Οι πατέντες που μετατρέπουν ένα εργαλείο σε κάτι άλλο είναι πολύ δημοφιλείς στο youtube. Τα πιο συνηθισμένα εργαλεία είναι ο γωνιακός τροχός (πχ ηλεκτρικό χορτοκοπτικό) και το αλυσοπρίονο (πχ βενζινοκίνητη τριβέλα). Σήμερα θα δούμε μία ακόμα πατέντα από αλυσοπρίονο, ένα DIY βενζινοκίνητο δισκοπρίονο.

επαγγελματικό βενζινοκίνητο δισκοπρίονο από την MAKITA
Ένα εμπορικό βενζινοκίνητο δισκοπρίονο από την ΜΑΚΙΤΑ

Τα βενζινοκίνητα δισκοπρίονα είναι ακριβά, επαγγελματικά εργαλεία και θα τα δείτε μόνο στην πυροσβεστική και σε μάντρες που κόβουν αυτοκίνητα. Μία παραλλαγή τους ονομάζεται αρμοκόφτης και είναι αντίστοιχα δισκοπρίονα με διαμαντόδισκο (συνήθως υγρής κοπής) που μπορεί να κόψει δομικά υλικά (κυρίως τοιχοποιία και μπετό).

πατέντα για δισκοπρίονο από αλυσοπρίονο

Η αλήθεια είναι ότι η πατέντα από αλυσοπρίονο δεν είναι κάτι που δείχνει περίεργο. Αν έχετε δει κάποιο εμπορικό βενζινοκίνητο δισκοπρίονο, τότε θα ξέρετε ότι μοιάζει αρκετά με αλυσοπρίονο.

Οπότε το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ο δημιουργός από το κανάλι Making Stuff ήταν να αφαιρέσει τον οδηγό και την αλυσίδα κοπής από το αλυσοπρίονο και να τα αντικαταστήσει με ένα DIY σύστημα με γρανάζια και καδένα. Το καλό είναι ότι πέρα από την μετατροπή της καμπάνας, το αλυσοπρίονο δεν πειράζεται καθόλου. Οπότε με νέα καμπάνα, μπορεί να ξαναδουλέψει κανονικά ως αλυσοπρίονο.

Προφανώς για να γίνει κάτι αντίστοιχο απαιτείται ένα αρκετά καλό αλυσοπρίονο με μεγάλη ιπποδύναμη. Επίσης από το βίντεο φαίνεται ότι ο μηχανισμός προσθέτει αρκετό βάρος σε ένα ήδη βαρύ αλυσοπρίονο. Οπότε δεν θα είναι το ίδιο πρακτικό με αυτά του εμπορίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY θερμοσίφωνας από ξυλόσομπα
Επόμενο άρθροΈνας 3D εκτυπωτής που δεν χρειάζεται νήμα

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια