Ο πάγκος ανύψωσης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο συνήθως το βρίσκουμε σε συνεργεία. Η δουλειά του είναι να ανυψώνει και να μεταφέρει διάφορα βαριά εξαρτήματα όπως μηχανές και μοτέρ. Όπως είναι φυσικό είναι μεταλλικοί και τις περισσότερες φορές είναι χιαστί ή σε σχήμα «φυσαρμόνικας». Παλαιότερα δούλευαν με μανιβέλα, αλλά τώρα είναι όλοι υδραυλικοί. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει -και να ξεπεράσει- τα 1000 για πιο επαγγελματικούς.

Ένας νεαρός Γερμανός youtuber [Marius Hornberger] δείχνει πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο ξύλινο πάγκο ανύψωσης, ο οποίος μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με μεταλλικούς. Η κατασκευή δεν είναι πάρα πολύ δύσκολη, αν και απαιτεί μερικά ακριβά εργαλεία για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. 

Ο πάγκος έγινε από ξύλο φλαμουριάς, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και διάφορα μεταλλικά εξαρτήματα όπως φλάντζα με σπείρωμα, ντίζα, ροδάκια και διάφορα ρουλεμάν.

Το σχήμα που επιλέχθηκε ήταν αυτό της φυσαρμόνικας, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο σταθερό όσο το απλό χιαστί, αλλά επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο ύψος ανύψωσης. Ο συγκεκριμένος πάγκος έχει μέγιστο ύψος 137 εκατοστά, δηλαδή λίγο παραπάνω από το στήθος για ένα μέσο ενήλικα.

Αν και δεν έκανε κάποια ακριβής μέτρηση για να βρει το μέγιστο φορτίο που μπορεί να φέρει, από μερικά πρόχειρα τεστ φαίνεται να μπορεί να σηκώσει πάνω από 100 κιλά. Όσο δηλαδή μπορούν να σηκώσουν και οι οικονομικοί μεταλλικοί που κοστίζουν 200-400 ευρώ.

Το μόνο σημαντικό «λάθος» που έκανε – όπως ανάφερε και ο ίδιος- ήταν ότι χρησιμοποίησε μανιβέλα για ρυθμίζει το ύψος. Η μανιβέλα έχει το θετικό της ακρίβειας, αλλά όταν ο πάγκος είναι σε χαμηλή θέση, πρέπει να σκύβεις. Έτσι αν είχε επιλέξει ένα υδραυλικό σύστημα, θα μπορούσε η ανύψωση να ρυθμιστεί εύκολα με ένα πεντάλ ποδιού, χωρίς σκύψιμο. 

Αναμφισβήτητα μία πολύ όμορφη και πρακτική ξυλοκατασκευή που αξίζει να δείτε. Αν θέλετε να δείτε κάτι αντίστοιχο, σε πιο μικρό μέγεθος, τότε μπορείτε να δείτε αυτό το άρθρο ενώ αν δεν συμπαθείτε τόσο πολύ το ξύλο και θέλετε να φτιάξετε κάτι αντίστοιχο από σίδερο,  ο ατσάλινος πάγκος εργασίας υπέρ-βαρέως τύπου από τους Κύπριους Make It Extreme στο παρακάτω βίντεο, είναι η καλύτερη πηγή έμπνευσης. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως διορθώνουμε το πρόβλημα με το σφάλμα 400 στο Youtube
Επόμενο άρθροΔωρεάν φωνητική πληκτρολόγηση. Πως μπορείτε να γράφετε κείμενα μόνο με την φωνή σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια