Αρχική Καθαρισμός Τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων

Τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων

Δείτε αναλυτικά τι σημαίνει το κάθε σύμβολο που υπάρχει στις ετικέτες των ρούχων σας

0
 
Το καθάρισμα των ρούχων δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Το κάθε ρούχο ανάλογα με το υλικό με το οποίο έχει κατασκευαστεί, το χρώμα το οποίο έχει και την όποια επεξεργασία μπορεί να έχει, έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτές τις απαιτήσεις, μπορούμε να τις βρούμε πάντα στην ετικέτα την οποία έχει. Ίσως κάποιες φορές η ετικέτα έχει αναλυτικές οδηγίες, για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούμε στο ρούχο, τις περισσότερες φορές, όμως, η μόνη μας καθοδήγηση είναι τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων.
 
Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει το κάθε σύμβολο που μπορεί να συναντήσουμε σε μια ετικέτα. Μια ετικέτα έχει, τουλάχιστον, 4 σύμβολα. Ένα για το πλύσιμο, ένα για το στέγνωμα, ένα για το σιδέρωμα και ένα για τα λευκαντικά. Κάποιες φορές ίσως έχει ένα ή δύο παραπάνω για το επαγγελματικό καθάρισμα.
 

1. Σύμβολα ρούχων για πλύσιμο στο σπίτι


Σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων
Το πώς θα πλυθεί ένα ρούχο είναι ίσως το πιο σημαντικό. Το ρούχο μπορεί να πλυθεί οικιακά ή με επαγγελματικό τρόπο. Ας δούμε τα σύμβολα που ασχολούνται με το οικιακό πλύσιμο.

Κανονικό πρόγραμμα για βαμβακερά σε πλυντήριο ρούχων

Σύμβολο για πλύσιμο σε κανονικό πρόγραμμα
Σύμβολο για πλύσιμο σε κανονικό πρόγραμμα
  
Όταν κάποιο ρούχο, δεν θέλει κάποια ιδιαίτερη προσοχή κατά το πλύσιμο, τότε μπορεί να πλυθεί σε κανονικό πρόγραμμα. Τα βαμβακερά και τα λινά είναι συνήθως ρούχα που έχουν κατάλληλα για αυτό το πρόγραμμα. Το σύμβολο για αυτό το πρόγραμμα είναι μια λεκάνη με κυματίζουν νερό. Η θερμοκρασία μέσα στο σύμβολο, δείχνει τη μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να γίνει η πλύση. 
 
Αν το ρούχο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία ή βαφές (π.χ. λευκά σεντόνια ή τραπεζομάντιλα), μπορεί να πλυθεί στους 95 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι η μέγιστη θερμοκρασία που έχουν τα οικιακά πλυντήρια. Στη θερμοκρασία αυτή εξουδετερώνονται τα περισσότερα κοινά μικρόβια και μικροοργανισμοί, έτσι είναι ιδανική για απολύμανση. Βέβαια δεν είναι καθόλου οικονομική καθώς το κόστος πλύσης στους 95 είναι πολλαπλάσιο αυτό της πλύσης στους 40.
 
Το πρόγραμμα στους 60 βαθμούς για αρκετά χρόνια ήταν το «αγαπημένο» πρόγραμμα για τις νοικοκυρές, ειδικά όταν έπρεπε να πλύνουν δύσκολους λεκέδες σε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ή λινά. Οι λεκέδες έβγαιναν πιο εύκολα, τα χρώματα δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα και επιπλέον γινόταν και μερική απολύμανση. Με την βελτίωση των απορρυπαντικών τα τελευταία χρόνια όμως, δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο παλαιότερα και συνήθως χρησιμοποιείται για τις πετσέτες μπάνιου ή λευκά είδη.
 
Το πρόγραμμα στους 40 βαθμούς είναι αυτή τη στιγμή το δημοφιλέστερο. Είναι αρκετά οικονομικό και με τη χρήση καλών απορρυπαντικών, μπορούν να βγουν ακόμα και οι πιο επίμονοι λεκέδες. Εκτός της οικονομίας, πολλά ρούχα απαιτούν αυτή τη θερμοκρασία καθώς τα χρώματα τους δεν είναι ανεξίτηλα στους 60 βαθμούς (μαύρα, σκουρόχρωμα) ή έχουν στάμπες.
 
Τέλος υπάρχει και η κρύα πλύση στους 30 βαθμούς. Αφορά ρούχα πιο ευαίσθητα, με κάποια ιδιαιτερότητα ή πολύ έντονες βαφές.
 
Το κανονικό πρόγραμμα έχει πάντα έναν έντονο κύκλο πλύσης και στυψίματος που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα (χωρίς πρόπλυση). Με τον έντονο τρόπο πλύσης οι λεκέδες αφαιρούνται πιο εύκολα και με το έντονο στύψιμο το ρούχο βγαίνει με λιγότερη υγρασία από το πλυντήριο. Είναι ιδανικό για όλα τα βαμβακερά, λινά και βισκόζης.  
 

Πρόγραμμα για συνθετικά σε πλυντήριο

Σύμβολο για πλύσιμο συνθετικών στο πλυντήριο
Σύμβολο για πλύση στο πρόγραμμα για συνθετικά
 
Τα συνθετικά ρούχα (νάιλον, πολυεστέρας …) λόγω της σύνθεση που έχουν, απαιτούν διαφορετικό τρόπο πλυσίματος από ότι τα βαμβακερά. Είναι πιο ευαίσθητα τις πιο πολλές φορές και συνήθως έχουν ειδικό φινίρισμα στο τέλος το οποίο τους δίνει κάποιο χαρακτηριστικό (π.χ. ελαστικότητα, γυαλάδα…).
 
Έτσι τα περισσότερα πλυντήρια πλέον, έχουν ειδικό πρόγραμμα για συνθετικά ρούχα. Σε κάποια μπορείτε να το δείτε και ως Permanent Press. Το σύμβολο είναι ακριβώς ίδιο με της κανονικής πλύσης για βαμβακερά μόνο που έχει μια οριζόντια παύλα από κάτω. 
 
Η θερμοκρασία που βρίσκεται μέσα στο σύμβολο είναι η μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπεται να πλυθεί το ρούχο. Οι θερμοκρασίες στο πρόγραμμα για συνθετικά δεν υπερβαίνουν τους 60 βαθμούς (πολλές φορές τους 50), με το πιο κοινό πρόγραμμα να είναι και εδώ αυτό τον 40 βαθμών. 

 

 
Αυτό το πρόγραμμα έχει συνήθως ίδια  διάρκεια και  ένταση με αυτό της κανονικής πλύσης αλλά λιγότερο και πιο απαλό στύψιμο (για να αποφύγουμε τις ζάρες στα ρούχα καθώς τα περισσότερα συνθετικά δεν σιδερώνονται). Οι μέγιστες θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και στην πλύση και στο ξέβγαλμα.

 

Πρόγραμμα για μάλλινα και ευαίσθητα

Σύμβολο για μάλλινα και ευαίσθητα ρούχα
Σύμβολο για μάλλινα και ευαίσθητα ρούχα
Το τελευταίο πρόγραμμα για το πλυντήριο, είναι το πρόγραμμα για τα μάλλινα και μεταξωτά (και τα άλλα πολύ ευαίσθητα υφάσματα). Το σύμβολο εδώ είναι το ίδιο με της κανονικής πλύσης μόνο που έχει δύο οριζόντιες γραμμές από κάτω (υπάρχει περίπτωση να το δείτε και με δύο συνεχόμενες παύλες –). Και εδώ η θερμοκρασία μέσα στο σύμβολο υποδηλώνει τη μέγιστη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να πλυθεί το ρούχο. 
 
Στην συντριπτική πλειοψηφία των ρούχων θα συναντήσετε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών. Αρκετά σπάνια μπορείτε να δείτε θερμοκρασίες μέχρι και 60 βαθμών.
 
Εκτός από την χαμηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία, το πρόγραμμα αυτό είναι συνήθως μικρότερο σε διάρκεια από αυτό της κανονικής πλύσης και με απαλότερο κύκλο πλύσης  και στυψίματος. Είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να μην ξεχειλώνει ή να φθείρει ευαίσθητα υφάσματα. Λόγω της ευαισθησίας των ρούχων που έχουν αυτό το σήμα, καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικά απορρυπαντικά κατάλληλα για ευαίσθητα ρούχα.
 

Πλύσιμο στο χέρι

Σύμβολο για πλύσιμο στο χέρι
Σύμβολο για πλύσιμο στο χέρι
 
Το τελευταίο σύμβολο για το πλύσιμο είναι αυτό του πλυσίματος στο χέρι. Είναι για εξαιρετικά ευαίσθητα ρούχα, που το πλύσιμο στον κάδο, ακόμα και χωρίς στύψιμο, μπορεί να τα καταστρέψει. Η θερμοκρασία και εδώ, βρίσκεται μέσα στο σύμβολο και αφορά πάλι τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία που μπορεί να πλυθεί το ρούχο. 
 
Οι θερμοκρασίες που θα δείτε τις περισσότερες φορές είναι 30 και 40 βαθμούς και πολύ σπάνια 50 βαθμούς. 
Μερικά πλυντήρια τελευταίας τεχνολογίας, έχουν ένα ειδικό κύκλο πλύσης που είναι για εξαιρετικά ευαίσθητα ρούχα που απαιτούν πλύσιμο στο χέρι.
 

Καθόλου πλύσιμο

Όταν το ρούχο δεν πρέπει να πλυθεί είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι θα δείτε το παραπάνω σύμβολο. Συνήθως συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμβολο που επιτρέπει το επαγγελματικό (στεγνό ή υγρό) καθάρισμα.
 
 
 

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι «I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέρχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

error: