. Είναι πιο ευαίσθητα τις πιο πολλές φορές και συνήθως έχουν ειδικό φινίρισμα στο τέλος το οποίο τους δίνει κάποιο χαρακτηριστικό (π.χ. ελαστικότητα, γυαλάδα…).
 
Έτσι τα περισσότερα πλυντήρια πλέον, έχουν ειδικό πρόγραμμα για συνθετικά ρούχα. Σε κάποια μπορείτε να το δείτε και ως Permanent Press. Το σύμβολο είναι ακριβώς ίδιο με της κανονικής πλύσης για βαμβακερά μόνο που έχει μια οριζόντια παύλα από κάτω. 
 
Η θερμοκρασία που βρίσκεται μέσα στο σύμβολο είναι η μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπεται να πλυθεί το ρούχο. Οι θερμοκρασίες στο πρόγραμμα για συνθετικά δεν υπερβαίνουν τους 60 βαθμούς (πολλές φορές τους 50), με το πιο κοινό πρόγραμμα να είναι και εδώ αυτό τον 40 βαθμών. 

 

 
Αυτό το πρόγραμμα έχει συνήθως ίδια  διάρκεια και  ένταση με αυτό της κανονικής πλύσης αλλά λιγότερο και πιο απαλό στύψιμο (για να αποφύγουμε τις ζάρες στα ρούχα καθώς τα περισσότερα συνθετικά δεν σιδερώνονται). Οι μέγιστες θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και στην πλύση και στο ξέβγαλμα.

 

Πρόγραμμα για μάλλινα και ευαίσθητα

Σύμβολο για μάλλινα και ευαίσθητα ρούχα
Σύμβολο για μάλλινα και ευαίσθητα ρούχα
Το τελευταίο πρόγραμμα για το πλυντήριο, είναι το πρόγραμμα για τα μάλλινα και μεταξωτά (και τα άλλα πολύ ευαίσθητα υφάσματα). Το σύμβολο εδώ είναι το ίδιο με της κανονικής πλύσης μόνο που έχει δύο οριζόντιες γραμμές από κάτω (υπάρχει περίπτωση να το δείτε και με δύο συνεχόμενες παύλες –). Και εδώ η θερμοκρασία μέσα στο σύμβολο υποδηλώνει τη μέγιστη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να πλυθεί το ρούχο. 
 
Στην συντριπτική πλειοψηφία των ρούχων θα συναντήσετε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών. Αρκετά σπάνια μπορείτε να δείτε θερμοκρασίες μέχρι και 60 βαθμών.
 
Εκτός από την χαμηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία, το πρόγραμμα αυτό είναι συνήθως μικρότερο σε διάρκεια από αυτό της κανονικής πλύσης και με απαλότερο κύκλο πλύσης  και στυψίματος. Είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να μην ξεχειλώνει ή να φθείρει ευαίσθητα υφάσματα. Λόγω της ευαισθησίας των ρούχων που έχουν αυτό το σήμα, καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικά απορρυπαντικά κατάλληλα για ευαίσθητα ρούχα.
 

Πλύσιμο στο χέρι

Σύμβολο για πλύσιμο στο χέρι
Σύμβολο για πλύσιμο στο χέρι
 
Το τελευταίο σύμβολο για το πλύσιμο είναι αυτό του πλυσίματος στο χέρι. Είναι για εξαιρετικά ευαίσθητα ρούχα, που το πλύσιμο στον κάδο, ακόμα και χωρίς στύψιμο, μπορεί να τα καταστρέψει. Η θερμοκρασία και εδώ, βρίσκεται μέσα στο σύμβολο και αφορά πάλι τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία που μπορεί να πλυθεί το ρούχο. 
 
Οι θερμοκρασίες που θα δείτε τις περισσότερες φορές είναι 30 και 40 βαθμούς και πολύ σπάνια 50 βαθμούς. 
Μερικά πλυντήρια τελευταίας τεχνολογίας, έχουν ένα ειδικό κύκλο πλύσης που είναι για εξαιρετικά ευαίσθητα ρούχα που απαιτούν πλύσιμο στο χέρι.
 

Καθόλου πλύσιμο

Όταν το ρούχο δεν πρέπει να πλυθεί είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι θα δείτε το παραπάνω σύμβολο. Συνήθως συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμβολο που επιτρέπει το επαγγελματικό (στεγνό ή υγρό) καθάρισμα.
 
 
 

2Σύμβολα ρούχων για επαγγελματικό καθάρισμα


Τα παραπάνω σύμβολα είναι για στεγνό καθάρισμα και δεν αφορούν το οικιακό πλύσιμο. Εν συντομία οι ερμηνείες τους είναι
 • Στεγνό καθάρισμα
 • Στεγνό καθάρισμα με τη χρήση οποιοδήποτε καθαριστικού
 • Στεγνό καθάρισμα με τη χρήση καθαριστικού με βάση το πετρέλαιο
 • Στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε καθαριστικό εκτός από  τριχλωροαιθυλένιο
 • Δεν επιτρέπεται το στεγνό καθάρισμα
 • Στεγνό καθάρισμα με σύντομο κύκλο
 • Στεγνό καθάρισμα με μειωμένη υγρασία
 • Στεγνό καθάρισμα με χαμηλή θερμοκρασία
 • Στεγνό καθάρισμα χωρίς ατμό
 • Στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε καθαριστικό και σύντομο κύκλο 
 • Στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε καθαριστικό και μειωμένη υγρασία
 • Στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε καθαριστικό και χαμηλή θερμοκρασία 
 • Στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε καθαριστικό και χωρίς ατμό 
 

3Σύμβολα ρούχων για λευκαντικά


Τα λευκαντικά είναι ένα πολύ καλό βοηθητικό πλύσης. Ειδικά στους δύσκολους λεκέδες των λευκών ρούχων, πολλές φορές είναι απαραίτητα. Υπάρχουν δύο βασικά είδη λευκαντικών. Αυτά που έχουν ως βάση το χλώριο και αυτά που έχουν ως βάση το οξυγόνο. Αναλόγως το ύφασμα και τη βαφή που ίσως έχει μπορεί να επιτρέπεται ή να απαγορεύεται η χρήση λευκαντικών. Τα σύμβολα για τα λευκαντικά είναι τρία.
Το ρούχο είναι κατάλληλο για τα λευκαντικά ρούχα
Το ρούχο είναι κατάλληλο για τα λευκαντικά ρούχα
Σε κάθε ετικέτα υπάρχει ένδειξη αν το ρούχο είναι κατάλληλο σε λευκαντικά. Αν το ρούχο είναι κατάλληλο τότε θα δείτε ένα ισόπλευρο τρίγωνο για σύμβολο. Αυτό σημαίνει ότι το ρούχο είναι κατάλληλο για όλα τα λευκαντικά. 
 
Σε μερικά παλιά ρούχα ίσως συναντήσετε το τρίγωνο με τα γράμματα CL μέσα. Αυτό σημαίνει ότι το ρούχο είναι κατάλληλο για λευκαντικά με βάση το χλώριο.
Σύμβολο ρούχων για λευκαντικά με οξυγόνο
Τα ρούχα είναι κατάλληλα για λευκαντικά με βάση το οξυγόνο
Αν το ρούχο δεν είναι κατάλληλο για χλωρίνη αλλά είναι ασφαλές για λευκαντικά με βάση το οξυγόνο, τότε θα δείτε το παραπάνω σύμβολο. 
Δεν επιτρέπεται κανένα είδος λευκαντικού
Δεν επιτρέπεται κανένα είδος λευκαντικού
Τέλος αν στο ρούχο δεν επιτρέπεται κανένα είδος λευκαντικού τότε θα δείτε το τρίγωνο διαγραμμένο. Σε μερικά παλιά ρούχα ίσως το δείτε μαυρισμένο. Έχει ακριβώς την ίδια σημασία με το λευκό.
 

4Σύμβολα ρούχων για στέγνωμα


Το στέγνωμα των ρούχων είναι εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο. Μια λάθος διαδικασία στεγνώματος μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει ένα ρούχο. Τα σύμβολα που αφορούν το στέγνωμα έχουν να κάνουν με τον τρόπο στεγνώματος και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που αφορούν το στεγνωτήριο και αυτά που αφορούν το φυσικό στέγνωμα των ρούχων.

Στεγνωτήριο

 

Το στεγνωτήριο είναι ίσως ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος στεγνώματος των ρούχων τις βροχερές μέρες του χειμώνα. Το σύμβολο για το στεγνωτήριο είναι ένας κύκλος μέσα σε ένα τετράγωνο και σημαίνει ότι το ρούχο είναι απολύτως κατάλληλο για ένα στεγνωτήριο. 

 

Προγράμματα

Όπως ακριβώς και στις πλύσεις στο πλυντήριο, το στεγνωτήριο έχει 3 διαφορετικά προγράμματα. Ένα κανονικό πρόγραμμα, ένα για συνθετικά και ένα για ευαίσθητα και μάλλινα ρούχα. 
Το σύμβολο για το κανονικό πρόγραμμα είναι ο κύκλος μέσα στο τετράγωνο. Για τα συνθετικά είναι ο κύκλος στο τετράγωνο με μία οριζόντια γραμμή από κάτω και για τα ευαίσθητα και μάλλινα ο κύκλος στο τετράγωνο με δύο οριζόντιες γραμμές από κάτω
Μερικά παλαιότερα στεγνωτήρια ίσως να μην έχουν τρεις διαφορετικούς κύκλους άλλα μόνο δύο και συνήθως τα συνθετικά και τα ευαίσθητα έχουν τον ίδιο κύκλο.

 

Θερμοκρασία

Το κάθε πρόγραμμα για το στεγνωτήριο μπορεί να έχει 4 διαφορετικές βαθμίδες θερμοκρασίας. 

Μία κουκκίδα στο κέντρο του κύκλου σημαίνει χαμηλή θερμοκρασία
Δύο κουκκίδες στο κέντρο του κύκλου σημαίνουν μέτρια θερμοκρασία στεγνωτηρίου
Τρεις κουκκίδες στο κέντρο του κύκλου σημαίνουν  υψηλή θερμοκρασία.
Μαύρος κύκλος στέγνωμα με κρύο αέρα.

Φυσικό στέγνωμα

Το φυσικό στέγνωμα των ρούχων, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, είναι πάντα ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος να στεγνώσουμε τα ρούχα μας. Ο ήλιος και ο αέρας μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και από το καλύτερο στεγνωτήριο. Το πως και αν επιτρέπεται να το κάνουμε θα το δούμε από το  σύμβολο που μπορεί να υπάρχει στο ρούχο μας. Αν το ρούχο μας έχει ένα τέτοιο σύμβολο, τότε σχεδόν πάντα σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται το στεγνωτήριο.
Το σύμβολο για το φυσικό στέγνωμα είναι ένα απλό τετράγωνο
Αν το τετράγωνο έχει μια οριζόντια γραμμή μέσα σημαίνει ότι το ρούχο δεν πρέπει να κρεμαστεί και πρέπει να απλωθεί οριζόντια μόνο. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε πολύ ευαίσθητα ρούχα που μπορεί να παραμορφωθούν ή να σκιστούν με το κρέμασμα.
 
Αν το τετράγωνο έχει μια καμπύλη στη πάνω πλευρά, τότε το ρούχο μπορεί να απλωθεί στη απλώστρα φυσιολογικά (με τα κλασσικά μανταλάκια).
 
Αν τέλος υπάρχουν τρεις κάθετες γραμμές μέσα στο τετράγωνο, τότε σημαίνει ότι το ρούχο πρέπει να απλωθεί με κρεμάστρες μόνο, για να μην καταστραφεί. Συνήθως πρόκειται για ρούχα τα οποία αν κρεμαστούν με μανταλάκια, θα παραμορφωθούν (πχ  μάλλινα).  

 

Υπό σκιά

 
Υπάρχει περίπτωση το ρούχο μας να μην επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου για να μην καταστραφεί. Τότε θα πρέπει να απλώσουμε τα ρούχα μας εσωτερικά ή σε μέρος που έχει σκιά για να στεγνώσουν.
 
Τα σύμβολα για αυτό, είναι ακριβώς ίδια με τα παραπάνω απλώς έχουν δύο διαγώνιες γραμμές στην πάνω αριστερή γωνία του τετραγώνου. Οπότε για παράδειγμα το σύμβολο ενός τετραγώνου με 3 κάθετες γραμμές μέσα και δύο διαγώνιες στη πάνω αριστερή γωνία, σημαίνει ότι το ρούχο πρέπει να απλωθεί με κρεμάστρες σε σκιερό μέρος.
 

5Σύμβολα ρούχων για σιδέρωμα


Το σιδέρωμα είναι η τελευταία διαδικασία που κάνουμε αφού καθαρίσουμε ένα ρούχο. Στα περισσότερα ρούχα επιτρέπεται το σιδέρωμα. Υπάρχουν όμως αρκετά (π.χ. νάιλον) που δεν το επιτρέπουν καθόλου ή θέλουν πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι πρέπει να ελέγχουμε αν το ρούχο μας είναι κατάλληλο για σίδερο και αν ναι σε τι θερμοκρασία πριν το σιδερώσουμε.
 
Οι ετικέτες των ρούχων πάντα θα έχουν ένα σύμβολο για το σιδέρωμα. Το σύμβολο αυτό είναι ένα σχήμα που μοιάζει με σίδερο. Οι βούλες μέσα στο σίδερο και εδώ αντιπροσωπεύουν την θερμοκρασία. Μία βούλα είναι χαμηλή θερμοκρασία, δύο βούλες για μέτρια θερμοκρασία και τρεις βούλες για υψηλή θερμοκρασία.
 
Το τέταρτο σύμβολο στη σειρά στο παραπάνω σχήμα, σημαίνει ότι απαγορεύεται το σιδέρωμα με ατμό.
Τέλος το τελευταίο σύμβολο σημαίνει ότι απαγορεύεται το σιδέρωμα εντελώς.
 
 

6Συνοψίζοντας


Τα σημαντικότερα σύμβολα που θα βρείτε στις ετικέτες των ρούχων είναι όσα είδατε παραπάνω. Αυτά αντιπροσωπεύουν την Ευρωπαϊκή αγορά. Για την Αμερικάνικη και την Ασιατική αγορά είναι λίγο διαφορετικά (κυρίως όσο αναφορά το συμβολισμό της θερμοκρασίας).
 
Υπάρχει περίπτωση να βρείτε και κάποια πιο ειδικά σύμβολα στις ετικέτες, που μπορεί να αντιπροσωπεύουν κάποια πολύ ειδικά χαρακτηριστικά ενός ρούχου ή κάποιες πολύ ειδικές οδηγίες. Τις περισσότερες φορές θα τα ακολουθεί και αναλυτική ερμηνεία ή θα είναι κατανοητή η ερμηνεία τους από το ίδιο το σύμβολο.
 
Προηγούμενο άρθροΠως αφαιρούμε τις ετικέτες από τα πλαστικά δοχεία
Επόμενο άρθροΦτιάξτε όμορφες και πρωτότυπες κατασκευές με κομμάτια από παλιά τζιν
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια