Το CNC ή παντογράφος είναι το όνειρο κάθε ερασιτέχνη μάστορα. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να κόψει, να χαράξει, να φρεζάρει και γενικότερα να κάνει αυτοματοποιημένες εργασίες σε διάφορα υλικά. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι είναι πανάκριβο. Ένα μεγάλο CNC μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000 ευρώ, ενώ ένα μικρό δύσκολα πέφτει κάτω από τα 2-3 χιλιάδες ευρώ. Μόνο τα πολύ μικρά Κινέζικα στοιχίζουν κάτω από 300-400 ευρώ.

diy παντογράφος

Έτσι όταν ακούς για DIY CNC, με επιφάνεια εργασίας περίπου 2.5 τετραγωνικά μέτρα, μόλις με 800 ευρώ , ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. To project έρχεται από το κανάλι DIY Βuilds στο Youtube και προκαταβολικά λέμε ότι δεν πρόκειται για πολύ εύκολη κατασκευή. Όμως ο δημιουργός του project, προσφέρει εντελώς δωρεάν αναλυτικές οδηγίες με διαστάσεις και όλα τα υλικά που πρέπει να αγοράσετε για να αντιγράψετε την κατασκευή του.  

Για την ακρίβεια οι διαστάσεις του είναι 5 επί 5 πόδια, δηλαδή 1.5 επί 1.5 μέτρα. Δηλαδή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να χωράει το πλάτος μίας ξυλόπλακας. Το μέγιστο πάχος που μπορεί να επεξεργαστεί είναι 6 ίντσες, δηλαδή 15 εκατοστά. Και όσο αναφορά την ακρίβεια, όπως αποδείχθηκε και με ένα άλλο βίντεο που ανέβασε, είναι εξαιρετική, σχεδόν εφάμιλλη των επαγγελματικών μοντέλων. Ο σκελετός είναι φτιαγμένος κυρίως από κόντρα πλακέ και MDF, οπότε δεν μπορεί να μεταφερθεί και τόσο εύκολα.

ξύλινος παντογράφος

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η όλη κατασκευή στοίχισε περίπου 800 ευρώ. Για την ακρίβεια 860 δολάρια, με τα περισσότερα εξαρτήματα να αγοράζονται από τοπικά καταστήματα ή το Amazon. Στην λίστα με τα προϊόντα που χρειάζονται, δεν υπάρχει κάτι πολύ σπάνιο. Έτσι, τα περισσότερα μπορείτε να τα βρείτε και από Ελληνικά καταστήματα αν και ίσως το συνολικό κόστος θα είναι λίγο μεγαλύτερο, καθώς αρκετά υλικά είναι λίγο πιο ακριβά στην Ελλάδα (πχ αυτός αγόρασε 45 ευρώ την πλάκα για 19αρι κόντρα πλακέ σημύδας). Το μόνο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο -απαραίτητος- υπολογιστής. Ο ίδιος χρησιμοποίησε ένα αρχαίο PC που είχε στην αποθήκη. 

Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε την παρουσίαση του CNC, ενώ στο λογαριασμό του στο youtube θα δείτε μία ολόκληρη σειρά με επιμέρους βίντεο από διάφορα στάδια της κατασκευής.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνας 3D εκτυπωτής φτιαγμένος από 3D εκτυπωτή
Επόμενο άρθροDIY συσκευή που κάνει σχέδια σε κούπες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια