Φτιάχνω αλευρόκολλα

0
Φτιάχνω αλευρόκολλα 
 

Η αλευρόκολλα είναι μια πολύ απλή στη παρασκευή,φτηνή κόλλα που μπορεί να φτιάξει ο καθένας μόνος του,με απλά υλικά που υπάρχουν στη κουζίνα. Είναι κατάλληλη για οποιεσδήποτε κολλήσεις χαρτιού με χαρτί ή άλλα πορώδη υλικά (τούβλα, μπετόν, ξύλο). Χρησιμοποιείται επίσης σαν υποκατάστατο της κόλλας στις αφισοκολλήσεις, καθώς επίσης και στις κατασκευές με χαρτοπολτό (paper mache). Όταν στεγνώσει αποκτά πολύ σκληρή υφή και είναι σίγουρα πιο δυνατή από την απλή κόλλα εμπορίου για χαρτί.

 

page-2

Υλικά για αλευρόκολλα

  • Αλεύρι γενικής χρήσεως(εικ2)
  • Νερό(εικ3)
  • Αλάτι(εικ4)
  • Ξύδι
  • Ένα κατσαρολάκι αναλόγου όγκου με τη ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε(εικ7)
  • Έναν αυγοδάρτη η μια ξύλινη πηρούνα(η οποιαδήποτε άλλο εργαλείο κουζίνας για(εικ5) ανακάτεμα έχουμε)
  • Ένα δοχείο αποθήκευσης(εικ9)
  • Ένα δοσομετρικο δοχείο(πχ μια κούπα εικ6)

Διαδικασία Παρασκευής

Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και μετά το αλεύρι σύμφωνα με τη δοσολογία που θέλουμε με ένα δοσομετρητή(Η αναλογία νερού και αλευριού διαφέρει ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η αλευρόκολλα. Η συνηθισμένη αναλογία είναι από 1 αλεύρι / 4 νερό μέχρι 1 αλεύρι / 2 νερό. Εγώ χρησιμοποίησα την αναλογία 1 αλεύρι 3 νερό.)

Ανακατεύουμε από την αρχή διαρκώς με ένα αυγοδάρτη πχ,για να μη δημιουργηθούν σβόλοι στο αλεύρι και να είναι ομοιογενές το μείγμα.
Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι για να δέσει πιο καλά η κόλλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Η φωτιά δε πρέπει να είναι πολύ δυνατή,γιατί πρέπει για να γίνει καλά η κόλλα η θερμοκρασία να είναι λίγο κάτω από το σημείο βρασμού του νερού. Αν ξεπεραστεί θα διαχωριστεί το αλεύρι από το νερό και θα πρέπει να το ξανακάνουμε από την αρχή.

Όταν το μείγμα μας γίνει ομοιογενές και πηκτό κάπως (σαν μια πηκτή σούπα)είναι έτοιμο.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά,το αφήνουμε να κρυώσει(προσέχοντας μην υπάρχει κάποιος σβόλος μέσα στο μείγμα τον οποίο αφαιρούμε αν υπάρχει) και όταν είναι έτοιμη η αλευρόκολλα.
Μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες σε ένα δοχείο αν θέλουμε,αλλά καλό είναι να χρησιμοποιείται άμεσα γιατί αρχίζει να μυρίζει.
Αν θέλουμε να διατηρηθεί λίγο καιρό προσθέτουμε στο μείγμα όταν βράζει μια δυο κουταλιές λευκό ξύδι (ανά κούπα αλευριού) η ζάχαρη.
 
Το ξύδι και η ζάχαρη είναι φυσικά συντηρητικά και θα το κρατήσουν λίγο παραπάνω (προσοχή αν βάλετε ζάχαρη βάλτε τη στο τέλος της βράσις μη καραμελώσει).
 
Όπως είπα και λίγο πιο πάνω είναι κατάλληλη για κολλήσεις με χαρτί, για χαρτοπολτό, για αφισοκόλληση η για κολλήσεις πορωδών υλικών μεταξύ τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση από