Μία εύκολη και οικονομική λύση για κόψιμο σανίδων με αλυσοπρίονο

0
alaskan mill

Η τεχνική με την οποία κόβονται σανίδες από κορμούς δέντρων με  αλυσοπρίονο, ονομάζεται διεθνώς “Alaskan Mill”. Παρότι μπορείτε να την κάνετε μόνο με ένα αλυσοπρίονο και έναν απλό οδηγό παράλληλης κοπής, υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά βοηθήματα που κάνουν αυτή την διαδικασία πολύ πιο εύκολη. O γνωστός youtuber Izzy Swan δείχνει πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα τέτοιο βοήθημα, πολύ πιο οικονομικά και χωρίς κάποιο ακριβό εργαλείο. 

chainsaw mill
Σχεδόν όλη η κατασκευή είναι φτιαγμένη με ξύλινα δοκάρια 5χ10 εκατοστών.

Όλη η κατασκευή είναι από ξύλο. Μάλιστα επειδή όπως -πολύ σωστά- αναφέρει ότι το “αγαπημένο” του  κόντρα πλακέ είναι αρκετά ακριβό σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν χρησιμοποίησε καθόλου κόντρα πλακέ, παρά μόνο δοκάρια και σανίδες.

Ένας από τους οδηγούς που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Ο συγκεκριμένος κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

Η δική του εκδοχή μοιάζει με μερικά ακριβά εμπορικά μοντέλα, που χρησιμοποιούν ράγες και οδηγούς αλουμινίου. Το κόψιμο είναι αρκετά γρήγορο και εύκολο, αφού ουσιαστικά το μόνο που κάνει ο χρήστης είναι να σπρώχνει ελαφρά το καρότσι, που συγκρατεί το αλυσοπρίονο, πάνω στις ξύλινες ράγες. Ένα ακόμα θετικό αυτής της κατασκευής είναι και η πολύ απλή αλλαγή στο ύψος κοπής, που γίνεται με την περιστροφή μίας ντίζας.

πριονιστή ξυλεία

Ίσως το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου σε σχέση με τον παραδοσιακό “Alaskan Mill” είναι ότι οι πλευρές στις σανίδες δεν θα είναι εντελώς παράλληλες. Στον παραδοσιακό τρόπο, οδηγός είναι η πάνω πλευρά του κομμένου κορμού, οπότε το κόψιμο είναι πάντα παράλληλο, ανεξαρτήτου του πως είναι ο κορμός. Εδώ και λίγο να κουνηθεί ο κορμός ή το αλυσοπρίονο ανάμεσα στις κοπές, η σανίδα δεν θα είναι παράλληλη. 

https://www.youtube.com/watch?v=09ixWGEvlAI?rel=0

Όπως ανάφερε στο βίντεο ο δημιουργός, αυτό δεν είναι το τελικό σχέδιο. Θα κάνει αρκετές βελτιώσεις, ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Οπότε αν θέλετε να φτιάξετε κάτι παρόμοιο, καλό είναι να περιμένετε μερικές εβδομάδες για να δείτε τι σκέφθηκε. 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞυλουργική μέγγενη με 2 ταχύτητες
Επόμενο άρθροReview: Κλαδευτικό αλυσοπρίονο Einhell GC-PC 930 I
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια