Ένα προγραμματιζόμενο αυτόματο βοήθημα για να κόβετε συνδέσμους κιβωτίου

0
 
Ο σύνδεσμος κιβωτίου, είναι ένας από τους πιο απλούς συνδέσμους στην ξυλουργική. Είναι σύνδεσμος που ενώνει κάθετα στις άκρες δύο σανίδες. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη, αυτός με τα ίσια δόντια και αυτός με τα λοξά. Αυτός με τα ίσια, θεωρείται πιο απλός και το κύριο πλεονέκτημά του, είναι ότι μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα με ένα δισκοπρίονο πάγκου, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια κόλλησης, κάνοντας την σύνδεση πολύ πιο γερή. Γιαυτό το λόγο χρησιμοποιείται κυρίως σε κιβώτια ή συρτάρια. Αυτός με τα λοξά δόντια γίνεται συνήθως με σιγάτσο και σκαρπέλο ή ρούτερ.
σύνδεσμοι κιβωτίων
 
Ένας σχετικά νέος youtuber, ο Ben Brandt, έφτιαξε ένα βοήθημα (jig), το οποίο μπορεί να κόβει αυτόματα συνδέσμους με ίσια δόντια, χειριζόμενο από μια εφαρμογή  στο κινητό. Για την ακρίβεια ήμι-αυτόματα, καθώς είναι απαραίτητη η κίνηση, πάνω σε ένα δισκοπρίονο πάγκου, από τον χρήστη.
 
 

Κοντρολάρετε από ένα Raspberry pi 

Το βοήθημα αποτελείται από ένα raspberry pi 3, το οποίο είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και χειρίζεται ένα μικρό μοτέρ το οποίο μεταφέρει αυτόματα την σανίδα που θέλουμε να κοπούν τα ίσια δόντια, στο σωστό σημείο κάθε φορά.
Το κόστος ενός raspberry είναι γύρω στα 40 ευρώ αυτή τη στιγμή.
 
Δηλαδή με απλά λόγια, πρόκειται για ένα μικρό CNC ενός άξονα, το οποίο σας βοηθάει να κάνετε εύκολα και γρήγορα ένα τέτοιο σύνδεσμο, καθορίζοντας τις διαστάσεις και τις λεπτομέρειες από ένα πρόγραμμα στο κινητό και απλώς κουνώντας πάνω κάτω το βοήθημα σε ένα δισκοπρίονο πάγκου.
Σίγουρα, το συγκεκριμένο βοήθημα από μόνο του δεν είναι κάτι εντυπωσιακό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι (όπως πχ αυτός του Matthias Wandel) που μπορούν να κόψουν συνδέσμους κιβωτίων πιο απλά, αλλά πιθανώς να μπορεί να μεταλλαχθεί ή να μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον.

 


Το βίντεο ανέβηκε μόλις προχτές και σίγουρα θα γίνουν αρκετές βελτιώσεις με τον καιρό, από τον δημιουργό. Στην περιγραφή του βίντεο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποίησε για την κατασκευή. Σε αυτά δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται  η εφαρμογή από το κινητό ή ο κώδικάς της.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπορεί το χαρτί να κόψει ξύλο;
Επόμενο άρθροΈνας μαρκαδόρος που σχεδιάζει τρισδιάστατες δημιουργίες από ξύλο και χαλκό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια