Η αλευρόκολλα είναι μια κόλλα, πολύ απλή και φθηνή, που μπορεί να φτιάξει ο καθένας μόνος του. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούμε απλά υλικά που υπάρχουν στη κουζίνα. Είναι κατάλληλη για οποιεσδήποτε κολλήσεις χαρτιού με χαρτί ή άλλα πορώδη υλικά (τούβλα, μπετόν, ξύλο). Χρησιμοποιείται επίσης σαν υποκατάστατο της κόλλας στις αφισοκολλήσεις, καθώς επίσης και στις κατασκευές με χαρτοπολτό (paper mache). Όταν στεγνώσει, αποκτά πολύ σκληρή υφή και είναι σίγουρα πιο δυνατή από την απλή κόλλα εμπορίου για χαρτί.

Υλικά για αλευρόκολλα


 • Αλεύρι γενικής χρήσης (εικ2)
 • Νερό (εικ3)
 • Αλάτι (εικ4)
 • Ξύδι
 • Ένα κατσαρολάκι, αναλόγου όγκου με τη ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε (εικ7)
 • Έναν αυγοδάρτη ή μια ξύλινη πηρούνα (ή οποιαδήποτε άλλο εργαλείο κουζίνας για ανακάτεμα έχουμε)(εικ5)
 • Ένα δοχείο αποθήκευσης (εικ9)
 • Ένα δοσομετρικο δοχείο (πχ μια κούπα εικ6)

Διαδικασία παρασκευής


Απαιτούμενος χρόνος 30 λεπτά

Διαδικασία παρασκευής αλευρόκολλας

 1. Σωστή αναλογία υλικών

  Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και μετά το αλεύρι, σύμφωνα με τη δοσολογία που θέλουμε. Η αναλογία νερού και αλευριού, διαφέρει ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η αλευρόκολλα. Η συνηθισμένη αναλογία είναι από 1 αλεύρι / 4 νερό μέχρι 1 αλεύρι / 2 νερό

 2. Συνεχές ανακάττεμα

  Ανακατεύουμε από την αρχή, διαρκώς, με ένα αυγοδάρτη για να μη δημιουργηθούν σβόλοι στο αλεύρι και να είναι ομοιογενές το μείγμα.
  Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, για να δέσει πιο καλά η κόλλα, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

 3. Σωστή θερμοκρασία

  Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή, γιατί για να γίνει καλά η κόλλα, η θερμοκρασία πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από το σημείο βρασμού του νερού. Αν ξεπεραστεί, θα διαχωριστεί το αλεύρι από το νερό και θα πρέπει να το ξανακάνουμε από την αρχή.

 4. Όταν γίνει ομοιογενές είναι έτοιμη

  Όταν το μείγμα μας γίνει ομοιογενές και πηκτό κάπως (σαν μια πηκτή σούπα) είναι έτοιμο.
  Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει (προσέχοντας μην υπάρχει κάποιος σβόλος μέσα στο μείγμα, τον οποίο αφαιρούμε αν υπάρχει) και είναι έτοιμη η αλευρόκολλα.

Πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί η αλευρόκολλα


Η αλευρόκολλα μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες σε ένα δοχείο, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιείται άμεσα γιατί αρχίζει να μυρίζει μετά από λίγο διάστημα.

Αν θέλουμε να διατηρηθεί λίγο περισσότερο καιρό, προσθέτουμε όταν βράζει το μείγμα, 1-2 κουταλιές λευκό ξύδι (ανά κούπα αλευριού) ή ζάχαρη. Το ξύδι και η ζάχαρη είναι φυσικά συντηρητικά και θα το κρατήσουν λίγο παραπάνω (προσοχή αν βάλετε ζάχαρη, βάλτε την στο τέλος της βράσις, γιατί αλλιώς θα καραμελώσει). 

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή είναι κατάλληλη για κολλήσεις με χαρτί, χαρτοπολτό, για αφισοκόλληση ή για κολλήσεις πορωδών υλικών μεταξύ τους.

Διαφήμιση
Επόμενο άρθροParkside PEBH 1010 – Περιστροφικό Πιστολέτο 1010 WATT
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια