To Youtube αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εικόνας και ήχου στο διαδίκτυο. Έχει σχεδόν τα πάντα.Βίντεο της επικαιρότητας, μουσικά βίντεο κλιπ, ενημερωτικά βίντεο, διαλέξεις, μαθήματα πανεπιστημίων, ταινίες είναι μόνο μερικά από τα είδη βίντεο που φιλοξενεί.
 
Το Youtube είναι εντελώς δωρεάν προς τον χρήστη. Τα έσοδα του, είναι από διαφημίσεις που παίζουν στη αρχή ή κατά την διάρκεια των βίντεο. Οι διαφημίσεις είναι συνήθως μικρές σε διάρκεια και μετά από μερικά δευτερόλεπτα σου δίνει τη δυνατότητα να τις παρακάμψεις αν θες. Φυσικά υπάρχουν και αρκετά πρόσθετα browser που μπλοκάρουν αυτές τις διαφημίσεις αν θέλετε.
 
Τα πρώτα χρόνια, το Youtube υποτιμήθηκε από τις μεγάλες εταιρίες και τα ιδρύματα. Έτσι τα περισσότερα βίντεο που ανέβαιναν ήταν από απλούς χρήστες που δεν είχαν τα δικαιώματα για αυτά τα βίντεο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες, κανάλια και ιδρύματα έχουν δικό τους κανάλι στο Youtube που προβάλουν τα βίντεο τους (και έτσι αποκομίζουν αυτοί τα έσοδα που υπάρχουν από τις διαφημίσεις).
 
Αρκετοί ανεξάρτητοι δημιουργοί ή καλλιτέχνες μέσω του Youtube βρήκαν ένα τρόπο να παρακάμψουν τις εταιρίες και τα κανάλια και δημιούργησαν μόνοι τους κανάλια που παρουσίαζαν τα βίντεο τους. Έτσι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ακόμα και στη Ελλάδα δημιουργών όλων των ειδών (κωμικών, gamers , ηθοποιών, τραγουδιστών ) που ξεκίνησαν από το Youtube.
 
Αν και το Youtube έχει αρκετά καλές ταχύτητες και μπορείτε να δείτε άνετα όλα τα βιντεάκια χωρίς κόλλημα (ακόμα και σε 1080p ποιότητα)  αν έχετε μια αξιοπρεπή σύνδεση, για διάφορους λόγους ίσως θέλετε να τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Είναι νόμιμο αυτό;

Εδώ υπάρχει ένα νομικό κόλλημα. Το Youtube δεν επιτρέπει, βάση των κανονισμών του, να κατεβάζει κάποιος ένα βίντεο. Συγκεκριμένα στους όρους χρήσεις αναφέρει

Γ. Συμφωνείτε να μην αποκτάτε πρόσβαση στο Περιεχόμενο μέσω οποιασδήποτε τεχνολογίας ή μέσου εκτός των σελίδων αναπαραγωγής οπτικού υλικού του Ιστότοπου, του Προγράμματος Αναπαραγωγής YouTube και των μέσων τα οποία μπορεί να ορίσει ρητά το YouTube προς το σκοπό αυτό.

 Βέβαια πρακτικά για να δείτε κάτι στο ίντερνετ πρέπει να έχει κατέβει τοπικά στον υπολογιστή σας κομμάτι κομμάτι. Απλώς το Youtube δεν επιτρέπει να βλέπετε τα βίντεο του, με οποιαδήποτε άλλο τρόπου, εκτός από τον media player της σελίδας του.
 
Ποιος ο λόγος; Ο λόγος είναι εμφανής και λογικός. Το Youtube έχει τεράστια έξοδα σαν υπηρεσία.
 
Παρέχει άπειρα terrabytes δεδομένων σε καλές σχετικά ταχύτητες, δωρεάν προς όλους τους χρήστες.
Για να καλύψει αυτά τα έξοδα, και να είναι κερδοφόρα επιχείρηση πρέπει να έχει έσοδα. Τα μοναδικά (επίσημα τουλάχιστον) έσοδα του Youtube είναι από τις διαφημίσεις που προσφέρει στην αρχή κάθε
βίντεο ή σαν pop up κατά την διάρκεια.

  Όταν κατεβάζετε ένα βίντεο, δεν βλέπετε τις διαφημίσεις ούτε τις κατεβάζετε. Οπότε χάνει αυτά τα έσοδα.

Επίσης αν επέτρεπε νομικά το κατέβασμα του κάθε βίντεο, τότε ίσως άνοιγε το ενδεχόμενο σε παρεμφερή ιστοσελίδες να ‘κλέψουν’ όλα τα βίντεο εύκολα και γρήγορα.

Οπότε και λογική και εν μέρει σωστή, η κίνηση από το Youtube.

Τώρα γνωρίζοντας αυτό μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε να κατεβάζετε ένα βίντεο.
Αν θέλετε για κάποιους σοβαρούς λόγους να το κάνετε, είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με διάφορους τρόπους.

1. Πως κατεβάζουμε βίντεο από το Youtube με πρόσθετα Browser


Ο πιο απλός τρόπος είναι να εγκαταστήσετε στον browser που χρησιμοποιείτε κάποιο πρόσθετο, που με το πάτημα ενός πλήκτρου σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το βίντεο  που παρακολουθείτε. Υπάρχουν αρκετά,δεκάδες ίσως, πρόσθετα που κάνουν ή υπόσχονται ότι κάνουν αυτή τη δουλειά. Δυστυχώς τα πιο πολλά από αυτά είναι για τον Mozilla Firefox.
 
Στον Chrome δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο που να μπορεί να κατεβάσει με επιτυχία όλα τα βίντεο από το Youtube. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως είπαμε το Youtube δεν επιτρέπει βάσει των κανονισμών του να κατεβάζει κάποιος ένα βίντεο. Και όπως ξέρουμε το Youtube και ο Chrome ανήκουν και οι δύο στη Google.

Mozilla Firefox

Αν χρησιμοποιείτε Mozilla Firefox το πιο γνωστό είναι το Video Download Helper. Έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει οποιοδήποτε βίντεο από το Youtube θέλετε στη ποιότητα και στο φορμάτ που θέλετε με το πάτημα ενός πλήκτρου. Απλό γρήγορο και μπορεί να κατεβάσει σχεδόν όλα τα βίντεο από τα πιο πολλά γνωστά site (youtube, vimeo….).
 
Με το πάτημα του εικονιδίου που βρίσκεται στη πάνω μπάρα και ακριβώς κάτω από το βίντεο μπορείτε να ανοίξετε ένα γρήγορο μενού που θα διαλέξετε το φορμάτ που θέλετε.
 
Menu_093
Γρήγορη επιλογή φορμάτ βίντεο
Preferences_098

Αν είστε λίγο πιο advanced χρήστες μπορείτε μέσω των ρυθμίσεων του να αλλάξετε πολλές από τις επιλογές του,όπως φορμάτ που δεν θέλετε να σας εμφανίζει,που θα αποθηκεύονται τα αρχεία, πόσα βίντεο θα μπορεί να κατεβάζει ταυτόχρονα,πως θα ονομάζονται τα αρχεία και πάρα πολλές άλλες.

Menu_099

Για να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις απλώς στο εικονίδιο του Download Helper στον Firefox πατάτε δεξί πλήκτρο του ποντικιού και θα σας ανοίξει ένα παράθυρο με επιλογές που πρώτη πρώτη θα είναι οι Preferences.

Θετικά

 • Απλό
 • Γρήγορο
 • Δουλεύει (σχεδόν) σε όλες τις ιστοσελίδες

Αρνητικά

 • Το συγκεκριμένο πρόσθετο είναι δυστυχώς μόνο είναι για βίντεο
 • Δουλεύει μόνο σε firefox

Chrome/Chromium

Όπως αναφέραμε το Youtube δεν επιτρέπει σύμφωνα με τους κανονισμούς του να κατεβάζει κάποιος τα video.Και έτσι στον chrome/chromium δεν υπάρχει κάποιο επίσημο app / extension που να κάνει πολύ καλά αυτή τη δουλειά.
Το μοναδικό που υπάρχει και μπορεί να κατεβάσει κάποια από τα βίντεο που θέλετε (αν δεν έχουν δικαιώματα) είναι το Video Download Professional.
Για να κατεβάσει τα βίντεο σας μεταφέρει σε μια νέα σελίδα από όπου εκεί κατεβάζετε το βίντεο. Όπως
είπαμε δε μπορεί να τα κατεβάσει όλα (δεν κατεβάζει πχ βίντεο από το μουσικό κανάλι Vevo) αλλά μερικά τα κατεβάζει.
Μπορεί να κατεβάσει βίντεο από άλλες ιστοσελίδες όμως με ευκολία αν θέλετε.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Fdv Downloader το οποίο κατεβάζει βίντεο από σχεδόν όλες τις ιστοσελίδες εκτός από το Youtube.

2. Πως κατεβάζουμε βίντεο από το Youtube από Web App (ιστοσελίδες)


Ένας άλλος τρόπος για να κατεβάζετε βίντεο από το Youtube και από άλλες ιστοσελίδες είναι μέσω κάποιων άλλων ιστοσελίδων που το κάνουν για εσάς.

Δεν έχετε παρά να αντιγράψετε το link του κάθε βίντεο και να πατήσετε το κουμπί Download και σε λίγα λεπτά θα είναι στον υπολογιστή σας.Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που το κάνουν αυτό.

ClipConverter.cc

πως κατεβάζουμε βίντεο από το Youtube με το ClipconverterTo clipconverter αυτή τη στιγμή είναι ίσως το καλύτερο site για να κατεβάζετε και να μετατρέπετε ταυτόχρονα σε ότι φορμάτ βίντεο που θέλετε.

Μπορεί να κατεβάζει οποιοδήποτε βίντεο θέλετε σε μόνο ήχο ή και βίντεο σε διάφορα φορμάτ. Έχει επίσης τη δυνατότητα να κατεβάσει το βίντεο τμηματικά και όχι ολόκληρο.

Δεν χρειάζεται εγγραφή και είναι αρκετά γρήγορο.

Προσφέρει επίσης ένα ανεπίσημο πρόσθετο, για τους περισσότερους browser το οποίο εμφανίζει ένα κουμπί κάτω από τα βίντεο και αν και δεν κατεβάζει αυτόματα το βίντεο,σας μεταφέρει στη σελίδα του ClipConverter με ήδη συμπληρωμένο το link του βίντεο. Είναι για Chrome / Firefox / Safari .

Update 2016

To Clipconverter εδώ και μερικούς μήνες δεν επιτρέπει να σώσετε αρχεία τα οποία περιέχουν μουσική στο βίντεο.

Θετικά

 • Δωρεάν
 • Δεν χρειάζεται εγράφη
 • Μπορείτε να κατεβάσετε οποιοδήποτε κάποια μόνο βίντεο σε βίντεο ή και ήχο μόνο
 • Υποστηρίζει σχεδόν όλα τα φορμάτ βίντεο και ήχου
 

Αρνητικά

 • Πρέπει να μεταφερθείτε στη σελίδα του ClipConverter  για να κατεβάσετε οτιδήποτε

SafeFromNet

Selection_111To safefromnet είναι μια ακόμα καλή ιστοσελίδα που σε βοηθάει να κατεβάσεις βίντεο από τις πιο πολλές γνωστές ιστοσελίδες στο ίντερνετ.Μεταξύ αυτών είναι και το Youtube.

Θετικά

 • Απλό στη χρήση
 • Δωρεάν
 • Μπορείς να κατεβάσεις βίντεο ή ήχο
 • Έχει αρκετά φορμάτ
 • Δεν έχει πρόβλημα με τη Java
 • Υπάρχει ανάλογο extension για firefox

Αρνητικά

 • Έχει λιγότερα φορμάτ από ανταγωνιστικά site

KeepVid

Selection_107To KeepVid είναι άλλη μια ιστοσελίδα που μπορεί να κατεβάσει βίντεο από διάφορες ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων και το Youtube. Είναι αρκετά καλό με το μόνο μειονέκτημα ότι χρειάζεται εγκατεστημένη τη Java για να δουλέψει.

 

Youtube-Mp3.org

Selection_106To συγκεκριμένο site είναι ένα πολύ απλό site που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Αφορά μόνο τη μετατροπή των βίντεο σε mp3 που είναι φορμάτ ήχου.
 

Θετικά

 • Απλό
 • Εύχρηστο

Αρνητικά

 • Μόνο ήχο και μόνο σε mp3

Άλλες επιλογές

 • keep-tube
 • vidown.net

3. Πως κατεβάζουμε βίντεο από το Youtube με προγράμματα 


Ο τελευταίος τρόπος για να κατεβάζετε βίντεο από το Youtube και από άλλες σελίδες είναι με προγράμματα που πρέπει να εγκαταστήσετε στο λειτουργικό σας σύστημα.Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά cross-platform προγράμματα που να παίζουν σε όλα τα λειτουργικά και να κάνουν αυτή τη δουλειά.
Έτσι το κάθε λειτουργικό σύστημα έχει τα δικά του προγράμματα.

Win/Linux/Mac

ClipGrab

ClipGrab-Download-and-Convert-Online-Videos_110Το μόνο Cross-Platform πρόγραμμα που παίζει σε Linux/Windows/Mac είναι το ClipGrab.
To clipgrab είναι ένα αρκετά απλό πρόγραμμα που βάζετε το link του βίντεο και αυτό το κατεβάζει στην ποιότητα που θέλετε.
 
Υποστηρίζει αρκετές ποιότητες αλλά όχι όλες.Αναλυτικά μπορεί να κατεβάσει στο αρχικό φορμάτ και σε Mpeg4,WMV,OGG,MP3,Vorbis.
 

Θετικά

 • Απλό
 • Δωρεάν
 • Open Source
 • Cross-Platform

Αρνητικά

 • Δεν έχει αλληλεπίδραση με τον browser παρά μόνο με το clipboard

Flashgot και download managers

Selection_116
To Flashgot είναι ένα πρόσθετο για τον Firefox,το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα μέσω κάποιου άλλου προγράμματος κατεβάσματος αρχείων να κατεβάσετε όποιο βίντεο θέλετε. 
Το Uget είναι ένας από τους καλύτερους download manager για Linux και μπορεί να εγκατασταθεί και σε Windows και Mac .
Με την προσθήκη του flashgot μπορείτε με το πάτημα ενός πλήκτρου να κατεβάζετε όποιο βίντεο μέσω του Uget.

FlashGot-Options_118
Για να επιλέξετε ποιον manager θέλετε πηγαίνετε στις επιλογές του Flashgot και στο τρίτο tab το Flashgot Media βάζετε όποιον θέλετε. Οι επιλογές που σας δίνει είναι όσους έχετε εγκατεστημένους στο σύστημα σας.
FlashGot-Options_118
Ουσιαστικά το Flashgot βρίσκει το url του βίντεο στην ποιότητα που θέλουμε και στέλνει το link στο Uget.
Μπορούμε να επιλέξουμε να κατεβάσουμε όλες τις ποιότητες μαζί ή όποια διαλέξουμε μέσω του μενού του flashgot.  

uGet_114
To flashgot όπως είπαμε μπορεί να λειτουργήσει και με τους περισσότερους download manager που κυκλοφορούν. Αναλυτικά υποστηρίζει τους παρακάτω
 

Θετικά

 • Δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα
 • Μπορείτε να κατεβάσετε όσα βίντεο θέλετε ταυτόχρονα
 • Μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα φορμάτ και όλες τις ποιότητες που έχει το κάθε βίντεο
 • με ένα μόνο πλήκτρο
 • Πλήρως παραμετροποιήσιμο
 • Σαφώς καλύτερη ταχύτητα

Αρνητικά

 • Χρειάζεται και πρόσθετο και πρόγραμμα μαζί για να κατεβάσετε τα βίντεο

Windows
Για windows υπάρχουν αρκετά προγράμματα που κατεβάζουν βίντεο. Κάποια είναι δωρεάν, κάποια άλλα δεν είναι.
 
idm
 
Το πιο γνωστό μάλλον είναι το IDM (Internet Download Manager), ένας Download Manager για Windows. Δυστυχώς τώρα δεν είναι δωρεάν και κοστίζει περίπου 30 δολάρια. Βέβαια μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν και να το χρησιμοποιήσετε δοκιμαστικά για ένα μήνα.
Το κυρίαρχο σημείο αυτού του manager είναι ότι έχει αλληλεπίδραση με όλους σχεδόν τους browser και μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε όποιο βίντεο θέλετε.
 
Επίσης δημοφιλές είναι και το Anyvideo Converter. Υπάρχει δωρεάν και pro version. Η pro που κοστίζει 50 δολάρια σας επιτρέπει να κατεβάσετε βίντεο από παντού.H δωρεάν έχει λιγότερες επιλογές αλλά επιτρέπει μέσω Youtube αν θέλετε.
Linux
Για το linux υπάρχουν αρκετά προγράμματα που κατεβάζουν βίντεο από ιστοσελίδες. Άλλα αρκετά απλά και εύχρηστα όπως το ClipGrab και άλλα τόσο απλά που τρέχουν από το τερματικό όπως το Youtube-dl.

Youtube-dl

Εκτός από το ClipGrab το πιο απλό αλλά αποτελεσματικό πρόγραμμα για Linux είναι το Youtube-dl. Το youtube-dl είναι ένα μικρό αλλά πολύ ισχυρό CLI πρόγραμμα που κατεβάζει βίντεο από το youtube και άλλες ιστοσελίδες μέσω του τερματικού.
Το μόνο που έχετε να κάνετε (αφού το εγκαταστήσετε) είναι να δώσετε την εντολή
 
youtube-dl .
Αν έχετε εγκαταστήσει και το ffmpeg, τότε μπορείτε να κάνετε πραγματικά ότι θέλετε. Μετατροπές βίντεο σε gif, σε mp3, σε εικόνες. Θέλει σίγουρα λίγο εξάσκηση και να κρατάτε πρόχειρο ένα cheatsheet με τις πιο κοινές εντολές, μέχρι να το μάθετε καλά.
Βέβαια αν θέλετε, έχει δεκάδες παραμέτρους που μπορεί να πάρει και να επιλέξετε από ποιότητα, φορμάτ βίντεο,, υπότιτλους, αν θα κατέβουν οι διαφημίσεις μαζί, καθώς και πολλά άλλα.
Για να δείτε μια πλήρη αναφορά των παραμέτρων πατήστε στο τερματικό
youtube-dl --help

All Video Downloader

All-Video-Downloader-Premium_112To All Video Downloader είναι ένα απλό download manager που κατεβάζει με ευκολία βίντεο. Έχει αλληλεπίδραση με το Clipboard και έτσι ‘πιάνει’ μόνο του τα λινκ που αντιγράφετε. Με το πάτημα ενός κουμπιού τα κατεβάζει στον υπολογιστή σας.
 
H σελίδα για να κατεβάσετε το All Video Downloader είναι αυτή η οποία προσφέρει την τελευταία έκδοση την 5.6 η οποία έχει αρκετές επιλογές.
Ubuntu/Mint
Δυστυχώς αυτή η έκδοση δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε Ubuntu ή Mint. Μπορείτε όμως να εγκαταστήσετε την παλαιότερη 2.6 μέσω του Ubuntu Software Center

Συνοψίζοντας


Τώρα από όλες αυτές ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
 
Αν έχετε σκοπό να κατεβάζετε βίντεο ανά τακτά διαστήματα και έχετε σαν browser τον Firefox τότε η συνιστώμενη επιλογή είναι τo Video Download Helper ή το Flashgot με κάποιον μάνατζερ (προτεινόμενος ο Uget).
 
Αν δεν έχετε πρόσβαση σε Firefox για κάποιον λόγο, τότε η συνιστώμενη επιλογή είναι το ClipGrab. Απλό και εύχρηστο, και λειτουργεί όποιο λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιείτε.
Τέλος αν δε έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή για κάποιον λόγο ή δεν έχετε το σκοπό να κατεβάζετε αρχεία συχνά οι ιστοσελίδες που προσφέρουν κατέβασμα βίντεο είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Με προτεινόμενη την ClipConverter.CC 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο10+ απλά και όμορφα DIY σουβέρ που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Επόμενο άρθροΦτιάξτε μοναδικούς πίνακες μόνο με ένα κοπίδι
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
6 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια